licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten
boeken,  fotografie

Uniek fotoverhalenboek: De adembenemende natuurbeleving van licht

Avonturier Jolanda Linschooten neemt je met dit nieuwe fotoverhalenboek “De adembenemende natuurbeleving van licht” mee op reis naar het licht. Dit is vakantaseren van de buitencategorie!

Een schitterend fotoverhalenboek over licht

Licht is een boek om bij weg te dromen. Het is een schitterend fotoverhalenboek met fantastisch mooie foto’s en indrukwekkende verhalen van avonturier Jolanda Linschooten.

De reisavonturen worden afgewisseld met een prettige dosis natuurinformatie zodat je ook meer te weten komt over zaken als noorderlicht, regenbogen, middernachtzon en allerlei andere lichtverschijnselen.

Ze neemt je mee op reis naar de vele dimensies van licht. De nadruk ligt op ervaringen van boven de poolcirkel en Scandinavië maar ook andere gebieden zoals Corsica en de Pyreneeën komen aan bod. Een pure natuurbeleving staat daarin centraal. De verhalen zijn gebaseerd op Jolanda’s eigen avonturen en boeien mij van de eerste tot de laatste bladzijde.

Licht raakt me onmiddelijk

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Ik heb het niet vaak met fotoverhalenboeken maar dit boek Licht weet me al onmiddellijk vanaf de inleiding recht in mijn ziel te raken. Jolanda Linschooten begint haar boek met: “niets spreekt meer tot de verbeelding dan slapen onder de sterrenhemel, eigenlijk inspireert elke stille plek in de natuur, helemaal wanneer het niet bepaald vanzelf is gegaan is om die te bereiken. Buiten krijg je vaak je best ingevingen en kom je compleet tot rust. Sterrenlicht, maanlicht, noorderlicht, zonlicht, schemerlicht. Middernachtzon of poolnacht. Door onderdompeling in al dit soort licht – intens, langzaam en op eigen kracht – ontstaat verbondenheid.”

Prachtig. Herkenbaar. Raak.

Leef intens. Voor honderd procent. Met ogen wijd open.

Ze sluit de inleiding van het boek af met de woorden: “Leef intens. Voor honderd procent. Met ogen wijd open”.

Wat mij betreft een rake tip, een wake-up call. Verderop in het boek staat ook zo’n quote die daarbij aansluit: “Hoeveel dagen hebben we hier op deze planeet in het tijdsbestek van het leven die er werkelijk toe doen, waarin er echt iets gebeurt en waardoor je leven helderder, voller lijkt, ‘s avonds en ‘s ochtend – hoeveel dagen?”

Dat zet je wel aan het denken! Hoe vaak sta jij daar nu echt bij stil?

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Fantastische fotografie

Wat dit boek bijzonder maakt, vind ik de persoonlijke verhalen die geïllustreerd worden met prachtige foto’s. Van Jolanda Linschooten mag ik er een paar gebruiken voor deze review maar ik zou je vooral willen aanraden de rest zelf in het boek te bekijken.

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Ik herken ook een aantal zaken die ze beschrijft. Vorig jaar heb ik zelf het Noorderlicht mogen zien, een unieke gebeurtenis die ik nooit meer zal vergeten. In het boek passeren ook Threes en Rob van het Polarlight Center in Laukvik (Lofoten) de revue. Dit zijn noorderlicht fans pur sang waar ik vorig jaar ook ben begonnen toen ik op de Lofoten was. Een presentatie van deze kenners is de beste start voor een week lang Noorderlicht jagen.

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Sterrenhemels in de Pyreneeën

Ook het verhaal over de hike door de Pyreneeën roept bij mij dierbare herinneringen op. In 1993 maak ik samen met mijn vrouw mijn allereerste langere bergwandeltocht. In de Pyreneeën. Het is een van de meeste indrukwekkende ervaringen ooit. Vol bepakt, alles in de rugzak en lopen maar. Hoe verder van de bewoonde wereld, des te stiller en leger het wordt. Op een vroege en ijskoude ochtend beklimmen we de Petit Vignemale en hebben we een majestueus uitzicht over de Pyreneeën. Het laat een diepe onuitwisbare indruk bij me achter.

De lange afstandswandeling GR20 in Corsica staat ook al jaren op mijn lijstje. Jolanda Linschooten rent hem als een trailrunner. Het is wandelend al 1 van de pittigste wandeltochten in Europa, laat staan rennend. Dat typeert haar, net iets verder gaan dan anderen zonder roekeloos te zijn. Ik heb er al mijn adem nodig om de Col de Bavella te kunnen slechten. Helaas kan ik in 1999 de GR22 niet in zijn geheel wandelen door een schouderblessure van mijn partner. Ik droom er nog steeds over.

Moderne ontdekkingsreizigster

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Als je het boek doorleest, realiseer je dat Jolanda Linschooten gewoon een moderne ontdekkingsreizigster is. Zo steekt ze met haar partner de Groenlandse IJskap over, volgt ze de voetsporen van de Canadese goudzoekers en gaat ze met een husky op zoek naar de Canadese Indianen. Die husky wordt daarna overigens 1 van haar beste kameraadjes. Stiekem ben ik best wel een beetje jaloers op haar. Diep in mijn hart zou ik ook dit soort bijzondere avonturen willen beleven. Dankzij dit boek kan ik er in ieder geval heerlijk over vakantaseren, gewoon thuis aan mijn keukentafel. Maar of ik het daar dit keer bij ga laten…

“Maar nog veel beroerder lijkt het me achteraf spijt te hebben over je leven. Die conclusie opende deuren. Gaandeweg leerde ik hoe bereikbaar het “onmogelijke” wordt wanneer de stappen ernaartoe maar klein genoeg zijn en in een tempo dat je kunt bij benen want als je iets te snel beweegt, sla je over de kop. Het zou mooi zijn – en ik dat vreselijk graag geloven – als we vanbinnen allemaal een iel stemmetje hebben afgestemd op wie we nou werkelijk zijn. In elk geval iets wat ons zachtjes die kant op duwen wil, niet van buitenaf geregeerd door gril of goeroe, maar gewoon een miniscuul maar zelfgesponnen leidraadje”.

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Conclusie: Licht is een echte aanrader

Het zal je niet verbazen dat ik het fotoverhalenboek Licht een echte aanrader vind. Het boek raakt me meteen vanaf het begin en blijf boeien tot het eind. Ik wil het eigenlijk niet in 1 keer uit lezen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Maar ik kan het ook niet laten liggen. Dit is een cadeauboek waar je liefhebbers van bijzondere avonturen, mooie verhalen en prachtige fotografie echt een groot plezier mee doet. Dit is vakantaseren van de buitencategorie! Via de link hieronder bestel je direct je eigen exemplaar bij Bol.com.

licht, fotoverhalenboek, Jolanda Linschooten

Samenwerking
Voor dit artikel ben ik een samenwerking met Jolanda Linschooten aangegaan. Het artikel is gebaseerd op mijn eigen mening en ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud. De foto’s met watermerk in dit artikel heb ik met toestemming van Jolanda Linschooten mogen gebruiken. De schuingedrukte teksten zijn quotes uit het boek. In dit artikel staat een affiliate link. Als jij dit boek bij Bol.com bestelt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Die kost jou niks en kan ik gebruiken om weer te investeren in mooie verhalen voor mijn website.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.