the Capital, Leuven, bier, cafe
Belgie,  Bier,  citytrip,  festival,  hotel,  Leuven,  stedentrip

Leuven, the place to beer

Vanaf 22 april staat Leuven een maand lang in het teken van bier tijdens de “Leuven Biermaand”. Ik ging er heen in het eerste festivalweekend en ontdekte dat Leuven ontzettend veel te vertellen heeft. Leuven is met recht the place to beer!

Leuven, the place to beer

Eerder dit jaar zie ik op twitter dat een groep bloggers op bezoek is in Leuven. Hun enthousiasme over de stad prikkelt me. Visit Leuven nodigt me uit om ook een keer de stad te komen verkennen. Een goed moment is de Leuven Biermaand. Ik drink graag af een toe een Belgisch pintje dus dat lijkt me een uitstekend plan. Een goede vriend die ik al ken sinds mijn middelbare schooltijd, hoort van mijn plannen en besluit om aan te sluiten. Het lijkt me erg gezellig om samen met hem Leuven te verkennen en ook een paar streekproducten te “degusteren”.

image

O Luvanium, dorstige bierstad

Op zaterdagochtend vertrek ik met de trein. Vanaf Roosendaal ontdek ik dat ik niet de enige ben die weet heeft van dit festival. Het is behoorlijk druk in de trein. We stappen over op Antwerpen Berghem. De reis verloopt verder voorspoedig en rond half 1 arriveer ik op het Centraal Station van Leuven. Mijn hotel, Park Inn Leuven, ligt vlakbij het station en 10 minuten later geniet ik vanaf mijn hotelkamer van het uitzicht over de stad.

image

 

Ik ga mijn vriend ophalen die in een ander hotel in het centrum zit. Samen lopen we richting de Grote Markt. We hebben ons aangemeld voor een historische rondleiding onder de titel “O Luvanium, dorstige bierstad”. Dit lijkt ons een aardige manier om de bierhistorie van de stad wat beter te leren kennen.

Rond een uur of twee verzamelen we  bij Domus, de enige huisbrouwerij in Leuven. Het is een gevarieerd gezelschap, jong en oud, man en vrouw, Vlaams en Nederlands. Een vooroordeel kan in de prullenbak; het zijn niet alleen bierdrinkende mannen met dito buiken die op dit festival afkomen.

Onze gids van Leuven Walks heeft veel anekdotes paraat en weet ze ook op een aanstekelijke manier over te brengen. Zo leer ik bijvoorbeeld dat er 1910 maar liefst 788 cafés waren in Leuven, 1 café voor elke 32 inwoners.  Nu zijn er naar schatting nog zo’n 243 over. We lopen door de stad en bij plekken waar een interessant verhaal is met een link met bier, stoppen we.

Dan is het tijd voor onze eerste degustatie, een proeverij. We drinken Luvanium Blond, een relatief nieuw bier.

image

De gids licht toe: bier proeven werkt hetzelfde als bij wijn, met 1 verschil,  bier spuug je niet uit.  We hebben allemaal een bierviltje gekregen en we moeten een cijfer van 1  t/m 5 geven aan dit bier. Het smaakt me prima maar ik weet niet goed wat er nog meer gaat komen. Ik schrijf tactisch een 3,5 op de achterkant van het viltje.

image

Een urilift, de blauwe schuit en de langste toog van de wereld

Even verderop komen we bij een aantal FakBarren. Dit zijn kroegen van de studenten van verschillende studierichtingen. Daar maak ik voor het eerst kennis met een urilift. Een urilift is een urinoir die in de grond verzonken zit en op de studentenavonden als een lift uit de grond omhoog komt. De urilift is een antwoord op de overlast die voorheen ontstond na enige bierconsumptie.

Zo maken we stukje bij beetje kennis met deze mooie oude Universiteitsstad.  Af en toe krijgen we een glimp over hoe het hier vroeger, zelfs in de Middeleeuwen, moet zijn geweest. Ik hoor over de achtergrond van café de Blauwe Schuit. De blauwe schuit was vroeger een manier waarop de gewone onderdanen de machthebbers op de hak namen. Ze werden rondgereden in een schip op wielen, de Blauwe Schuit. Met Carnaval zie je dit nog wel terug.

image

Het is tijd voor onze tweede degustatie. Dit keer in de wereldberoemde bierkroeg, het Capital. Dit café heeft de meeste soorten bier van Leuven. Je kunt een deel van de voorraad zien via glazen platen op de vloer.

image

Via een speciaal liftje komen ze vanuit de kelder bij de bar. Ook zijn er een ongekende hoeveelheid biersoorten op de tap beschikbaar. Het bier dat we hier proeven, smaakt me wat minder. Ik geef het een 2,5.

image

We vervolgens onze bierexpeditie. Het is me inmiddels duidelijk dat we de geplande rondleiding bij Domus van 17.00 uur zeker niet zullen halen. Het maakt ons niet uit, we genieten van deze “kroegentocht”. We passeren de “langste toog van de wereld” op de Oude Markt en eindigen na diverse stops bij de laatste degustatie van de dag. Dit keer proeven we een Cuytbier. Ook deze smaakt niet verkeerd. Ik geef een 3.

Rond een uur of 6 is het afgelopen. We hebben veel geleerd van deze boeiende rondwandeling. De gids telt de punten van iedereen op en Luvanium blijkt ook de overall winnaar. Gelukkig maar anders moeten ze de naam van de rondleiding aanpassen denk ik bij mezelf.

