In een prachtig voorjaarsweekend in april ga ik naar de Zaanse Schans. Iedereen kent de foto’s van deze iconische attractie wel. Dat is natuurlijk ook de reden dat er jaarlijks vele duizenden toeristen heengaan. Ik ontdek dat het ook mogelijk is om de Zaanse Schans net een beetje anders te ontdekken.
De leukste veerdienst naar de Zaanse Schans.
In een prachtig weekend in april breng ik een weekend in Laag Holland door. Dit is het gebied net boven (of onder afhankelijk van hoe de wind staat) de rook van Amsterdam. Uiteraard staat de Zaanse Schans op mijn programma.
De Zaanse Schans is een attractie die jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. Vooral bij toeristen uit Azië, zoals China en Japan, is dit stukje oud Holland razend populair. Ik zoek tijdens mijn bezoek uit of je de Zaanse Schans ook op een andere manier kunt ontdekken. Dat begint al bij de route er naar toe. De meeste mensen gaan erheen met een bus of eigen auto. Ik kies voor de Zaanhopper. De Zaanhopper is een kleine veerboot (max. 12 personen) die vanaf Zaandam op en neer vaart naar Wormerveer, met uiteraard een tussenstop bij de Zaanse Schans.
We stappen in bij Zaandam en de kapitein heeft er zin in. Het heet niet voor niks de leukste veerdienst naar de Zaanse Schans te zijn! Onderweg zie ik een stuk industriële historie van de Zaanstreek langs het water.
Veel cacaoverwerkende bedrijven bijvoorbeeld waar dit gebied bekend om staat. Ik ben wel eens in 1 van die bedrijven geweest met een collega uit Ghana. Het is leuk om dit nu vanaf het water te zien. Vandaag staat echt in het teken van cacao.
De Zaanse Schans op zijn kop
Na een half uurtje varen, maakt de kapitein bij de Zaanse Schans een extra rondje zodat we in relatieve rust kunnen genieten van de prachtige molens in het ochtendlicht. De zon begint net door te breken. Het is niet gek dat hier jaarlijks zoveel toeristen heengaan, het ligt er gewoon echt mooi bij. En uiteraard maak ik ook de foto met de molens op een rijtje. Aangezien ik de Zaanse Schans in dit artikel een beetje anders benader, heb ik de foto maar op zijn kop gezet.
De kapitein legt de Zaanhopper aan bij de steiger. Ineens staan wij op de boot in het middelpunt van de belangstelling en ik kijk met grote ogen naar alle Aziaten die hier met een selfiestick druk in de weer zijn om ons en vooral zichzelf op de foto te zetten. Ik ben blij dat ik via het water ben gekomen, dat geeft de Zaanse Schans een heel ander perspectief.
Zelf cacao maken in het Cacaolab
Ik loop even rond op de schans en beland bij het Cacaolab.
Hier ga ik samen met een aantal collega-bloggers zelf chocolade maken en daarna ook diverse soorten proeven. Ik ben dol op chocola en tot mijn bezoek vandaag was Tony Chocolonely mijn favoriete merk. Dat verandert tijdens deze workshop. Pauline van het Cacaolab noemt zichzelf een cacao-nerd. Het is heerlijk om te zien hoe deze enthousiaste vrouw ons de kneepjes van het chocola maken probeert bij te brengen.
We beginnen met het kraken van de cacaobonen door een wringer, net zo eentje als mijn oma vroeger gebruikte om de was uit te wringen. De gemalen bonen strooien we uit op een mandje en daarmee loop ik naar buiten. Het is de bedoeling de vliesjes etc. via de wind er uit te laten waaien. Wannen heet dat. Ineens staan we met 10 mensen een nieuw soort dansje te doen.
Als iedereen klaar is, gaan we aan de slag met een soort vijzel. Het is de bedoeling de gemalen bonen fijn te malen tot cacaopoeder. Alles op eigen kracht uiteraard. Voor de laatste stap leggen we het poeder op een warme plaat en proberen het met veel duwen en persen om te zetten in een soort puree. Een klein beetje cacaoboter erbij en klaar is de cacaomassa. Ik doe de zelfgemaakte chocolade in een plastic bakje om mee naar huis te nemen.
