vakantaseren, Laag Holland, Breek
Laag Holland

7 leuke manieren om de verrassende kanten van Laag Holland te ontdekken

Tijdens een actief weekend ontdek ik vele verrassende kanten van Laag Holland, een bijzonder gebied ten Noorden van Amsterdam. Ik ga er Zaanhoppen, chocola proeven, elektrisch fietsen, onder NAP wandelen, kaas maken, lekker smullen en tot slot heerlijk overnachten in een schilderachtig hotel. Kortom:  7 leuke manieren om de verrassende kanten van Laag Holland te ontdekken.

Kaaspost, flashback naar Laag Holland

Vandaag belt de postbode aan met een pakje. Het heeft een rare vorm.

laag holland

Ineens herinner ik het me weer: het is de kaas die ik zelf heb gemaakt tijdens een actief weekend in Laag Holland een paar maanden geleden. Meteen krijg ik een flashback naar dit superleuke weekend. Daar schreef ik dit artikel over: De Zaanse Schans, maar dan net een beetje anders.

Ik probeer me te herinneren wat ik allemaal nog meer gedaan heb in dat weekend. Ik zet ze in dit verhaal op een rijtje. Het zijn 7 leuke manieren om verrassend Laag Holland te ontdekken.

1) Met de Zaanhopper naar de Zaanse Schans

Er zijn diverse manieren om naar de Zaanse Schans te gaan. Ik kies voor de Zaanhopper. Dit is een veerdienst tussen Zaandam en Koog aan de Zaan. Ik schreef hier al over in De Zaanse Schans, maar dan net een beetje anders. Het is wat mij betreft de ideale manier om bij de Zaanse Schans te komen. Onderweg geniet je van een stukje industriële historie langs de Zaan en dan ineens doemen de molens op. Onze kapitein maakt een extra rondje zodat we vanuit verschillende hoeken kunnen genieten van dit stukje uniek Hollands erfgoed.

Zaanhopper, Zaanse Schans, Laag Holland, Vakantaseren

2) Aan de slag in het cacaolab

Eenmaal aangekomen bij de Zaanse Schans, maak ik uiteraard foto’s van dit bijzondere tafereel. Het is voor mij ook een primeur, ik ben hier nog nooit geweest. Rustig is het hier niet. Er zijn erg veel toeristen, vooral uit Azië. Het valt me op dat ze bijna allemaal een selfiestick hebben en daar heel druk mee in de weer zijn om vooral zichzelf te fotograferen. Maar ik moet toegeven, het is hier ook gewoon echt mooi.

Zaanse Schans, Laag Holland, vakantaseren

Ik loop richting het cacaolab voor een workshop cacao maken en aansluitend een kleine proeverij. Cacao is onlosmakelijk met de Zaanstreek verbonden. Als je bij de Zaanse Schans bent, horen cacao en chocola in je programma. Bij het cacaolab kun je ook allerlei soorten en smaken chocola proeven en kopen. Hier gaat de uitdrukking “ik kan er geen chocola van maken” absoluut niet op. Ze kunnen hier echt bijna overal chocola van maken!! Ik proef zelfs chocola met rode bietjes….

Cacaolab, Zaans gedaan, Zaanse Schans, LAag Holland, vakantaseren

In De Zaanse Schans, maar dan net een beetje anders kun je teruglezen of ik er in ben geslaagd om er zelf chocola van te maken.

3) Met de e-bike door ’t Twiske

Laag holland, vakantaseren

Na de workshop chocolade maken, staat de volgende activiteit op het programma. Ik ga e-biken door Laag Holland. Het is voor het eerst dat ik op een elektrische fiets stap, maar zeker niet voor het laatst. Na een korte instructie, ga ik samen met een groep collega-bloggers op stap. De eerste stop is de Verskade in Zaandam.

Daar pikken we onze picknick spullen op. De Verskade is een versmarkt van allerlei food winkels die is gevestigd in de oude Verkade fabriek. De producten die er te koop zijn, zien er heerlijk en vers uit. Er is ook een café waar we even wat drinken.

Daarna gaan we weer op pad. In een lekker tempo peddelen we door het oer-Hollandse landschap. Zo’n e-bike rijdt echt lekker. Je moet wel gewoon trappen om vooruit te komen maar het voelt alsof je de hele tijd de wind in de rug hebt.

Picknick van de Verskade

In het natuurgebied ’t Twiske is de zon echt doorgebroken. De jassen gaan uit en we vinden een prachtig plekje voor de picknick. Aan het water genieten we van de lekkernijen van de Verskade. Er zit zelfs een flesje prosecco bij met een glaasje!

Vakantaseren, Laag Holland, Verskade

Het is een prachtige route door mooi natuurgebied, over het platteland en door de pittoreske dorpjes van Laag Holland. We eindigen in Monnickendam. Daar lever ik met enige spijt de e-bike weer in. Ik ga zeker nog eens zo’n e-bike huren. Bijvoorbeeld als ik weer eens op de Wadden ben.

