Noorderlicht, creative commons
Noorderlicht

5 bijzonder slechte plekken om het Noorderlicht te zien

Er zijn veel artikelen over de beste plekken om het Noorderlicht te zien maar niet over de slechtste. Via dit verhaal (met een knipoog) vul ik die leemte: 5 bijzonder slechte plekken om het Noorderlicht te zien.

Vakantaseren over een reis naar het Noorderlicht

Let op mijn woorden, vanaf nu zul je weer prachtige foto’s van het Noorderlicht in je social media kanalen voorbij zien komen. Het Noorderlicht seizoen is los gebarsten. Via diverse artikelen krijg je tips voor de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen spotten. Ik schreef vorig jaar zelf ook een artikel dat ik weer even opgepoetst heb voor het nieuwe seizoen. In dat artikel heb ik deskundigen gevraagd naar de beste plekken en budget tips. Je kunt het hier terug lezen: Vakantaseren over een reis naar het Noorderlicht, inclusief budget tips.

5 bijzonder slechte plekken om het Noorderlicht te zien

In dit artikel draai ik het eens een keer om: wat zijn 5 bijzonder slechte plekken om het Noorderlicht te zien? Dit artikel is geïnspireerd door een lezing van Ruben Weytjens, Belgisch weerman en Noorderlicht kenner. Ruben is daarnaast ook reisbegeleider voor speciale Noorderlicht reizen van Voigt Travel. Zie ook de speciale website Noorderlicht.nl.

1) De Noordpool

Ik begin dit overzicht met een voor mij verrassende plek. Ik had verwacht dat de Noordpool één van de beste plekken zou zijn om het Noorderlicht te zien. Niets is minder waar. Tijdens de lezing van Ruben Weytjens leer ik dat het Noorderlicht in een ovaal om de Noordpool heen ligt, maar op de pool vaak niet goed zichtbaar is. Goed om te weten voordat je deze barre reis onderneemt.

2) In je hotel in Lapland achter het raam

Reis je helemaal naar Lapland, ga je de hele nacht voor het raam zitten, zie je nog niks. Om je kansen op het Noorderlicht te vergroten, zul je vanachter je raam weg moeten en er op uit trekken. Het is belangrijk om vrij zicht op het Noorden te hebben, bij voorkeur ergens in een open omgeving. Dus warme kleding aan en naar buiten. Het is belangrijk om geduld te hebben. Het Noorderlicht kan plotseling verschijnen maar even snel weer verdwijnen.

3) De Noordkaap

Vorig jaar reisde ik naar de Noordkaap en deed daar online verslag van. Vele lezers waren erg verbaasd toen ze een foto zagen van mijn Noordkaap.

Noordkaap, Terschelling, vakantaseren

Die leek in het geheel niet op de foto’s die ze eerder zagen. Mijn Noordkaap was namelijk een scheepsbaken op Terschelling. Zie mijn artikel Expeditie Noordkaap met een knipoog. Het is soms mogelijk het Noorderlicht te zien in Noord-Nederland en de Waddeneilanden. Vaak gaat het dan om zogenaamd fotografisch Noorderlicht.

Volg de Facebookpagina van Noorderlichtman Ruben Weytjens om te weten wanneer er een verhoogde kans is.

De beste kansen op Noorderlicht heb je pas als je voldoende noordelijk reist: denk aan bestemmingen als Lapland, Noord-Noorwegen en Spitsbergen.

4) Bovenop de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden

Slim bedacht. Bovenop de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden, heb je een prachtig weids uitzicht. Een goed uitzichtpunt waar je ver kunt kijken is erg belangrijk. Helaas is Leeuwarden niet noordelijk genoeg. Bovendien heb je hier te maken met veel lichtvervuiling. Zoek voor de ideale plek dus naar een plek waar je weinig last hebt van kunstmatige verlichting, dus bij voorkeur buiten een stad en weg van hinderlijke lampen. Het is overigens zeker de moeite waard om de Oldehove een keer te beklimmen: Leeuwarden op tilt vanaf de Oldehove.

Leeuwarden, Oldehove

Je kunt wel naar de Noorderlicht fotomanifestatie. Deze vindt afwisselend plaats in Groningen en Friesland. Het is hét festival voor wie van fotografie houdt.  Zie Noorderlicht Fotomanifestatie

5) Bora Bora

Een laatste,bijzonder slechte, plek is Bora Bora. Toegegeven, je hebt hier vaak een fantastische heldere sterrenhemel, een belangrijke voorwaarde om het Noorderlicht goed te kunnen zien. Bora Bora ligt helaas toch echt te zuidelijk. Maar zeg nou eerlijk, als jij heerlijk op Bora Bora in je hangmat ligt, zou je dan persé het Noorderlicht nog willen zien? Ik ben zelf al een tijdje bezig om via een ruilexpeditie uit te komen op dit droomeiland. Zie Laatste update “van WakaWaka tot Bora Bora”.

Tips om het Noorderlicht wel te kunnen zien

In dit artikel presenteer ik 5 bijzonder slechte plekken om het Noorderlicht te kunnen zien. Inspiratie voor dit verhaal was een presentatie van Ruben Weytjens bij een reisevent van Voigt Travel. Zijn tips zet ik graag nog even voor je op een rijtje:

  • Reis voldoende Noordelijk
  • Zoek een open omgeving, gericht op het Noorden
  • Wacht tot het voldoende donker is (tussen half augustus en half april)
  • Blijf uit de buurt van hinderlijke verlichting
  • Kleed u warm aan
  • Heb veel geduld
  • Download de NoorderlichtApp van Voigt Travel

Noorderlicht, creative commons

In mijn artikel Vakantaseren over een reis naar het Noorderlicht, inclusief budget tips heb ik tips van deskundigen verzameld voor de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen zien. Ik vraag ze daarin ook om budget tips. Voor het Noorderlicht aanbod van Voigt Travel klik hier,

Collega-blogger Jenny van Ikreis heeft een handig artikel gepubliceerd met tips over fotograferen van het Noorderlicht: 10 tips voor het fotograferen van het Noorderlicht

Collega-blogger Mr. Poro heeft op zijn site een informatieve pagina voor Noorderlicht-liefhebbers. Onderdeel is bijv. een handige indicator, de zogenaamde Noordelicht activiteiten schaal, waarbij je kunt zien hoeveel Noorderlichtactiviteit er is. Mr. Poro: wanneer is er kans op Noorderlicht?

 

De meeste foto’s in dit artikel zijn afkomstig via Creative Commons. De foto’s van de Noordkaap en vanaf de Oldehove zijn van mezelf.

 

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.