Wat zijn mijn favoriete steden in Nederland? In dit artikel zet ik er 7 voor je op een rijtje.
7 favoriete steden
Via Vakantaseren ben ik de afgelopen jaren al op heel wat leuke plekken geweest. In mooie natuurgebieden, prachtige musea en last but not least leuke steden. Laatst stel ik mezelf de vraag, wat zijn eigenlijk mijn favoriete steden in Nederland? Na wat vakantaseren kom ik op het volgende rijtje van 7 steden. Mijn favoriete steden staan in alfabetische volgorde.
1. Er gaat niets boven Groningen
Voor mijn werk ben ik vroeger regelmatig naar Groningen gereisd maar op die manier leer je een stad niet echt kennen. As onze dochter vanwege haar studie naar Groningen verhuist, is dat een mooie aanleiding om deze stad wat beter te leren kennen. Afgelopen half jaar ben ik er nu 3 x geweest en ik vind het steeds leuker worden.
Forum als hoogtepunt
Mijn hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, in Groningen is Forum. Dit nieuwe culturele centrum in het hart van de stad is een echte aandachttrekker. Van binnen nodigt het gebouw je uit om alles te verkennen. Als je vanaf de roltrappen omlaag kijkt, waan je je in een Escher schets. Daarna ga je met die roltrappen verder naar boven en kom je op een prachtig dakterras. Van daaruit kijk je over de hele stad uit, een fenomenaal uitzicht. Maar wat is die spooktoren?
Slenteren door de binnenstad
Het is ook heerlijk om te slenteren door de binnenstad of een echt Vlaams frietje te eten op de Grote Markt. Daar zag ik een paar weken terug deze vuurdanseres.
Of wat denk je van een drankje in de binnentuin van Stadscafé Pronk? Groningen is een stad waar ik de komende jaren nog vaker terug ga komen. Als we corona achter ons kunnen laten, wil ik ook echt een keer naar het Gronings Museum. Graag wil ik deze stad beter leren kennen want Groningen bruist. Er gaat inderdaad niets boven Groningen.
2. Statig Haarlem
Als je met de trein Haarlem binnenkomt, weet je het al: dit is een statige stad. Ik vind het persoonlijk 1 van de mooiste stations van Nederland, met bijv. een wachtkamer eerste klasse.
Haarlem heeft een mooie oude binnenstad waar het heerlijk is om te winkelen. Ook vind je in deze stad 1 van de mooiste musea van Nederland, Teylers Museum. Daar zag ik jaren terug een overzichtstentoonstelling van het werk van Boudewijn Büch. Helaas is deze veelzijdige schrijver en tv-maker al jaren geleden overleden. Denk nog regelmatig aan hem en zijn prachtige verhalen.
Klim naar het licht
Vorig jaar heb ik een bijzondere ervaring gehad in Haarlem. Ik was uitgenodigd om de ‘klim naar het licht‘ te maken. Het was een beklimming van 1 van de mooiste moderne kerken van Nederland, de nieuwe Sint Bavo-kathedraal. Eenmaal bovenop heb je een waanzinnig uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de zee zien.
Na de klim ben ik gaan lunchen bij de Jopen Brouwerij, ook gevestigd in een oude kerk. ‘Mooie Nel’ van Jopen is al jaren mijn favoriete IPA. Heb jij hem al eens geproefd?
3. Reusachtig Leeuwarden
Leeuwarden is voor mij ook jaren een onbekende stad geweest. Tot ik een paar jaar terug wordt uitgenodigd voor een persreis in Friesland. Onderdeel van deze persreis is een bezoek aan Leeuwarden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt verrast was door de oude binnenstad en de vele verhalen die de stadsgids wist te vertellen.
Het hoogtepunt van dat bezoek, is (ja alweer…) de beklimming van de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden. Bovenop zet ik de stad op tilt. Wat dat betekent kun je nalezen in het artikel ‘Leeuwarden op tilt vanaf de Oldehove’ dat ik hierover heb geschreven.
De reuzen van Leeuwarden
Een jaar later als ik hoor dat er reuzen in aantocht zijn keer ik terug naar Leeuwarden. Wat een geweldig spektakel is dat. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan terugdenk. Je zou bijna weer in sprookjes gaan geloven, ik voel me net een kind als ik die gigantische reuzen door de stad zie wandelen.
4. Leuk in Leiden
Uiteraard hoort Leiden ook in dit rijtje van favoriete steden thuis. Als blogger heb ik hier een aantal mooie herinneringen aan.
Het bezoek aan Dino Trix in Naturalis, de klim naar de Burcht, de fietstocht door de stad, de lunch bij de Waag, de beklimming van de Pieterskerk (het lijkt wel of ik in iedere stad moet klimmen!) en de borrel bij Lot en de Walvis.
Wandelen met Jeroen Windmeijer
Als ik aan Leiden terugdenk, herinner ik me ook de wandelingen die ik maak met de auteur Jeroen Windmeijer. De eerste keer is 3 jaar geleden en Jeroen neemt me mee naar allerlei plekken die een belangrijke rol spelen in zijn boeken ‘Het Petrus Mysterie’ en “Het Paulus Labyrint’. Geïnspireerd door zijn Leidse Trilogie heeft de auteur ook stadswandelingen gemaakt. Je kunt ze bestellen op zijn site.
