Met “Een pleidooi voor verveling” laat schrijfster Manoush Zomorodi zien hoe je creatiever en productiever wordt door af en toe te lantervakantaseren of weg te dromen. Door middel van praktische stappen en interessante uitdagingen helpt dit boek om minder drukte en meer creativiteit te ervaren. Zet vanaf nu “nietsdoen” bovenaan je to-dolist.
Kun jij je nog wel vervelen?
“Ik wou dat ik 2 hondjes was, dan kon ik samen spelen” dichtte Godfried Bomans ooit over verveling. Wanneer heb jij je voor het laatst echt verveeld? Stierlijk verveeld zonder dat je naar je telefoon greep om afleiding te zoeken? Best lang geleden vermoed ik. Je bent zeker niet de enige. Toch is dat jammer omdat vervelen een belangrijke functie heeft. In het inspirerende boek “Een pleidooi voor verveling” laat Manoush Zomorodi op een prettig leesbare manier zien dat verveling een onmisbaar instrument is om onze levens gelukkiger, productiever en creatiever te maken. Het boek bevat een aantal praktische stappen en uitdagingen om het dagelijks telefoongebruik drastisch te verminderen. Daardoor leer je je weer ouderwets te vervelen. Ik ben vanaf de eerste bladzijde geboeid en besluit om samen met mijn gezin de handschoen op te pakken: wij gaan alle uitdagingen uit dit boek stuk voor stuk in de praktijk brengen.
Uitdaging 1: observeer je eigen telefoongedrag
Voordat ik echt aan de slag ga met de uitdagingen uit het boek, test ik eerst wat uit. Op een gewone zaterdagmorgen zie ik dat mijn jongste zoon al weer uren op zijn telefoon zit en vraag hem deze uit te zetten. “Ga je maar vervelen”, is mijn opdracht. Het eerste half uur zit hij te mokken op de bank. Dan ziet hij een rolmaat liggen. Hij begint er mee te spelen en na een tijdje zie ik hem allerlei dingen uitproberen. Hij komt naar me toe en vraagt of ik een slomo-opname wil maken terwijl hij de rolmaat op de vloer legt en terug laat ratelen in de houder. Het resultaat is prachtig. Dit is precies wat ik wil bereiken: creatief worden door verveling.
Installeer de app Moment
De eerste uitdaging is simpel: installeer de gratis app Moment (voor iPhone) of Breakfree (voor Android) en monitor je telefoongedrag. Zo gezegd, zo gedaan. Aan het eind van de dag openen we de app en vergelijken we de resultaten. Ik heb deze eerste dag 81 x mijn telefoon opgepakt en bijna 2 uur 20 minuten op mijn telefoon gezeten. Voor mijn gevoel ben ik de hele dag aan het werk geweest op mijn laptop. Een eye-opener.
Uitdaging 2: Berg onderweg alle apparaten op
De dag erna pakken we de tweede uitdaging op. Het is de bedoeling om alle apparaten op te bergen als je onderweg bent. Dus de telefoon in je tas als je naar je werk reist. Maar ook niet meenemen naar de keuken of de toilet! In de avond bespreken we weer de resultaten. Mijn screentime en aantal pick-ups (aantal keer oppakken) zijn een stuk lager dan op dag 1. Op de heenweg naar mijn werk, ervaar ik rust. Ik weet dat ik toch mijn telefoon niet mag pakken, dus ik kan in alle rust genieten van dit boek over verveling. Op mijn werk heb ik wel af en toe moeite om als ik naar de toilet ga, niet even snel op mijn telefoon te kijken. Op de terugreis, begin ik me wat te vervelen. Daar moet ik even aan wennen maar ik merk dat ik ook langzaam begin te vakantaseren, over een wandeltocht naar Santiago de Compostela bijvoorbeeld.
Opdracht 3: las een fotoloze (zon)dag in
We krijgen er steeds meer lol in om aan de hand van dit boek met deze praktische uitdagingen bezig te zijn. Iedere avond rond 8 uur vergelijken we onze screentime. De volgende opdracht luidt: las een fotoloze dag in. Dus geen foto’s maken en ook niet delen of liken.
Klinkt makkelijk maar rond 12 uur realiseer ik me ineens dat ik ongemerkt al weer heel wat berichten op instagram of facebook heb geliked. Oeps! Ik zie ook 1 hele leuke foto op LinkedIn die ik meteen wil delen op twitter. Gelukkig weet ik me in te houden en door deze uitdaging bedenk ik er een alternatief plannetje voor (binnenkort meer, tienerouders opgelet!).
De rest van de dag hou ik me beter aan de opdracht. Aan het eind van de dag constateer ik dat deze uitdaging moeilijker was dan ik vooraf had verwacht.
Uitdaging 4: verwijder die ene app waar je echt niet zonder kan
Dit is de opdracht waar ik al een paar dagen tegenop zie. Het is inmiddels 1 april en ik ga vandaag twitter van mijn iPhone verwijderen. Geen grap. Onderweg in de trein geniet ik van “Kruistocht in spijkerbroek”, een jeugdboek dat ik graag wil herlezen. Op instagram krijg ik een hartverwarmende reactie op mijn actie van een van mijn twittervolgers: “bummer, je was de enige die er nog wat leuk op zette”. Leuk om te lezen. Ik ben ook niet helemaal weg op twitter, ik heb alleen de app verwijderd op mijn smartphone. Aan het eind van de dag concludeer ik dat dit me 100% is meegevallen. Deze app laat ik er voorlopig nog even af.
