japanse tuin
Geen categorie

Kijk nu je ogen uit in de Japanse Tuin in Den Haag

Twee keer per jaar is de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael voor korte tijd geopend. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Zeker tijdens de herfst kijk je je ogen uit in deze unieke tuin in Den Haag.

Japanse Tuin in Clingendael weer open

Van zaterdag 15 oktober tot en met zondag 30 oktober is de Japanse Tuin weer dagelijks geopend voor bezoekers. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar ik heb er al veel over gehoord van Haagse vrienden. Daarom grijp ik meteen mijn kans zodra de tuin is geopend en ga er heen. Ik kijk er werkelijk mijn ogen uit. De tuin is klein maar zeer fijn. De herfst is echt het perfecte seizoen om er naar toe te gaan. Het lijkt wel of je in een schilderij loopt!

De Japanse Tuin is het pronkstuk van Landgoed Clingendael en het ligt aan de rand van de stad tussen Den Haag en Wassenaar. De tuin is in het begin van de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het Landgoed, Marguerite M. Baronesse van Brienen. Per schip heeft zij reizen gemaakt naar Japan en daar een aantal van de ornamenten zoals lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en het paviljoen naar Den Haag verscheept. Het is de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 vierkante meter (Bron: Japanse Tuin in Den Haag).

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Maar ik heb al genoeg gezegd, ik neem jullie met dit fotoblog mee door de tuin. Treed binnen.

Japanse Tuin

Officieel is het eenrichtingsverkeer vanwege Corona maar al snel loopt iedereen gewoon door elkaar. Er is gelukkig genoeg ruimte om elkaar te passeren.

Japanse Tuin
Clingendael

Het is ook leuk om op de kleinere details te letten, zoals dit bruggetje dat ook uit Japan komt.

bruggetje Japanse Tuin

Deze rode Esdoorn is wat mij betreft wel het pronkstuk van de Japanse Tuin.

rode es

Daar wil ik wel even voor poseren.

Esdoorn, Japanse Tuin

Ook als je dichterbij de bladeren komt, kijk je je ogen uit door al die prachtige kleuren.

rode esdoorn

Even een zen moment bij het Paviljoen

Aangekomen bij het Paviljoen dat ook helemaal uit Japan verscheept is, ga ik even zitten. Het uitzicht is zeer rustgevend, een echt zen-moment.

paviljoen
japanse tuin

Mooie details en stillevens

Als ik er wat langer ben, zie ik ook steeds meer kleine details. Sommige plaatjes lijken wel stillevens.

clingendael
japanse tuin

En natuurlijk prachtige paddenstoelen.

japanse tuin
paddenstoel Japanse tuin

Of deze donkere bomen aan de waterkant?

clingendael

Praktische informatie

De Japanse Tuin is twee keer per jaar twee weken geopend. Deze herfst is de openstelling van zaterdag 15 oktober t/m zondag 30 oktober. Dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur. De Japanse Tuin ligt op het Landgoed Clingendael en de toegang is gratis. Clingendael is trouwens ook een prachtig wandelgebied, zeker in de herfst. Meer informatie over bereikbaarheid, openingstijd en de historie vind je op deze pagina over de Japanse Tuin van Den Haag.

Niet ver van de tuin ligt een theeschenkerij waar je even lekker bij kunt komen van alle pracht en praal.

japanse tuin

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content.

2 reacties

 • Denise

  Wel op de paden blijven hè, meneer Vakantaseren! 😉
  Ik zag het net langskomen en was benieuwd wat je ervan gemaakt had.
  Uiteindelijk hebben ze toch een andere ingang gebruikt zie ik, want de eerste zaterdag moest je er nog aan de andere kant in, niet ver van waar je er ook weer uit gaat.
  Leuk dat je ook bent gegaan in elk geval. En ja, het voelt inderdaad een beetje als wandelen in een schilderij. Misschien ga ik aan het eind nog een keer, om de verschillen te zien in 2 weken.

  • vakantaseren

   Uiteraard ben ik netjes op de paden gebleven want met vakantaseren kom je overal! Bedankt voor de tip om hierheen te gaan, erg de moeite waard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.