marokko, Merzouga, SNP Natuurreizen, avontuur
Gezinsvakantie,  Marokko

Een onvergetelijk avontuur in de Merzouga woestijn van Marokko

Al jaren staat het op mijn vakantaseren wensenlijst: overnachten in een echte woestijn. In de voorjaarsvakantie komt mijn droom uit. Tijdens een rondreis door Marokko gaan we op dromedarissen de woestijn in en beleven een onvergetelijk avontuur in de Merzouga.

Onze keuze valt op “Erg Chebbi de luxe”

Eindelijk is het zover. Mijn droom om een keer in een echte woestijn te overnachten kan werkelijkheid worden als we de knoop doorhakken om een rondreis door Marokko te maken. We nemen ons voor de rondreis grotendeels zelf te organiseren. Alleen voor ons woestijnavontuur willen we het zekere voor het onzekere nemen. Na een uitgebreide zoektocht op het internet, kom ik uit bij SNP Natuurreizen. Het avontuur op maat dat zij hebben, sluit precies aan bij onze wensen. We kennen SNP Natuurreizen van eerdere reizen en hebben er altijd goede ervaringen mee gehad. Tijdens een voorlichtingsmiddag van SNP over diverse Verre Reizen kies ik uiteraard voor de presentatie over Marokko. Hierna weet ik het zeker. We boeken dit avontuur op maat bij hen. De keuze valt op het arrangement Erg Chebbi de Luxe. Het hotel ziet er op de foto’s schitterend uit en ook het kamp waar we in de woestijn zullen overnachten, is iets luxer dan bij andere organisaties. Aangezien we wat te vieren hebben, kiezen we deze uit.

Welkom in de suite van Kasbah Tomboctou bij de Merzouga woestijn

Na een lange dag rijden, arriveren we bij Kasbah Tomboctou.

Merzouga, Marokko, avontuur, SNP natuurreizen, KAsbah Tomboctou

De laatste kilometers zien we de zandduinen van de Merzouga woestijn liggen. Dit is precies zoals je je een woestijn voorstelt. We checken in en krijgen te horen dat we in de familie suite mogen. Dat klinkt niet verkeerd. We lopen naar de suite en onze mond valt open als de deur opengaat. Het lijkt wel een sprookje uit Duizend-en-een-Nacht. Mijn kinderen kijken hun ogen uit als ze alle ruimtes verkennen. Mij vergaat het niet anders. Zo mooi heb ik nog niet eerder geslapen. We snappen meteen waar “De Luxe” voor staat bij dit arrangement. Ik begrijp overigens later dat we gewoon mazzel hebben gehad omdat we normaal 2 kamers zouden hebben gekregen.

In deze video neem ik je mee op een rondleiding door de suite.

Op de eerste verdieping naast de grote slaapkamer zit een terras. Het uitzicht is magnifiek. We zitten letterlijk aan de rand van de woestijn en zien dromedarissen, palmen en diverse karavanen de woestijn in vertrekken.

merzouga, Erg chebbi, Marokko, avontuur, SNP Natuurreizen

Het is al laat in de middag dus we gooien alle spullen snel neer en lopen zelf ook de woestijn in. Ik maak prachtige foto’s in het warme licht. We lopen over de duinen en de kinderen vermaken zich in deze enorme zandbak.

ERg chebbi, Merzouga, MArokko, avontuur, SNP Natuurreizen

Later lees ik dat hier de hoogste zandduin van Marokko ligt. Maar goed dat ik dat niet wist toen ik er liep want dan had ik hem vast willen beklimmen. Samen genieten we in plaats daarvan van een prachtige zonsondergang. We zien de eerste sterren al komen.

Erg Chebbi, woestijn, Merzouga, Marokko, avontuur, SNP NAtuurreizen

 

Merzouga, Erg Chebbi, SNP Natuurreizen, marokko

Avondeten in de Kasbah

Het avondeten en ontbijt zijn bij het arrangement inbegrepen. We lopen naar het restaurant. Er is een buffet waar genoeg te kiezen valt. Voor het eerst deze week is er ook weer bier en wijn te koop dus ik bestel een lekker koud biertje. Het eten lijkt hier wel wat meer op toeristen afgestemd en er zijn niet zoveel echte Marokkaanse gerechten. Mijn jongste zoon vindt dat helemaal niet erg want hij heeft het niet zo op Marokkaans eten.

Na het eten verkennen we het terrein. Bij het zwembad is een bar en daar gaan we even zitten. De verlichting geeft het een bijzondere sfeer. Dan gaan we terug naar onze suite en gaan op tijd naar bed.

Lekker luieren bij het zwembad

Onze woestijntocht begint pas om 4 uur ‘s middags dus we kunnen vandaag lekker luieren. We hoeven pas om 12.00 uit de suite en doen alles op ons gemak. Na het uitchecken, verkassen we naar het zwembad waar we de rest van de middag doorbrengen. We hebben best drukke dagen achter de rug dus het is heerlijk om rustig aan te kunnen doen.

Rond kwart voor 4 gaan we richting de receptie waar we opgehaald worden voor de woestijntocht.

Ons woestijnavontuur gaat beginnen

We lopen richting de woestijn en daar staan 5 dromedarissen voor ons klaar. We stellen ons voor aan Ali, onze dromedarisdrijver. Ineens gaat alles heel snel. Ali helpt ons op de dromedaris en ineens zit ik een paar meter boven de grond. Mijn jongste zoon is opeens bang voor deze vreemde beesten en ziet het even niet meer zitten.

dromedaris, merzouga, erg chebbi, avontuur, snp, woestijn

Hij mag niet bij mij of zijn moeder omdat het dan te zwaar wordt. Gelukkig kan hij bij zijn oudere broer en met enige tegenzin laat hij zich overtuigen.

Marokko, Erg chebbi, Merzouga, avontuur, snp natuurreizen

5 minuten later gaan we op pad. In een rustig tempo loopt onze ‘karavaan” de woestijn in. Er zijn geen andere mensen in onze groep en al snel laten we Kasbah Tomboctou achter ons. Ali leidt de eerste dromedaris en loopt voorop. De andere woestijnschepen waggelen er achter aan. Echt comfortabel is het niet maar bijzonder is het wel. Ik geniet van de prachtige omgeving, nu zijn we echt in de woestijn. De tocht zal ongeveer 3 uur duren. Halverwege stap ik af zodat ik foto’s kan maken. Het is flink sjokken door het mulle zand maar het levert wel mooie plaatjes op.

Erg chebbi, merzouga, Marokko, Woestijn, avontuur, SNP Natuurreizen

 

Zonsondergang in de woestijn

Rond een uur of 6 stopt Ali. Hij wijst ons een heuveltje en zegt dat we daar de zonsondergang kunnen bekijken. Her en der zien we andere karavanen ook stoppen en mensen op een zandduin klimmen. Ik laat een fles water van het merk “Sidi Ali”poseren. Als ik de foto ‘s avonds in het kamp aan Ali laat zien, moet hij lachen. “Sidi Ali” betekent “Mijnheer Ali”

Sidi ali, Water, Marokko, Merzouga

Als de zon onder is, gaan we verder. Het laatste stuk is niet meer zover. Mijn zonen lopen nu mee terwijl ik weer bovenop de dromedaris zit. We passeren diverse kampen en bij het laatste kamp stoppen we. We overnachten in “Bivouac Oasis”.

Slapen onder de sterrenhemel in Bivouac Oasis

Bij aankomst worden we verwelkomd door nog een Ali die het kamp runt. Hij is een goedlachse en vriendelijke man. Het blijkt dat we de enige groep zijn vannacht. Ali toont ons de tenten waar we slapen.

bivouac oasis, snp, avontuur, merzouga, vakantaseren

Er is zelfs een toilet een paar honderd meter van het kamp. Wat een prachtige plek. Langzaam valt de schemer over het kamp en ik kijk regelmatig omhoog om steeds meer sterren te zien verschijnen.

Ali heeft overal lampen neergezet. Het geeft een bijzondere sfeer. Loop maar even met me mee via dit korte filmpje.

Ali tovert in korte tijd een heerlijke maaltijd voor ons tevoorschijn. We genieten van dit eten op deze bijzondere locatie. Mijn jongste zoon is doodop van alles en gaat naar bed. In de tussentijd heeft andere Ali een kampvuurtje gemaakt en met elkaar gaan we om het vuurtje zitten. Er wordt wat getrommeld, gezongen en  gekletst. De sfeer is gemoedelijk. We leren beide Ali’s wat beter kennen.

Dan is het voor ons ook bedtijd. Ik treuzel met tandenpoetsen zodat ik nog langer van de sterren kan genieten. Ik word er altijd gelukkig van als ik zo dichtbij de natuur sta. De sterrenhemel boven Bivouac Oasis is overweldigend mooi. Ik zie zelfs de melkweg. Er is verder niets te horen, alleen de stilte.

Midden in de nacht moet ik er even uit om naar de wc te gaan. Ik kom er achter waarom we zoveel dekens hebben gekregen want het is echt ijskoud. Snel kruip ik weer onder de dekens en slaap verder.

Zonsopkomst in de Merzouga woestijn

De volgende ochtend worden we vroeg gewekt zodat we de zon kunnen zien opkomen. We klimmen een hoge zandduin op. Mijn oudste twee kinderen halen de top maar ik blijf samen met mijn vrouw en jongste zoon halverwege steken, buiten adem.

De zon komt op. En mijn camera begeeft het. Misschien toch teveel zand ondanks mijn voorzichtigheid. Ik laat de camera voor wat het is en geniet van deze unieke zonsopkomst. Onder ons ligt het kamp waar we sliepen.

merzouga, sunrise, marokko, avontuur, vakantaseren

We dalen  de zandduin af en drinken een kopje verse mint thee die Ali voor ons inschenkt.

merzouga, bivouac oasis, marokko, snp, avontuur, woestijn

Daarna nemen we afscheid van hem en vertrekken  weer richting de bewoonde wereld.

bivouac oasis, snp, avontuur, woestijn, merzouga, marokko, vakantaseren

Het licht onderweg is prachtig. Het landschap lijkt weer veel anders dan gisteren. Onderweg zien we af en toe in de verte wat andere karavanen en langzamerhand zien we weer bebouwing. Een paar uur later zijn we terug bij Kasbah Tomboctou. We stappen van de dromedarissen af met een paar stijve benen. We kunnen nog even ontbijten bij het hotel voordat we weer op pad gaan naar onze volgende bestemming in Marokko.

Onvergetelijke ervaring

Een overnachting in de woestijn stond al jaren op mijn wensenlijst. Ik kijk terug op een onvergetelijke ervaring. De suite waar we de eerste nacht sliepen, is denk ik het mooiste hotel waar we ooit hebben geslapen. En de tocht met de dromedarissen en de overnachting in Bivouac Oasis zijn een belevenis die ik absoluut niet had willen missen. Ga je naar Marokko dan zou ik dit zeker op je lijstje zetten.

vakantaseren, merzouga, woestijn, avontuur, erg chebbi, snp

Praktisch

We waren in Marokko op eigen gelegenheid. Alleen het avontuur op maat Erg Chebbi de Luxe hebben we vooraf geboekt bij SNP Natuurreizen. SNP Natuurreizen verzorgt groepsreizen en individuele rondreizen in Marokko. Daarnaast kun je ook kiezen uit diverse avonturen op maat. Zie ook: Aanbod SNP in Marokko,

Verantwoording
Voor ons arrangement “Erg Chebbi de Luxe” ben ik een samenwerking aangegaan met SNP Natuurreizen. Het artikel dat ik n.a.v. onze tocht heb geschreven is gebaseerd op onze eigen ervaring en de verantwoordelijkheid hiervoor berust bij mij.
Ik maak in mijn artikelen soms gebruik van zogenaamde affiliate links. Als iemand via zo’n link boekt of iets koopt, krijg ik daar een kleine provisie over. Dit gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaalt.
Alle foto’s in dit artikel zijn van mij en gebruik is alleen toegestaan in overleg en na toestemming van mij.

 

 

 

 

 

 

9 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.