Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren
Italie

Vakantaseren over Italië in Kunsthal KAdE

Tijdens een instameet in Kunsthal KAdE in Amersfoort maak ik kennis met het werk van Caspar van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht. Een prachtige expositie waarbij het net lijkt alsof je weer in Rome, Napels of Venetië rondloopt.

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Met vakantaseren kom je overal

Mijn motto luidt: met vakantaseren kom je overal. Dit weekend brengt Vakantaseren me naar Kunsthal KAdE. Daar doe ik mee aan een bijzondere instameet bij de expositie “Maestro van Wittel; Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht”. Ik mag samen met een groepje instagrammers het museum al in voordat het museum opengaat. Een paar weken terug mocht ik na sluitingstijd de expositie over Caravaggio bezoeken en daar heb ik erg goede herinneringen aan. Ik ben blij dat ik ook nu van de partij mag zijn.

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Wie is Maestro van Wittel?

Caspar van Witter is een schilder die geboren is in Amersfoort. Rond 1673 verhuist hij naar Italië en keert pas via deze tentoonstelling weer terug naar Nederland. Van Wittel is een van de eerste schilders die in Italië stadsgezichten gaat schilderen. Zijn aanpak slaat aan en krijgt veel navolging. Hij is inspirator voor veel grote kunstenaars zoals Canaletto.

In het voetspoor van de Maestro

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Speciaal voor deze tentoonstelling, vraagt Kunsthal KAdE de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut om in het voetspoor van Maestro van Wittel de iconische stadsgezichten van Rome, Napels en Venetië te fotograferen. Deze foto’s hangen bij de expositie in de buurt van de originele werken van Van Wittel. Ik vind dit een erg geslaagd concept. Sommige plekken lijken in de loop van de tijd nauwelijks veranderd maar bij veel andere foto’s zie je de enorme impact van de tijd op de aanblik van een stad. Dat zie je goed aan de foto’s in Napels hieronder bijv.

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren
Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Vakantaserend over Venetië in de zeventiende eeuw

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Ik loop met mijn camera in de aanslag door deze indrukwekkende expositie. De hedendaagse foto’s van Wilschut geven extra kracht aan de werken van Maestro van Wittel. Tegelijkertijd word ik er nostalgisch van. Ik vakantaseer over hoe steden als Venetië, Rome en Napels er in de zeventiende eeuw hebben uitgezien. Wat zou het leuk zijn om net als bij “Kruistocht in spijkerbroek” een tijdje terug in de tijd te kunnen reizen.

A girl with a hat

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Onder de instagrammers bevindt zich een jonge vrouw die ik ook bij de Caravaggio instameet heb ontmoet. Sindsdien volg ik haar op instagram en ik ben erg onder de indruk van haar posts. Ze past haar kleding aan op de tentoonstelling waar ze heengaat. Ook vandaag heeft ze zich erg mooi gekleed en ik vraag of ze voor mij wil poseren.

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Het levert me een paar foto’s op waar ik zelf erg blij van word. Na deze instameet blijft 1 ding me bij. Deze expositie inspireert de bezoeker en laat je heerlijk vakantaseren over Italiaanse steden waar veel mensen wel eens geweest zijn.

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Praktisch

De tentoonstelling “Maestro van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht” is te bezoeken tot 5 mei in Kunsthal KAdE in Amersfoort. Er is een programma met rondleidingen en workshops. Meer info over openingstijden, programma en bereikbaarheid vind je op de website van de KAdE.

Een lekker bakkie bij Nul33

Maestro van Wittel, Kunsthal KAdE, vakantaseren

Na afloop van deze gave instameet, sluiten we af met een easy lunch bij Nul33. Dit is een erg leuk café in het centrum van Amersfoort. Nul33 zit in een prachtig mooi gerestaureerd pand midden in de stad. Een ideale plek om te eten of een lekker bakkie te doen.

Samenwerking

Ik werd uitgenodigd mee te doen aan deze instameet in Kunsthal KAdE. Alle foto’s in dit artikel zijn van mij en er rust copyright op. De “behind the scenes”-foto van mij is gemaakt door Visit Utrecht Region en ik heb deze met zijn toestemming gebruikt.

4 reacties

 • Marissa

  Hey Mario, wat een mooi artikel. Fijn dat je zo onder de indruk bent en verrast over onze mooie stad Amersfoort. Wellicht tot een volgende keer. Hartelijke groet Marissa (van Nul33)

  • vakantaseren

   Dag Mariska, dank voor je compliment. Ik kom zeker nog eens terug om jullie stad te bewonderen (hopelijk met mooier weer) en dan zal ik zeker een pitstop maken bij Nul33!

 • Jeroen

  Of een lekker ijsje eten bij IJssalon Vanvitelli aan het einde van de Haven van Amersfoort. Heerlijk apart ijs. Gemaakt van biologische melk en het sorbet ijs is 100%vegan al het ijs is gluten vrij. Kan je ook nog een werk van Van wittel zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.