vakantaseren, Voigt Travel, Lapland
Lapland

6x highlights in de zomer van Lapland om over te vakantaseren

Rust, stilte en schoonheid zijn dé kernwoorden van de zomer in Lapland. Beboste heuvels worden afgewisseld met ruige bergen en hemelsbrede meren maken plaats voor wilde rivieren. Rendieren scharrelen als insecten rond en de lekkerste bessen schieten voor je neus als paddenstoelen uit de grond.

De ongerepte wildernis van Noord-Scandinavië is voor iedereen een plek om op te laden. Benieuwd waar je moet zijn om de ultieme Laplandbeleving te ervaren? Lees dan verder, want in dit blog vind je 6x de leukste highlights van Lapland in de zomer om over te vakantaseren.

Elanden spotten op de Silver Route

Dwars door Zweeds Lapland loopt de beroemde weg 95, ook wel de Silver Route genoemd. Deze weg verbindt de Zweedse kust met het zilvermijnenlandschap Nasafjäll vlakbij de grens met Noorwegen. De Silver Route is een ideale route voor een roadtrip door Zweeds Lapland, want het leidt je langs ruige berglandschappen met wild stromende rivieren en vergezichten waar je u tegen zegt. En dat is nog niet alles: wanneer je het plaatsje Jutis passeert, is de kans groot dat je elanden spot. Overal langs de weg proberen borden met ‘Pas op voor elanden!’ je te waarschuwen voor ontmoetingen met elanden…

Vakantaseren, Lapland, Voigt Travel

 

Wildfood tour in Kuusamo

Wist je dat het bos van Lapland rijk is aan een groente en fruit assortiment wat je supermarkt ook aanbiedt? Zowel in Fins als in Zweeds Lapland kun je je Tupperware doosje – of je rieten mand, zoals de locals dat doen – vullen met blauwe bessen, cloudberry’s, bosbessen, vossenbessen, wortels, knollen, kruiden en paddenstoelen. Verder staat op de eettafel in Noord-Scandinavië (bijna) elke avond verse, en zelf gevangen, witvis, rivierzalm, kreeft, hoender of eland. Of onbewerkt rendiervlees, want rendieren zijn voor Lapland wat de koeien voor ons in Nederland zijn.

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan naar het Finse Kuusamo. Hier duiken de zusjes Katja en Sirpa van Isokenkaïsten Klubi Lodge graag samen met jou de bossen in. Na een aantal uren keer je terug en stap je de keuken in om de lekkerste gerechten en producten klaar te maken. Denk aan jam, saus, stoofpotten en gevulde bladerdeeghapjes. Je kunt er zeker van zijn dat je smaakpapillen flink worden verwend!

Voigt Travel, Lapland, vakantaseren

Hiken over de Kungsleden

Vanuit Abisko National Park, in het noorden van Zweeds Lapland, naar het 430 kilometer zuidelijker gelegen Tarnäby cirkelt de Kungsleden rond. De Kungsleden is de moeder der routes. Dit Koningspad, wat Kungsleden letterlijk betekent, stamt uit 1920 en wordt al decennia lang bewandeld door zowel beginnende als geoefende wandelaars. Sommigen leggen etappes af. Er zijn ook wandelaars die de hele route in een aantal weken doen. Onderweg kun je logeren in berghutten. Wanneer je etappes wilt bewandelen, kun je ook overnachten vlakbij de route, zoals in Tärnaby, Ammarnäs, Kiruna of Arjeplog.

vakantaseren, Lapland, Voigt Travel

Rendieren voeren in Salla

Zeg je Lapland, dan zeg je rendieren. Tijdens je roadtrip door zowel Fins als Zweeds Lapland zul je om de zoveel minuten een rendier spotten. Wees na het zien van je eerste rendier dus niet bang dat het ook meteen je laatste is, want er komen er nog honderden. Toch verzekerd zijn van een goede ontmoeting met een rendier? Ga dan langs bij Upi en Timo van het Finse Salla Reindeer Park. Samen met hen rijd je dieper de bossen in, richting een heuvel vol kelohouten huisjes. Eenmaal op de plek van bestemming, zullen zij, met hun lokroepen, ervoor zorgen dat je enkele seconden later wordt omringd door tientallen rendieren. Je kunt ze zelfs voeren en als je geluk hebt misschien wel aaien.

Voigt Travel, vakantaseren, Lapland

Beren spotten in Kuusamo

Wist je dat koning van het Finse bos de bruine beer is? Dit reusachtige wezen heeft zijn heil gevonden in de bossen langs de grens met Rusland, vlakbij het stadje Kuusamo. Als reiziger kun je beren spotten vanuit een observatiehut. Met de boswachter wandel je naar een houten huisje welke rondom voorzien is van grote glazen wanden. Onder de glazen zitten gaten waar je je fotocamera doorheen steekt, zodat je de mooiste foto’s maakt van de beren die de observatiehut passeren. Het is de bedoeling dat je drie uur lang muisstil bent, zodat de beren in alle rust in het moeras voor de hut kunnen rondlopen. Moet je naar de wc? Geen probleem! Deze bevindt zich achterin de hut.

vakantaseren, Lapland, Voigt Travel

Relaxen in de sauna

Na een actieve dag in de buitenlucht is het tijd om de spieren te laten rusten en je ogen te sluiten. Je kunt naar bed gaan, maar waarom zou je dat doen als het 24 uur licht is? In juni en juli profiteer je namelijk van de middernachtzon: een natuurverschijnsel waarbij de zon 24 uur niet onder gaat. Ga daarom voor een traditionele Scandinavische wellnesservaring. Elke accommodatie in Zweden of Finland heeft een sauna, maar sommige sauna’s zijn extra bijzonder. Bij Isokenkaïsten Klubi Lodge in het Finse Kuusamo geniet je van een, op traditionele wijze aangestookte, rooksauna. In de saunaraft van Kraja Hotel in Arjeplog heb je tijdens het zweten uitzicht op de middernachtzon. Hier vaar je samen met je reisgenoten het meer op waarna je vervolgens, ver verwijderd van de kade, het anker uit gooit. Geniet van de warmte, het uitzicht op de net niet ondergaande zon en de ruige natuur. Vergeet niet af te koelen in het verfrissende water wat voor de deur ligt!

Begin je al te vakantaseren over een rondreis door Zweeds of Fins Lapland? Bekijk dan de individuele rondreizen door Finland en Zweden van Voigt Travel. Deze Pure Noorden specialist brengt je naar de mooiste parels van de omgeving, ver weg van het massatoerisme. Je komt in contact met de locals, je leert nieuwe dingen en je ontdekt hoe het leven dichtbij huis ook kan zijn.

Samenwerking
Dit artikel is een gastblog van Eline van Dam. Ik ging hiervoor een samenwerking aan met Voigt Travel. De foto’s heb ik met hun toestemming gebruikt.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.