Lofoten
lofoten

7 x leuke activiteiten om te doen op de Lofoten in Noorwegen (2)

De Lofoten zijn een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Ik ga er heen om op jacht te gaan naar het Noorderlicht maar ontdek dat er nog veel meer te beleven is. Het blijkt een ideale outdoorbestemming voor actieve gezinnen. Daarom 7 x leuke activiteiten om te doen op de Lofoten.

De Lofoten in Noord-Noorwegen

“Waar ligt dat?” is de meest gestelde vraag als ik begin dit jaar aan mensen vertel dat ik deze winter naar de Lofoten ga. Dat verrast me omdat ik dacht dat deze eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen al best bekend zou zijn.

lofoten

De Lofoten liggen boven de poolcirkel en staan bekend om de woeste en indrukwekkende natuur. Ook is het door de ligging een ideale plek om het Noorderlicht te spotten. Maar er is veel meer te beleven, zo ontdek ik tijdens onze week in maart. Ook voor gezinnen met kinderen. Ik zet 7 leuke activiteiten om te doen in de Lofoten op een rijtje.

Lofoten

 

1) Op jacht naar het Noorderlicht

Laat ik er maar eerlijk over zijn. De belangrijkste reden voor mij om naar de Lofoten te gaan, is dat ik verwacht dat ik hier een grote kans zal hebben om het Noorderlicht te zien. Ik word zeker niet teleurgesteld. Op 3 van de 7 avonden zien we dit spectaculaire natuurfenomeen. Eigenlijk kun je dit niet goed beschrijven maar moet je het zelf ervaren. Ik heb toch een poging gewaagd onze ervaring te delen via het volgende artikel: De Lofoten, op jacht naar het Noorderlicht.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

Als je naar de Lofoten gaat en je kansen op het Noorderlicht wil vergroten, is het bijwonen van een presentatie bij het Polar Light Center zeker een aanrader. Rob en Therese zijn erg deskundig en weten in een kort tijdsbestek veel kennis over het Noorderlicht over te brengen. De sms-service is daarnaast ook superhandig. Ze zitten in Laukvik, vlakbij zee. Een ideale plek om veel uitzicht te hebben.

vakantaseren, lofoten, noorderlicht

De foto’s die ik tijdens het hoogtepunt van het Noorderlicht maak, zijn inmiddels de meest gelikete foto’s op mijn instagramaccount! Ik ben niet de enige die hierover zit te vakantaseren!

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

2) Vikingmuseum in Borg

Een week vliegt zo voorbij op de Lofoten. Ik had me voor mijn reis voorgenomen naar het Vikingmuseum in Borg te gaan als het een keer slecht weer zou zijn. We hebben wel 1 dag slecht weer  maar besluiten op die dag om gewoon lekker in onze rorbu/vissershuisje door te brengen en bij te komen van onze nachtelijke Noorderlichtexpedities.

lofoten

Toch hoor ik van allerlei kanten veel positieve geluiden over dit museum. In het Vikingmuseum leer je de Vikingen pas goed kennen. Je leert over hun geschiedenis, cultuur en in de zomer zijn er ook leuke activiteiten. Wat denk je er bijv. van om in een echt Vikingschip te roeien, met pijl en  boog te schieten of mee te doen aan een echt Vikingfeest.

Als ik terugkeer naar de Lofoten, wat ik zeker ga doen, bezoek ik het Vikingmuseum. Meer info zie website Vikingmuseum.

3) Sneeuwschoenwandelen in de bergen

Lofoten

Een van de leukste activiteiten van onze week op de Lofoten vind ik het wandelen met sneeuwschoenen. Het is even wennen aan die gekke schoenen maar als je dat eenmaal door hebt, kan het genieten beginnen. Dankzij de sneeuwschoenen wandel je op plekken waar je met wandelschoenen of ski’s niet zou kunnen komen.

Lofoten

In het begin moeten we wel even zoeken naar een route maar zodra we wat meer de hoogte in gaan, kunnen we goed zien waar we allemaal heen kunnen.

Lofoten

De uitzichten onderweg zijn adembenemend. Je kunt dit soort tochten met een gids maken maar wij kiezen ervoor om het gewoon op eigen houtje te doen. We regelden onze sneeuwschoenen via de receptie van ons hotel.

 

4) Zee-arend safari op een rib-boot

lofoten

Naast het Noorderlicht, is een zee-arend safari op een rib-boot een echte hoogtepunt op de Lofoten. Gelukkig krijgen we speciale thermopakken aan die ons warm houden. Geen overbodige luxe want als we met volle vaart in de open boot de haven uitvaren, voelen we pas hoe koud het echt is.

Lofoten

De kapitein weet waar de zee-arenden nestelen en stopt de boot. Ineens zijn ze in de buurt en cirkelen deze majesteuze roofvogels boven mijn hoofd.

lofoten

Als de kapitein een vis in het water gooit, vliegt de zee-arend voor onze neus (en camera’s) rakelings over het water en grijpt hij met zijn enorme klauwen de vis. Geweldig om deze vogels van zo dicht bij in het wild te zien.

lofoten

De tocht duurt een paar uur en we krijgen onderweg diverse zee-arenden te zien. Over het uitzicht onderweg heb ik ook niet te klagen. Dit zijn de Lofoten op hun best! Een zee-arend safari kun je (afhankelijk van het weer) het hele jaar door doen.

Lofoten

 

5) Rondrit over de eilanden

De Lofoten beschikken over goede wegen en ook in de winter zijn de wegen goed begaanbaar. Als wij een dagtocht gaan maken, heeft het die nacht net gesneeuwd. Met een aangepaste snelheid verkennen we per auto de eilanden ten zuiden van ons stadje Svolvaer. Onderweg valt er van alles te zien en regelmatig stoppen we om te genieten van de woeste schoonheid.