We bedanken de gids en lopen terug naar Domus. Mogen we de rondleiding door de brouwerij inhalen op zondag? Dat is geen probleem.

image

’s Avonds na het eten slenteren we op eigen houtje door de stad en stuiten onder meer op het Grote Begijnenhof. Een prachtig complex van kleine gerestaureerde huisjes waar nu studenten wonen.

image

We eindigen de avond in Domus waar we proeven van het zelf gebrouwen seizoensbier. We proosten op een informatieve en gezellige dag.

image

Huisbrouwerij Domus

De volgende morgen gaan we weer op pad. Het is vandaag toevallig “Erfgoeddag”. Net als bij Monumentendag in Nederland, zijn allerlei historische gebouwen vrij toegankelijk. We hebben nog wat tijd voordat onze rondleiding bij Domus begint. De stadsbibliotheek heeft ook de deuren geopend en we beklimmen de 229 treden van de trap naar de toren.

image

image

Het is een prachtig gebouw dat in de vorige eeuw twee keer helemaal opnieuw in de steigers stond.

image

Vooral dankzij Amerikaanse giften staat het huidige gebouw fier overeind.

image

Rond het middaguur melden we ons bij Ivo, de gids van Domus. Ivo neemt ons mee langs het brouwproces.

image

Stap voor stap laat hij ons zien hoe het bier van deze huisbrouwerij wordt gemaakt. Al het bier dat wordt gebrouwen, moet ook worden opgedronken. Dit bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd waardoor het niet kan worden gebotteld. Per jaar wordt er ca. 30.000 liter eigen bier geproduceerd en geconsumeerd. Het kost de brouwer 14 uur hard werken om 1500 liter te brouwen. Allemaal handwerk, geen toevoegingen. Een zuiver natuurproduct. Aangezien we de avond ervoor al geproefd hebben van dit bier, laten we de proeverij van vandaag maar even zitten.

image

Onze laatste activiteit in Leuven is een bezoek aan het M- Museum van Leuven. Ook dit is vanwege Erfgoeddag vrij toegankelijk. Het is een gevarieerd museum met klassieke en moderne kunst.

image

Aangezien we beiden nog een flinke terugreis voor de boeg hebben, maken we het op deze dag niet te laat. We hebben beiden genoten van dit weekendje. De biermaand was een perfecte aanleiding om hier af te spreken. Door de rondleidingen hebben we ook aardig wat opgestoken en ondertussen hebben we lekker bij kunnen kletsen. Wat ons betreft is Leuven zeker the place to  beer!

 

Voor wie interessant? Praktische info

Ik vroeg me voor ik ging af voor wie een bezoek aan de biermaand interessant zou kunnen zijn. Ik ontdekte dat het zeker niet alleen voor bierdrinkende mannen de moeite waard is. Vooral de rondleidingen maken dat het voor iedereen een boeiend bezoek kan zijn. Bij beide rondleidingen waren de groepen zeer gevarieerd. En naast het bier, heeft Leuven zoveel meer te bieden.

Bij de promotie van dit artikel via social media maak ik gebruik van twee links, 1 voor vrouwen en 1 voor mannen. Maar beide seksen krijgen hetzelfde artikel voorgeschoteld. Ik ben eigenlijk benieuwd of het lezerspubliek van dit artikel gezien het onderwerp af gaat wijken van mijn andere artikelen. Meestal bestaat de meerderheid van mijn lezers namelijk uit vrouwen. Een experiment.

Het voordeel van de biermaand is dat er veel extra activiteiten zijn; festivals, brouwerijbezoeken, bierroutes in en rond Leuven, proeverijen etc. Een weekend is eigenlijk te kort. Wil je meer weten over het programma van Leuven Biermaand en de verschillende activiteiten, kijk dan hier.

Je kunt natuurlijk ook je vraag via twitter stellen aan @visitleuven!

 

Park Inn Hotel

image

Ik verblijf tijdens mijn bezoek aan Leuven in het Park Inn Hotel. Dit hotel ligt ideaal voor een stadsbezoek, aan de achterkant van het Centraal Station. Vanaf het hotel loop je via een speciale voetgangersbrug over de sporen naar de voorkant.

image

En van daaruit sta je zo in het centrum. Ik kon mijn bagage na het uitchecken achterlaten. Ideaal want zondag bij mijn vertrek stond ik nadat ik mijn tas had opgehaald binnen 2 minuten op het juiste perron.

Mijn kamer zag er verder prima uit.

image

Het uitzicht was geweldig. Ik heb geslapen als een blok. Het ontbijt bleek ook een aangename verrassing.

image

Een uitgebreid buffet met veel keuze.

image

Kortom Park Inn hotel, is een perfecte plek voor een citytrip naar Leuven.

Park Inn is te boeken via hun eigen site. Ze hebben op dit moment vanwege Leuven Biermaand een “biertastisch arrangement”…. Kijk hier voor de aanbiedingen.

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen n.a.v. een uitnodiging van Visit Leuven en Park Inn hotel. Een deel van het aangeboden programma is gesponsord. Binnen deze samenwerking heb ik  de volledige vrijheid behouden om te schrijven wat ik wil en om mijn eigen eerlijke mening te geven over wat ik heb gedaan en meegemaakt. ik ben volledig verantwoordelijk voor de inhoud. Alle foto’s in het verhaal heb ik zelf gemaakt. Ik werd uitgenodigd door Visit Leuven en Park Inn hotel om kennis te komen maken met Leuven tijdens de Leuven Biermaand.
Ik maak regelmatig gebruik van affiliate marketing links. Als iemand boekt via deze link, krijg ik daarvoor een kleine provisie. Dit gaat niet ten koste van de prijs die de klant betaald. In dit artikel staan geen affiliate links.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.