Winterlaken
Actief

Winterlaken: een actieve midwinterweek met alternatieve wintersporten

Wist jij dat Interlaken ook bekend staat als de Adventure Capital van Europa? Naast traditionele wintersporten zoals skiën, kun je er ook tal van alternatieve wintersporten beoefenen. Daarom wordt het ook wel Winterlaken genoemd, de ideale plek voor een actieve midwinterweek.

Winterlaken

Op uitnodiging van Zwitserland Toerisme mag ik, samen met een groep bloggers, een paar van die andere wintersporten gaan uitproberen. Daar zeg ik geen nee tegen, want there is no business like snow business.

Winterkajakken

Een van die alternatieve wintersporten waar ik erg benieuwd naar ben, is winterkajakken. Ik vind het vooraf nog wel moeilijk om me daar een voorstelling van te maken. En het lijkt me ook best spannend, want hoe kom ik weer in de kajak als ik omsla in dat koude water?

Bij High Tide Kayak School aan de oever van het meer van Brienz, maak ik kennis met onze 2 instructeurs voor vandaag, Barry en Sean. We krijgen allemaal speciale pakken aan zodat, als we in het water mochten vallen, we toch gewoon droog en warm blijven. Zo’n pak heb je niet binnen een paar minuten aan en het duurt wel even voordat we allemaal klaar zijn. Als het zover is, hobbelen we als een stelletje Teletubbies naar de kajaks. Daar krijgen we de laatste instructies voordat we het water op worden geduwd.

winterlaken

Een ideale handwarmer

Het is niet de eerste keer dat ik in een kajak zit, maar wel voor het eerst op een koude, winderige winterdag. Tijdens het kajakken zitten je handen in handschoenen die vastzitten aan de peddel maar tijdens de uitleg, krijg ik toch ijskoude handen. Een handwarmer is nu ideaal, gelukkig heb ik er een mee genomen. Die had ik eerder dag gekregen van het VVV van (W)Interlaken. Ik wiebel het ding een paar keer op en neer en ineens wordt het aangenaam warm. Een aantal minuten lang kan ik mijn handen lekker opwarmen. Ideaal.

winterlaken

Gelukkig duurt de uitleg van Sean niet lang en gaan we op pad. Barry duwt ons een voor een het water in en al snel heb ik de juiste slag te pakken. Dankzij het Teletubbie-pak heb ik het absoluut niet koud. Ik kan ontspannen en op mijn gemak kijk ik om me heen. Het meer van Brienz is omringd door licht besneeuwde bergen. In de verte zie ik aan de overkant een trein langs de rotswanden een tunnel in rijden. Dit is Genieten met hoofdletter G!

winterlaken

Peddelen langs de ijspegels

winterlaken

In een rustig tempo peddelen we naar de overkant en daar varen we een tijdje langs de kliffen. Hier hangen vervaarlijke ijspegels aan de takken van de bomen en rotsen. Die wil je niet op je hoofd krijgen dus ik hou een gepaste afstand. Even later zie ik bovenop de rotsen een klein kasteel en kerkje liggen. Ik begin meteen te fantaseren over spannende avonturen die zich daar afgespeeld hebben. Dit winterkajakken bevalt me erg goed en ik vind het jammer als we een paar uur later de kajak weer op het strand trekken.

Winterlaken

Chillen in een hot tug

Het is lunchtijd. We rijden terug naar het centrum van Interlaken en lopen daar naar een traditioneel restaurantje. We krijgen een heerlijke Zwitserse lunch geserveerd en ik loop daarna nog snel even een rondje door het centrum om een beter beeld van dit stadje te krijgen.  

Na de lunch reizen we per trein naar de andere kant van het meer van Brienz. Daar zullen we bij het Pirate Bay Nautical Center voor het eerst in ons leven kennismaken met een ‘Hot Tug’. Een ‘Hot Tug’ is niet meer, maar zeker niet minder dan een drijvende hot tub. Het water wordt verwarmd met een houtgestookte kachel en de tug wordt voortgedreven met een elektrische motor. Gelukkig is het niet zo’n stinkende en lawaaierige dieselmotor.

We gaan in twee shifts. Ik kies met opzet voor de tweede ronde want het lijkt mij wel speciaal om tijdens de schemer op dit meer te dobberen. We kijken hoe de eerste groep in hun zwemkleding rillend in de hot tug stapt en daarna een ontspannen blik op hun gezicht krijgen, als ze zich een voor een in het water laten zakken.

