Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt
instagram

Klim naar het licht en zet Haarlem op tilt

De nieuwe Sint Bavo Kathedraal in Haarlem is grondig gerestaureerd en mooier dan ooit. Om dit te vieren, heeft men iets bijzonders bedacht. Via een spannende route langs smalle trappetjes, steile torens en indrukwekkende gewelven klim je naar het licht. Eenmaal boven heb je het mooiste uitzicht op de stad. Ik klim naar het licht en zet Haarlem op tilt

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Top 5 belangrijke kerken van de wereld

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Wist jij dat de nieuwe Sint Bavo kathedraal in Haarlem samen met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg behoort tot de top 5 van belangrijkste kerken gebouwd tussen 1850 en 1950? Ik in ieder geval niet. Als ik een uitnodiging krijg om hier een bijzondere klim naar het licht te maken in deze nieuwe Bavo, hoef ik geen seconde na te denken. Ja natuurlijk wil ik dat.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Klim naar het licht

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Om de nieuwe Sint Bavo op de kaart te zetten, heeft men iets unieks bedacht. Een spannende klimroute langs smalle trappetjes, via de koepel, in de torens, tussen de gewelven door naar de top. Bovenop kun je op een speciaal aangelegd loopbrug tussen de twee torens genieten van een fantastisch uitzicht op Haarlem. Dat brengt me op een idee…

Ik zet Haarlem op tilt

Een paar jaar geleden was ik in Leeuwarden. Ik beklom daar de Oldehoven, de scheve toren van de stad. Een fotografisch plannetje dat ik had lukte niet, dus bedacht ik een alternatief. Ik zette Leeuwarden op tilt. Vandaag is een mooie aanleiding om dat nog eens een keer te doen.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Wat is het idee? Op mijn camera heb ik een speciale instelling: de miniatuurstand. Als ik met die stand foto’s maak van grote hoogte, is het net of je naar Madurodam kijkt. Er zijn ook speciale lenzen waarmee je hetzelfde effect bereikt, dat zijn tilt shift lenzen. Kortom, vandaag zet ik Haarlem op tilt!

De nieuwe Bavo is instaproof

Voordat het zover is ga, ik eerst de klim naar het licht maken. Ik maak kennis met Wim Eggenkamp, voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Wim vertelt met veel passie over “zijn” kerk en leidt ons met trots omhoog.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

We beginnen op een smalle spiraaltrap. Ik stop om een foto te maken en zie al meteen dat de nieuwe Bavo echt instaproof is. Wat een gave foto’s kun je hier maken!

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Op verschillende plekken maken we een stop en geeft Wim een toelichting. Weet je wat die bulten zijn, vraagt hij? Dat is de bovenkant van de gewelven. Ze noemen het ook wel olifantsruggen. Ik zie meteen waarom.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Kruip door sluip door

We komen aan bij een balustrade in de koepel. We zijn al 20 meter hoger. Ik zet de miniatuurstand op mijn camera aan en maak de eerste foto’s. Nog niet zo lang geleden was ik in Oudenbosch en maakte ik ook een klim naar de koepel in de Sint-Pieter van het Noorden. Misschien moet ik maar kerkblogger worden? Dit bevalt me wel.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

We klimmen verder via een kruip door sluip door route. We wurmen ons door nauwe gangetjes en trappetjes. Het is typisch een decor voor een achtervolging in een Dan Brown boek.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

De Sint Bavo heeft twee torens, een vrouwen- en een mannentoren. Volgens Wim zit daar een mooi verhaal achter. Bij de bouw van de kerk werd geld ingezameld. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de financiering van de torens tussen de mannen en de vrouwen. De groep die het meest geld in zou zamelen kreeg de mooiste toren. De vrouwen wonnen en daarom prijkt in die toren nu een prachtige klok. Een van de eerste succesvolle crowdfundingcampagnes.

Een loopbrug op 60 meter hoogte

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Helemaal aan het eind van de klim komen we in het licht. Wauw! Wat een uitzicht. Tussen de twee torens, is een speciale tijdelijke loopbrug aangelegd.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt
Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Wat ik zie, is niet goed te beschrijven. Dat moet je gewoon zelf beleven. Ik zie in het centrum de oude Sint Bavo liggen. Bij helder weer kun je zelfs steden als Leiden en Alkmaar zien. Ik zie Amsterdam Sloterdijk waar ik straks heen moet. Spectaculair. Gewoon zelf gaan kijken. Echt.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

#Haarlemoptilt

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Het is zover. Ik ga Haarlem op tilt zetten. Met de camera op de miniatuurstand, maak ik foto’s van de stad. Ik zoek naar mooie plekje en uitzichten. Ach kijk zelf maar, wat je ervan vindt.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt
Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt
Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Ik daag je graag uit. Maak jij tussen 1 mei en 31 juli 2019 (Update: de openstelling is verlengd t/m 30 september) de klim naar het licht, neem dan je goede camera mee. Zoek of je ook zo’n “Madurodam”-stand hebt en zet #Haarlemoptilt”. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn door de resultaten. Deel je foto’s op instagram met de hashtag #haarlemoptilt, dan beloof ik dat ik wekelijks de mooiste zal reposten. Je kunt mij ook vinden op instagram.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Praktisch

Je kunt tussen 1 mei en 30 september deze klim naar het licht ook maken. Het is ook erg leuk om te doen met kinderen.

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt

Kijk op klim naar het licht voor bereikbaarheid, openingstijden en ticketinfo. Let op: de nieuwe Bavo ligt iets buiten het centrum. Je kunt een leuke tocht maken van Bavo tot Bavo, een wandeling tussen twee iconen.

Klim naar het licht en #haarlemoptilt!

Haarlem, Sint Bavo, klim naar het licht, Haarlem op tilt
Samenwerking

Ik was uitgenodigd voor deze sneak preview van de klim naar het licht. Het copyright van alle foto’s in dit artikel berust bij mij. De foto van mij bovenop de Sint Bavo is gemaakt door instagrammer Casa Burrita.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.