vakantaseren tieners, Europa-Park
attractiepark

De ideale tienerroute door Europa-Park: 10 tips en tops

Samen met mijn gezin keer ik in de meivakantie terug naar attractiepark Europa-Park. De Vakantaseren tieners stippelen gedurende ons bezoek hun eigen ideale route uit. In dit artikel hun 10 tips en tops voor de ideale tienerroute.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Terug naar Europa-Park

In 2017 bezoeken we attractiepark Europa-Park in Zuid-Duitsland voor de eerste keer. Mijn kinderen zijn zo enthousiast dat ze dolgraag terug willen. In de meivakantie van 2018 krijgen we die kans en keren we terug. Europa-Park is geschikt voor alle leeftijden. Ik schreef er vorig jaar dit verhaal over: Afslag Europa-Park, het attractiepark voor alle leeftijden.

Ook voor tieners is dit attractiepark perfect. Met meer dan 100 attracties en shows hoef je je geen seconde te vervelen. Dit keer spreek ik met mijn oudste 2 kinderen af dat ze hun eigen route kunnen bepalen. We brengen 2,5 dag door in het park en op basis daarvan stellen de Vakantaseren tieners hun ideale route door Europa-Park samen. In dit artikel deel ik graag hun 10 tips en tops.

 

1) Benut de dag slim

Het attractiepark gaat om 9.00 uur open. De Vakantaseren Tieners staan vroeg op zodat ze meteen kunnen beginnen. In het begin zijn de wachtrijen bij de populairste attracties nog niet lang. Veel mensen beginnen gewoon bij de hoofdingang dus je kunt er ook voor kiezen om met de Europa-Park Express, een speciale monorail, meteen naar de andere kant van het park te rijden en daar je dag te beginnen.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Dit geldt ook voor het eind van de dag. Zo’n uur voor sluitingstijd begeven veel mensen zich richting de uitgang en kun je sneller je favoriete attractie nog een keer doen. Ook merken we dat tijdens de lunchtijd (zeg maar tussen 13.00- 1500) de rijen wat sneller gaan.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Een handige manier om niet lang te hoeven wachten, is gebruik te maken van de single ride lane. Via een aparte toegang kun bij een paar attracties doorlopen naar het eind van de rij. Als er dan een plekje voor 1 persoon over is, ben jij meteen aan de beurt. Voor Arthur en de Minimoys, het Voletarium en Blue Fire kan je dit een hoop wachttijd besparen.

Bij het Voletarium kun je bij drukte ook een timeticket halen. Je haalt dan bij de ingang een ticket met daarop een tijd waarop je later de attractie kunt doen. Ook dit scheelt wachttijd!

2) Top 3 favoriete achtbanen

Net als vorig jaar maken de Vakantaseren Tieners een top 3 van favoriete achtbanen.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Deze  achtbanen wil je in ieder geval gedaan hebben tijdens je bezoek. Hun top 3 wijkt iets af in vergelijking met vorig jaar. Ze zijn het wel volmondig met elkaar eens. De nieuwe top 3 voor 2018 luidt: Op 3 eindigt Blue Fire,

vakantaseren tieners, Europa-Park

op 2 Silver Star en de favoriet dit jaar is Wodan, de unieke houten achtbaan.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Uiteraard wil je alle achtbanen uitproberen. Het zijn er maar liefst 13. Een record in Europa. Geen enkel ander attractiepark heeft zoveel spectaculaire achtbanen. Met behulp van een Gopro maken de Vakantaseren Tieners een filmpje van alle achtbanen. Let op: je mag alleen filmen met behulp van een chest mount. Een waarschuwing vooraf: Na het zien van dit filmpje willen jouw tieners ook meteen naar Europa-Park.

3) Overnachten bij het park

Voor een optimaal bezoek aan Europa-Park heb je toch minimaal een volle dag nodig. Beter is eigenlijk nog 2 dagen. Het is daarom zeker te overwegen om te overnachten vlakbij het park. Vorig jaar hebben we in 1 van de blokhutten geslagen in het Camp Resort, dit jaar slapen we in onze eigen tent.

Europapark, Camp Resort, Attractiepark

Op die manier vallen de kosten voor de overnachting erg mee. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor 1 van de 5 themahotels.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Het voordeel van in de buurt overnachten is dat je als eerste het park in kunt, hotelgasten mogen zelfs een half uur voor de echte opening naar binnen. Als je in een blokhut slaapt of op de camping,  kun je ook in de nabijgelegen saloon ontbijten. Dat scheelt veel tijd en gedoe.