Laag Holland, Vakantaseren

4) Wandelen beneden NAP

Bij de volgende activiteit ontdek ik hoe Laag Holland aan zijn naam is gekomen.  Een groot deel van dit gebied is ingepolderd en ligt gedeeltelijk onder NAP. Bij het bezoekerscentrum de Breek in het natuurgebied Waterland verzamelen we voor een rondleiding door dit gebied.

Vakantaseren, Laag Holland, Breek

 

Gids Lia neemt ons mee voor een educatieve wandeling. We bevinden ons op de laagste plek van Noord-Holland, de op een na laagste plaats van Nederland. Breek betekent letterlijk dijkdoorbraak. Dit gebied is vroeger teruggewonnen op het water en wordt via een ingenieus systeem van afwatering drooggehouden. Vroeger met molens, nu met gemalen. Het laagste punt in de kleiput waar vroeger klei werd uitgehaald om de dijken te versterken, ligt zelfs op -6 meter onder NAP.

vakantaseren, laag holland

Het is een leuke en informatieve wandeling, niet in de laatste plaats door het enthousiasme en de deskundigheid van Lia.

vakantaseren, Laag Holland, Breek

We passeren de school van de schrijver van Dik Trom, destijds een hoofdonderwijzer, kijken vanaf de dijk uit over het IJsselmeer en zien letterlijk neer op Laag Holland.

Laag Holland, vakantaseren

Na de wandeling genieten we bij het terrasje van het bezoekerscentrum de Breek van een heerlijk stuk verse appeltaart. Met ons zijn hier vele wielrenners neergestreken.

5) Kaas maken bij Beemsterbeleving

Beemsterbeleving, Vakantaseren, Laag Holland

Beemster kaas komt dus echt uit de Beemster, een polder in Laag Holland. Bij Beemsterbeleving mogen we nu zelf gaan proberen om kaas te maken. We gaan meteen aan de slag. In anderhalf uur maken we ons de eerste beginselen van kaasproductie eigen. Af en toe is er een pauze als een bepaalde toevoeging even zijn werk moet doen.

Beemsterbeleving, Vakantaseren, Laag Holland

We lopen rond op de boerderij en maken kennis met de koeien die ons van de melk  hebben voorzien.

vakantaseren, Laag Holland, Beemsterbeleving

Kaas maken is een leuk vak. Een kwestie van veel roeren en een beetje geduld. Na ongeveer anderhalf uur stoppen we de verse kaas in een ronde vorm. Al onze kaasjes gaan onder een pers en moeten daarna een week of 6 rijpen.

Beemsterbeleving, vakantaseren, Laag Holland

Het is leuk om nu het eindproduct weer terug te zien!

Vakantaseren, Beemsterbeleving, Laag Holland

6) Smullen bij Brasa

Na zo’n drukke dag heb ik uiteraard zin in iets lekkers. De keuze valt op Brasa, een leuk restaurant in het centrum van Middenbeemster. Inmiddels is het echt lekker weer geworden en settelen we ons op het terras buiten. Het is er gezellig druk omdat er ook een bierfestival gaande is. Met veel bier dat in deze regio gebrouwen is. Omdat ik nog moet rijden, beperk ik me tot de aanschaf van een lekkere Beemster Tripel die ik later als ik thuis ben, met veel smaak zal opdrinken.

We zijn met een flinke groep en laten ons graag verrassen door de bediening. De tapas die we krijgen, smaken me uitstekend. Ik had trek gekregen en dit is precies het juiste antwoord. Het dessert is ook niet te versmaden.

Alles klopt hier vandaag: lekker weer, mooi terras, smakelijk eten en een vlotte bediening. Als ik nog eens in Middenbeemster ben, kom ik zeker terug bij Brasa.

7) Slapen in schilderachtig Spaander

Deze mooie dag in Laag Holland zit er bijna op. Ik rijd naar Volendam om in te checken bij Art Hotel Spaander. De TomTom vindt dat ik midden door het centrum kan, maar de Volendammers denken daar anders over. Ik moet terug. Een behulpzame man wijst me de juiste route via de dijk. Daar moet ik een tijdje wachten voor een speciaal stoplicht bij een paal in de grond. Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente het verkeer hier wil reguleren anders zou het een gekkenhuis worden.

Als ik groen licht krijg, rijd ik in een rustig tempo over de dijk naar het hotel. Gelukkig heeft Spaander een eigen parkeerplaats, pal aan het IJsselmeer.

ARt hotel Spaander, Vakantaseren, Laag Holland

Ik check in en bewonder het interieur. Nadat ik mijn spullen op mijn kamer heb gelegd, verken ik de rest van dit hotel. Het is echt een bijzondere plek. Iedere ruimte heeft een eigen inrichting. In de bar hangen enorm veel olieverf schilderijen uit de 19e eeuw. Wat een sfeer!

