Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren
hotel

Het Kruisherenhotel in Maastricht, een heerlijk verblijf in hemelse sferen

Het Kruisherenhotel in Maastricht is de eerste bestemming van de spannende raadactie “Waar is Vakantaseren?” Het is een bijzondere plek waar in iedere hoek een nieuw verhaal zit verscholen. Kortom, een heerlijk verblijf in hemelse sferen.

Waar is Vakantaseren? In het Kruisherenhotel in Maastricht

Afgelopen zondag ga ik voor de eerste keer op pad voor het spannende raadspel: Waar is Vakantaseren? Via hints op twitter, instagram en facebook kunnen volgers raden waar ik heen ga. De snelste rader wint een reisgids van de bestemming. Lees hier meer over Waar is vakantaseren?

Ik ben op weg naar het Kruisherenhotel in Maastricht. Dit is niet zomaar een hotel. Het Kruisherenhotel heeft maar liefst 5 sterren en is gevestigd in het voormalig kruisherenklooster in het centrum van de stad. Het is onderdeel van de Oostwegel Collection, stuk voor stuk unieke hotelconcepten in Limburg van Camille Oostwegel. Andere bijzondere hotels uit deze groep zijn het Winselerhof en Chateau St. Gerlach.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Als ik aankom bij het hotel, word ik meteen verrast door de hoofdingang. Het is een koperen toegangsbuis waardoor ik naar binnen loop. Later tijdens de rondleiding hoor ik er meer over. Binnen kijk ik mijn ogen uit. In de voormalige kerk bij het klooster bevinden zich de receptie, de bar en het restaurant.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Box-in-box constructie, een monumentaal modern hotel

Volgens de regels van de monumentenzorg moest dit pand reversibel verbouwd worden, dat betekent dat  alles weer verwijderd kan worden zonder schade aan te brengen aan het originele gebouw. Er is dus niet van het klooster een hotel gemaakt, maar in het klooster werd een hotel gebouwd. Alle elementen zoals de bibliotheek, de tussenverdieping waarop het restaurant zich bevindt, de lift, de bar staan los in het gebouw. Dat noemt met een zogenaamde box-in-box constructie. Ik noem het een briljante out-of-the-box-into-the-box gedachte!

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Het hotel zelf is modern ingericht. Ook hier is gekozen voor een omkeerbare constructie. Vele top-ontwerpers werden ingeschakeld om het Kruisherenklooster in een monumentaal modern hotel om te toveren.

Originele elementen in de suite

Ik check in en krijg kamer 109 op de eerste verdieping. Een prachtige suite met uitzicht op de binnentuin van het oude klooster. Ik kijk uit op oude bijgebouwen. En ik zie ook een nieuw gebouw, of liever kunstwerk, van Cortenstaal. Later hoor ik dat zich hierin ook 3 kamers bevinden. Dat brengt het totaal op 60 kamers in dit bijzondere hotel. Ook mijn eigen suite heeft mooie originele elementen in combinatie met een moderne uitstraling. Via facetime laat ik de rest van mijn gezin de kamer zien en ik zie ze met enige afgunst meekijken.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Ik neem mijn camera mee en ga verder op onderzoek uit. Ik dwaal door de eeuwenoude gangen van het klooster

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Vanaf de eerste verdieping heb ik goed zicht op de entresol. Dit is een soort tussenverdieping die in de kerk is geplaatst. Hier bevindt zich  het restaurant en morgenochtend mag ik hier ook ontbijten. Vanaf de entresol kun je de originele fresco’s op het plafond goed zien en zit je dichtbij de prachtige hoge ramen.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Ik loop verder naar beneden en geniet van de moderne kunst die overal hangt. Maar tussen de moderne kunst door proef je de historie van dit bijzondere gebouw.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

