Graag maak ik lange wandelingen door de natuur. Helaas kreeg ik een paar jaar geleden pijn in mijn linker voorvoet, waardoor mijn tochten steeds korter werden. Tot ik in aanraking kwam met Voetentraining. Gastblogger Eline van den Hout interviewt me over dit bijzondere traject.
Je had metatarsalgie. Wat is dat precies?
De eerste paar keren dat ik het woord metatarsalgie hoorde, kon ik het maar niet onthouden. Ik krijg het nog steeds maar met moeite goed uitgesproken. Metatarsalgie betekent doorgezakte voorvoet. Het lijkt net alsof je op je botjes loopt. Je voeten doen pijn bij elke stap die je zet.
Wanneer had je er het meeste last van?
De pijn kwam direct opzetten als ik mijn nette schoenen met hakken voor werk droeg. Ook als ik een wandeling maakte op mijn wandelschoenen, had ik er last van. Na ongeveer vijf kilometer voelde ik dan die pijn weer opkomen. Daardoor waren de tochten die ik toentertijd maakte zeker niet langer dan tien kilometer.
Wat deed je om de pijn aan te pakken?
Ik bezocht eerst een podoloog en zij maakte speciale steunzolen voor mij. Maar dat zat helemaal niet lekker in mijn schoenen en het loste niets op. Daarom besloot ik deze niet meer te dragen. Ik dacht: Waarschijnlijk zal ik de rest van mijn leven deze voorvoetklacht blijven houden.
Tot je Voetentraining ontdekte. Hoe is dat precies gegaan?
Ik vertelde mijn wandeltrainer Wanda Catsman in januari dat ik in de zomer graag de route van de ‘Kruistocht in spijkerbroek‘ van het gelijknamige boek van Thea Beckmann wilde lopen, maar dat het pittig zou kunnen worden door de pijn. Zij adviseerde mij toen om mijn voeten te gaan trainen. Ze was er sterk van overtuigd dat dit zou gaan werken.
Op haar aanraden bekeek ik een webinar van Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning, de oprichters van Voetentraining. Zij vertelden in dat webinar dat voet- en houdingsklachten verholpen kunnen worden als je je voeten traint. Je krijgt sterke gezonde voeten, je voetstand verbetert en je leert beter lopen. Dit klonk allemaal best aannemelijk, dus ik besloot de Online Training Metatarsalgie te gaan doen. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik bij mijzelf.
Hoe vond je het om dagelijks je voeten te trainen?
Het vergde best wel wat discipline. Daarom was het goed dat ik een concreet einddoel voor ogen had, die Kruistocht in Spijkerbroek lopen, waar ik naartoe kon werken. Sommige oefeningen waren een beetje complex. Ik deed mijn best om ze zo goed mogelijk uit te voeren. Dit hielp gelukkig wel want in de loop van de tijd nam de pijn geleidelijk af.
Kun je nu weer lange wandelingen maken?
Jazeker! Het lukt me eindelijk weer om tochten van zo’n vijventwintig tot dertig kilometer te wandelen, zonder dat ik last heb van mijn linker voorvoet. Daar ben ik echt wel heel blij mee. Afgelopen zomer heb ik bijv. de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg gelopen, een tocht van ruim 100 kilometer. Het is fantastisch dat ik van de pijn ben afgekomen door zelf aan de slag te gaan in plaats van er in te berusten.
Wat zeg je tegen anderen als ze last hebben van een doorgezakte voorvoet of andere voetklachten?
Dat het mogelijk is om hiervan te herstellen als je het heft in eigen handen neemt. Veel mensen laten direct steunzolen aanmeten en kiezen zo voor een passieve oplossing. Dit deed ik dus ook in het begin een paar jaar geleden, want ik wist eerlijk gezegd ook niet van een andere behandelmethode. Nu weet ik dat het trainen van voeten helpt, want dan pak je de oorzaak van de klacht aan. Op die manier kun je uiteindelijk weer pijnvrij of met veel minder voetklachten door het leven.
Voetentraining
Heb je veel pijn in je voeten? Daar kun je zelf wat aan doen! Door je voeten te trainen, voorkom je pijn en erger worden. De online trainingen van Voetentraining helpen je daarbij echt.
Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning van Voetentraining hebben samen meer dan 50 jaar ervaring. Het is hun missie om iedereen bewust te maken van gezonde voeten. Train je voeten, want het is helemaal niet nodig om last te krijgen of houden van je voeten.
Voor welke voetklachten?
Voetentraining kun je gebruiken bij een breed scala aan voetklachten. Een scheve grote teen (Hallux Valgus), zenuwbeknelling in de voorvoet (Morton’s Neuroom), doorgezakte voorvoet (Metatarsalgie), klauw- en hamertenen, hielspoor, knobbel aan de voorvoet (Tailor’s Bunion) of een volledige verstijfde grote teen (Hallus limitus). Uiteraard kun je ook gewoon je gezonde voeten trainen om klachten te voorkomen. Blijf niet langer rondlopen met voetklachten, maar probeer het gewoon eens een keer. Ik ben erg blij dat dit op mijn pad is gekomen! Als je hier vragen hebt, aarzel niet om ze me stellen. Dat kan als reactie onder dit artikel maar mag ook via een mail naar vakantaseren@gmail.com,
Speciale korting van 10%
Aan de lezers van dit artikel mag ik van de Voetentrainers een speciale korting van 10% aanbieden op alle online voetentrainingen. Gebruik bij je bestelling de code ‘VOETEN4‘. Als je naar de site gaat, kun je ook vrijblijvend deelnemen aan de gratis webinars die regelmatig worden gegeven.
Gastblog
Dit interview is een gastblog door Eline van den Hout. Eline werkt bij Voetentraining. Dit artikel bevat een paar affiliate links. Als jij een voetentraining boekt via zo’n link, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. Sterker nog, dankzij dit artikel kun je de online training met een mooie korting van 10% aanschaffen.
Fotoverantwoording
De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de Voetentrainer, Susannah, Maria Brüning Fotografie (allen met toestemming) en mezelf.