Uitdaging 5: doe alsof je op vakantie bent en stel een afwezigheidsassistent in
Al weer over de helft van de opdrachten. Vandaag een makkie. Het is woensdag, mijn vrije dag. Ik moet doen alsof ik op vakantie ben. Daartoe stel ik een afwezigheidsassistent in op mijn werkmail en neem ik me voor de hele dag niet te reageren op alle mails die ik ontvang.
Vandaag ben ik vrij en daarom zal ik pas vanaf morgen weer op uw mail reageren
Nou, dat valt dus even vies tegen! Ik merk dat mijn vrije woensdag stiekem een halve werkdag is geworden. De hele dag moet ik me inhouden om niet meteen te reageren op mails die ik binnen zie komen. Deze opdracht is een hele waardevolle les voor me. Ik neem me voor om dit vaker te gaan doen.
Opdracht 6: geef je ogen goed de kost
De op 1 na laatste opdracht: geef je ogen goed de kost. Ik vertrek in de ochtend een kwartier eerder naar het station en bestel een beker koffie in de Starbucks. Vandaag heb ik tijdelijk een andere naam aangenomen.
Nippend aan mijn cappuccino kijk ik om me heen. Iedereen zit op een apparaat te werken of te lezen. Niemand lijkt zich bewust te zijn van de omgeving. Er heerst wel rust, iedereen is er echt voor gaan zitten. Dan hoor ik ineens de muziek, een nietszeggend pianomuzakje dat normaliter niet opvalt. Dwars door deze muziek heen blaast de verwarming met veel kabaal. Je zal hier maar de hele dag in moeten werken. Het kwartier vliegt voorbij. Dit ga ik nog eens een keer doen. Nog steeds in de observerende mood, loop ik op mijn gemak naar het perron. Boven aangekomen, draai ik me om en moet glimlachen. Ik zie een vrouw omhoog komen. Deze vrouw heb ik de vrijdag ervoor het eerst ontmoet op de reünie van mijn oude middelbare school. We raakten aan de praat en ontdekten dat we allebei in dezelfde stad wonen. Ik hoor mezelf nog zeggen dat ik haar vast snel weer zou zien. 4 dagen later is het al zover. Wat een toeval. Ik spreek haar aan en het duurt even voordat bij haar het kwartje valt. Dan moet ze lachen en gaan we allebei naar onze trein. Als je je ogen de kost geeft, zie je veel meer!
De laatste opdracht: gebruik al je nieuwe “vervelingsvaardigheden” om een probleem creatief aan te pakken
Het is tijd voor de laatste opdracht. In de afgelopen week heb ik een aantal “vervelingsvaardigheden” geleerd. Bij de laatste opdracht is het de uitdaging om deze in te zetten om een concreet probleem op een creatieve wijze aan te pakken. Het boek geeft handige instructies hoe je in de juiste mood kan komen om dit te doen. Natuurlijk ben jij benieuwd naar die uitkomst. Die hou je van me tegoed want deze uitdaging moet ik zelf ook nog oppakken. Ik heb al wel nagedacht over een passend probleem. Als ik de creatieve aanpak heb uitgewerkt, hoor je dat uiteraard. Een tipje van de sluier: tienerouders zullen me dankbaar zijn. (Update: dit heeft geresulteerd in de aanpak van Hotel Vakantaseren).
Speciale facebook-pagina: creatief door verveling
Tijdens de opdrachten doe ik op een speciale facebookpagina “Creatief door Verveling” dagelijks verslag van mijn ervaringen. Iedere avond blik ik terug en de beschrijf de uitdaging voor de volgende dag. Een aantal mensen sluit in deze week aan en doet ook mee.
Als er voldoende belangstelling is, ben ik graag bereid een nieuwe week met deze uitdagingen op te starten. Meld je aan voor Creatief door Verveling. Wellicht ga ik de uitdagingen via een speciale whatsapp groep delen. Ook op mijn werk verzorg ik binnenkort samen met een collega een workshop gebaseerd op onze geleerde lessen. Zij is net zo enthousiast geraakt als ik en we willen onze ervaringen graag delen met onze collega’s.
Terugblik op een leerzame week, vervelen loont
Vervelen is belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is belangrijk om weer te baas te worden over je smartphone in plaats van andersom. Voor mij heeft deze week veel waardevolle lessen opgeleverd. Ik heb ervaren dat het heerlijk is om onderweg weer echt met aandacht te kunnen lezen, dat het belangrijk is om op je vrije dag ook online afwezig te zijn en dat je toch best zonder die ene onmisbare app op je telefoon kunt. Verveling leidt tot meer creativiteit. Dus plan eens een uurtje lantervakantaseren in, lekker wegdromen over leuke dingen. Zet nietsdoen bovenaan je to-dolijstje. Je zult je zelf er dankbaar voor zijn.
Bestel hieronder “Een pleidooi voor verveling” en ga zelf aan de slag. Verveel ze!
Hulp bij internetverslaving
Ontdek je tijdens de uitdagingen in dit artikel of via het boek dat je leven zich alleen nog voor een beeldscherm afspeelt, dan heb je mogelijk last van een internetverslaving. Het is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Doe de test bij Trubendorffer en zoek hulp als je in de gevarenzone zit.
Samenwerking
Voor dit artikel ben ik een samenwerking aangegaan met Trubendorffer. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Het copyright voor alle foto’s berust bij mij. In dit artikel staat ook een paar affiliate links. Als jij via die link een boek bestelt, krijg ik daar een kleine provisie over. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Ik investeer dat geld weer in mijn website.