Zaanse Schans, Laag Holland, Vakantaseren
dagtrip,  Gezinsvakantie,  Laag Holland,  overnachten,  vakantiepark

De Zaanse Schans maar dan net een beetje anders (met winactie!)

In een prachtig voorjaarsweekend in april ga ik naar de Zaanse Schans. Iedereen kent de foto’s van deze iconische attractie wel. Dat is natuurlijk ook de reden dat er jaarlijks vele duizenden toeristen heengaan. Ik ontdek dat het ook mogelijk is om de Zaanse Schans net een beetje anders te ontdekken.

Zaanse Schans, Laag Holland, vakantaseren

De leukste veerdienst naar de Zaanse Schans.

In een prachtig weekend in april breng ik een weekend in Laag Holland door. Dit is het gebied net boven (of onder afhankelijk van hoe de wind staat)  de rook van Amsterdam. Uiteraard staat de Zaanse Schans op mijn programma.

De Zaanse Schans is een attractie die jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. Vooral bij toeristen uit Azië, zoals China en Japan, is dit stukje oud Holland razend populair. Ik zoek tijdens mijn bezoek uit of je de Zaanse Schans ook op een andere manier kunt ontdekken. Dat begint al bij de route er naar toe. De meeste mensen gaan erheen met een bus of eigen auto. Ik kies voor de Zaanhopper. De Zaanhopper is een kleine veerboot (max. 12 personen) die vanaf Zaandam op en neer vaart naar Wormerveer, met uiteraard een tussenstop bij de Zaanse Schans.

We stappen in bij Zaandam en de kapitein heeft er zin in. Het heet niet voor niks de leukste veerdienst naar de Zaanse Schans te zijn! Onderweg zie ik een stuk industriële historie van de Zaanstreek langs het water.

Zaanse Schans, Zaanhopper, Laag Holland

Veel cacaoverwerkende bedrijven bijvoorbeeld waar dit gebied bekend om staat. Ik ben wel eens in 1 van die bedrijven geweest met een collega uit Ghana. Het is leuk om dit nu vanaf het water te zien. Vandaag staat echt in het teken van cacao.

Zaanse Schans, Zaanhopper, Laag Holland

De Zaanse Schans op zijn kop

Na een half uurtje varen, maakt de kapitein bij de Zaanse Schans een extra rondje zodat we in relatieve rust kunnen genieten van de prachtige molens in het ochtendlicht. De zon begint net door te breken. Het is niet gek dat hier jaarlijks zoveel toeristen heengaan, het ligt er gewoon echt mooi bij. En uiteraard maak ik ook de foto met de molens op een rijtje. Aangezien ik de Zaanse Schans in dit artikel een beetje anders benader, heb ik de foto maar op zijn kop gezet.

Zaanse schans, Laag Holland, Zaanhopper, vakantaseren

De kapitein legt de Zaanhopper aan bij de steiger. Ineens staan wij op de boot in het middelpunt van de belangstelling en ik kijk met grote ogen naar alle Aziaten die hier met een selfiestick druk in de weer zijn om ons en vooral zichzelf op de foto te zetten. Ik ben blij dat ik via het water ben gekomen, dat geeft de Zaanse Schans een heel ander perspectief.

Zaanhopper, Zaanse Schans, Laag Holland, Vakantaseren

Zelf cacao maken in het Cacaolab

Ik loop even rond op de schans en beland bij het Cacaolab.

Cacaolab, Zaans gedaan, Zaanse Schans, LAag Holland, vakantaseren

Hier ga ik samen met een aantal collega-bloggers zelf chocolade maken en daarna ook diverse soorten proeven. Ik ben dol op chocola en tot mijn bezoek vandaag was Tony Chocolonely mijn favoriete merk. Dat verandert tijdens deze workshop. Pauline van het Cacaolab  noemt zichzelf een cacao-nerd. Het is heerlijk om te zien hoe deze enthousiaste vrouw ons de kneepjes van het chocola maken probeert bij te brengen.

Cacaolab, Zaans gedaan, Zaanse Schans, Laag Holland, vakantaseren

We beginnen met het kraken van de cacaobonen door een wringer, net zo  eentje als mijn oma vroeger gebruikte om de was uit te wringen. De gemalen bonen strooien we uit op een mandje en daarmee loop ik naar buiten. Het is de bedoeling de vliesjes etc. via de wind er uit te laten waaien. Wannen heet dat. Ineens staan we met 10 mensen een nieuw soort dansje te doen.

