Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot
jeroen windmeijer

In de voetsporen van de Pilgrim Fathers, een boeiende wandeling door Leiden met Jeroen Windmeijer

In augustus 2018 verschijnt het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer “Het Pilgrim Fathers complot”. Hij nodigt me uit om met hem op stap door Leiden te gaan, net als bij zijn vorige boek. Dit keer in de voetsporen van de Pilgrim Fathers. Het wordt een boeiende wandeling.

Het Pilgrim Fathers Complot, een nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer

Als ik net terug ben van mijn zomer vakantie, krijg ik een uitnodiging voor de boekpresentatie van het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer, “Het Pilgrim Fathers Complot”. Zijn eerdere 2 boeken heb ik met veel plezier gelezen en ik kijk al tijden uit naar zijn derde thriller.

Het is behoorlijk druk in boekhandel De Kler in Leiden. Windmeijer wordt geïnterviewd over zijn nieuwste boek en na afloop staan er vele tientallen mensen in de rij om hun exemplaar te laten signeren. Ik krijg geen kans hem te spreken.

Een paar dagen later krijg ik een berichtje van hem via facebook. “Heb je zin om weer een wandeling te maken door Leiden? We gaan dan langs plekken die een belangrijke plek in het boek spelen.” Vorig jaar heb ik ook zo’n literaire wandeling met hem gemaakt. Het artikel dat ik hierover heb geschreven, was in 2017 het best gelezen verhaal op mijn site (Een literaire wandeling door Leiden met Jeroen Windmeijer, de Dan Brown van de Lage Landen).

Ik hoef niet lang na te denken en zeg graag ja. Maar eerst wil ik het boek gelezen hebben.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Een spannende thriller met zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript.

Op de kaft van het boek staat de volgende tekst: zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript. Dat begint al goed. Ik ben een liefhebber van de boeken van Dan Brown en het werk van Windmeijer doet daaraan denken. Tegelijkertijd heeft hij een eigen stijl ontwikkeld. Vrij Nederland schreef niet voor niets over zijn eerdere werk: “Een intelligente intrige met meer respect voor religie en subtieler dan De Da Vinci Code”. Ik lees het boek in 1 weekend uit en ben klaar voor onze wandeling.

In de voetsporen van de Pilgrim Fathers

Op een zonnige woensdagmiddag spreek ik met Jeroen Windmeijer af bij hotel Mayflower op de Beestenmarkt in Leiden. De bedoeling is om tijdens de wandeling een aantal plekken te bezoeken die een belangrijke rol in het boek spelen of voor de Pilgrim Fathers in hun Leidse tijd van belang zijn geweest. De komende jaren zal Leiden sowieso meer aandacht aan de Pilgrim Fathers gaan besteden want in 2020 is het precies 400 jaar geleden dat ze Leiden verlieten om zich in Amerika te vestigen.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Dat is de reden dat we deze wandeling bij het Mayflower hotel beginnen. De Mayflower is de naam van het schip waar de Pilgrim Fathers de grote oversteek mee maken. Dit hotel is daar naar vernoemd al hebben hier ze niet gewoond. Jeroen vertelt dat dit boek zijn grote doorbraak lijkt te zijn. Zijn eerdere twee thrillers (De bekentenissen van Petrus en het Pauluslabyrint) deden het al heel goed maar met zijn derde boek schaart Windmeijer zich bij de bestseller auteurs.

De boekpresentatie waar ik bij was, is illustratief. Bij zijn eerste boek kende hij 90% van de mensen, bij zijn tweede nog 60% maar bij de laatste keer waren er maar 10% bekenden. De rest waren fans van zijn werk die hij niet persoonlijk kende. Van “De bekentenissen van Petrus” zijn zelfs de filmrechten verkocht en het “Het Paulus labyrint” is in het Engels vertaald.

Er is nu al een tweede druk en “Het Pilgrim Fathers Complot” ligt in heel veel boekwinkels in het hele land.  Kortom, het loopt als een trein!

Bekende Leidse plekken zoals de Lakenhal en de Waag

Om de hoek op de Beestenmarkt hangt een mooie gevelsteen die ook genoemd wordt in het boek. Weet jij wat de betekenis is van deze steen en waarom hij in boek het voorkomt? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.  Laat het me weten als reactie onder dit artikel.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Vanaf de Beestenmarkt lopen we via de Lakenhal naar de plek waar vroeger de Waalse Kerk heeft gestaan. De Pilgrim Fathers kwamen op hun “vlucht” uit Engeland via Amsterdam in Leiden terecht. Daar was werk te krijgen in de lakenindustrie.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

We passeren het Groot Sionshof dat in het vorige boek voorkomt. De Waalse Kerk is een belangrijke plek voor de Leidse Pilgrim Fathers. Ze gingen hier vaak naar de mis. Helaas is er niet veel meer over maar een herdenkingsplaat in de muur herinnert hieraan. Via een steegje komen we uit bij de Waag. Hier kwamen de Pilgrim Fathers voor het eerst in Leiden aan.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Plaats delict: Loge La Vertu aan het Steenschuur

