city walk,  citytrip,  fotografie,  Friesland,  tilt fotografie,  Toren van Pisa

Leeuwarden op tilt vanaf de Oldehove

Ik kom met een vooropgezet plan naar Leeuwarden: ik ga de scheve toren van Leeuwarden, de Oldehove, net zo fotograferen als de toren van Pisa. Het pakt anders uit en ik zet in plaats daarvan Leeuwarden op tilt!

City walk in Leeuwarden

Tijdens een van de mooiste weekenden van de nazomer ga ik naar Leeuwarden. Ik verheug me erop want ik loop al maanden rond met een leuk plannetje. Ik had gelezen dat er in Leeuwarden ook een scheve toren is, de Oldehove. Het lijkt me leuk om te proberen een foto te proberen na te maken die ik ook eerder dit jaar in Pisa maakte.

Toren van Pisa, Pisa, Schede Toren, Campo dei Miracoli

Maar voor het zover is, geniet ik van een city walk door deze verrassende stad. Samen met een aantal anderen worden we door een gids opgevangen bij de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis. Een prachtig gebouw aan het water.

leeuw1

De gids neemt ons mee en leidt ons door de oude binnenstad. Ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast ben. Deze stad heeft een enorm rijke historie waar ik niet van op de hoogte ben. Een uur lang vergeet ik mijn “missie” en geniet van deze interessante city walk. De gids heeft veel te vertellen. Als je een keer naar Leeuwarden gaat, probeer dan met deze city walk  mee te gaan. Je zult vast net zo opkijken als ik.

De Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden

Dan naderen we de Oldehove en herinner ik me mijn plan weer. Ik ga op zoek naar een plek waar ik deze scheve kerktoren precies zo kan fotograferen als de toren van Pisa. Maar wat ik ook probeer, ik vind die locatie niet. Voor de toren staat ook nog een tribune met steigers wat het er niet makkelijker op maakt. Na een kwartier geef ik het op. Maar we zijn nog niet klaar. De gids heeft de sleutel van de Oldehove en we mogen naar boven klimmen.

leeuw2

In de scheve toren van Leeuwarden

De gids vertelt: “Al in 1529 startte men met de bouw van deze scheve, kromme en nooit meer afgemaakte toren. Het was de bedoeling dat naast de Oldehove een nieuwe kerk zou verrijzen maar daar kwam het niet van. Al tijdens de bouw zakte de toren scheef. Er is nog geprobeerd op de scheve onderbouw loodrecht verder te metselen maar helaas zonder het gewenste resultaat. De bouw is in 1533 stopgezet en nooit meer hervat”

De Leeuwarders zijn trots op hun scheve toren. Het is een markant symbool van hun stad. “A’k de Oldehove  niet siën ken, dan foël ik my onwennich” is een bekende uitspraak in het Leeuwardse dialect.

Leeuwarden op tilt

Als ik bovenop de Oldehove sta, geniet ik van het geweldige uitzicht op de stad. Het lijkt wel of in Madurodam ben.

Leeuwarden, Oldehove, Leeuwarden op tilt

En ineens krijg ik een ingeving! Ik herinner me dat ik een speciale stand op mijn camera heb, de zogenaamde tilt shift stand. Met deze instelling kun je een bijzonder effect creëren, het lijkt alsof je inderdaad in Madurodam bent. De mensen lijken wel poppetjes!

oldehove, Leeuwarden, Leeuwarden op tilt

Leeuwarden, Oldehove, Leeuwarden op tilt

Eigenlijk moet je het met een speciale tilt shift lens doen, maar met de instelling op mijn camera is het resultaat ook verbluffend.

leeuw9

Ik ga aan de slag en maak een serie verrassend leuke foto’s van Leeuwarden van bovenaf. Ik word steeds enthousiaster. Dit is eigenlijk veel leuker dan dat idee van de toren van Pisa. Ik zet Leeuwarden op tilt!

Oldehove, Leeuwarden, Leeuwarden op tilt

Oldehove, Leeuwarden, Leeuwarden op tilt

De gids maant ons ondertussen om weer naar beneden te komen. Ik maak nog snel een paar “Madurodam”-foto’s en loop dan langs de smalle wenteltrap weer naar beneden.

leeuw5

Beneden kijk ik de foto’s nog eens na en ben blij met de spontane inval die ik bovenop de Oldehove kreeg. Ik ben benieuwd naar wat anderen van de foto’s vinden.

leeuw10

Volgens mij heb ik hiermee ook een leuk thema te pakken voor een volgende  city trip. Samen met de groep wandel ik weer terug naar het eindpunt voor vandaag. We sluiten deze city walk af met een heerlijke maaltijd in het prachtige Restaurant Post Plaza, het voormalige postkantoor van Leeuwarden. Tsjoch! (proost in het Fries)

image

Instagram Challenge: Beklim de Oldehove en zet #Leeuwardenoptilt

Graag zou ik jullie uitdagen voor een challenge. Een fotografische uitdaging op Instagram. Als je een keer naar Leeuwarden gaat, beklim dan net als ik de Oldehove. En probeer dan ook dergelijke foto’s te maken met die speciale stand. Misschien heb je wel een echte tilt shift lens. Als je een mooie foto hebt, deel hem op Instagram met #Leeuwardenoptilt. Zet je er #mooilwd bij, dan kan het ook zomaar zijn dat de foto gerepost wordt door @Leeuwardenstad.

Dit trucje kun je natuurlijk ook in andere steden doen. Deel je foto met #naamstadoptilt. Als je er ook #vakantaseren bij zet, beloof ik dat ik de mooiste resultaten zal reposten.

Wist je trouwens dat op heel veel camera’s zo’n miniatuurstand zit? Kijk maar eens op je eigen fototoestel. En anders koop je deze Canon EOS M50. Daar zit ie zeker op. Heb hem een keer mogen uittesten en dat smaakte naar meer. Mijn ervaring kun je hier teruglezen.


Doe jij mee met deze challenge en zet jij ook #Leeuwardenoptilt?

Praktisch

  • Oldehove: de Oldehove is van 1 april tot eind oktober geopend van maandag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. Toegang is € 3,50 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar.
  • De Oldehove maakt deel uit van enkele (wandel) arrangementen. Deze en andere wandelingen en arragementen zijn te vinden op de website van Historisch Centrum Leeuwarden
  • Ik at na de city walk bij het voormalig postkantoor, Restaurant Post Plaza, een echte aanrader: Post Plaza
Verantwoording
Ik was een weekend in Friesland op uitnodiging van een aantal ondernemers. Het bezoek aan Leeuwarden en de city walk maakte onderdeel uit van deze samenwerking. Dit artikel is op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid tot stand komen. Alle foto’s heb ik zelf gemaakt en het copyright berust bij @vakantaseren. Gebruik is alleen toegestaan in overleg en na toestemming van mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.