Mijn Kruistocht in Spijkerbroek
Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Reis je mee met Mijn Kruistocht in Spijkerbroek?

Als kleine jongen las ik ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman. Sindsdien fantaseer ik over een reis met een teletijdmachine naar de Middeleeuwen. In 2023 bestaat het boek al 50 jaar! Maar mijn eigen kinderen lazen het met net zo veel plezier als ik destijds. Twee jaar geleden herlas ik het boek zelf en bedacht ik het volgende: zou het mogelijk zijn om de route van Dolf Wega, de 15-jarige hoofdpersoon uit het boek, na te wandelen? Dit idee liet me niet meer los en gaandeweg werd het een concreet plan.

Mijn plan

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Voor Mijn Kruistocht in Spijkerbroek ga ik het belangrijkste deel van de route van de Kinderkruistocht in 1212 wandelen. Mijn teletijdmachine is een trein. Ik reis via het spoor af naar Zuid-Duitsland en begin in Spiers, dezelfde plek waar Dolf Wega zich bij de 8000 Kinderkruistocht-kinderen voegt. Van daaruit wandel ik door het Zwarte Woud, langs het Bodenmeer helemaal via de Oostenrijkse Alpen door naar Genua. Dit is de plek waar zich de ontknoping van het verhaal afspeelt en het voelt als een natuurlijk einde van mijn avontuur. Het is een tocht van ruim 1000 kilometer in 6 weken.

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Crowdreading

Tijdens Mijn Kruistocht in Spijkerbroek ga ik mijn avonturen online delen via Instagram Stories en Twitter. Ik hoop dat veel mensen, jong en oud, met mij samen het boek gaan (her)lezen en virtueel met me meereizen terwijl ik onderweg ben. Het zou mooi zijn als we met een grote groep mensen, jong en oud, dit boek met elkaar (her)beleven. Crowdreading noem ik dat. Ken jij het boek al?

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Onderweg zal ik soms voor lastige keuzes komen te staan en ik hoop dat ik dan kan rekenen op support en tips van de mensen die mijn avontuur volgen. Uiteraard maak ik vooraf en na afloop ook mooie verhalen over mijn avontuur op mijn blogsite Vakantaseren.

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Tocht van bezinning en rust

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Voor mij is de Kruistocht ook een tocht van bezinning en rust. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela of Rome. Uiteraard ga ik tijdens de wandeling genieten van de prachtige natuur onderweg. En ik zal me regelmatig proberen te verplaatsen in de belevingswereld van de kinderen uit 1212. Daarom neem ik in mijn rugzak een kleine tent mee en zal ik onderweg vaak basic overnachten.

Mijn planning

Natuurlijk ben ik voor mijn planning afhankelijk van wat er mogelijk is als gevolg van de geldende corona-maatregelen. Ik was graag begin juni vertrokken om dan in ongeveer 6 weken de route van Spiers tot Genua af te leggen. Maar zoals het er nu naar uitziet,  vertrek ik wat later, en loop ik de tocht van half augustus tot en met eind september.

Reis met me mee en steun mijn project

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek

Je hoeft zelf geen 1000 kilometer te lopen om toch met me mee te kunnen reizen en samen met mij de avonturen van de kinderen te herbeleven, maar daar heb ik wel je hulp bij nodig. Daarom start ik vanaf vandaag een crowdfunding-campagne. De opbrengst daarvan gebruik ik voor de onkosten van Mijn Kruistocht in Spijkerbroek (netto ongeveer €5000,-). Jouw bijdrage gebruik ik voor de aanschaf van een uitrusting (zoals een lichtgewicht tent, slaapzak, slaapmat en rugzak), de reizen naar Spiers en terug vanaf Genua en voor het eten en overnachten gedurende de 6 weken dat ik onderweg ben. In ruil voor jouw support heb ik een aantal leuke tegenprestaties bedacht die je terugvindt in mijn webshop.

Kies je favoriete tegenprestatie en reis met me mee!

