vakantaseren, Belfast
belfast

Belfast boeit: een city walk langs 7 bijzondere plekken

Een reis naar Noord-Ierland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Belfast. Ik neem je mee op een city walk langs 7 bijzondere plekken in deze boeiende stad.

1) Titanic Belfast, een indrukwekkend interactief museum

titanic, belfast, vakantaseren

Onze roadtrip in Noord-Ierland (zie ook De Causeway Coastal route, een woeste roadtrip langs de kust van Noord-Ierland) sluiten we natuurlijk af met een bezoek aan Belfast. We parkeren de camper bij de Odyssey Arena. Van daaruit lopen we naar het Titanic Museum. Al vanuit de verte zien we dit schitterende museum liggen. Dit is vlakbij de werf waar de echte Titanic is gebouwd. Ik loop eerst om het prachtige gebouw heen. Imposant en indrukwekkend. Dan gaan we naar binnen.

titanic, belfast, vakantaseren

We kopen toegangskaartjes en besluiten er ook een audiotour bij te doen. Via die tour wordt je door de tentoonstelling heen geleid. Je maakt een reis terug in de tijd van meer dan een eeuw. Belfast is in die tijd een erg belangrijke industriële stad en er worden veel schepen gebouwd. Niet vreemd dat hier de Titanic en haar zusterschip worden gebouwd.

titanic, belfast, museum

Het Titanic Museum is 1 van de meest interessante musea waar ik ooit ben geweest. De tentoonstelling is razend interessant en prachtig ontworpen. Met veel interactieve elementen waardoor je soms echt op  de Titanic waant of op de scheepswerf.

belfast, titanic, vakantaseren

Het verhaal over de ramp wordt op een integere en indrukwekkende manier verteld. Hier word je toch wel even stil van. We besteden zeker een paar uur in het museum en zijn het met elkaar eens: een must do activiteit in Belfast.

2) English Market

Voorafgaand aan mijn bezoek aan Noord-Ierland heb ik het Iers Verkeersbureau (Ierland Toerisme)  om tips gevraagd. Op mijn vraag wat zijn de 3 dingen die ik zeker moet zien in Belfast, krijg ik als antwoord: 1) Titanic Museum, 2) English Market en 3) een wandeling door Cathedral Quarter met allerlei leuke barretjes en restaurantjes.

Ik stippel een city walk uit langs deze plekken. We lopen vanaf het Titanic Museum richting de English market.  Dit is een enorme markthal met ook allerlei leuke eettentjes. Aangezien we nog moeten lunchen, lijkt dat een goede stop. Helaas zijn we te laat. De markt is al voorbij en alles wordt opgeruimd.

3) The Crown Bar

crown bar, belfast, vakantaseren

Geen nood. De avond ervoor hebben we in een pub buiten Belfast lekker zitten eten met live muziek en gaven de muzikanten ons als tip mee om in ieder geval naar the Crowd Liquor Saloon, ook wel bekend als the Crown Bar, te gaan. We lopen er een beetje op de gok heen omdat ik niet meer precies weet waar die was maar ineens staan we ervoor.

vakantaseren, belfast, the crown bar

Het is 1 van de beroemdste pubs van Belfast met een turbulente historie van overnames en zelfs aanslagen. Het ligt vlakbij het Europa Hotel (ooit betiteld als het meest gebombardeerde hotel in de wereld). Daar is gelukkig nu niets meer van te zien. Het is een prachtige plek. En ook razend populair beneden. Gelukkig vinden we boven een plekje en bestellen we iets te eten.

the crown bar, belfast, vakantaseren

vakantaseren, Belfast, the Crown bar

In een reisgids lees ik een leuke anekdote. Bij de hoofdingang is op de tegelvloer de “Crown” in mozaïek gelegd. Volgens de gids is dit een stil protest van de Katholieken omdat iedere keer als een bezoeker de bar betreedt, hij met zijn voeten over de “Crown”, lees het Engelse Koningshuis, heen loopt.

vakantaseren, the crown bar, belfast

 

4) Statige City Hall

We vervolgen de city walk en lopen langs de City Hall. Een statig gebouw dat er imponerend uit ziet.

city hall, Belfast, Vakantaseren

Het stadhuis is grotendeels gratis toegankelijk voor publiek en heeft een interessante tentoonstelling over de historie van de stad. Uiteraard komen de spanningen tussen de katholieke en protestante bewoners ook ruimschoots aan bod.

We hebben niet zoveel tijd dus we lopen er wat sneller doorheen. Ik sta even stil bij de prachtige glas-in-lood werken.

vakantaseren, Belfast, city hall

In 1 ruimte blijf ik wat langer hangen om te kijken wie beroemde inwoners van deze stad zijn geweest. In een andere ruimte lees ik mooie teksten over verzoening. Hopelijk kan deze stad deze donkere periode definitief achter zich laten.

vakantaseren, city hall, Belfast

5) Murals en barretjes in Cathedral Quarter

Vanaf de City Hall is het niet ver meer naar het Cathedral Quarter. Vernoemd naar, hoe kan het ook anders, de kathedraal die hier staat. Maar de wijk is veel beroemder als gezellige uitgaansbuurt. We struinen door de leuke straatjes. Het is vrijdagmiddag en het weekend is al volop begonnen.