Zaanse Schans, Cacaolab, Zaans GEdaan, vakantaseren, Laag Holland

Als iedereen klaar is, gaan we aan de slag met een soort vijzel. Het is de bedoeling de gemalen bonen fijn te malen tot cacaopoeder. Alles op eigen kracht uiteraard. Voor de laatste stap leggen we het poeder op een warme plaat en proberen het met veel duwen en persen om te zetten in een soort puree. Een klein beetje cacaoboter erbij en klaar is de cacaomassa. Ik doe de zelfgemaakte chocolade in een plastic bakje om mee naar huis te nemen.

Zaans gedaan, cacaolab, Zaanse schans, Laag Holland, vakantaseren

Ik vind het erg leuk en leerzaam om te zien hoe chocola tot stand komt. En iemand als Pauline slaagt er goed in haar passie voor chocola over te brengen. Ondertussen leer je ook nog van alles over de geschiedenis en herkomst van chocola.

Een proeverij van echte chocola

Op het eind van de workshop gaan we mee naar een aparte zolderkamer boven de winkel waar we diverse soorten chocola mogen proeven. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ook hier zo veel verschil tussen kan zitten. Eerst proeven we zogenaamde ‘bulk’- chocola. Dat is ook de chocola die bijv. bij de Tony repen wordt gebruikt. Niks mis mee maar de smaak is weer snel uit mijn mond weg. Na nog een Koetjesreep, kom ik uit bij een stukje pure chocola uit Ecuador. Wauw, de smaaksensatie van dit stukje is toch totaal anders. Dit is Chocolade met de grote C! De smaak blijft ook veel langer in je mond hangen. Dit is geen chocolade waar je meteen een hele reep van weg hapt, maar waarvan je met ieder hapje geniet. Mindful chocola eten zeg maar. Een nieuwe wereld gaat voor mij open. Na nog wat gekke smaken (wat denk je van rode bieten chocola?) zit deze workshop erop. Deze chocolade workshop van het Cacaolab is echt een leuke manier om de Zaanse Schans  die zo met cacao verweven is, op een andere manier te leren kennen.

cacaolab, zaans gedaan, vakantaseren, laag holland, Zaanse Schans

 

Overnachten in de buurt van de Zaanse Schans: Resort Poort van Amsterdam

Europarcs, Poort van Amsterdam, Laag Holland

In Laag Holland is een ruim aanbod van diverse accommodaties. Ik slaap bij een nieuwe EuroParcs park: Resort Poort van Amsterdam. Dit is een nieuwe vakantiepark dat in augustus 2016 is geopend. Poort van Amsterdam ligt in Uitdam aan het Markermeer en heeft een haven, watersport voorzieningen en een uitstekend restaurant.

Resort Poort van Amsterdam, Laag Holland, Europarcs

Het is al donker als ik de deur naar mijn appartement open doe maar ik ben niettemin aangenaam verrast.

Europarcs, Resort Poort van Amsterdam, Laag Holland

Een prachtige keuken met een echte Illy espressomachine. Een ruime woonkamer met een fantastisch uitzicht op de haven. Alles straalt hier watersport uit.

EuroParcs, REsort Poort van AMsterdam, Laag Holland

Op de tweede verdieping zijn 2 slaapkamers, beide met een eigen luxe badkamer. Hier ga ik zeker goed slapen!

europarcs, resort poort van amsterdam

Ontbijten doe ik in de parkwinkel. Met een heerlijk verse cappuccino en een croissant ben ik klaar voor mijn bezoek aan de Zaanse Schans.

Aan het eind van de dag eet ik in het restaurant aan de haven. Dit is een restaurant met allure dat je niet iedere dag op een vakantiepark tegenkomt. Ik geniet er van een heerlijk drie gangen menu. Aan de inrichting is echt zorg besteed.

Resort Poort van Amsterdam, Laag Holland, Europarcs

 

Ik ben aangenaam verrast door Resort Poort van Amsterdam en ik neem me voor om  hier snel nog eens terug te komen met mijn vrouw en kinderen. Misschien om eens een weekend te zeilen bijv.

REsort Poort van Amsterdam, LAag Holland, EuroParcs

Uiteraard wil ik wel zo’n appartement aan het water zodat ik lekker op mijn balkon kan genieten van het haventje en de zonsopkomst – en ondergang. Het vakantaseren over mijn volgende bezoek is al weer begonnen….