Lofoten

We stoppen ook in diverse kleine vissersstadjes met karakteristieke rode huisjes.

Lofoten

Het mooiste dorp treffen we aan na  een prachtig stuk over een bevroren weg. In Nusfjord is het alsof de tijd heeft stil gestaan.

Lofoten

Aan het eind van een machtig mooie wintervallei ligt dit prachtige vissersdorpje aan een fjord. Het is in de zomer een soort openluchtmuseum maar op het moment dat wij er zijn is het er heel rustig en worden een aantal van de rorbuer (vissershuisjes) gerestaureerd. Als die klaar zijn, kun je overnachten op 1 van de mooiste plekjes van de Lofoten. Voor op de bucket list.

lofoten

Gedurende de week dat we in de Lofoten zijn, rijden we ook regelmatig naar de vuurtoren van Laukvik omdat we van daaruit goed uitzicht hebben op het eventuele Noorderlicht.

Lofoten

 

Vlakbij staan enorme rekken waar vissenkoppen hangen te drogen, een luguber gezicht. Maar wel bijzonder om te zien.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

Overal waar we rijden, genieten we van besneeuwde bergen, bevroren meertjes en pittoreske dorpjes. Als je de Lofoten echt wil zien, moet je er wel de tijd voor nemen.

6) Langlaufen, de nationale sport van Noorwegen

De nationale volkssport in Noorwegen is natuurlijk langlaufen! Ieder dorp heeft zijn eigen langlaufparcours. Kinderen groeien er mee op zoals Nederlandse kinderen leren fietsen. Wij trekken ook de stoute schoenen, of in dit geval ski’s, aan.

Lofoten

We rijden per auto naar een plekje buiten ons stadje waar de loipes (sporen) beginnen. Voor onze jongste zoon is dit de eerste dat hij op ski’s staat en het duurt even voordat hij de slag te pakken heeft. Gedurende een paar uur stijgt de route af en toe flink en soms doen we bij een flinke heuvel de ski’s toch maar even uit.

Lofoten

Mijn oudste zoon is nergens bang voor en wil overal zo hard mogelijk vanaf skiën. Op het hoogste punt herkennen we in de verte de route van onze sneeuwschoenwandeling van een paar dagen eerder en besluiten om te keren. Dit gaan we niet meer op en neer halen voordat de zon ondergaat.

Lofoten

We langlaufen terug naar de auto en rijden naar het stadion van een naburig dorpje. Daar is een ronde van 5,5 km die we wel moeten kunnen afmaken voordat het donker is. Het is nog flink aanpoten maar we redden het net om op tijd weer terug te zijn. Langlaufen is een mooie manier om te genieten van dit soort landschappen. Maar ook best vermoeiend.

7) Spelen op het ijs

Ik heb voor het eerst mijn drone mee op reis. Gedurende de week stoppen we regelmatig bij mooie plekken waar ik met mijn drone aan de slag kan. Bijv. bij een bevroren meertje. Terwijl de kinderen lekker op het ijs spelen, laat ik mijn camera vliegen en maak prachtige opnames.

Lofoten

Op een andere plek bij een dam parkeren we de auto en genieten we van de zonsondergang. De kinderen lopen de bevroren zee op en ik geniet van de prachtige kleuren van de omgeving tijdens het blauwe kwartiertje (dat hier veel langer duurt).

Lofoten

Of we wandelen langs een verlaten weg kustweg langs de zee met onderweg fantastische uitzichten.

Het valt me gedurende deze week hoeveel fotografen hier actief zijn. Ik snap het goed want de Lofoten zijn uiterst fotogeniek. Het licht is hier in deze tijd van het jaar (maart) erg bijzonder. Ook zie ik opvallend veel mannen die net als ik met hun drone in de weer zijn. Ik voel me hier helemaal thuis. Gelukkig hebben we de beelden nog…

Conclusie: de Lofoten zijn een ideale outdoorbestemming voor actieve gezinnen

Na een week vol met leuke outdoor activiteiten met mijn gezin gedaan te hebben op de Lofoten, is er maar 1 conclusie mogelijk. De Lofoten zijn een ideale outdoor bestemming voor actieve gezinnen. Als klap op de vuurpijl maak je ook nog kans op een vergetelijke Noorderlicht ervaring. Ik weet zeker dat ik hier terug ga komen.

lofoten, noorderlicht, vakantaseren

 

Praktisch

We boekten onze reis, verblijf en huurauto via BBI Travel. Onze reis bij BBI Travel heet Lofoten & Noorderlichtavontuur. Je kunt via hen ook al vooraf extra excursies reserveren. Ik koos daar niet voor omdat ik ter plekke wilde kijken hoe het weer zou zijn en onze excursies daar van laten afhangen. Het risico is dan wel dat excursies vol zijn.

We regelden de langlaufski’s, de sneeuwschoenen en de zee-arendsafari via de receptie van ons hotel.

Als je naar de Lofoten gaat en je kansen op het Noorderlicht wil vergroten, is het bijwonen van een presentatie bij het Polar Light Center zeker een aanrader. Rob en Therese zijn erg deskundig en weten in een kort tijdsbestek veel kennis over het Noorderlicht over te brengen. De sms-service is daarnaast ook superhandig. Ze zitten in Laukvik, vlakbij zee. Een ideale plek om veel uitzicht te hebben.

Reserveren kan via de website van het Polar Light Center

Verantwoording
Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. Voor de reis ging ik een beperkte samenwerking aan met BBI Travel. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. In dit artikel staat een paar affiliate links. Als je via zo’n link een reis bij BBI Travel zou boeken, krijg ik daar een kleine provisie van. Dat gaat niet ten koste van de prijs die jij betaalt.

 

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.