 • Voor EUR 25,- ontvang je 3 persoonlijke ansichtkaarten vanaf iconische plekken op mijn reis. Eindelijk weer eens echte vakantiepost in de brievenbus!
 • Mijn Kruistocht in Spijkerbroek, het beroemde boek van Thea Beckman met een speciaal voor mij ontworpen omslag. Lees én reis virtueel mee voor EUR 30,-. Ook leuk als origineel cadeau!
 • Ik stempel mijn speciale kaart (EUR 50,-) af voor jou, en doe hem in Genua op de brievenbus op het eindpunt van de reis. Met persoonlijke notities op 6 verschillende beroemde plekken langs Mijn Kruistocht in Spijkerbroek!
 • Wil jij in een korte tijd meer leren van Insta Stories? Insta-expert Kirsten Jassies praat je bij in een geweldige online cursus voor starters. Deze cursus kost EUR 65,-.
 • Wees er snel bij en koop 1 van deze 5 circulaire Mud jeans, de allereerste circulaire spijkerbroek ter wereld. Met de aankoop van deze jeans, steun je mijn project waardoor ie extra lekker zit. Ik geef je bovendien nog eens EUR 20,- korting t.o.v. de reguliere prijs.
 • Een 1-op-1-wandeling met mij na de kruistocht (EUR 125,-), met een lekkere bak koffie of borrel én alle saillante details van de reis! We bepalen samen de locatie, datum en afstand.
 • Ben jij geïnteresseerd in mijn reis? Misschien vind je het leuk om, zonder tegenprestatie, maar wel in ruil voor mijn onmetelijke dank, een sponsoring te doen. Dat kan vanaf EUR 5,-.

Meer informatie over alle tegenprestaties vind je in mijn webshop. Klik op de foto van je keuze voor meer informatie. Alvast bedankt voor je support!

EUR 20,- korting op een eerlijke en circulaire spijkerbroek van Mud Jeans

mud jeans

Wat is een Kruistocht in Spijkerbroek zonder spijkerbroek? Daarom ben ik heel verheugd met mijn samenwerking met Mud Jeans. Het is de missie van dit bedrijf om de vervuilende mode-industrie te veranderen, om te beginnen met de spijkerbroek. Daarom wordt iedere Mud spijkerbroek na gebruik gerecycled om te voorkomen dat er onnodig kostbare grondstoffen worden verspild. Je kunt een Mud jeans ook zelfs per maand leasen. Dit zijn de allereerste circulaire spijkerbroeken ter wereld. Meer informatie over de impact van Mud Jeans (bespaard water, minder co2 uitstoot en afval) lees je hier op hun site. Stel je voor dat Dolf in 1212 een Mud jeans had gedragen en hem toen had achtergelaten in Genua of Brindisi, dan is de kans aanwezig dat jij, als je een Mud jeans aanschaft, een broek draagt die is gemaakt van dezelfde katoenvezels als de broek van Dolf.

Ik ben trots op en blij met deze samenwerking. Van Mud Jeans mag ik daarom, naast een aantal jeans in de crowdfunding campagne, álle lezers een unieke korting van EUR 20,- op een willekeurige spijkerbroek uit de webshop aanbieden. Met zo’n spijkerbroek weet je zeker dat het goed zit!

Bestel je jeans op de Nederlandse website van Mud Jeans en gebruik de code: DOLF1212. De code is in heel 2021 eenmalig per mailadres te gebruiken.

Speciale korting van 50% op alle trainingen van De Wandeltrainer 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom heb ik een paar maanden terug al besloten om een voorbereidende training te gaan doen bij De Wandeltrainer Wanda Catsman. Ik heb gekozen voor het VIP-pakket online wandeltraining meerdaagse tocht

Is trainen als wandelaar zinvol? Op die vraag kan ik na een paar maanden inmiddels volmondig ja  zeggen. Onlangs liep ik zonder problemen 2 dagen achter elkaar 20 kilometer per dag. Dat was me niet zomaar gelukt zonder te trainen. Bij Wanda Catsman kun je verschillende online wandeltrainingen doen die passen bij het bereiken van jouw doel. Mijn voeten zijn in goede handen bij De Wandeltrainer!

