Van Afrika tot Zevenlandenhuizen
Geen categorie

Van Afrika tot Zevenlandenhuizen, met een beetje vakantaseren kom je overal

Vakantaseren is fantaseren over vakanties. In Nederland zijn er allerlei leuke plekken die doen denken aan andere bekende bestemmingen verder weg. Als je die plekken bezoekt, is het een beetje alsof je ver weg bent terwijl je ‘s avonds weer lekker in je eigen bed ligt. Ik vroeg een aantal reisbloggers naar hun beste tips voor dit soort trips in Nederland. Ik kreeg een aantal mooie adviezen, van Afrika tot Zevenlandenhuizen! Ga je mee op reis?

Met een beetje vakantaseren kom je overal

Al een tijdje loop ik met het volgende idee rond: zou het niet leuk zijn om in Nederland op zoek te gaan naar een aantal bestemmingen die doen denken aan andere iconische bestemmingen ver weg. Bij het Kootwijkerzand of Soesterduinen kun je bijv. net doen alsof je in de Sahara bent, in een kano in de Biesbosch waan je je in de Amazone en een warme en vochtige tropische kas doet sterk denken aan de jungle in Costa Rica.

Ik bedenk dat ik vast niet de eerste ben met dit idee en maak een ronde langs andere reisbloggers. Ik vraag: Hebben jullie verhalen van leuke bestemmingen in Nederland die doen denken aan bekende bestemmingen verder weg? Mijn vraag blijft niet onbeantwoord, ik krijg veel reacties die de basis vormen voor dit artikel: Van Afrika tot Zevenlandenhuizen, met een beetje vakantaseren kom je overal.

1) Zevenlandenhuizen in Amsterdam

zevenlandenhuizen

Romy van Vaker Vrolijk wijst me op het bestaan van de Zevenlandenhuizen. In de Roemer Visscherstraat in Amsterdam staan 7 huizen die allemaal een bepaald land vertegenwoordigen. Ik had er nog nooit van gehoord, jij wel?

Het gaat om huizen uit Nederland, Engeland, Rusland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. Deze huizen zijn allemaal gebouwd in de stijl van de landen. Het Russische huis doet bijv. denken aan de kathedralen in Moskou. Met een bezoekje aan de Zevenlandenhuizen in Amsterdam kun je binnen 5 minuten vakantaseren over 6 andere landen. Ideaal!

2) Daal af in de catacomben van het oude Rome

Jenny van Ik Reis neemt je al fietsend via de Via Belgica mee naar Rome en het oude Italië. Het is een etappe van deze fietstocht in de voetsporen van de Romeinen van Heerlen naar Maastricht en onderweg kom je langs allerlei plekken die doen denken aan het oude Rome.

jenny, ikreisnet

Het Romeins badhuis in Heerlen is het best bewaarde badhuis van Nederland. Er is nu een museum omheen gebouwd om de restanten te beschermen.

jenny, ikreisnet

In de catacomben van Valkenburg dwaal je met een gids af in een onderaards gangenstelsel. Je waant je ineens in het Rome van de derde en vierde eeuw. De graven die je er ziet, zijn een replica van de cryptes zoals deze in de negentiende eeuw werden aangetroffen. Ze zijn in betere staat dan het origineel en worden daarom ingezet als voorbeeld voor de restauratie en behoud van het origineel.

3) Paleis het Loo, het Versailles van de Veluwe

Met het artikel van Saskia van KidsErOpUit reis ik af naar het paleis van Versailles, maar dan wel bij voorkeur de Nederlandse variant op de Veluwe, Paleis het Loo. Saskia is met haar gezin op beide bestemmingen geweest en heeft een hele goede tip: met kinderen kun je veel beter naar het Loo gaan. Het is bij Versailles ontzettend druk en je moet de hele tijd oppassen dat je geen selfiestick in je gezicht krijgt.

kidseropuit


Paleis het Loo doet zeker denken aan het Paleis van Versailles. Ook in de tuinen ontkom je niet aan die gedachte, al zijn ze erg bescheiden in omvang in vergelijking met die van Versailles.

Qua fonteinen verslaat het Loo de Fransen. De koningssprong van 13 meter was al in de zeventiende eeuw de hoogste spuitende fontein van Europa

kidseropuit
De conclusie van Saskia is duidelijk: om het gevoel van het Paleis van Versailles een beetje te ervaren ga je beter gewoon naar Paleis het Loo in Apeldoorn, het Versailles van de Veluwe. Hier kun je genieten zonder die enorme mensenmassa’s die je in Frankrijk overal voor de voeten lopen.

4) Scandinavisch dorp in Groningen

Zit om om de sfeer van Scandinavië te ervaren maar niet bereid om er helemaal heen te rijden? Dan heeft Sandra van Stralend Schrijven een gouden tip voor je. Vlakbij Groningen ligt het Scandinavisch Dorp, een klein recreatiepark helemaal in Nordic sferen.

Stralend schrijven

Er zijn 16 houten hutten waar je kunt overnachten en er is een Scandinavisch specialiteitenrestaurant “Elanderhus” waar je bijv. kunt genieten van een Smorgasbord. Uiteraard is er ook een Finse sauna om lekker te ontspannen.

Scandinavisch meer in de Biesbosch

Waar ik bij de Biesbosch denk aan de Amazone, heeft Sylvie van Get out of Town andere associaties. Tijdens een tocht met een kano lijkt het inderdaad of je je bevindt op een meer in Zweden of Finland. Zo rustig, zo mooi! Als ik de foto bekijk, snap ik helemaal wat Sylvie bedoelt!

5) Op safari: oog in oog met wilde dieren

Van een paar travelbloggers krijg ik mooie verhalen over diverse plekken in Nederland waar je oog in oog komt te staan met wilde dieren. Alsof je in Afrika op safari bent.

eliane roest

Eline Roest van Instagrambloggers slaapt letterlijk tussen de wilde dieren bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Samen met haar dochter verblijft ze in het luxe resort waar je wakker wordt met het gebrul van de leeuwen. Zo dicht bij Afrika kom je nergens in Nederland

eliane roest

Wild spotten op de Veluwe

worldwife

Judith van Worldwife gaat op wildzwijnsafari op de Veluwe. Ze heeft zich ten doel gesteld om de Grote 5 van Nederland te spotten. De Grote 5 zijn de Nederlandse variant op de Afrikaanse Big 5. Weet jij nog welke dieren dat zijn? Het wild zwijn ontbreekt nog op haar lijstje. Of het haar lukt, kun je lezen in haar eigen verhaal.

Ook Antonette van We12travel (spreek uit: We want to travel 😉 is gek op wild spotten en geeft in haar verhaal handige tips om je kans op succes te vergroten. Hoe gaaf is het als je ineens een groot hert of moeflon in het wild zou zien!

we12travel

6) De Sint-Pieter van het Noorden

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Zelf was ik onlangs in Oudenbosch waar ik de Sint-Pieter van het Noorden bezocht. De bouwers van deze basiliek lieten zich inspireren door de Sint-Pieter in Rome. Als je door de kerk dwaalt of naar de koepel klimt, is het toch echt een beetje of je in Italië bent.

Oudenbosch, Sint-Pieter, Sint-Pieter van het Noorden

Waarover zit jij te vakantaseren?

Over welke verre bestemming zit jij te vakantaseren? Misschien is er een plek in Nederland die dat gevoel een beetje kan evenaren. Met een beetje vakantaseren kom je immers overal!

Samenwerking

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van artikelen van diverse travelbloggers. Alle foto’s heb ik met hun toestemming gebruikt. Er staat ook 1 affiliate link in.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.