Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum
museum

A night at the museum: Utrecht, Caravaggio en Europa

Wie droomt er niet van? Na sluitingstijd rondlopen in een museum bij de populairste tentoonstelling van dit moment. Deze droom komt voor mij in ieder geval uit als ik mee mag doen met een instameet van het Centraal Museum in Utrecht. Ik ga naar de beroemde Caravaggio tentoonstelling en beleef mijn “night at the museum”.

 

Instameet in het Centraal Museum

Ik vakantaseer al jaren over “a night at the museum”

“Met een kleine groep instagrammers mogen we naar de geweldige tentoonstelling over Caravaggio in een leeg museum”. Als ik deze oproep op instagram zie, aarzel ik geen seconde en meld me aan. Ik vakantaseer al jaren over “a night at the museum” motiveer ik mijn deelname.

vakantaseren, centraal museum, caravaggio

Een paar dagen later krijg ik goed nieuws. Ik mag meedoen. Op een zonnige zaterdagmiddag verzamelen 20 instagrammers zich in het museumcafé.

Terwijl wij een hapje eten, verlaten de laatste gasten het museum. Nog even en we hebben het rijk voor ons zelf.  Een medewerker van het Centraal Museum vertelt ondertussen over deze bijzondere tentoonstelling.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Utrecht, Caravaggio en Europa

Rond 1600 vertrekken drie Utrechtse schilders, Hendrik ter Brugghen, Gerard van Honthorst en Dick van Baburen, naar Rome. De hoofdstad van Italië is op dat moment het culturele centrum van de wereld. Ze maken daar kennis met het werk van ene Caravaggio. Deze Italiaan brengt met zijn ongekende stijl een omwenteling teweeg in de schilderkunst. Vooral zijn realisme en licht-donker contrasten zijn voor die tijd uniek.

In de tentoonstelling zie je werken die bijna allemaal zijn gemaakt tussen 1600 en 1630, het hoogtepunt van het caravaggisme. Naast de 3 Utrechtenaren, zijn er nog vele andere jonge Europese schilders die zich in Rome lieten inspireren. Waarschijnlijk hebben de 3 na hun terugkeer met hun schilderijen ook weer grote invloed gehad op schilders als Rembrandt, Vermeer en Frans Hals.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

In totaal zijn er 62 schilderijen van over de hele wereld verzameld voor deze unieke expositie. 45 daarvan zijn nog niet eerder van hun plek weggeweest.

A night at the museum

Het is zover, het museum is gesloten voor bezoekers. Wij mogen naar binnen! Ik ervaar het als een bijzonder moment als we de expositieruimte binnenlopen. Er zijn alleen nog 2 suppoosten aanwezig maar verder is het helemaal leeg. We gaan aan de slag.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Iedereen loopt op zijn eigen tempo door de zalen. Uit het voorstelrondje tijdens het eten, heb ik opgepikt dat de meeste deelnemers echte kunst instagrammers zijn. Ik probeer vanavond vooral het “night at the museum”gevoel te fotograferen. Het gevoel dat je alleen in een donker museum ben en dat, net als in de gelijknamige film, alles misschien tot leven komt!

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Het is een bijzondere collectie. De werken van de meester zelf zijn topstukken. Wat ik ook mooi vind, zijn de vele drieluiken. Drie schilders werken op hun manier hetzelfde thema uit. Een van de hoogtepunten van de expositie is de “Medusa”.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Het is een doek bevestigd op een schild van populier. Door de reflectie van het licht, is het lastig te fotograferen.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Als ik er weer langs loop, zie ik een spiegeling van de Medusa in de vitrine. Het levert een spookachtige reflectie op.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

 

Realisme en clair obscur

Ik ben geen kunstkenner maar ik kan wel zien dat Caravaggio een ware meester is. Wat me vooral treft, zijn een aantal van de blikken van de personages. Alsof ze contact willen leggen met de toeschouwer. Het lijken soms zelfs wel selfies.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal MuseumVakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Naast dit realisme vind ik het contrast en lichtgebruik (clair obscur voor de kenners) fascinerend. Ik kan me goed voorstellen dat deze Italiaan in de jaren rond 1600 veel van zijn tijdgenoten heeft weten te inspireren.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Instagrammers als moderne schilders

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Ondertussen probeer ik ook af en toe mijn foto’s te maken. Het leuke van zo’n instameet is dat je ziet hoe iedereen probeert een eigen verhaal neer te zetten. Instagrammers zijn eigenlijk een soort moderne schilders. En net als in de tijd van Caravaggio, inspireren we elkaar. Een jongedame in de groep heeft een prachtige rode jurk aan. Regelmatig krijgt ze de vraag of ze even wil poseren.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Na anderhalf uur zit het erop. Ik heb genoten van deze unieke ervaring na sluitingstijd in het museum. Ben erg benieuwd wat iedereen ervan heeft gemaakt.

Vakantaseren, Caravaggio, Centraal Museum

Ben jij ook benieuwd naar de resultaten? Check dan de foto’s op instagram via #emptycentraalmuseum of mijn Instagram account.

Praktisch over de tentoonstelling

De tentoonstelling “Utrecht, Caravaggio en Europa” is een aanrader en nog in het Centraal Museum te zien t/m 24 maart 2019. Er geldt een toeslag van € 6,- op de reguliere entreeprijs. Het is een erg populaire expositie dus reserveren is echt een must. Je krijgt dan een bepaald timeslot toegewezen. Meer praktische info vind je bij het Centraal Museum.

Samenwerking
Ik was bij deze instameet op uitnodiging van het Centraal Museum en GreetingsfromUtrecht. Het copyrigh van alle foto’s in dit artikel berust bij mij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.