Wil jij ook meer wandelen? Ben je beginner of droom je net als ik van een meerdaagse wandeltocht? Dan heb ik een prachtige aanbieding voor je! Als jij in het kader van Mijn Kruistocht in Spijkerbroek een online wandeltraining gaat volgen, mag ik je van Wanda Catsman een korting van 50% aanbieden op 1 van haar trainingen. Gebruik daarvoor de kortingscode: SPIJKERBROEK. Op de website van De Wandeltrainer vind je een uitgebreid aanbod van wandeltrainingen. Er is altijd wel een training die past bij jouw doel. Check Wanda’s agenda voor wandel clinics voor de komende tijd. 

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek volgen? Abonneer je op de nieuwsbrief

* indicates required

Samenwerking

Mijn Kruistocht in Spijkerbroek wordt mede mogelijk gemaakt door De Wandeltrainer, Hanwag bergschoenen, Royal Robbins outdoor kleding, Primus branders, Weike Peibes en zijn Kruistocht in Spijkerbroek per auto in 2007, grafisch ontwerpbureau Tegenwind, journalistiek bureau U-producties, Nanja Illustraties, Maria Bruning Fotografie, Wanderweb, Mud Jeans, Wandelmagazine, NS International en last but not least uitgeverij Lemniscaat. Heb jij ook interesse om bij te dragen aan Mijn Kruistocht, neem dan contact op via vakantaseren@gmail.com over de mogelijkheden.

Als Mijn Kruistocht in Spijkerbroek door omstandigheden onverhoopt niet door kan gaan, zal ik de betalingen voor de niet geleverde tegenprestaties (1-op-1-wandeling, 3 ansichtkaarten, stempelkaart) terugstorten. Dat geldt niet voor de geleverde tegenprestaties (onmetelijke dank, Instagram Stories voor starters, Mud jeans en boek met speciale omslag. Het verzamelde bedrag voor onmetelijke dank zal ik vervolgens aan een goed doel voor kinderen overmaken.

Alle foto’s van mij in dit artikel zijn gemaakt door Maria Bruning van Maria Bruning Fotografie. De redactie van dit artikel was in handen van Astrid van Unen van U-producties.

© Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek, Lemniscaat 1973

12 reacties

 • Gaby Wijers

  Wat een avontuur! Goede plannen hoor. Ben zelf na aan het denken over het St. Olavspad. Ik vind jouw afstand in relatie tot 6 weken echt super ambitieus. Petje af. Succes met de voorbereidingen! Groeten, Gaby

  • vakantaseren

   Hoi Gaby, dank voor je reactie. Het is inderdaad best een ambitieus plan. Ik dacht eerst dat het wat korter was en had daar mijn sabbatical op afgestemd. Super bedankt ook voor je support! Goed voor mijn onmetelijke dank!

 • Denise

  Superleuk Mario! Ik wist het al, maar heb oprecht nu al zin om je reis te volgen! Ik vond Kruistocht in Spijkerbroek het beste jeugdboek dat ik gelezen heb. Ik heb het wel pas vrij laat gelezen; de eerste keer dat ik erin begon was nog te vroeg. Het wakkerde mijn liefde voor het ontdekken van onbekende plekken toen in elk geval al aan! En zoals je inmiddels gezien hebt, ga ik de Instastories training doen, want wel actief zijn op Instagram en niks met instastories doen kan als reisblogger natuurlijk eigenlijk niet meer.
  Veel succes alvast met de pittige maar toffe tocht!

 • vakantaseren

  Hartelijk dank voor je leuke en uitgebreide reactie Denise. Bijzonder dat voor jou dit boek ook zo’n belangrijke rol in je leven heeft gespeeld en je liefde voor ontdekken heeft aangewakkerd. Bij mij is dat ook het geval .Super dat je de insta stories cursus gaat doen!

 • Martin Dekker

  Heel Nederland is door Corona aan het wandelen geslagen, maar dit is natuurlijk het echte werk! Mooi plan Mario, wij gaan nadenken over een goede vorm van sponsoring met het hele gezin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.