Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden
vakantaseren

Vakantaseren over Rome in de Sint-Pieter van het Noorden

Met een beetje vakantaseren kom je overal. Zo waan ik me op een zonnige zaterdagmorgen eind maart ineens in de Sint-Pieter van Rome. Het is de basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch. Een prachtige kerk die is geïnspireerd door de echte Sint-Pieter. Vakantaseren over Rome kan ook lekker dichtbij in deze Sint-Pieter van het Noorden.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Een reis terug in de tijd in Oudenbosch

Een reünie van mijn oude middelbare school in Oudenbosch vormt de aanleiding voor een reis terug in de tijd. Een week voordat het zover is, zie ik op twitter foto’s van het interieur en de koepel van de basiliek in dit stadje. Indrukwekkend. Die zou ik wel eens willen bezoeken en de reünie is een perfect moment. Ik boek een hotelletje zodat ik de ochtend erna lekker op mijn gemak samen met een vriend de Sint-Pieter van het Noorden kan bezoeken.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Sint-Pieter van het Noorden

De Sint-Pieter van het Noorden in Oudenbosch is eigenlijk de basiliek van H. H. Agatha en Barbara. Een ambitieuze pastoor, Willem Hellemons, wilde graag een mooie kerk laten bouwen naar het voorbeeld van de Sint-Pieter in Rome. De bouw begon in 1865 en niemand minder dan architect Pierre Cuypers (bekend van Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam) adviseerde bij de bouw. De basiliek is op schaal nagebouwd en 16 maal kleiner dan zijn grote broer in Rome. De koepel is 63 meter hoog en zie je al van heinde en verre.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Try again

Een bezoek aan deze kerk voelt voor mij ook echt als een reis terug in de tijd. In mijn tienerjaren fietste ik van mijn geboortedorp dagelijks 20 km naar de middelbare school in Oudenbosch. Altijd als ik de koepel van de basiliek zie, weet ik: ik ben er bijna. Deze ochtend maak ik samen met een vriend voor het ontbijt een wandeling en we zien de basiliek in het ochtendlicht staan “shinen”, net als vroeger.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Voordat we kerk bezoeken, fietsen we eerst even door naar Try. Try is een gewelven-café onder de basiliek. In mijn herinnering is het een donkere en mysterieuze plek waar het altijd ruikt naar verschaald bier en sigarettenrook. Waar het altijd druk maar super gezellig is.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Waar ik Jägermeisters drink en de lege flesjes op een stenen richel van de gewelven zet. En waar ik in mijn jeugd heel wat gave concerten heb gezien. Toontje Lager, Frank Boeijen, De Dijk, Klein Orkest en Doe Maar om er maar eens een paar te noemen.

Hier was mijn eerste optreden

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Als we bij Try arriveren, komt er net iemand naar buiten. Ik vraag of we even binnen mogen kijken. Dat is geen enkel probleem. Het blijkt de beheerder van een winkel in de gewelven en hij leidt ons graag rond als hij ons verhaal hoort. Ik vertel hem dat wij hier nog met een eigen bandje hebben opgetreden. Mijn vriend op de bas, ik op toetsen. Twee andere bandleden hebben we de avond ervoor nog gezien bij de reünie. We poseren samen op de plek waar vroeger het podium stond. De beheerder maakt foto’s van ons en probeert ons vanuit diverse hoeken goed vast te leggen.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Het is er nu een stuk lichter dan destijds, er staan tafeltjes en er ligt tapijt op de grond. Toch herkennen we de plek en komen de verhalen als vanzelf naar boven. Try again! Ik weet niet eens hoe het nu eigenlijk heet maar voor ons zal het altijd Try blijven.

Het interieur van de basiliek

We bedanken de aardige beheerder en gaan naar de ingang van de basiliek. Ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit binnen ben geweest. Ik was in mijn tienertijd toch echt met andere dingen bezig dan met kerken bezoeken.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Rustig lopen we deze prachtig gedecoreerde kerk binnen. Vooral de koepel trekt mijn aandacht omdat daar het mooie licht me daarheen lokt.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Ik zie dat we naar boven kunnen en we beklimmen hijgend de 144 treden om boven in de rondgang van de koepel uit te komen. Best hoog en een mooie plek om de kerk van bovenaf te bewonderen. Vroeger mocht je blijkbaar ook de rondgang buitenom bezoeken maar die is al jaren afgesloten.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden
Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Ik maak nog wat foto’s en dan dalen we weer af. Op de begane grond aangekomen, zie ik dat de trap doorloopt naar beneden. Als je die route volgt kom je uit bij Try. Nooit geweten. Eigenlijk ook nooit doorgehad dat er een enorme Sint-Pieter boven mijn hoofd zat terwijl ik “stiekem met je heb gedanst”.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Ik steek een kaarsje aan voor een mij dierbaar iemand die onlangs is overleden. Al ben ik niet gelovig, altijd als ik een kerk ben, steek ik een kaars aan voor een overleden iemand. We wandelen rustig verder en laten de rust van deze Sint-Pieter op ons inwerken.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

De Sint-Pieter, met een beetje vakantaseren kom je overal

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Zelf ben ik nog nooit in de echte Sint-Pieter in Rome geweest maar ik stel me zo voor dat het daar niet alleen 16 x zo groot is maar ook minstens 160 x zo druk. Hier is het aangenaam rustig en ondertussen wanen we ons toch een beetje in Rome. Heerlijk. Met een beetje vakantaseren kom je overal. Zelfs in de Sint-Pieter, van het Noorden.

Bezoek de basiliek

De basiliek in Oudenbosch is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. ‘s Zomers tot 16.30 uur. Tussen 12.00 en 13.00 uur gesloten. Toegang is gratis. Een rondleiding is ook mogelijk.

3 reacties

 • Olav ten Broek

  Het is nog altijd wonderbaarlijk hoe een dorpje met 3.500 inwoners zo’n indrukwekkende kerk kon laten bouwen, de vierde in grootte van Nederland. Ambitieus is een understatement. En vergeet ook die andere koepelkerk niet: de kapel van St. Louis, helemaal in eigen beheer ontworpen en gebouwd door de Congregatie van de Heilige St. Aloysius van Gonzaga (de Broeders van Oudenbosch).

  Toen ik op school zat, was de basiliek lang zo mooi niet. Integendeel, hij was in staat van ontbinding. Kennelijk was het allemaal toch wat hoog gegrepen, want destijds was het stucwerk aan het afbrokkelen, de plafonds waren niet verguld, het geschilderde nepmarmer was beschadigd zodat je overal gips zag en de kerk was donker en viezig van binnen en van buiten. De ramen zagen zwart van het stof.

  In Try kon je destijds scheuren en breuken in de gewelven zien. Het loodzware gebouw staat dan ook op een ongunstige plaats: op de overgang van zand- naar veengrond. En de koepel was gaan scheuren. Dat is geen schande, ook de koepel van de Sint Pieter in Rome had daar last van en er werden in de loop van de eeuwen zeven ijzeren ringen omheen gesmeed om hem intact te houden.

  Pas nadat het een Rijksmonument werd, kwam er geld beschikbaar voor een opknapbeurt én om de versieringen aan te brengen waar eerder geen middelen voor waren.

 • Gerben van Vlimmeren

  Leuk om te lezen. Mijn vader restaureert al weer een aantal jaren het schilder- en marmerschilderwerk in de basiliek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.