Camp Resort, Attractiepark, Europapark

 

4) Nieuwe topattractie: het Voletarium

Naast de geweldige achtbanen, zijn er veel meer spectaculaire attracties die ook tieners aanspreken. Voor ons is het Voletarium zo’n activiteit die je absoluut gedaan wil hebben. Vanaf de hoofdingang sta je er binnen 2 minuten. Het Voletarium is in juni 2017 geopend, net na ons vorige bezoek. We zijn benieuwd en gaan naar binnen. We moeten wel even wachten want dit is een populaire attractie.

Europa-Park, Voletarium, vakantaseren tieners

Als we aan de beurt zijn, gaan we naast elkaar in een rij met stoelen zitten. De stoelenrij schuift naar voren en het scherm voor ons klapt weg. Ineens vliegen we boven Europa. We maken een prachtige vlucht boven adembenemende landschappen. Dankzij speciale effecten is het net of we echt vliegen. “Dit is echt vet” zegt mijn oudste zoon na afloop. Ik ben het helemaal met hem eens, voor mij is dit de nieuwe nummer 1 van Europa-Park. Ook de Vakantaseren Tieners doen het Voletarium nog een keer.

5) Vergeet de waterattracties niet

vakantaseren tieners, Europa-Park

De top 3 van de Vakantaseren Tieners bestaat weliswaar uit achtbanen, maar meteen daarna komen de waterattracties. Wat denk je van Atlantica en Poseidon? Beide combineren een achtbaan met water waardoor je geheid nat wordt als je in volle vaart naar beneden duikt.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Of de Tiroler waterbaan waar je met je gezin in een houten boomstammetje door een waterstroompje vaart om op het eind keihard naar beneden te razen? Dit zijn echt attracties voor durfals, dus ideaal voor tieners.

vakantaseren tieners, Europa-Park

vakantaseren tieners, Europa-Park

Een andere grappige waterattractie is Fjord Rafting in het themagebied Scandinavië. In een grote band hotseklots je met elkaar door het snelstromende water. Natuurlijk is het vooral leuk als er ook een flinke golf naar binnen klotst.

Europapark, Attractiepark

vakantaseren tieners, Europa-Park

6) De themagebieden van Europa

Europa-Park bestaat uit 15 Europese Landen en 2 themagebieden “Arthur en de Minimoys” en een sprookjesbos. Dat is allemaal tot in de kleinste details uit gewerkt. Mijn tienerdochter vindt dit prachtig: “ik wil altijd al een keer naar Griekenland en nu is het net of ik daar ben”.

Europapark, attractiepark

Het is ook erg handig bij de vindbaarheid van attracties en om elkaar te treffen. “Waar spreken we af? In IJsland, bij de uitgang van Wodan”.

vakantaseren tieners, Europa-Park

We zijn nu 2 jaar achter elkaar hierheen gegaan en iedere keer zien we weer nieuwe dingen. Je blijft je ogen uitkijken. Favoriete themagebieden van onze tieners zijn Italië, IJsland en Griekenland.

7) Lekker eten op bijzondere plekken

Eten is natuurlijk ook superbelangrijk voor tieners. In Europa-Park zijn er erg veel restaurants of andere plekken waar je iets kunt eten. Dat moet natuurlijk niet te lang duren want dat gaat ten koste van de tijd die je overhoudt voor attracties. In dat geval koop je bijv.  een portie churros in themagebied Italië of poffertjes bij Nederland. De prijzen zijn voor Nederlandse begrippen heel netjes.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Tijdens ons verblijf proberen we 4 restaurants uit. Over de leukste plek zijn we het snel eens: Foodloop bij Luxemburg. Je gaat aan een ronde tafel zitten en op een scherm plaats je de bestelling. Even later komt jouw drankje of maaltijd via een achtbaan naar jouw tafel toe gegleden. Een prachtig schouwspel. We kunnen er uren naar kijken. Mijn oudste zoon is ervan overtuigd dat hij dit later in zijn eigen huis ook gaan namaken.  Zeker een aanrader om hier langs te gaan. Tussen 13.00 en 15.00 uur is dit restaurant erg druk maar daarvoor en daarna hoef je niet zo lang te wachten.