Ik vind het erg leuk en leerzaam om te zien hoe chocola tot stand komt. En iemand als Pauline slaagt er goed in haar passie voor chocola over te brengen. Ondertussen leer je ook nog van alles over de geschiedenis en herkomst van chocola.
Een proeverij van echte chocola
Op het eind van de workshop gaan we mee naar een aparte zolderkamer boven de winkel waar we diverse soorten chocola mogen proeven. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ook hier zo veel verschil tussen kan zitten. Eerst proeven we zogenaamde ‘bulk’- chocola. Dat is ook de chocola die bijv. bij de Tony repen wordt gebruikt. Niks mis mee maar de smaak is weer snel uit mijn mond weg. Na nog een Koetjesreep, kom ik uit bij een stukje pure chocola uit Ecuador. Wauw, de smaaksensatie van dit stukje is toch totaal anders. Dit is Chocolade met de grote C! De smaak blijft ook veel langer in je mond hangen. Dit is geen chocolade waar je meteen een hele reep van weg hapt, maar waarvan je met ieder hapje geniet. Mindful chocola eten zeg maar. Een nieuwe wereld gaat voor mij open. Na nog wat gekke smaken (wat denk je van rode bieten chocola?) zit deze workshop erop. Deze chocolade workshop van het Cacaolab is echt een leuke manier om de Zaanse Schans die zo met cacao verweven is, op een andere manier te leren kennen.
Overnachten in de buurt van de Zaanse Schans: Resort Poort van Amsterdam
In Laag Holland is een ruim aanbod van diverse accommodaties. Ik slaap bij een nieuwe EuroParcs park: Resort Poort van Amsterdam. Dit is een nieuwe vakantiepark dat in augustus 2016 is geopend. Poort van Amsterdam ligt in Uitdam aan het Markermeer en heeft een haven, watersport voorzieningen en een uitstekend restaurant.
Het is al donker als ik de deur naar mijn appartement open doe maar ik ben niettemin aangenaam verrast.
Een prachtige keuken met een echte Illy espressomachine. Een ruime woonkamer met een fantastisch uitzicht op de haven. Alles straalt hier watersport uit.
Op de tweede verdieping zijn 2 slaapkamers, beide met een eigen luxe badkamer. Hier ga ik zeker goed slapen!
Ontbijten doe ik in de parkwinkel. Met een heerlijk verse cappuccino en een croissant ben ik klaar voor mijn bezoek aan de Zaanse Schans.
Aan het eind van de dag eet ik in het restaurant aan de haven. Dit is een restaurant met allure dat je niet iedere dag op een vakantiepark tegenkomt. Ik geniet er van een heerlijk drie gangen menu. Aan de inrichting is echt zorg besteed.
Ik ben aangenaam verrast door Resort Poort van Amsterdam en ik neem me voor om hier snel nog eens terug te komen met mijn vrouw en kinderen. Misschien om eens een weekend te zeilen bijv.
Uiteraard wil ik wel zo’n appartement aan het water zodat ik lekker op mijn balkon kan genieten van het haventje en de zonsopkomst – en ondergang. Het vakantaseren over mijn volgende bezoek is al weer begonnen….
Winactie: workshop Cacaolab + toegangskaarten Zaans Museum voor 2 personen
(update 14 mei 2017, de winactie is afgelopen. De winnares is bekend gemaakt via een reactie bij de comments)
Wil je zelf een keer naar de Zaanse Schans en dit ook een beetje anders beleven, dan heb ik een leuke winactie voor jou. Ik verloot 1 korte workshop cacao maken van Zaans Gedaan voor 2 personen (Cacaolab) + 2 toegangskaarten voor het Zaans Museum.
Laat via de comments onder dit artikel of op mijn facebookpagina bij het bericht over dit artikel, weten wie je deze workshop cacao maken gunt en waarom. Het zou leuk zijn als je mijn pagina op facebook ook een like geeft! Vakantaseren op Facebook
Half mei loot ik een winnaar/winnares uit de inzendingen.
Praktisch
- Zaanhopper ferry: meer info over prijzen en vaartijden van de Zaanhopper kun je vinden op Varen in de Zaanstreek
- De workshop chocola maken is 1 van de activiteiten die Zaans Gedaan organiseert in het Cacaolab. Daar is ook een winkel met een zeer ruim assortiment van chocola en cacaopoeders. Kijk op de website voor informatie of neem contact op voor een programma op maat: Zaans Gedaan
- Als je meer informatie over Resort Poort van Amsterdam wilt of direct wilt boeken, kun je hier terecht: Website Poort van Amsterdam
18 reacties
gabywijers
Leuk zeg! Wij reizen veel met onze kinderen, maar daardoor vergeten we soms ons eigen landje een beetje. Dus ik doe graag mee voor de kids. Die zijn dol op molens, chocolade en leren/ontdekken!
vakantaseren
lijkt me zelf ook leuk om met mijn kinderen te doen, ze waren er dit keer niet bij
Manon
Lijkt me leuk voor mijn ouders! Hebben hun hele leven (68-65) jaar in de Zaanstreek gewoond. En wonen nu sinds 2 jaar ergens anders. Vooral mijn vader mist de Zaanstreek nog steeds. En ik hun…
vakantaseren
kan ik me goed voorstellen. Mooie herinneringen ophalen
Maaike
Uhm mijzelf, omdat in thuis zit met een burn-out en wel wat ‘mindful’ chocolade kan gebruiken ?
En omdat jij in dat weekend net een andere stukje dan ons hebt ontdekt 🙂
vakantaseren
Ik kan me goed voorstellen dat je wel zin hebt in mindful chocolade! Sterkte!
Karin
Het lijkt mij leuk om dit samen met mijn vriend te doen. We komen beide uit de Zaanstreek en we zijn gek op chocolade. Bij het chocoladefestival in Amsterdam zijn we Cacaolab tegengekomen en we wisten niet eens dit zo dicht bij ons in de buurt zit. Leuk om je eigen woonplaats beter te ontdekken 🙂
vakantaseren
Vakantaseren begint in je eigen achtertuin!
Liesbeth
Dit lijkt mij erg leuk! Ik zou graag met vriendinnetje Yvet gaan, want we hebben elkaar al veel te lang niet gezien en gesproken. De Zaanse schans is niet heel ver van ons huis en toch nog nooit geweest, shame on us. Samen zouden wij heerlijk een dagje gaan genieten!
vakantaseren
Lekker bijpraten is altijd leuk. Zeker tijdens zo’n workshop chocola maken.
My happy kitchen & lifestyle
Wat een gave workshop! Mijn wiegje stond in de Zaanstreek dus zeker een goede reden om weer eens die kant op te gaan. En mijn liefde voor goede chocolade natuurlijk!
sherezade
Ik ben al eens in Zaanse schans geweest, maar nog niet met de Kids geweest. En met chocolade Is zeker een leuke uitje voor ze ?
Carolien
Erg leuk om een keer met mijn dochter te doen. En Zaanse Schans staat op mijn lijstje daar wil ik graag nog eens heen.dusss duimen maar ?
Nanda
Ja! Wat een prachtige foto’s. Zeker ook die van het hotel.
De Zaanse Schans is bijna een thuiswedstrijd en daarom juist zo leuk om het eens anders te doen!
Ik doe mee.
Wie ik het gun om mee te gaan,… mijn moeder! Mijn moeder is heel erg lief en denkt altijd om anderen. Alleen chocola houdt ze altijd lekker voor zichzelf en ik vind dat het mag ?.
Michal | Reiswijzer kids&co
Ik was laatste op/in/bij (?) de Zaanse Schans met de kinderen. We keken ook in het cacaolab en het leek hen ‘best leuk’ om zelf chocolade te maken. Ik zou het iig wel een goed idee vinden!
vakantaseren
Zojuist heb ik Ad om hulp gevraagd, Ad Random alias mijn zoon. Uit alle inzendingen hier en op facebook trok hij het lootje met de volgende naam: Gaby Wijers! Van harte gefeliciteerd. Stuur je adresgegevens naar vakantaseren@gmail.com. Dan stuur ik je snel de kaartjes voor het museum en voor de chocoladeworkshop op. Groet Mario
Gaby
Super leuk! Mijn mail is onderweg….whoop whoop!
vakantaseren
Prima!