Af en toe slaan we een steegje in en komen we op een pleintje waar allerlei “murals” te zien zijn. Deze muurschilderijen horen echt bij Belfast. Door de hele stad kom je ze tegen. Hier in Cathedral Quarter zijn ze actueel. Mijn dochter herkent allerlei acteurs uit een Netflix serie, “The Fall” die in Belfast speelt.

Belfast, vakantaseren

vakantaseren, Belfast
Het is een gezellig wijkje. Helaas begint het te regenen en besluiten we om weer richting de camper te gaan. Voordat we dat doen, wil ik graag weten waarvan die glazen koepel is die ik de hele tijd boven de stad uit zie torenen.

6) Victoria Square shopping centre

De glazen koepel hoort bij het Victoria Square shopping centre. Een groot overdekt winkelcentrum. Dat komt goed uit want het is inmiddels wat harder gaan regenen. Ik zie dat we de koepel in kunnen en we pakken de lift omhoog. Eenmaal boven aan gekomen, hebben we een mooi uitzicht op de stad. We lopen in de koepel rond en bekijken de stad van alle kanten. Ik herken diverse plekken van onze city walk.

vakantaseren, Belfast

We lopen met de trap weer omlaag. Mijn dochter wil perse nog iets kopen bij een beroemde winkelketen waarvan de naam mij is ontschoten. Als die missie ook geslaagd is, wandelen we terug naar de camper.  Er is nu nog 1 ding dat ik graag zou willen doen voordat we terugrijden naar de camping.

7) De Murals van Belfast

Een bezoek aan Belfast is niet compleet zonder de beroemde “Murals”, de beroemde muurschilderingen, gezien te hebben. Inmiddels is het harder gaan regenen. Met de camper rijden we naar een wijk buiten het centrum waar volgens de reisgids nog veel murals te zien zijn.

vakantaseren, Belfast

Het kan aan het weer liggen, maar de sfeer is hier meteen wat grimmiger. We zien vele murals maar door de spits en de stromende regen kan ik nergens stoppen. Ik besluit ergens af te slaan en daar te keren. Maar met een grote camper in een drukke stad is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vraag aan mijn vrouw om even op de uitkijk te staan en auto’s tegen te houden zodat ik kan keren.

Even later stapt ze weer in. Achter onze camper zijn twee mannen met ontblote bovenlijven aan het vechten. Toeval natuurlijk maar het typeert wel de grimmigheid van deze wijk. Het lukt om weer te draaien en bij een benzinepomp parkeer ik de camper. We lopen langs een lange muur met vele murals. Inmiddels giet het echt en besluiten we dat het goed is geweest voor vandaag.

We rijden terug naar de camping ten noorden van Belfast en sluiten onze roadtrip af met een gezellig etentje in een pub.

vakantaseren, Belfast

Belfast boeit

Belfast is geen doorsnee stad. Ik heb Belfast ervaren als een karakteristieke en interessante stad met een boeiende historie. Die historie kun je op veel plekken nog proeven. Het Titanic museum is een echt hoogtepunt maar ook de city walk die we maakten, vond ik de moeite waard.

De murals zou ik nog wel eens op mijn gemak willen zien (en met droog weer) maar dan graag samen met iemand die de weg weet en een toelichting kan geven. Reisgidsen tippen om in zo’n geval een “Black cab tour” te doen.

Kortom, Belfast Boeit!

Ben jij wel eens in Belfast geweest?

 

Verantwoording
Deze city trip naar Belfast was onderdeel van een roadtrip in Noord-Ierland in de herfstvakantie van 2017. Ik dank Ierland Toerisme voor de tips over wat te doen/zien in Belfast. Alle foto’s heb ik zelf gemaakt en het copyright berust daarom bij mij.

 

 

6 reacties

  • Miriam de Jong

    Een black cab tour is zeker een aanrader omdat je aan beide kanten van belfast komt. Deze mannen hebben de roerige tijden mee gemaakt en kunnen daar heel gepassioneerd over vertellen. Je moet er wel open minded in gaan want de verdeling in belfast is nog steeds groot en dat geldt ook zeker voor de taxi chauffeurs van de black cab tour die overigens aan beide zijde staan maar een manier hebben gevonden om samen te werken.

    Een andere aanrader is (London)Derry waar bloody sunday zich heeft afgespeeld. Ook hier kan je een wandeltour boeken met de makers van de verschillende murals door de wijk. De rillingen lopen je af en toe over het lijf als ze vertellen over wat er zich daar heeft afgespeeld. Deze mannen waren in die periode nog kinderen en ze vertellen ook over het harde leven dat ze toen hadden.

    • vakantaseren

      Ik kan me goed voorstellen dat zo’n tour erg indrukwekkend kan zijn. We hadden nu helaas maar 1 dag in Belfast en het Titanic museum kostte al een halve dat dus veel tijd hadden we niet meer over. Een volgende keer zal ik dit zeker doen. (London)Derry zijn we langsgereden maar ook die dag regende het pijpenstelen dat we besloten in 1x door te rijden naar Belfast. REdenen genoeg om nog eens een keer terug te gaan naar Belfast

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.