Art hotel Spaander, Laag Holland, vakantaseren

Vanuit de ontbijtzaal en bijbehorend terras heb je een prachtig uitzicht over het water. Ik struin door de gangen en kan me goed voorstellen dat mijn kinderen hier heel graag verstoppertje zouden doen.

ARt hotel Spaander, Volendam, Vakantaseren, Laag Holland

Als ik op twitter meld dat ik in hotel Spaander zit, krijg ik meteen een reactie van een lezer dat dit het lievelingshotel van haar kinderen is. Waarom, vraag ik haar? Vanwege de sluip-door-kruip-door gangetjes en alle schilderijen. Ik kan me daar helemaal in vinden.

Art Hotel Spaander, Vakantaseren, Laag Holland, Volendam

De 2 gezichten van Volendam

Het is nog steeds heerlijk weer en ik besluit Volendam te verkennen. Eerst loop ik richting het water. In de verte zie ik Marken liggen. Achter mij ligt de dijk, waar veel toeristen op en neer lopen. Ik loop richting de dijk en sla meteen een steegje in. Ik zwerf op deze manier door het minder toeristische gedeelte. Volendam heeft 2 gezichten. Naast de drukte op de dijk is er een mooi authentiek deel waar je nauwelijks toeristen tegenkomt.

Volendam, Laag Holland, vakantaseren

Terug op de dijk, zie ik de voorkant van mijn hotel. Ik maak een paar foto’s van Spaander in dit mooie licht.

Art hotel spaander, Laag Holland, Vakantaseren

Aan het eind van de avond, ben ik terug op mijn kamer. Ik pak mijn tas uit en kom het flesje Prosecco tegen van de picknick. Ik proost op een prachtige dag in dit bijzondere gebied, Laag Holland.  Daarna val ik in een diepe slaap.

 

Ben jij wel eens in Laag Holland geweest? Op welke manier zou jij dit gebied verder willen ontdekken?

 

Praktisch

 

 • Zaanhopper ferry: meer info over prijzen en vaartijden van de Zaanhopper kun je vinden op Varen in de Zaanstreek
 • De workshop chocola maken is 1 van de activiteiten die Zaans Gedaan organiseert in het Cacaolab. Daar is ook een winkel met een zeer ruim assortiment van chocola en cacaopoeders. Kijk op de website voor informatie of neem contact op voor een programma op maat: Zaans Gedaan
 • De e-bikes werden ter beschikking gesteld door Ton Tweewielers uit Edam. Meer info hierover vind je op Ton Tweewielers.
 • De Verskade is een verzamelplek van een aantal ondernemers onder 1 historisch dak. We haalden hier onze picknick op maar je kunt er ook terecht voor je boodschappen en een heerlijke bak koffie. Kijk voor meer info op De Verskade
 • Bezoekerscentrum de Breek is de uitvalsbasis voor mooie wandelingen in Waterland, Laag Holland op zijn laagst! Meer info op: De Breek
 • De workshop kaas maken vond plaats bij Beemsterbeleving. Kijk voor meer info op Beemsterbeleving.
 • Restaurant Brasa ligt in Middenbeemster. Er is ook een vestiging in Purmerend. Kijk voor meer info op Brasa Bar en Kitchen.
 • Art Hotel Spaander in Volendam is via Booking te boeken. Via deze directe link kom je op de juiste pagina: Art Hotel Spaander op Booking.com

 

 

Verantwoording
Ik was in het gebied Laag Holland op uitnodiging van het Bureau Toerisme Laag Holland. Het programma en de accommodatie werden door hen en de meewerkende ondernemers verzorgd. Het artikel is gebaseerd op mijn eigen beleving en ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Het copyright voor alle foto’s berust bij mij en gebruik is alleen mogelijk in overleg en na toestemming van mij.  Op instagram is een selectie van de mooiste foto’s terug te zien via de hashtag #laagholland. Ik maak af en toe gebruik van affiliate marketing links. Als iemand via zo’n link boekt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaalt.

 

3 reacties

 • Jetty Voermans

  Als je volgende keer wandelt of fietst onder NAP (4) kom dan in Etersheim eens langs voor een nostalgische beleving bij het kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom, waar schoolmeester C. Joh. Kieviet 20 jaar les gaf en zijn beroemde Dik Trom boeken schreef.
  http://www.hetschooltjevandiktrom.nl.

 • Richelle

  Klinkt echt als een hele leuke route. Zelf ben ik pas een weekendje weg geweest in Breda en daar hebben wij een fiets gehuurd. Toen hebben we alle leuke plekjes af gefietst en hadden een top hotel midden in het centrum. Volgende fietstocht ben ik al weer aan het plannen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.