Dan komen we bij een bijzondere plek. Op het Steenschuur 4-6 stoppen we bij een mooi statig gebouw.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Dit is het pand van de Vrijmetselaarsloge la Vertu, een van de oudste loges (nr. 7) in Nederland. Hier begint het spannende verhaal met de moord op de voorzitter. We kunnen nu niet helaas niet naar binnen maar er zijn af en toe open dagen. De Vrijmetselaarsbeweging speelt een belangrijke rol in zijn derde thriller. Het is natuurlijk een genootschap dat zich uitstekend leent voor dit soort spannende verhalen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid omheen. Door dit boek kom je meer te weten over de vrijmetselaars.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Onderweg is goed te merken dat Windmeijer inmiddels de status van BL-er heeft bereikt. Hij wordt regelmatig herkend en soms ook aangesproken. Naast Jochem Myjer, Armin van Buuren en Victor Mids is Jeroen Windmeijer de volgende Bekende Leidenaar!

De prachtige Pieterskerk

We lopen over het Steenschuur langs het van der Werfpark richting de Pieterskerk. Deze kerk is nauw verbonden met de geschiedenis van Leiden en ook van de Pilgrim Fathers. We bellen aan. Eigenlijk is de kerk gesloten maar we mogen wel even naar binnen.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Jeroen wil me iets laten zien. In de Pieterskerk hangt een kopie van het Mayflower Compact. Dit is een overeenkomst tussen de Pilgrim Fathers en de andere migranten, de Strangers, nadat ze in Amerika aan zijn gekomen. Deze tekst wordt gezien als de eerste “grondwet” van Amerika waarin onder andere de scheiding van kerk en staat wordt vastgelegd. Het was een soort sociaal contract dat men met elkaar afsloot zodat men een kolonie kon opzetten. Er is inmiddels ook tentoonstelling met informatiepanelen. Daarop is onder meer te zien dat voormalig president Obama ook afstamt van 1 van de Pilgrim Fathers!  Niet alleen binnen maar ook buiten op de Pieterskerk herinnert een gedenkplaat aan deze beroemde migranten.

Jeroen Windmeijer, Het Paulus Labyrint

Tegenover de gedenksteen ligt het Jean Pesijnhofje op de plaats waar in het begin van de 17-e eeuw de Pilgrim Fathers woonden. In “Het Pilgrim Fathers Complot” woont de vriendin van hoofdrolspeler Peter de Haan in dit hofje.

Pilgrim Fathers complot, Jeroen Windmeijer

Monument voor de Leidse Pilgrims

We vervolgen onze wandeling naar het Rapenburg, de beroemdste gracht van Leiden. Hier staan nu de duurste grachtenpanden van de stad en werd de Universiteit van Leiden gesticht. Jeroen vertelt me dat dit ook de opstapplaats is voor de groep Pilgrim Fathers die uiteindelijk in 1620 Leiden verlaat richting Engeland. In Engeland vertrekken ze uiteindelijk vanuit Plymouth naar Amerika. Bij de Vliet slaan we naar rechts af en komen bij een monument dat speciaal voor de Pilgrim Fathers is opgericht.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

“Vanaf hier vertrokken de Pilgrims uit Leiden op weg naar de nieuwe wereld”.  Ik vermoed dat dit nog een druk bezochte plek gaat worden in 2020 als vele Amerikanen Leiden gaan bezoeken.

Jeroen Windmeijer, Pilgrim Fathers Complot

Dit is een mooie en logische afsluiting van onze wandeling. Ook hoofdrolspeler Peter de Haan vertrekt in het boek naar Amerika maar hoe het met hem afloopt moet je zelf maar lezen. Spannend is het in ieder geval wel!

Zelf aan de wandel met Jeroen Windmeijer?

Het is mogelijk om deze wandeling met auteur Jeroen Windmeijer zelf te maken. Jeroen organiseert deze tocht samen met voormalig rechecheur Willem Hoogendoorn. Onderweg leest hij op diverse plekken passages voor uit “Het Pilgrim Fathers Complot” waardoor het boek nog meer tot leven komt.

De wandeling is ca. 4 km en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Je kunt de wandeling als groep (max. 20 mensen) bij Jeroen Windmeijer zelf boeken via info@jeroenwindmeijer.nl. Kosten bedragen €175,-  excl. kosten toegang Pieterskerk).

Over het boek “Het Pilgrim Fathers Complot”

Het boek is inmiddels te koop in vele boekhandels zoals bijv. De Kler in Leiden. Uiteraard kun je Het Pilgrim Fathers Complot van Jeroen Windmeijer ook bestellen bij Bol.com. Ook zijn andere boeken “De Petrus bekentenissen” en “Het Pauluslabyrint” zijn verkrijgbaar bij Bol.com.

Op de achterkant van het boek staat de volgende informatie:

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

In razende vaart neemt Windmeijer je mee van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse water van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengende hete Sinaïwoestijn in Egypte. Daar kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.

Op 13 oktober 2020 verschijnt een nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer: de Genesissleutel. Bestel hem via Bol.com.

Verantwoording
Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven. Alle foto’s zijn van mezelf. In dit artikel staat een affiliate link. Als jij via die link een boek bestelt bij Bol.com, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Dit geld herinvesteer ik weer in Vakantaseren.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.