Inmiddels is de Dan Brown van de Lage Landen een gevierde thrillerschrijver. Zijn nieuwste boek ‘De Genesissleutel’ is net uit maar speelt af in Peru. Ook daar wilde ik wel met hem wandelen maar voor de uitgever hoefde dat niet. Zijn volgende thriller ‘Het Eva Complex’ speelt zich weer af in Leiden dus ik heb al een afspraak staan voor maart.
Singelparkwandeling
Sinds kort heeft Leiden er een andere mooie stadswandeling bij, de Singelparkroute. Deze route heb ik inmiddels uitgetest en ik kan hem van harte aanbevelen. Je loopt langs de singels om het oude centrum heen. Onderweg zijn diverse bruggen aangelegd die ware pronkstukjes zijn.
5. Magisch Maastricht
Als je mij het mes op de keel zou zetten en me dwingt om te zeggen wat nu echt mijn favoriete stad in Nederland is, zal ik misschien wel Maastricht zeggen. Wat het precies is, weet ik niet. Is het de niet-Nederlandse sfeer, het bourgondische, de mooie oude binnenstad of het magische? Zeg jij het maar.
Voor mijn blog reis ik in 2017 af naar Maastricht en maak daar een Magisch Midweekend mee. Dat kan er ook mee te maken hebben gehad dat ik in het Kruisherenhotel mag overnachten. Wat een prachtige historische plek.
Deze overnachting heeft ervoor gezorgd dat ik over een paar weken weer naar Maastricht afreis. Tijdens een rondleiding in het Kruisherenhotel krijg ik mooie verhalen te horen over de historie van het klooster en de stad. Dat veroorzaakt een vonkje. Zijn er nog meer spannende verhalen verscholen in Maastricht? Een van die verhalen ga ik binnenkort verder onderzoeken. Iets met een verloren schat bij een oud Château … Hou mijn social kanalen maar in de gaten.
6. Havana aan de Waal
Aan Nijmegen heb ik veel bijzondere herinneringen. Ik ben er gaan studeren in de vorige eeuw, ontmoet er mijn vriendin en breng er een heerlijke tijd door. Nog vaak denk ik terug aan Havana aan de Waal. De vierdaagse feesten, het inspirerende Music Meeting festival en de gezelligheid aan de Kaaij, het zijn gelukkig allemaal goede redenen om regelmatig terug te komen.
Waalsprong
Het afgelopen weekend ben ik op bezoek geweest bij vrienden. Hebben jullie zin om mee te gaan kijken bij het nieuwe Nijmegen, aan de overkant van de Waal, vraagt mijn vriend. Dat zien we wel zitten.
Het wordt een zeer verrassende en afwisselende wandeling van een kilometer of 8. We beginnen bij het labyrint aan de Waalkade. Als je precies in het midden gaan staan op deze steen, klinkt het alsof je in een put zit. Probeer het maar eens zelf.
Het Gezicht
Vervolgens maken we de Waalsprong en lopen we via de oude spoorbrug naar de overkant. Door een afwisselend gebied van nieuwe natuur en bebouwing komen we uit bij ‘Het Gezicht’. Dit Romeinse masker is een kunstwerk van Andreas Hetfeld. Gebaseerd op de vondst van een kleine Romeinse helm in de Waal in 1915. Het is nu een van de pronkstukken van het Valkhofmuseum. Ik vind het prachtige kunst en maak er een paar mooie foto’s van.
We lopen verder en genieten van dit nieuwe landschap met uitzichten die we nog niet kennen. We zagen het altijd alleen maar vanaf de overkant. Dit smaakt naar meer.
7. Rotterdam
Last but not least, Rotterdam. Rauwe havenstad aan de Maas. Het is de stad waar ik mijn eerste baan heb gevonden en anderhalf jaar heb gewerkt. Vaak ben ik terug geweest want het staat hier nooit stil.
Een bijzonder weekend is het weekend dat ik samen met mijn zoon in het Parkhotel doorbreng. We overnachten in de mooiste kamer, de suite, en dineren in het naastgelegen restaurant.
Als ik in de ochtend wakker word, heb ik een van de mooiste uitzichten ooit. Wauw wat is dit mooi.
Stadswandeling
Net voor corona losbarst, maak ik een nog een stevige stadswandeling door Rotterdam. Voor het eerste in mijn leven loop ik over de Erasmusbrug en zie ik het nieuwe Depot van het Boymans van Beuningen Museum. Ik kom graag terug in deze stad die altijd in beweging is.
Dus als je me hier het mes op de keel zet, zeg ik misschien toch ook dat Rotterdam mijn favoriete stad van Nederland is, ech wel.
Hoe zit het dan met steden als Deventer, Almere, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Amersfoort enz. Allemaal mooie plekken inderdaad, misschien een idee voor een volgend artikel over nieuwe favoriete steden?
Foto’s
Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Er staat 1 affiliate link in dit artikel. Als je via die link een product bestelt, krijg ik daar een kleine provisie van. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost.