Actief,  citytrip,  fietsen,  hostel,  Stayokay,  wandelen

Expeditie Soest: 6 redenen om Soest te bezoeken

 

 

In het voorjaar breng ik een dag in Soest door. Dat smaakt naar meer en in oktober keer ik terug om deze plek verder te ontdekken. In dit artikel beschrijf ik 6 redenen om Soest ook snel een keer te bezoeken.

Expeditie Soest

In maart ben ik een dagje op bezoek in Soest. Het is veel te kort om alles te zien. Ik neem me voor om snel een keer terug te komen en meer tijd te nemen om deze leuke plek verder te ontdekken. Een half jaar later is het zover. Ik ga op expeditie in Soest! In dit artikel geef ik 6 redenen om ook snel een keer deze kant op te gaan.

Reden 1: Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Ik slaap net als vorig keer bij de Stayokay omdat ik weet dat ik daar ook een fiets kan huren.

image

Na het inchecken ga ik meteen op pad. Het is een prachtige najaarsdag en ik fiets via de Soesterduinen richting het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Vorige keer was het museum al bijna gesloten toen ik er aankwam dus daar wil ik nu beginnen.

image

Op de vliegbasis bij Soesterberg kom ik heel veel fietsers tegen. Er is een wedstrijd bezig. Ik maak hier graag ook even gebruik van en even later fiets ik zelf ook op de landingsbaan!

image

Dan stal ik mijn fiets en loop het museum binnen. Het Nationaal Militair Museum is nog niet zo oud, het is pas in 2014 door de Koning Willem geopend. Het is een museum over de geschiedenis van het leger. Ik breng een paar interessante uurtjes door in dit prachtige gebouw. Naast veel militair materieel zijn er diverse interactieve exposities.

image

De expositie over de tank vind ik erg interessant. Er staan allerlei ontwerpen tentoongesteld van tanks die nooit werkelijkheid zijn geworden.

image

 

Ook het kunstwerk over de jongen (de “Tankman”) die in zijn eentje in 1989 de tanks tegenhield op het  Plein de Hemelse Vrede in Peking maakt veel indruk op mij.

image

Aan het eind van mijn bezoek mag ik nog even in een echt transportvliegtuig kijken.

image

Tip: trek minimaal een halve dag uit voor een bezoek aan dit interessante museum. Het is het meer dan waard.

Reden 2: wandelen in de Soesterduinen

Na het museumbezoek wil ik nog genieten van het najaarszonnetje en fiets ik terug riching de Soesterduinen. Ik besluit de blauwe wandeling te gaan doen. Die is 5 km en loopt volgens de kaart langs het duinengebied.

image

Na een paar minuten zie ik al een duinopgang en ik ga er kijken.

image

Bovenop geniet ik van het prachtige panorama. De combinatie van zon, donkere wolken, zandvlaktes en bomen is magnifiek. Dit moet ik vastleggen.

image

Ik vervolg mijn route maar na een tijdje zie ik geen blauwe paaltjes meer. Ik neem de gok en steek de zandvlakte over. Even later zie ik de paaltjes weer en loop door. Volgens mij heb ik een stukje afgesneden maar dat mag de pret niet drukken.

image

Na een uurtje sta ik weer bij mijn fiets. Ik heb genoten van deze prachtige wandeling. Ik fiets terug naar de Stayokay en ben net op tijd voor het avondeten.

Nog net voor zonsondergang ga ik nog even terug naar de Soesterduinen. Ik ben nu bijna alleen hier en geniet van de prachtige kleuren terwijl ik afscheid neem van deze mooie dag.

image

Reden 3: de Paardenkamp

De volgende ochtend sta ik op tijd op. Bij Stayokay Soest zie ik de eerste zonnestralen al schijnen door de bomen.

image

Ik heb echt mazzel met het weer en ik stap weer op mijn fiets richting de Paardenkamp.

image

Stichting de Paardenkamp is een soort bejaardenhuis voor paarden. Een plek waar paarden na jaren hard werken, kunnen genieten van hun oude dag. Dat wil ik wel eens met eigen ogen zien. Ik loop het terrein op en wordt verwelkomd door Lammert. Hij is 1 van de werknemers en leidt me rond. Eerst krijg ik een korte video te zien over de historie en daarna neemt hij me mee om me alles op het terrein te laten zien. De Paardenkamp heeft plek voor ca. 120 paarden, verspreid over diverse locaties. Een paard moet minimaal 20 jaar oud zijn.

image

image

Lammert vertelt me dat er een wachtlijst is van vele honderden paarden. Al meer dan 500 paarden hebben hier hun pensioen doorgebracht. Dat is te zien aan alle naambordjes die op verschillende plekken hangen.

