Ik moet iets bekennen. Ik ben gek op boeken van schrijvers zoals Dan Brown. Verhalen met spannende complotten, geheime genootschappen, religieuze intriges, ondergrondse gangen en wilde achtervolgingen. Daarom ben ik ook erg enthousiast over de literaire thrillers van Jeroen Windmeijer, “De bekentenissen van Petrus” en “Het Paulus labyrint”. Ik ontmoet de schrijver in Leiden en herbeleef samen met hem de spannendste scenes uit zijn boeken.
“Het Paulus Labyrint”, een spannende en intrigerende thriller in Leiden
Na mijn roadtrip in Noord-Ierland krijg ik griep. Ik kan niet veel meer doen dan lezen. Het eerste boek waar ik aan begin, is “Het Paulus labyrint” van de Leidse schrijver Jeroen Windmeijer. Wat me over de streep trekt, is een quote op de kaft over zijn eerste boek “De bekentenissen van Petrus”.
Een intelligente intrige met meer respect voor religie en subtieler dan de Da Vince Code”- Vrij Nederland
Ik zal maar eerlijk bekennen, ik ben een groot fan van romans in de sfeer van de Da Vinci Code. Intriges verweven met geheime genootschappen, religie, puzzels en spannende achtervolgingen, ik ben er dol op.
Zo wordt ik ook meteen gegrepen door dit boek van Jeroen Windmeijer, die door sommigen wel de “Dan Brown van de Lage Landen” wordt genoemd. Hij schrijft thrillers die zich afspelen in zijn woonplaats Leiden. Door originele verbanden te leggen met de Romeinse en Bijbelse geschiedenis, geeft Windmeijer een nieuwe spannende dimensie aan het heden en verleden van Leiden. Je vraagt je al snel af waar feiten ophouden en de fictie begint? Is er nu echt een ondergronds gangenstelsel onder Leiden? Bestaan dit soort geheime genootschappen? Intrigerend.
Wie is Jeroen Windmeijer, de “Dan Brown van de Lage Landen”?
Ik verslind het boek binnen 1 dag. Erg goed geschreven en een verrassende en originele verhaallijn. Ik wil niet hier te veel verraden over het plot maar ik kan je deze literaire thriller zeker aanraden. Aan het eind van het boek zie ik dat het ook mogelijk is om een stadswandeling te maken in Leiden waarbij je alle mysterieuze plekken uit “Het Pauluslabyrint” kunt ontdekken. Ik neem contact op met de auteur en vraag hem of hij bereid is om een keer met mij die wandeling te ondernemen. Jeroen Windmeijer reageert enthousiast en we maken een afspraak.
In het VVV-kantoor Leiden wacht ik een paar weken later op hem. Zijn boeken zijn hier ook te koop. Ik realiseer me dat hij via deze boeken ook een goede ambassadeur voor de stad is. Hij komt aangelopen en ik herken hem van de foto op de kaft. We gaan meteen op pad. Het idee is dat we een wandeling maken langs een aantal van de Leidse locaties die een rol spelen in zijn beide thrillers. Al lopend en pratend leer ik hem ook beter kennen.
Jeroen Windmeijer is in het dagelijks leven docent godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school in Leiden. Hij heeft antropologie gestudeerd, ook in deze stad, net als zijn hoofdpersoon Peter de Haan. Jeroen vertelt me dat een aantal jaren terug een grote fascinatie heeft ontwikkeld voor boeken als de Da Vinci Code. Maar hij verdiepte zich ook in meer wetenschappelijke werken over de figuur Jezus en het vroege christendom. Naast de Da Vinci Code leest hij diverse andere religieuze thrillers en zegt op een gegeven moment tegen zichzelf: dat soort boeken kan ik ook schrijven. Windmeijer kiest ervoor om zijn boeken in Leiden te laten afspelen. En als je Leiden zegt, zeg je Petrus. De sleutelstad is immers vernoemd naar de sleutels van Petrus, beschermheilige van de stad.
