vakantiepark

Thuisvakanties voor beginners

Net voor mijn wegvakantie begon, las ik het boek “Thuisvakanties voor beginners” van Jan Dijkgraaf. Ik moet eerlijk bekennen dat de “staycation” me erg aantrekkelijk in de oren klonk. Zeker dankzij de vele leuke en praktische tips. Waarom zou ik eigenlijk nog weg gaan?

image

Met vakantaseren kom je overal

Op de een of andere manier heb ik me zelf ooit opgelegd dat ik in de zomer op vakantie moet, bij voorkeur naar het buitenland. Een hele zomer thuisblijven leek me altijd het ergste dat er is. Tot ik het nieuwste boek van Jan Dijkgraaf las. In Thuisvakantie voor beginners legt hij aan de hand van praktische tips uit hoe je de “staycation” het beste kunt aanpakken. Nadat ik het boek gelezen had, begon ik ernstig te twijfelen aan onze plannen voor deze zomer.

Dijkgraaf begint met een testje: ben jij wel geschikt voor een thuisvakantie? En verrassend of niet, een thuisvakantie is geschikt voor iedereen. Mits je natuurlijk de aanwijzingen van de auteur goed volgt…

Het is goed te merken dat Dijkgraaf zelf niet graag lang weggaat. Hij slaagt er in een zeer uitgebreide argumentatie op te bouwen met alle minnen van een “wegvakantie”. Een aantal van de argumenten is hilarisch en zeer herkenbaar. Het hoofdstuk met de plussen van de “wegvakantie” is aanmerkelijk korter. Maar dat is hem vergeven. Vanaf nu zal hij bekend staan als de Ambassadeur van de Thuisvakantie.

Goede voorbereiding van een thuisvakantie

Net als de wegvakantie, moet je een thuisvakantie goed voorbereiden. Het is niet hetzelfde als gewoon thuis blijven. Ook een thuisvakantie moet je vooraf organiseren om er het maximale resultaat uit te halen.

Om de lezers te helpen heeft Dijkgraaf 134 tips voor mogelijke activiteiten beschreven. Sommige zijn gratis, andere kosten geld. Voor het hele gezin of liever zonder kinderen. Een aantal van deze activiteiten zijn wat mij betreft ook typische “vakantaseren” activiteiten.

Ik noem er een paar die ik zelf erg leuk vind. De rest moet je zelf maar lezen in zijn boek.

 • tip 3: Maak de proefrit van je leven: ga naar de garage en maak een proefrit met de auto die je je zelf nooit kunt veroorloven.
 • tip 35: Ga toch ver weg op vakantie, online. Je kunt je zelf of je familieleden ook photoshoppen op allerlei locaties. Bijv. op de Chinese muur of bij de Toren van Pisa.
 • tip 69: A Trip down Memory lane; mensen verhuizen gemiddeld 1 keer per 7 jaar. Bezoek alle plekken waar je eerder een deel van je leven hebt gewoond. Ook leuk om aan je kinderen te laten zien.
 • tip 70: aapjes kijken in de stad. gewoon ergens op een bankje gaan zitten en mensen bekijken. Commentaar geven mag natuurlijk ook.
 • tip 116: stap binnen bij je eigen VVV en vraag wat je in je eigen stad/regio echt zou moeten zijn. Zo leer je je eigen omgeving beter kennen.

De auteur geeft 134 tips voor mogelijke activiteiten. Je kunt zelf in het boek bijhouden wat je gedaan hebt en er ook een cijfer aangeven.

Minder stress, geen gedoe, lagere kosten en meer plezier

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na het lezen van dit boek de voordelen van de Thuisvakantie ben gaan inzien. Jan Dijkgraaf heeft in “Thuisvakanties voor beginners” op een luchtige wijze een warm pleidooi voor de “staycation” gehouden. De 134 tips zijn zeker de moeite waar om door te nemen en in de praktijk te brengen. Ik weet zeker dat er iets voor jou bij zit.

Heb je nog geen vakantieplannen voor een wegvakantie, dan is mijn tip: ga naar de boekenhandel of bibliotheek en regel een exemplaar van dit boek. Dijkgraaf garandeert je minder stress, geen gedoe, lagere kosten en meer plezier. Met behulp van zijn tips maak je van je thuisvakantie een droomvakantie!

