vakantiepark

Vakantaseren is genieten van voorpret

Onderzoek belang vakantie 
Tijdens het googlen vond ik een leuk onderzoek over het belang van vakantie en #vakantaseren. Het is een onderzoek in opdracht van vruchtensap fabrikant Karvan Cevitam (tja iemand moet het toch oppakken!) naar de mening van Nederlanders over ontspanning, stress en de verhouding tussen vakantie en de dagelijkse beslommeringen.

Resultaten
De belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rijtje.
De helft van de Nederlanders kan op vakantie beter ontspannen dan tijdens het dagelijks leven. 1 op de 5 kan alleen maar op vakantie ontspannen. En vakantaseren helpt: volgens 45% van de ondervraagden is de voorpret bijna net zo leuk als de vakantie zelf. Ja zelfs het #vakantaseren is op zich al een moment van ontspanning!

Twee derde kan het werk tijdens de vakantie snel loslaten maar een derde heeft daar nog minimaal een paar dagen voor nodig. We willen ook merendeels niet bereikbaar zijn voor het werk, dus geen werk mee (62%) en zeker niet even de werkmail checken (72%). We ervaren wel extra stress voor vertrek omdat we alles klaar willen hebben of overgedragen. Na terugkomst heeft bijna de helft er weer zin in maar 1 op de 5 is huiverig om weer te beginnen, bang voor wat er allemaal ligt te wachten.

Al vakantaserend geven mensen aan dat ze vooral uitzien naar geen dagelijkse wekker, de hele dag lekker buiten zijn en niet die oneindige stroom mails.

Tips
In het onderzoek geeft coach Carien Karsten tot slot aan dat het erg belangrijk is om ook in het dagelijkse leven je zinnen regelmatig te verzetten. Haar tips: doorbreek de sleur door iets afwijkends te doen, of gewoon even naar buiten. “Iedere keer dat je jezelf verrast komt dopamine vrij, een positief hormoon”.

De voorpret van vakantie is soms bijna net zo leuk als de vakantie zelf, zeker in deze tijd van het jaar. Ik wens jullie veel voorpret!

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.