Wij gaan zelf met een bootje h

Winterlaken

Ik kleed me snel om en loop in mijn zwembroek bibberend naar de waterkant waar de hot tug op me ligt te wachten. Als ik me in het water laat zakken, weet ik al meteen dat ik hier de komende uren niet meer uit hoef! Het water heeft een zeer aangename temperatuur van 38 graden en dat voelt zeer weldadig aan na ons frisse kajakavontuur en de boottocht. Ook de anderen klimmen erin en langzaam dobberend, glijden we met z’n vijven over het meer.

Ik ben blij dat ik voor de tweede shift heb gekozen want dit is het perfecte tijdstip voor een hot tug tocht. Langzaam begint het te schemeren. De omringende bergen vervagen en ook de oever is bijna niet meer te zien. Ons wereldje wordt steeds kleiner en tegelijkertijd sfeervoller dankzij de lichtjes die boven de boot hangen.

Wim Hof

Bij de vorige ronde is een van mijn reisgenoten het ijskoude meer in gesprongen. Dat hoort er wel een beetje bij, zo heb ik me laten vertellen. Nou ja, als ik dan toch hier ben, doe ik dat ook maar. Het wordt een ervaring, die ik niet licht vergeet. Via een trappetje klim ik het meer in. In het begin is het nog wel vol te houden, omdat je de warmte nog in je lichaam hebt. Maar dat wordt heel snel minder. Ik zwem een stukje van de boot af en voel dan ineens een steek in mijn nek. Volgens mij is dat het teken om weer terug te keren. Het gevoel dat je dan ervaart als je het warme water in glijdt, is onbeschrijflijk. Alsof er 1000 kleine naaldjes in je lijf worden gestoken. Zonder dat het echt pijn doet.

Winterlaken

Ik herhaal het nog drie keer want dit is een sensationele en unieke ervaring. Niemand anders in de hot tug doet het me na. Volgens mij verklaren ze me stiekem voor gek. Maar ik ben blij dat ik deze Wim Hof experience heb uitgeprobeerd. Dat had ik zeker niet willen missen.

Het is helemaal donker als we aanmeren bij de steiger. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om het warme water uit te gaan, maar het is al bijna etenstijd.

Het is echt heerlijk om een paar uur te chillen in de hot tug met je gezin of met een groep vrienden. Muziekje en drankje erbij en genieten maar. Zal ik zo’n hot tug in Leiden introduceren? Ik denk oprecht dat het een succes zou kunnen zijn. Door de grachten met een hot tug! Doe je mee?   

Winterwonderland in Winterlaken

Als ik de volgende dag wakker word, kijk ik vol verwachting uit mijn raam. Ik heb namelijk een hotelkamer met ‘Jungfraublick’ (uitzicht op de Jungfrauberg). Helaas is het bewolkt die ochtend en zit een uitzicht op de Jungfrau er vanochtend niet in. De voorspellingen voor deze dag zijn dat het hogerop in de bergen wel op kan klaren. Ik kijk erg uit naar deze dag want we gaan namelijk sneeuwschoenwandelen. Dit heb ik al twee keer eerder gedaan in Noorwegen en ik vind het een van de mooiste manieren om een sneeuwlandschap te verkennen.

Winterlaken

Om bij onze bestemming te komen, maken we een rit met een nieuwe trein: de Golden Pass Express. Het is een prachtige rit door een Zwitsers berglandschap dat je wel eens bij ‘Rail Away’ ziet. Dankzij de panoramaramen heb je een perfect uitzicht en in de bergen zien we voor het eerst tijdens ons verblijf stukjes blauwe lucht. Dat belooft nog wat.

We stappen uit in Gerlenbach en lopen via het dorp richting het kabelbaanstation. Daar stappen we in en gaan omhoog. Prachtig om vanuit de gondel neer te kijken op de besneeuwde boomtoppen. Bij het tussenstation, op zo’n 1600 meter hoogte, stappen we uit.  

Winterlaken

Sneeuwschoenen aan

Winterlaken

Daar trekken we onze sneeuwschoenen aan en beginnen we onder leiding van gids Kevin aan de sneeuwschoenwandeltocht in de bergen bij de Stockhorn.

Winterlaken

Als we vertrekken is het nog mistig en dat levert unieke foto’s op. Na een tijdje breekt de zon voorzichtig door en zien we wat blauwe lucht. Na een half uur wandelen we onder de stralende zon. Voor het eerst tijdens ons verblijf in Zwitserland. Het is echt schitterend hier. Letterlijk en figuurlijk.

