vakantaseren, Eloi Roobol, cinecrowd, kennis van de zalm
Crowdfunding

7 redenen waarom ik steeds vaker voor crowdfunding kies

Jullie weten dat ik dol ben op vakantaseren. Maar wist je ook dat ik een grote interesse heb in crowdfunding? Bij crowdfunding bepaal je zelf welke projecten je wilt steunen en het levert je vaak meer op dan je denkt. In dit artikel geef ik je 7 redenen waarom ik steeds vaker voor crowdfunding kies. Ik sluit af met een aantal handige tips.

Wat is crowdfunding?

Sinds een paar jaar hou ik me intensief bezig met crowdfunding. Het is zo vaak in het nieuws dat ik me niet kan voorstellen dat je er nog niet van hebt gehoord. In het kort, het is een alternatieve manier om een project te financieren. In plaats van naar de bank te gaan, benader je als ondernemer een grote groep mensen, de “crowd”, met de vraag om jouw project te financieren. Vaak gaat dit via een platform om crowdfunders en investeerders bij elkaar te brengen en alle administratieve rompslomp te regelen. In ruil voor die lening krijg je als investeerder een rente. Vaak wordt er ook een extra incentive, beloning gegeven.

Crowdfunding is niet geheel zonder risico. Het is net als met aandelen, je loopt het risico dat je je investering deels of geheel kwijtraakt. Daar staat wel vaak een rente tegenover die aanmerkelijk hoger is dan wat je tegenwoordig op een spaarrekening krijgt.

Naast de hogere vergoeding zijn er voor mij nog 6 andere redenen waarom ik steeds vaker voor crowdfunding kies. Ik zet ze voor je op een rijtje.

1) Hogere vergoeding dan spaarrente

Ik weet niet wanneer jij voor het laatst hebt gekeken naar de spaarrente die je op dit moment krijgt? Daar word je niet bepaald blij van. Bij mij bedraagt de rente op mijn spaargeld op dit moment 0,08%. Dus op iedere € 100,- krijg ik na 1 jaar 8 eurocent. Tja. Wat moet ik daar nog over zeggen? Daarom ben ik in 2015 op zoek gegaan naar alternatieven. Aan beleggen via de beurs heb ik slechte herinneringen. Bovendien wil ik graag dat mijn geld bijdraagt aan een duurzamere wereld. In 2015 maak ik tijdens mijn zoektocht kennis met crowdfunding. Ik besluit het eens te gaan proberen. Met kleine bedragen en projecten die bij me passen. Ik begin met projecten via het platform Geldvoorelkaar. Daar heb ik geen spijt van want de afgelopen 4 jaar heb ik gemiddeld tussen de 4 en 5% rendement gehaald. Dat is het rendement met inbegrip van faillissementen van bedrijven waar ik in investeer.

2) Je kiest zelf waar je in investeert

Een ander groot voordeel van crowdfunding is dat je zelf kunt kiezen waarin je investeert. Bij iedere nieuw project kun je de keuze maken om mee te doen of niet. In de pitch van het crowdfundingsplatform kun je meer lezen over de plannen van de ondernemer, over de risico’s en over de voorwaarden. Zelf heb ik een voorliefde ontwikkeld voor projecten op het terrein van vakantaseren (denk aan tiny houses, reizen, vakantie en campers) en op het vlak van duurzame ontwikkeling (zonnepanelen, duurzame energieopwekking, gezinshuizen). Ik wil heel graag dat mijn geld bijdraagt aan een duurzamere samenleving en daarom kies ik voor dit soort projecten. Camperplatform Goboony is bijvoorbeeld 1 van de projecten waar ik in heb geïnvesteerd. Daar kun je voordelig campers huren van andere eigenaren. Meer info via de site van Goboony.

vakantaseren, goboony, crowdfunding
Camperverhuurplatform Goboony is 1 van de projecten waar ik in heb geïnvesteerd