image

Ik bedank Lammert en loop op eigen houtje nog een keertje rond. Het ochtendlicht verspreidt een bijzonder licht over de paarden. Ik vind het een mooi initiatief.

image

Reden 4: Boerderij het Gagelgat

Net even voorbij de Paardenkamp, ligt de monumentale boerderij het Gagelgat.

image

Op deze boerderij kun je een reis terug in de tijd maken, terug naar het boerenleven van 1900. Er is een leuke interactieve rondleiding gemaakt.

image

Op diverse plekken in de hoeve begint een stem een verhaal te vertellen over de ruimte waarin je je bevindt.

image

Tegelijk met mij loopt er ook een schoolklas rond. De kinderen vermaken zich prima met een speurtocht. Ik maak een praatje met de gastvrouw en begrijp dat de Gagelgat bij de Paardenkamp hoort. Ook op deze weilanden lopen bejaarde paarden.

Het is mooi om te zien hoe het leven er rond 1900 op deze boerderij zou hebben kunnen uitgezien.

image

Reden 5: fietstochten in en rondom Soest

Tijdens mijn bezoek merk ik hoe groot Soest eigenlijk is. De fiets is ideaal om dit gebied goed te kunnen verkennen.

image

Na mijn bezoek aan de Gagelgat, fiets ik door de Korte Duinen, ook  weer zo’n prachtig natuurgebied met zandvlaktes en bos.

image

Via mooie fietspaden, fiets ik richting de Engh. Dit is een stukje platteland midden in de bebouwde kom. Op het hoogste punt staat een mooie windmolen, de Windhond.

image

Op de Engh waan je je echt op het platteland en 5 minuten later sta je weer in de bebouwing. Een gekke ervaring.

image

Ik laat Soest achter me en fiets richting Paleis Soestdijk. Via een andere route door de bossen rij ik terug richting Soest en pauzeer bij een leuk cafeetje in het bos, de Kuil.

image

je kunt hier echt heerlijk fietsen, door de mooie bossen en prachtige natuur.

image

 

Reden 6: er is nog zoveel meer te zien !

Aan het eind van mijn expeditie Soest concludeer ik dat er nog een zesde reden is om Soest zeker een keer te bezoeken. Naast alles wat ik gezien heb, is er nog veel meer te zien en doen. Ik reed bijv. langs openluchttheater Cabrio, nu gesloten. Het lijkt me erg leuk om hier op een zomeravond midden in het bos te genieten van een optreden. En wat denk je van het militaire erfgoed dat je in de omgeving van Soest kunt ontdekken?  Aan het eind van mijn fietstocht stop ik nog even bij het 1000 bomen bos. Ik heb een tip gekregen dat hier bunkers verstopt zijn.

image

Ik loop het bos in en kom tot mijn verbazing de blauwe route tegen. Precies op de plek waar ik hem de vorige dag kwijtgeraakt was. Ik pak de blauwe route weer op en kom inderdaad bij een oude bunker terecht. Ook zijn hier in het gebied nog speciale shelters voor straaljagers. Deze moesten voorkomen dat met een bombardement de straaljagervloot kon worden weggevaagd.

Er is nog zoveel meer te zien en doen in Soest. Een goede reden om zeker nog een keer terug te komen voor een nieuwe Expeditie Soest!

image

Praktisch

In Soest en omgeving zijn tal van prima adressen om te overnachten.

image

Ik koos voor Stayokay Soest als uitvalsbasis voor mijn Expeditie Soest. Ik schreef hier al eerder een artikel over: Prachtig design hostel in het midden van het land

image

Meer toeristische informatie over Soest en omgeving kun je vinden op  Uit in Soest

Deze informatie is verkrijgbaar in een handig boekje “Ontdek Soest en Soesterberg”, een initiatief van Uit in Soest.

Er is een handige flyer met 15 hotspots. Deze is bij alle toeristische plekken en hotels gratis verkrijgbaar.

Praktische informatie  (openingstijden, prijzen etc.) van de verschillende bezochte plekken vind je hieronder:

Verantwoording
Ik was in Soest op uitnodiging van Uit in Soest. Dit platform heet als doel projecten op te zetten die toerisme en economie samen verder brengen. Uit in Soest werkt nauw samen met de gemeente Soest. Dit artikel is gebaseerd op een tweedaags bezoek in oktober 2016.  Alle foto’s heb ik zelf gemaakt. Het is alleen toegestaan foto’s te gebruiken na overleg met en toestemming van mij. De prachtige foto van de zonsondergang bij Soesterduinen is gemaakt door Anne Breemer en heb ik met zijn toestemming gebruikt.

 

 

 

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.