“De bekentenissen van Petrus” wordt verfilmd
Zijn eerste thriller “De bekentenissen van Petrus” is een succes. Er zijn al diverse drukken geweest en er wordt inmiddels zelfs nagedacht over een verfilming. Het succes van zijn volgende thriller “Het Paulus Labyrint” is nog groter. De reacties zijn erg positief. Van zowel bijbel kenners als van mensen die gewoon van dit soort thrillers houden. Ik hoor bij die laatste categorie en ontdek tijdens deze wandeling dat ik blijkbaar een aantal religieuze verwijzingen heb gemist.
Een literaire wandeling door Leiden
Ik ken Leiden inmiddels wel een beetje. Ik schreef er al eerder dit artikel over: Een dagje sleutelstad Leiden. Het leuke van deze literaire wandeling vandaag is dat de schrijver mij meeneemt langs allerlei scenes uit zijn 2 thrillers. In beide boeken is de hoofdrol weggelegd voor Peter de Haan. Deze antropoloog ontdekt geheime genootschappen en moet in “Het Paulus labyrint” flink aan de bak om het leven van een goede vriendin te redden. De oplettende en Bijbelvaste lezer herkent diverse passages uit de bijbel die worden gebruikt in het verhaal. De namen van de hoofdpersonen, Peter de Haan en Judith Cherev bijvoorbeeld, zijn ook niet helemaal toevallig gekozen. Heb jij een idee wat hierachter zit? Maar ook als je geen kenner van de bijbel bent, wordt je geboeid. Het zijn gewoon spannende verhalen.
We staan even stil bij de Lakenhal. Dit is een bekend Leids museum dat op dit moment gerenoveerd wordt. In het boek kruipt de hoofdpersoon stiekem op deze plek naar binnen omdat hij op zoek is naar bepaalde aanwijzingen. Het gaat om dit kunstwerk, “Het laatste oordeel” van Lucas van Leyden, waar op de achterkant een belangrijke aanwijzing te zien is. (een replica van dit werk hangt in de Pieterskerk, het origineel hangt nu in het Rijksmuseum).
Even verderop lopen we het Groot Sionshof binnen. Dit hofje speelt een belangrijke rol in “De Bekentenissen van Petrus”. Dit verhaal speelt zich af rond Leidens Ontzet, het grootse Leidse volksfeest op 3 oktober.
“Ik ontdekte later dat er helemaal geen dakramen zijn”
Peter de Haan en zijn vriendin Judith ontsnappen hier ternauwernood aan hun achtervolgers. Via een dakraam. Maar zo laat de auteur mij zien: “ik ontdekte later dat er hier helemaal geen dakramen zijn”. Dit soort dingen zijn natuurlijk ook een kwestie van dichterlijke vrijheid. Ik vraag hem of hij vaker door mensen die de stad kennen, op fouten gewezen wordt. Dat gebeurt af en toe, geeft Windmeijer toe. “1 van die fouten heb ik in een latere druk ook gecorrigeerd”.
Ondergrondse gangen onder Leiden
Zo lopen we samen langs allerlei plekken waar Peter de Haan in het boek spannende momenten beleeft. Ik ben inmiddels benieuwd hoe het zit met dat ondergrondse gangenstelsel van “Het Paulus Labyrint”. Jeroen vertelt me dat hij op het idee kwam voor dit gegeven doordat men in de binnenstad aan de slag was gegaan met de aanleg van ondergrondse containers. Hij fietste hier langs en bedacht: stel je voor dat ze tijdens de graafwerkzaamheden stuiten op middeleeuwse tunnels en kelders? Het plot voor een nieuw verhaal is geboren!
In de Pieterskerkchoorsteeg stoppen we bij een klein design winkeltje. Jeroen stelt zich binnen voor en vraagt aan de dame achter de kassa of hij mij iets mag laten zien. Dat is geen probleem, ze herkent hem. Even later dalen we een kleine trapje af, een kelder in. De auteur wijst me onder de gewelven waar vroeger de ondergrondse gangen liepen, veel uitgestrekter dan nu. Ook op andere plekken in de stad zijn er dit soort kelders en gangen. Hij klopt op de muur, daar achter zit ook weer een tunnelgang.