3) Investeerders bieden vaak extra incentives aan bij de lening

Bij veel crowdfundingsprojecten krijg je naast een interessante rente ook vaak een leuke incentive, beloning voor jouw lening. Een van de eerste projecten waar ik aan meegedaan heb, is een crowdfunding voor de Haagse Strandhuisjes. Naast de rente, verloot de ondernemer ook ieder jaar 3 weekenden in 1 van de strandhuisjes onder alle investeerders. Inmiddels 3 jaar later is deze investering al helemaal netjes terugbetaald, inclusief rente. Eerder deze week heb ik de allerlaatste aflossing ontvangen. Dat weekendje heb ik helaas niet gewonnen dus het blijft bij vakantaseren om hier een keer te overnachten.

strandhuisje, vakantaseren, crowdfunding

Bij veel (kunst)projecten krijg je ook vaak een uitnodiging voor een presentatie van het eindproduct of wordt je naam ergens vermeld.

4) Grotere betrokkenheid bij de investering

Crowdfunding leidt tot een grotere betrokkenheid bij het project waar je in investeert. Meestal wordt je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen via regelmatige updates of een nieuwsbrief. Dat heeft ook grote voordelen voor de ondernemer. Als hij/zij het een beetje slim aanpakt, heeft hij niet alleen investeerders maar ook ambassadeurs voor zijn product.

Een illustratie: Ik doe zelf mee als crowdfunder bij WakaWaka. De missie van het bedrijf spreekt me aan en daarom ben ik graag uit eigen initiatief bereid hier ook bekendheid aan te geven. Bij WakaWaka noemen ze dat “Agents of light”.

WakaWaka, duurzaam vakantaseren

Mijn ervaring is dat het leuk is om de voortgang van projecten waarin je investeert te volgen. Soms gaat het mis en ben je je investering kwijt. Dat is balen maar ik merk dat ik het ook echt betreur voor de ondernemer als ik die een beetje heb leren kennen tijdens het investeringstraject.

5) Je krijgt je geld via aflossingen weer terug

Ieder crowdfundingsproject is natuurlijk weer anders, maar bij veel projecten krijg je het geld in de vorm van geplande aflossingen gedurende de looptijd weer terug. Dat heeft een paar voordelen. Je kunt weer vrijelijk beschikken over het geld dat je terugkrijgt en je verlies wordt minder bij een eventueel faillissement. Vaak investeer ik deze aflossingen weer in nieuwe projecten.

Het is wel goed om je te realiseren dat er wel degelijk risico’s zitten aan deze manier van investeren. Je kunt je investering of een deel daarvan kwijtraken. Het advies is daarom om niet meer dan 10% van je vermogen te investeren in crowdfunding. Ik voeg er graag aan toe het ook heel belangrijk is om goed te spreiden. Beter meedoen aan 10 projecten van €100,- dan aan 1 van €1000,- .

6) Via crowdfunding kun je jonge talenten of startende ondernemer steunen

vakantaseren, cinecrowd, eloi roobol, kennis van de zalm, vakantaseren

Ik heb ook nog een andere reden om soms een project te steunen. Bijvoorbeeld omdat ik graag een startende ondernemer een zetje wil geven. Of een jong talent graag op weg wil helpen. 1 van de laatste projecten waar ik aan mee heb gedaan, is een crowdfunding van een jong filmtalent. Deze jongeman is een klasgenoot van mijn dochter en nu al (op de middelbare school!) bezig met een fantastisch filmproject. Om dit filmproject af te kunnen maken, heeft hij € 2500,- nodig. Nadat ik de trailer heb bekeken, ben ik erg onder de indruk. Dit ziet er zo geweldig uit! Deze jonge filmmaker wil ik graag verder helpen. Ik weet dat ik bij dit project mijn geld niet terugkrijg maar dat vind ik in dit geval ook niet belangrijk. Er is wel een andere leuke beloning. Als dank voor mijn hulp staat Vakantaseren nu op de originele filmposter. Gaaf toch? Je hebt na vandaag (27-3-2019) nog 8 dagen om mee te doen met deze actie bij Cinecrowd. Hij zoekt nog ca. €450,- van de €2500,-. Iets voor jou?

vakantaseren, Eloi Roobol, cinecrowd, kennis van de zalm
Mede mogelijk gemaakt door VAKANTASEREN

7) Meer zicht op de impact van jouw investering

Last but not least, bij sommige crowdfundingsplatforms heb je ook zicht op de impact van jouw investering. Een goed voorbeeld daarvan is Lendahand. De missie van dit platform is nieuwe banen creëren bij bedrijven in opkomende landen en mensen daar in staat stellen om hun toegang tot basisbehoeften te verbeteren. Lendahand ondersteunt veel projecten op terrein van duurzame ontwikkeling. Het levert naast banen vaak ook een beperking van de CO2-uitstoot op. Duurzame ontwikkeling kan worden gerealiseerd als sociale impact, milieuverbetering en financieel rendement hand in hand gaan. Kijk, dan heb je meteen mijn aandacht!