vakantaseren tieners, Europa-Park

vakantaseren tieners, Europa-Park

In Italiaanse sferen

Als het park gesloten is, kun je dineren in 1 van de hotels of bij de saloon bij het Camp Resort. Wij eten bijv. 1 avond in het Collosseo. Het wordt een buffetmaaltijd in Italiaanse sferen. Voordeel voor tieners is dat ze niet lang hoeven wachten voordat het eten klaar is en ze kunnen zelf kiezen wat en hoeveel ze eten. Ze vinden het natuurlijk ook gewoon lekker. Voor de Vakantaseren Tieners is dit buffet naast de attracties 1 van de belangrijkste redenen om terug te willen naar Europa-Park! Als je toch in het Collosseo bent, loop je natuurlijk ook even naar de grote binnenplaats waar je in een oude Italiaanse stad waant.

vakantaseren tieners, Europa-Park

In het Camp Resort (naast de blokhutten en de camping) kun je in de saloon eten. Of in het Mexicaanse restaurant dat er naast ligt. 1 avond wordt het een soort wild-west cowboymaaltijd met veel vlees. Ideaal voor mijn tienerzonen. Gelukkig is er ook een alternatief voor mijn vegetarische dochter. De laatste avond eten we Mexicaans in het andere eettentje.

vakantaseren tieners, Europa-Park

8) Leuke shows en films

Een attractiepark bezoeken is best vermoeiend. Je kunt er tussen de attracties door ook voor kiezen om even bij te komen bij 1 van de vele shows. Met mijn dochter ga ik bijv. naar een acrobatenshow in 1 van de theaters die zeker de moeite waard is. Ook met het gezin bezoeken we een grappige bellenblaasshow.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Of even lekker achteruit zakken in de filmzaal met een 3-bril op.

De hele dag door zijn er shows en omdat het zo verspreid is over het park en over de dag kunnen we overal gewoon naar binnen. Heerlijk om even bij te komen.

9) Nog veel meer attracties…

Er is zoveel te doen dat we zelfs na 2 bezoeken nog niet alles gedaan of gezien hebben. Het hoeft voor onze tieners niet altijd spectaculair te zijn of hard te gaan. De Vakantaseren Tieners vinden bijv. de Piraten van Batavia  in het themagebied Nederland ook leuk.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Je vaart met een bootje door een aantal verschillende zalen die het Indonesië van vroeger voorstellen. Een andere attractie waar we terugkeren, is de Vloek van Cassandra. In een afgesloten ruimte zit je in een stoelenrij, alles begint te draaien zodat je je oriëntatie helemaal kwijt raakt. Vorig jaar raak ik hier mijn camera kwijt, gelukkig gaat het dit jaar goed en heb ik de vloek kunnen weerstaan… Mijn oudste 2 kinderen vinden het een gave ervaring. En soms is een kleine kinderattractie zoals deze walvisjacht in IJsland natuurlijk ook gewoon best lollig.

 

vakantaseren tieners, Europa-Park

 

10) Overtuig je ouders om naar Europa-Park (terug) te gaan

In 2017 bezoeken we Europa-Park voor de eerste keer. Mijn kinderen zijn zo dolenthousiast dat ze me het hele jaar ervan proberen te overtuigen dat we zeker een keer terug moeten gaan. Ze gebruiken allerlei argumenten:

  • jij wil toch het nieuwe Voletarium zien
  • ze hebben de meeste achtbanen in Europa
  • je kunt ook allerlei shows bezoeken
  • het eten bij het Collosseo is zo lekker
  • 1 bezoek is echt te kort om alles te zien
  • etc. etc.

Kortom, ik laat me overtuigen en daarom keren we dit jaar terug. De oudste 2 Vakantaseren Tieners zijn inmiddels oud genoeg om hun eigen gang te gaan en zelf een route door het park samen te stellen. Ook bij onze jongste zoon zien we dat hij in veel meer attracties durft in vergelijking met vorig jaar.

Voor de Vakantaseren Tieners is het zonneklaar: Europa-Park is het leukste attractiepark in Europa waar voor tieners veel te beleven is. Dankzij hun 10 tops en tips wordt een bezoek gegarandeerd een succes!

vakantaseren tieners, Europa-Park

Praktisch

Europa-park ligt in bij het plaatsje Rust in Zuid-Duitsland bij afslag 57b. Ik raad je aan minimaal 2 dagen uit te trekken voor dit attractiepark. Er is ontzettend veel te doen en zien. Informatie over openingstijden, prijzen en andere praktische info is te vinden op de Nederlandstalige website van Europa-Park.

Verantwoording
Ik was terug in Europa-Park op uitnodiging. Mijn verhaal betreft een weerslag van onze eigen beleving. Alle foto’s in dit artikel zijn van mezelf. Behalve de foto van het Voletarium, die is afkomstig uit de beeldbank van Europa-Park.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.