EuroParcs, Resort Poort van Amsterdam, laag Holland

Winactie: workshop Cacaolab + toegangskaarten Zaans Museum voor 2 personen

(update 14 mei 2017, de winactie is afgelopen. De winnares is bekend gemaakt via een reactie bij de comments)

Wil je zelf een keer naar de Zaanse Schans en dit ook een beetje anders beleven, dan heb ik een leuke winactie voor jou. Ik verloot 1 korte workshop cacao maken van Zaans Gedaan voor 2 personen (Cacaolab) + 2 toegangskaarten voor het Zaans Museum.

Laat via de comments onder dit artikel of op mijn facebookpagina bij het bericht over dit artikel, weten wie je deze workshop cacao maken gunt en waarom. Het zou leuk zijn als je mijn pagina op facebook ook een like geeft! Vakantaseren op Facebook

Half mei loot ik een winnaar/winnares uit de inzendingen.

Zaanse Schans, Laag Holland, vakantaseren

Praktisch

 • Zaanhopper ferry: meer info over prijzen en vaartijden van de Zaanhopper kun je vinden op Varen in de Zaanstreek
 • De workshop chocola maken is 1 van de activiteiten die Zaans Gedaan organiseert in het Cacaolab. Daar is ook een winkel met een zeer ruim assortiment van chocola en cacaopoeders. Kijk op de website voor informatie of neem contact op voor een programma op maat: Zaans Gedaan
 • Als je meer informatie over Resort Poort van Amsterdam wilt of direct wilt boeken, kun je hier terecht: Website Poort van Amsterdam

 

Verantwoording
Ik was in het gebied Laag Holland op uitnodiging van het Bureau Toerisme Laag Holland. Het programma en de accommodatie werden door hen en de meewerkende ondernemers verzorgd. Het artikel is gebaseerd op mijn eigen beleving en ik ben zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Het copyright voor alle foto’s berust bij mij en gebruik is alleen mogelijk in overleg en na toestemming van mij.  Op instagram is een selectie van de mooiste foto’s terug te zien via de hashtag #laagholland. De workshop cacao maken van de winactie wordt aangeboden door Zaans Gedaan (het Cacaolab). De kaarten voor het Zaans Museum zijn afkomstig van het museum. Hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van deze give-aways. Ik maak af en toe gebruik van affiliate marketing links. Als iemand via zo’n link boekt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Dat gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaalt.

18 reacties

 • gabywijers

  Leuk zeg! Wij reizen veel met onze kinderen, maar daardoor vergeten we soms ons eigen landje een beetje. Dus ik doe graag mee voor de kids. Die zijn dol op molens, chocolade en leren/ontdekken!

 • Manon

  Lijkt me leuk voor mijn ouders! Hebben hun hele leven (68-65) jaar in de Zaanstreek gewoond. En wonen nu sinds 2 jaar ergens anders. Vooral mijn vader mist de Zaanstreek nog steeds. En ik hun…

 • Maaike

  Uhm mijzelf, omdat in thuis zit met een burn-out en wel wat ‘mindful’ chocolade kan gebruiken ?
  En omdat jij in dat weekend net een andere stukje dan ons hebt ontdekt 🙂

 • Karin

  Het lijkt mij leuk om dit samen met mijn vriend te doen. We komen beide uit de Zaanstreek en we zijn gek op chocolade. Bij het chocoladefestival in Amsterdam zijn we Cacaolab tegengekomen en we wisten niet eens dit zo dicht bij ons in de buurt zit. Leuk om je eigen woonplaats beter te ontdekken 🙂

 • Liesbeth

  Dit lijkt mij erg leuk! Ik zou graag met vriendinnetje Yvet gaan, want we hebben elkaar al veel te lang niet gezien en gesproken. De Zaanse schans is niet heel ver van ons huis en toch nog nooit geweest, shame on us. Samen zouden wij heerlijk een dagje gaan genieten!

 • Nanda

  Ja! Wat een prachtige foto’s. Zeker ook die van het hotel.
  De Zaanse Schans is bijna een thuiswedstrijd en daarom juist zo leuk om het eens anders te doen!
  Ik doe mee.
  Wie ik het gun om mee te gaan,… mijn moeder! Mijn moeder is heel erg lief en denkt altijd om anderen. Alleen chocola houdt ze altijd lekker voor zichzelf en ik vind dat het mag ?.

 • vakantaseren

  Zojuist heb ik Ad om hulp gevraagd, Ad Random alias mijn zoon. Uit alle inzendingen hier en op facebook trok hij het lootje met de volgende naam: Gaby Wijers! Van harte gefeliciteerd. Stuur je adresgegevens naar vakantaseren@gmail.com. Dan stuur ik je snel de kaartjes voor het museum en voor de chocoladeworkshop op. Groet Mario

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.