Sinds 2018 investeer ik via dit platform. Ik kies bij Lendahand altijd voor projecten in Afrika of India waar duurzaamheid centraal staat. Denk aan ondernemers op het gebied van solar panels en biogas vergisters. Het leuke aan Lendahand vind ik dat je kunt zien wat de impact is van de projecten waar ik in investeer. De projecten waarin ik (en anderen) investeer, hebben op dit moment al de volgende impact gecreëerd

crowdfunding, vakantaseren, lendahand
Impact van projecten waarin ik investeer bij Lendahand

Gaaf toch? Stoer om daar aan bij te kunnen dragen met jouw investering. Lendahand heeft nu een leuke actie. Als jij besluit bij Lendahand te gaan investeren, krijgen we allebei €25,- om te investeren in 1 van hun nieuwe projecten (minimaal €50,-). Gebruik deze code (A96P-GRPD-D7Y9) bij je eerste investering om de €25,- te kunnen verdienen.

Handige tips op basis van mijn ervaring

Inmiddels ben ik ruim 4 jaar bezig met crowdfunding. Graag deel ik een aantal tips gebaseerd op mijn ervaring:

  • ga alleen crowdfunden met geld dat je kunt missen
  • investeer nooit meer dan 10% van je vermogen
  • kies je projecten niet (alleen) op basis van het rendement maar volg ook je gevoel. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
  • spreid je geld. Beter €100,- in 10 projecten dan €1000,- in 1 project.
  • besef dat er risico’s aan zitten, je kunt je geld geheel of gedeeltelijk kwijtraken
  • investeer via een crowdfundingsplatform met een track record zoals Geld voor Elkaar, Oneplanetcrowd, Crowdaboutnow of Lendahand.
  • Begin gewoon met een eerste investering en probeer het eens uit.
  • Maak slim gebruik van de leuke startactie van Lendahand waarbij je €25,- korting krijgt als je €50,- investeert. Gebruik deze code (A96P-GRPD-D7Y9) bij je eerste investering op Lendahand en de eerste €25,- zijn al terugverdiend!

Crowdfunding levert vaak meer op dan je denkt

Na 4 jaar crowdfunden weet ik het zeker. Crowdfunding levert vaak meer op dan je denkt. Naast een leuke rente, krijg je meer betrokkenheid bij je investeringen. Soms krijg je leuke extra’s en last but not least je maakt een duurzame impact met jouw geld als je in de juiste projecten investeert.

Verantwoording
Dit artikel heb ik op eigen initiatief gemaakt. Het copyright voor alle foto’s berust bij mij. Het copyright van de filmposter is van de filmmaker Eloi Roobol. Met zijn toestemming gebruik ik zijn foto’s voor dit artikel. De foto van Goboony heb ik met hun toestemming voor dit artikel gebruikt. Ik ben voor dit verhaal een samenwerking aangegaan met Lendahand. De Vriendenactie van hen is een lopende actie. Als iemand via die link gaat investeren, krijgen we beiden €25,- korting op een volgende investering van minimaal €50,-
Investeren in crowdfunding brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel of je gehele investering kwijtraken. Informeer je zelf goed of je bereid en in staat bent om die risico’s te lopen. Crowdfunding projecten zoals hier genoemd vallen buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten
Mocht je naar aanleiding van het artikel besluiten mee te doen aan een crowdfunding dan doe je dat op eigen risico. Je kunt mij niet aansprakelijk stellen voor eventuele risico’s die daar uit voort vloeien. Ik ben niet ook niet verantwoordelijk voor handelingen van bedrijven waar ik mee samenwerk.

5 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.