Een deel van deze gangen en tunnels is nu afgesloten. Bij restaurant Dartel, vlakbij de Pieterskerk, zie ik later ook zo’n enorme kelder. Stel je voor dat er echt zo’n uitgebreid verborgen gangenstelsel zit onder de stad? Het zou zo maar kunnen .Het is in ieder geval een mooie plek om een foto te maken.
Scenes uit de boeken herbeleven
Tijdens onze literaire stadswandeling herken ik allerlei plekken uit de boeken. Af en toe stopt Jeroen Windmeijer en leest een passage uit het boek voor die zich op deze locatie afspeelt. Ik vind dit een erg leuke manier om enerzijds de stad Leiden beter te leren kennen en anderzijds het boek opnieuw te herbeleven.
Bij de Burcht staan we wat langer stil. In “het Paulus labyrint” vindt hier de spannende ontknoping plaats. Samen met de auteur kijk ik naar de enorme heuvel en samen fantaseren we over wat daar allemaal niet onder zou kunnen zitten. Ben je benieuwd wat Peter de Haan daar ontdekt? Tja, lees het boek zou ik zeggen.
We eindigen onze tocht in de Pieterskerk, vernoemd naar Petrus, beschermheilige van de stad. We drinken een kop koffie in het café en ook daar kom ik zijn thrillers weer tegen.
Jeroen organiseert vaker van dit soort wandelingen en de Pieterskerk is het eindpunt. Tijdens de koffie bedenken we samen een originele variant voor zijn literaire wandeling. Hopelijk lukt het om dit idee te laten slagen.
Derde thriller verschijnt in voorjaar 2018
Voordat we teruggaan naar het VVV-kantoor, wil Jeroen me nog iets laten zien. In een hoek van de Pieterskerk wijst hij me op een gedenksteen. Het is een gedenkplaat ter ere van de Pilgrim Fathers die hier ooit vertrokken richting Amerika. Jeroen Windmeijer heeft een nieuwtje voor me: in zijn derde thriller met Peter de Haan spelen deze Pilgrim Fathers een hoofdrol. Ook dit boek speelt zich deels af in Leiden maar voor het eerst gaat Peter de Haan naar het buitenland, in het voetspoor van de Pilgrim Fathers. Dit boek zal als alles goed gaat in het voorjaar van 2018 verschijnen. Update: het boek is in augustus verschenen: Het Pilgrim Fathers Complot is verkrijgbaar via Bol.com.
Na afloop van onze wandeling bedank ik Jeroen Windmeijer hartelijk voor deze ontdekkingsreis en zijn spannende verhalen. Ik kijk nu al uit naar zijn derde thriller!
Maak zelf een stadswandeling “De bekentenissen van Petrus” en “Het Paulus labyrint”
Bij beide boeken is een stadswandeling beschikbaar. Het is natuurlijk nog leuker om deze literaire wandeling te lopen samen met de schrijver. Dat is ook mogelijk! Je kunt tegen betaling deze wandeling met een groep (max. 15 personen) reserveren en samen met Jeroen Windmeijer zijn boeken herbeleven. Op een aantal plekken onderweg leest de schrijver spannende passages voor zodat de boeken en de stad nog meer tot leven komen. Voor meer informatie en reserveren zie website VVV Leiden.
Dit is natuurlijk nog leuker als je de boeken al vooraf gelezen hebt. Je kunt via deze rechtstreekse link “het Paulus Labyrint” bij de website van Bol.com bestellen. En dit is de rechtstreekse link naar de website van Bol.com van “De Bekentenissen van Petrus”. Ook zijn nieuwste bestseller Het Pilgrim Fathers Complot is verkrijgbaar via Bol.com.
Op 13 oktober 2020 verschijnt een nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer: “De Genesissleutel”. Het snelst bestel je hem via Bol.com. Je hebt hem de volgende dag al in huis.
Ook via zijn eigen site kun je een gesigneerd exemplaar bestellen. Voor meer informatie kijk op de website van Jeroen Windmeijer..