boeken,  omdenken,  pensioen

Werk jij al aan je Plakband Pensioen?

Laat ik eens beginnen met een vraag: denk jij wel eens serieus na over je pensioen? Zo ja, op welke leeftijd zou jij je pensioen in willen laten gaan?

Je zult ontdekken dat je, zeker als je nog geen 60 bent, hier niet vaak echt serieus aandacht aan besteed. Jaarlijks krijg je waarschijnlijk een pensioenoverzicht die je niet-begrijpend in een map stopt met de gedachte: dat komt later nog wel.

Het Plakband Pensioen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier ook bij hoor. Totdat ik het nieuwste boek “Het Plakband Pensioen” van Gerhard Hormann las. Ik heb meerdere boeken (zoals Het Nieuwe Nietsdoen, de Omgekeerde Werkweek) van hem gelezen en iedere keer slaagt de auteur erin om mij wakker te schudden. Na de eerdere boeken ben ik  bijv. de noodzaak in gaan zien om toch flink aan de slag te gaan met het aflossen van mijn hypotheekschuld.

index

Ook met dit nieuwe boek heeft Hormann mij aan het denken gezet. Hij herinnert mij aan goede voornemens die ik eerder maakte. Een daarvan is dat ik me heb voorgenomen om niet net als mijn vader door te werken tot mijn pensioengerechtigde leeftijd en dan pas allerlei plannen uit te gaan voeren. Mijn vader stierf een paar maanden na zijn pensionering…

Maar wat dan wel?

Deeltijdpensioen of sabbatical

De auteur beschrijft in het Plakband Pensioen allerlei voorbeelden van mensen die het heft in eigen handen nemen en zelf een keuze maken om eerder te stoppen met werken of minder gaan werken. Ze nemen daarbij voor lief dat ze met wat minder rond moeten komen maar profiteren wel van een veel langer pensioen.

Zelf heb ik sinds ik 22 jaar terug begon met werken, 2 maal een wat langere sabbatical georganiseerd. De eerste keer trok ik samen met mijn vriendin 4 maanden door Zuidelijk Afrika. De tweede keer ging ik samen met mijn gezin een paar maanden naar Spanje. Dat is een manier om het gedurende je loopbaan te doen. Benut de kansen die er zijn en stel het niet uit tot later.

Een andere manier is minder gaan werken, in feite een deeltijdpensioen. Ook dat is een keuze. Je krijgt minder inkomen maar je hebt wel meer vrije tijd. Stel jezelf de vraag; wat is meer inkomen me waard? Je levert er immers jouw kostbare “leef”tijd voor in.

 

Eigen ervaring met plakbandpensioen

Het boek zit vol met interessante voorbeelden van allerlei mensen die dappere keuzes durven maken en voor zich zelf kiezen. Hormann is daar zelf ook een goed voorbeeld van. Hij stond met 51 op straat en besloot het radicaal anders aan te pakken. Als ik aan hem denk, word ik herinnerd aan het volgende citaat van Jorge Louis Borges: “I have always imagined that paradise will be a kind of library”. De auteur benut zijn verkregen vrije tijd door veel te lezen, fietsen en zelf boeken te schrijven. Zodra de zon schijnt, zit hij in zijn korte broek te lezen in de achtertuin. Op vakantie hoeft hij niet meer want vakantie is voor hem ook een soort “moeten”. In feite viert hij het hele jaar door vakantie. Niet voor niets staat op de kaft: 365 dagen vakantie per jaar.

15 jaar eerder stoppen met werken

De ondertitel van het boek luidt “Zo kun je 15 jaar eerder stoppen met werken”. Dat klinkt best aangenaam.  Mocht je dit aanspreken, zou ik het boek zeker gaan lezen.

Hoofdstuk 7 was voor mij de echte eye-opener. In het hoofdstuk “Je bent nooit te jong om te stoppen met werken” schrijft hij op een gegeven moment: Verreweg de beste manier om je pensioen te verlengen is door het te vervroegen. Om zeker te weten dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je pensioen, moet je het zo ver mogelijk naar voren halen. Je moet dus niet sparen voor je oude dag, maar sparen om zo jong mogelijk met pensioen te gaan.”.

Tja rake woorden, zeker als ik terug denk aan mijn vader die net na zijn pensioendatum overleed. Hormann is er weer in geslaagd om mij met een wake up call bewuster te maken van keuzes die je nu al kunt maken.

Na het lezen van het boek heb ik meteen ingelogd bij www.mijnpensioenoverzicht.nl maar daar wordt je helaas niet veel wijzer van. Hoeveel krijg je als je eerder gaat stoppen, en wat heb je dan nog nodig om je eigen Plakband Pensioen te maken? Dat staat er niet in en moet je opvragen bij de beheerder van je pensioen. Dat ga ik eens even heel goed uitzoeken in de komende dagen!

Wat zou jouw ideale pensioenleeftijd zijn en wat heb je daar voor over?

Bestel hier Het Plakbandpensioen bij Bol.com.

 

Verantwoording; ik heb dit artikel op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. De leadfoto is van mezelf. De foto van de cover heb ik van de uitgever ontvangen.

 

 

 

 

15 reacties

 • ivonne calis

  Toen ik ooit begon met werken, lang geleden, dacht ik aan werken tot mijn 65e en dan braaf een pensioen opbouwen tot die leeftijd om er daarna helemaal van te gaan genieten. Nadat ik een aantal keer van dichtbij heb meegemaakt dat mensen al overlijden als ze begin 50 zijn of nog geen 65 zijn mijn gedachten echt verandert. Tel daar bij op jaren hard werken met twee personen, geen kinderen (DINK) en veel reislust dan snap je wel waarom wij binnenkort samen voor de vierde keer in 11 jaar tijd langer op reis gaan. Wij werken bewust niet mee in een vaste baan maar werken als er behoefte is. Bevalt prima!

 • @DutchRN

  Ik heb 26 jaar in de VS gewoond en heb daardoor een plakband pensioen, ben mijn huis aan het aflossen en ga dan meteen minder werken 🙂 dat is iig een deeltijd pensioen. Ik heb er nu al zin in, als alles goed gaat nog 5 jaar te gaan….

 • yvonnevdlaan

  Interessant… klinkt goed, 15 jaar eerder met pensioen. Wij hebben hier ook wel al over nagedacht… onze sabbatical van 18 maanden (reis door Azië / Midden-Oosten) hebben we deels bekostigd door ons huis op de juiste tijd te verkopen (begin 2007), laten we hopen dat we nog een keer zo’n geintje kunnen uithalen en anders moeten we een andere creatieve oplossing bedenken 🙂

 • Loes schenk

  wellicht een idee om mijnpensioenoverzicht te informeren over de groeiende behoefte om te weten wat de consequenties zijn om op een ander moment te stoppen met werken ipv op de pensioengerechtigde leeftijd.

 • Helena

  Ik ben bewust minder gaan werken van 36-40 u (op papier, in de praktijk 50 u) naar 20 u. In de tijd die overblijft houd ik mij bezig met reizen, leuke dingen doen en af en toe een opdracht voor mijn eigen bedrijf. Dat laatste voelt eigenlijk niet als werken omdat ik alleen opdrachten doe die ik leuk vind. Nu denk ik: waarom heb ik dat niet eerder gedaan?

  • vakantaseren

   Dat klinkt als een heel verstandige keuze. Ik heb ook een jaar minder gewerkt om meer met vakantaseren aan de slag te gaan maar nu weer terug naar 28. Nog steeds tijd over om dingen naast mij baan te doen. We staan er zo te horen hetzelfde in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.