De geschiedenis van het Kruisherenhotel in een notendop

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Het Kruisherenklooster is in de 15e eeuw gesticht door een aantal monniken van de “Orde  der Kruisheren”. Rond 1500 was de bouw voltooid. De monniken hebben ongeveer 250 jaar in het klooster gewoond. Aan het eind van de 18e eeuw veroveren de Fransen Nederland en worden de Kruisheren uit het klooster verjaagd. In 1815 worden de Fransen verslagen en krijgt het klooster een militaire bestemming als kazerne en munitie-opslag. Aan het eind van de 19e eeuw wordt het gebouw gerestaureerd door Pierre Cuypers en doet het dienst als Rijkslandbouw Proefstation. Dat duurt tot 1979. De kerk is nog tijdelijk in functie in 1985 tijdens de restauratie van de Sint Servaas Basiliek. Het klooster wordt gekraakt. Vanaf 2000 komt het klooster in beeld als een locatie voor een stadshotel.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Dit heb ik uiteraard niet allemaal zelf uitgezocht. Als ik ‘s avonds in de bar zit, vraag ik aan de jongedame achter de bar of de geschiedenis van deze plek niet ergens op papier staat. Ze loopt even weg en komt binnen een paar minuten terug met het verhaal van het Kruisherenhotel. Ik lees het met veel belangstelling. Deze locatie leent zich perfect voor spannende boeken zoals van Dan Brown of Jeroen Windmeijer.

Een ontbijt in hemelse sferen

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Die nacht slaap ik als een blok. Ik droom van kruisheren en spannende verhalen in Maastricht. Als ik wakker word is het tijd voor het ontbijt. Dat wordt geserveerd op de entresol, de tussenverdieping in de kerk. Ik kies een tafeltje aan het eind zodat ik een mooi vrij uitzicht heb op de grote ramen en de fresco’s op het plafond.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Dit is echt een ontbijt in hemelse sferen. Ik ben verrast door de vele lekkernijen zoals taartjes, vlaai en andere zoetigheden. Ik weet me redelijk in te houden maar kan 1 stuk abrikozenvlaai toch niet weerstaan.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Na het ontbijt vraag ik bij de receptie of er wellicht iemand is die me nog wat meer kan vertellen over dit hotel. Dat is geen probleem. Als ik me rond 11 uur meld, zal Jan me rondleiden.

Een plek vol verhalen

Om 11 uur neemt Jan me mee en vertelt me allerlei boeiende anekdotes. Over de uitdrukking rijke stinkers en staande grafstenen, over de achtergrond van de koperen toegangstunnel, over de bijzondere schilderijen in de kerk.  Of over het mysterie van dit kleine sculptuurtje in het hotel. Niemand weet wie het gemaakt heeft.

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

 

Als je een keer naar dit bijzondere hotel gaat, raad ik je zeker aan om te informeren of je ook een dergelijke rondleiding zou kunnen krijgen. Deze plek zit vol interessante verhalen. En vraag dan ook naar het verhaal van de Kruisheer hieronder!

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Een verblijf in hemelse sferen

De rondleiding nu is natuurlijk veel te kort om al die verhalen te verzamelen. Ik zou hier wel dagen willen doorbrengen om dit allemaal  in me op te nemen. Maar ik moet helaas weer verder. Rond half 1 word ik verwacht bij de St. Pietersberg. Ik neem afscheid van Jan en van een bijzondere ervaring. Een verblijf in het Kruisherenhotel is meer dan een overnachting, het is een beleving die je niet snelt zult vergeten. Kortom, een heerlijk verblijf in hemelse sferen.

Zelf naar het Kruisherenhotel?

Ik kan me goed voorstellen dat je zelf hier ook wel eens zou willen overnachten. Een overnachting in de hemelse sferen van het Kruisherenhotel kun je boeken via Booking.com. Het hotel ligt op ca. 150 meter van het stadscentrum en is goed bereikbaar.  Ik beloof je, dit is een plek die je niet snel zult vergeten!

Verantwoording
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via die link boekt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt. Het copyright voor alle foto’s in dit artikel berust bij mij. Voor dit artikel ben ik een samenwerking aangegaan met het Kruisherenhotel. Het verhaal is gebaseerd op mijn persoonlijke beleving. De informatie over de historie en restauratie is afkomstig uit schriftelijk informatiemateriaal van het hotel.

 

Kruisherenhotel, maastricht, vakantaseren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.