Winterlaken

Als we een uur gewandeld hebben, vooral klimmend, stoppen we bij een uitzichtpunt om even uit te hijgen. Hier nemen we de tijd om te genieten van een prachtig panorama. Dit is voor mij echt een hoogtepunt van deze trip in Zwitserland. Ik begin meteen te vakantaseren over een huttentrektocht per sneeuwschoen.

Winterlaken

Vanaf het uitzichtpunt dalen we via een smal pad door het bos terug naar ons vertrekpunt. Het is alsof ik door een winterwonderland wandel. Ik neem de laatste plek in het rijtje in en doe het op mijn gemak zodat ik regelmatig even in mijn eentje kan blijven staan om het landschap in me op te nemen. En te luisteren naar de heerlijke stilte. Na een paar uur actief genieten, zijn we weer bij de kabelbaan terug. Dit was een onvergetelijke ervaring en ik vind het jammer dat het weer voorbij is.  

Winterlaken

Omdat het op de top te hard waait, kunnen we niet meer naar boven met de kabelbaan. In plaats van lunch op de Stockhorn, eten we wat in het restaurantje bij het kabelbaanstation.

Fonduen bij de Niederhorn

We sluiten onze trip in stijl af bij Berghaus Niederhorn bij de Niederhorn. We zouden hier op de berg eigenlijk gaan sleetje rijden bij avondlicht, maar omdat er niet genoeg sneeuw ligt, zit dat er vanavond niet in. Ach, ik vind het wel prima. Een reis naar Zwitserland is natuurlijk niet compleet zonder een echte traditionele Zwitserse fondue. En die krijgen we hier nu! Echte fondue, niet uit zo’n pakje. Het wordt een gezellige laatste avond van een korte, maar prachtige alternatieve wintersporttrip in (W)Interlaken. 

Praktische informatie

Interlaken is uitstekend bereikbaar met een rechtstreekse trein vanuit Nederland. Je kan in- en uitstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. In de trein is een bar/restaurant aanwezig en je hebt er alle tijd en ruimte om te werken of gewoon te niksen. Er zijn zelfs nachttreinen met slaapcouchettes. Een ticket boek je natuurlijk via NS International.

Ook ter plaatse zijn de reizen uitstekend te doen met het openbaar vervoer. We hebben rondom Interlaken nagenoeg alles gemakkelijk, duurzaam en comfortabel bereisd met het openbaar vervoer.

Als je van plan bent meerdere dagen in Zwitserland te blijven kan het lonen om een Swiss Travel Pass (STP) aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat je met deze STP gratis toegang hebt tot allerlei musea. Dat heb ik zelf op de terugweg getest in Bazel, waar ik het inspirerende Tingueley Museum gratis in kon met mijn Swiss Travel Pass. De STP is te koop via Zwitserland Toerisme, het Switzerland Travel Centre of gewoon op de stations in Zwitserland.

Als je met openbaar gaat reizen in Zwitserland is het handig om de SBB-app te downloaden. Je kunt dan je reis van deur tot deur plannen. 

Metropolo hotel: Zimmer mit Jungfraublick

Winterlaken

Tijdens mijn verblijf in Interlaken heb ik in het Metropole Hotel overnacht in een ‘Zimmer mit Jungfraublick’. Die Jungfrau heb ik helaas niet gezien, maar het uitzicht vanaf de veertiende verdieping op de omliggende bergen was niettemin prachtig.

Winterlaken

Midwinterweek in Winterlaken

(W)Interlaken wordt ook wel de adventure capital van Europa genoemd. Er is zowel in de winter als zomer echt van alles te doen voor actieve outdoor liefhebbers zoals ik. Meer informatie over Interlaken en Zwitserland vind je uiteraard op de site van Zwitserland Toerisme.

Op basis van mijn eigen ervaring, kan ik een dergelijke alternatieve wintersportreis naar Interlaken zoals ik heb meegemaakt van harte aanbevelen. En als ik je dan een extra tip mag meegeven, waarom maak je er niet meteen een echte midweek van? Op maandag heen met de trein, 3 dagen lekker genieten rondom Interlaken en dan op de vrijdag weer terug. Met een ruime tussenstop in Bazel, waar je zeker een paar uur voor uit kunt trekken. Daarna stap je over op de rechtstreekse trein naar Nederland.

Klinkt dat niet als een heerlijk actieve midwinterweek in Winterlaken?

Samenwerking

Ik was in Interlaken op uitnodiging van Zwitserland Toerisme. De foto’s in het artikel zijn door mij zelf gemaakt. Behalve de leadfoto in de hot tug op het meer. Die is van Jonathan Ramael van Trot op. De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.