Winactie; doe mee en win het boek “Thuisvakanties voor beginners” (update augustus 2016: deze winactie is al afgelopen en een winnaar geloot)

Van de uitgever, Just Publishers, mag ik een exemplaar van het boek Thuisvakanties voor Beginners verloten. Wat moet je doen om hier kans op te maken?

Jan Dijkgraaf beschrijft in zijn boek 134 tips voor leuke activiteiten voor een thuisvakantie. Verzin jouw tip 135 en je dingt mee voor een exemplaar van dit leuke boek. Aan het eind van de vakantieperiode zal ik een winnaar loten die het boek opgestuurd krijgt. Wees origineel en creatief!  Deel ook het bericht over deze actie via social media. Gebruik daarbij de hashtag #thuisvakantietip135  in je bericht op twitter, instagram of facebook!

Het boek “Thuisvakanties voor Beginners” is via Bol.com te bestellen. Zie productlink hieronder.

Verantwoording
Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. Het boek “Thuisvakanties voor beginners” is mij ter beschikking gesteld door de uitgever. Het boek voor de winactie wordt ook door de uitgever ter beschikking gesteld.

18 reacties

 • liesronddewereld

  Ik heb er 1 🙂 Ga op safari in eigen land! Nederland heeft maar liefst 20 Nationale Parken, waar je ook veel wildlife kan vinden. Zoek een park uit waar je redelijk veel wilde dieren kan vinden, maak een lijstje, neem je camera mee en ga op ontdekking. Oké, een leeuw zul je niet tegenkomen, maar bijvoorbeeld een Europese bizon (NP Zuid-Kennemerland) is ook onwijs gaaf om te spotten. Als je toch liever een leeuw wilt spotten is Safafipark Beekse Bergen nog een idee 😉

 • Marcel

  Met een thuisvakantie kan je gewoon tegen je vrouw zeggen “ik ga op vakantie en laat jouw thuis” zonder dat het een echtscheiding oplevert :-))))

 • Stéphanie

  Ik hoop dat deze nog niet tussen de 134 ideeën staat: kies een paar natuurgebieden dichtbij huis uit en ga op pad. Neem je camera mee en geef jezelf de volgende opdracht: fotografeer in deze natuurgebieden alles wat je even laat vergeten dat je dichtbij huis bent of wat je doet denken aan het buitenland. Dit kunnen kunnen specifieke plekken zijn, landschappen, mensen, dieren enz. Maak hier daarna een klein origineel fotoboek van als aandenken. Oftewel: kijk met een andere blik naar een bekende en/of minder bekende omgeving, gebruik je creativiteit en leg alle dingen vast die je een vakantiegevoel geven. Hier ben je wel even mee zoet geloof ik! 🙂

 • Judith | Worldwife.nl

  #tip135 schrijf een aantal landen op een briefje, vouw ze dicht en stop ze in een bakje. Haal er elke dag een briefje uit en ga op zoek naar recepten van dat land om deze ’s avonds te maken. Zo haal je de vakantie naar je eigen huis.

 • Anouk Nijmeijer

  Mijn ultieme thuisvakantie tip is iedere avond een vuurtje. En laat die tv eens een dagje uit! Even op een andere manier tijd met elkaar door brengen.
  Ben zeer benieuwd naar dit boek. Had voor mijn thuis vakantie dit jaar ook heel veel plannen. Helaas de helft niet uit kunnen voeren. Had het zo druk!

 • Susann

  Tip 135: kies een hobby wat eigenlijk heel ver van je af staat: vraag bijvoorbeeld in de sportschool welke groepslessen er zijn en ga juist wel tussen all die billenshakende vrouwen staan. Vond je schilderen altijd al saai? Op naar de Action! Voor een paar Euro’s heb je voldoende spullen om er eens op los te gaan. En zo zijn er nog veel meer dingen… denk aan spelletjesavonden (het toppunt van burgertruttigheid zou je denken), travestietenbingo, hippiefeestjes en oh ja! Lezingen… Je komt onverwachts leuke mensen tegen en omdat je juist dingen doet die je in het dagelijkse leven niet doet, moet het wel een top thuis-vakantie worden!

 • AR Neuteboom

  Tip 135 Sta verveling toe. Vaak moet je toch altijd wel iets van jezelf doen. Verveling toestaan stopt die gedachten en geeft de ruimte aan rust. Rust, zeker in een gezin, geeft plek voor iedersan verlangens en de tijd om die te horen. Een geweldige liefdevolle ervaring!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.