boeken,  omdenken

Vakantaseren over Omdenken

Sinds ik een paar jaar terug Omdenken heb ontdekt, ben ik ze actief gaan volgen. In dit artikel geef ik je 5 goede redenen waarom het de moeite waard is je verder te verdiepen in Omdenken.

Voor degenen die het begrip nog niet kennen, Omdenken is kort gezegd de kunst van het vinden van een voordeel van een nadeel. Dat is niet hetzelfde als positief denken. Bij Omdenken benader je een probleem als een feit, een gegeven en gaat vervolgens kijken welke mogelijkheden of kansen dat biedt.

Base camp: www.omdenken.nl
Het basiskamp van Omdenken is natuurlijk de website. Op de site staan veel mooie voorbeelden van problemen die zijn omgedacht. Via artikelen, plaatjes, filmpjes wordt duidelijk gemaakt hoe het helpt om op een andere manier te kijken naar problemen. Je kunt zelf ook bijdragen leveren aan de website. Er wordt regelmatig een nieuw probleem gepresenteerd waarbij lezers worden uitgenodigd mee te denken. De bedoeling is niet om oplossingen aan te dragen, maar om mee te denken welke kansen de geschetste problemen wellicht kunnen bieden.

www.omdenken.nl

Twitter en Facebook
Omdenken is erg actief via de sociale media. Op twitter heeft @omdenken inmiddels al bijna 180.000 volgers. Op facebook zijn ze nog groter met zo’n 260.000 vind-ik-leuks. Dit is een erg laagdrempelige manier om Omdenken beter te leren kennen. Dagelijks wordt een nieuwe Omdenk gedachte gepost. Deze posts worden meestal gretig geretweet of gedeeld door de fans.

Een paar voorbeelden:

 

Van mij zijn er ook wel eens posts geretweet. Bijv: “Als je de man met de hamer tegenkomt, zorg dan dat je voldoende spijkers bij je hebt” of “Als je een keer niets te doen hebt, mag ik dan met je mee doen”. Het is bijzonder om je te realiseren dat duizenden mensen jouw gedachten bekijken en weer delen. Een aantal van mijn eigen slogans zijn ook gebaseerd op Omdenken principes. Zoals: “Met vakantaseren kun je alle kanten op” of “Vakantaseren is de goede kant op piekeren”.

Als je @omdenken nog niet volgt, zou ik je zeker aanraden dat te doen!

Boeken
Wil je meer weten over Omdenken en het beter onder de knie krijgen, of gewoon genieten van de prachtige voorbeelden, er zijn inmiddels ook een aantal boeken verschenen. Auteur is Berthold Gunster, de grondlegger van Omdenken. Titels als “Ja-maar wat alles lukt?”(2005), “Huh?! De techniek van het Omdenken” (2008) zijn erg de moeite waard. Er zijn ook een paar boeken verschenen waarbij kinderen de inspiratiebron vormen. “Omdenken is stom” is een van mijn persoonlijke favorieten uit de serie. Kern van alle boeken is dat Berthold Gunster je probeert mee te nemen van een ja-maar houding naar een ja-en instelling. Hij beschrijft daar allerlei strategieën voor die je toe kunt passen. Het zijn stuk voor stuk leuke boeken om te lezen, vooral ook omdat er veel mooie voorbeelden worden beschreven waardoor de theorie beter gaat leven.

 

Theatershow
Naast schrijver is Berthold Gunster ook vooral een theatermaker. Ik ben een paar geleden naar een van zijn Omdenken shows geweest. Dat is echt een aanrader! Ik wist vooraf niet zo goed wat ik moest verwachten. In een snel tempo neemt Berthold je mee op reis in de wereld van Omdenken. Veel interactie met het publiek, humor en mooie verhalen. Op het eind snap je beter hoe snel je zelf ook vaak in de ja-maar stand schiet terwijl het veel leuker en productiever is om een ja-en houding te ontwikkelen.

Komt de Omdenken show bij jou in de buurt, zou ik je zeker aanraden er heen te gaan. Naast een leuke avond, doe je er in anderhalf uur heel wat ervaring op met Omdenken.

Omdenken, kun je dat ook leren dan?
Krijg je er maar geen genoeg van, zoals ik, dan kun je ook een training Omdenken doen. Ik heb vorig jaar meegedaan aan de driedaagse leergang. Ik wilde graag een stap verder zetten dan leuke taalvondsten op twitter en problemen op mijn werk of thuis ook eens op een Omdenken manier gaan benaderen. Als je nooit problemen hebt, is de leergang niks voor jou. Maar ik denk dat we allemaal wel regelmatig ergens tegenaan lopen.

We waren de tweede groep die met deze cursus aan de slag ging. Een heel gevarieerde groep mensen, qua achtergrond, qua ervaring. Aan de hand van je eigen problemen, leer je Omdenken strategieën toe te passen. Ik merkte dat ik zelf snel geneigd ben om in oplossingen te denken maar vaak blijken dat geen echte duurzame oplossingen voor de problemen. We hebben veel praktische oefeningen gedaan en ik merkte dat het erg verfrissend kan zijn om met andere mensen dan je collega’s naar je werkgelateerde problemen te bekijken. Helaas heb ik door ziekte een van de 3 cursusdagen moeten missen. Ik hoorde achteraf dat veel deelnemers deze dag ook het minst waardeerden. Op de laatste dag kwamen we voor mijn gevoel echt tot de kern. Met een speciaal Omdenken spel gingen we in groepen aan de slag en moest iedereen zijn probleem aan de hand van vragen concreter maken. Bij veel deelnemers, inclusief mijzelf, werd de puzzel compleet. Doordat we hier veel tijd voor namen, kwam iedereen ruimschoots aan bod.

Aan het eind van de cursus, waren deelnemers best kritisch over verschillende onderdelen van de cursus.  Vooral de tweede dag had volgens de meesten korter of anders gekund. Overall was ik aan het eind van de training erg blij dat ik had meegedaan. De dynamiek van de gevarieerde groep, de inspirerende locaties, het afwisselende programma en de praktische hulpmiddelen/toepassingen maken dat ik deze training zeker zou aanraden als je wat meer de diepte met Omdenken in wil.

Voor wie 3 dagen te lang is, heeft Omdenken nu ook een eendaagse variant ontwikkeld, die het beste van de 3 dagen combineert. Persoonlijk zou ik toch eerder de driedaagse variant verkiezen, omdat je dan ook tussendoor tijd hebt om dingen te laten bezinken, Omdenken toe te passen en opdrachten uit te werken.

Tot slot
Omdenken is voor mij een manier van kijken geworden. Het is destijds een van de inspiratiebronnen voor Vakantaseren geweest. Als je er nog niet van gehoord hebt, kan ik het zeer aanbevelen om het eens op te zoeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.