zonsondergang, Aekingerzand, Drents-Friese Wold
vakantiepark

Een heerlijk weekendje opladen in Drenthe, letterlijk én figuurlijk

Je moet een goed excuus om op pad te gaan nooit negeren. Onze dochter is in het eerste weekend van maart jarig en woont tegenwoordig in Groningen. ‘Zullen we jouw kant opkomen voor je verjaardag, dan maken wij er meteen een lekker weekendje van?’, vraag ik haar in februari. En zo geschiedt het. Het wordt een heerlijk weekendje opladen in Drenthe, letterlijk én figuurlijk.

Een mooie herkansing

Dus ga ik op zoek naar een geschikte overnachtingsplaats. Het lijkt me wel toepasselijk iets te zoeken in de buurt van het Drents-Friese Wold. Waarom daar? Tijdens ons allereerste weekendje weg met onze, toen nog piepjonge, dochter verbleven we ook in een vakantiepark in dit natuurgebied. Doordat ze destijds op de dag van aankomst een oorontsteking had gekregen, kregen we in dat weekendje weinig mee van de omgeving. Pas op de dag van vertrek was ze weer een beetje opgeknapt. Dit is wat mij betreft een mooie aanleiding voor een herkansing.

Ideale ligging Hunerwold State

Landal Hunerwolde State

Op de site van Landal GreenParks zie ik dat Hunerwold State pal naast het Drents-Friese Wold ligt. Er is nog een last minute 4-persoons bungalow beschikbaar, dus het besluit is snel genomen. Op het park zijn niet veel voorzieningen, maar dat maakt nu niks uit. Door corona is alles immers gesloten. Onze jongste zoon gaat ook met ons mee voor de verjaardag van zijn zus terwijl de oudste thuis blijft om te studeren voor zijn toetsweek. Met onze dochter spreken we op zondagmiddag af bij ons huisje zodat we de rest van het weekend vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. Even lekker opladen in Drenthe!

Prachtige sterrenhemel boven het Aekingerzand

Hunerwold Stage, weekendje opladen

Net voor de schemering invalt, komen we aan bij ons huisje. Nog voordat ik de bungalow van binnen heb gezien, ren ik met mijn camera terug naar een vijver waar we net langsreden. Het water is spiegelglad en de reflecties van de bomen en bungalows zijn bijzonder mooi. Een mooie start van het weekend.

hunerworld, state

Na het avondeten stel ik aan mevrouw Vakantaseren voor om voor de avondklok ingaat nog even naar het Aekingerzand te rijden en daar een korte avondwandeling te maken. Als we er parkeren, is het donkerder dan ik had verwacht. Bij het licht van een smartphone lopen we voorzichtig het gebied in. Het is koud en prachtig. Boven ons staat een sterrenhemel die ik in Nederland nog niet vaak zag. Ik kan zelfs de Melkweg zien! We nemen ons voor hier morgenochtend bij daglicht terug te komen. Na een lekker biertje val ik tevreden in slaap.

Wandeling door het Aekingerzand

Wandeling kale duinen Aekingerzand

De volgende ochtend regel ik bij de receptie het ontbijt en fietsen en ik vraag om advies voor een leuke tocht later op de dag. Maar eerst gaan mevrouw Vakantaseren en ik terug naar het Aekingerzand. Het is ongeveer 10 minuten fietsen. Dankzij een tip in een artikel van collega blogger Kirsten Travelaar, weet ik dat hier in de buurt een mooie uitkijktoren moet staan en de rode wandeling (Kale Duinen, 5,5 km) die we op het oog hebben, loopt daar precies langs.

aekingerzand, wandelen, Drent-Friese Wold
kale duinen, Aekingerzand

Het is een soort afwijking, maar altijd als ik weet dat er ergens een uitkijktoren is, moet ik daar omhoog. Zouden meer mensen daar last van hebben? Volgens het weerbericht is het vanochtend droog en is er later op de dag kans op wat miezerregen. Zodra we de wandeling starten, breekt er zowaar een zonnetje door en even later klaart het zelfs flink op.

aekingerzand, Drents-Friese Wold
Aekingerzand

Met aan de ene kant een dreigende lucht en aan andere kant de zon, krijgt het landschap veel meer diepte. Het wordt een mooie afwisselende tocht door stuifzandgebied. Na een half uurtje doemt de uitkijktoren op.

uitkijktoren, Aekingerzand, Drenths-Friese Wold

Mevrouw Vakantaseren weet natuurlijk dat ik hier omhoog wil, ze kent me al langer dan vandaag. Helaas is de zon weer achter de wolken verdwenen en begint het al licht te miezeren. Ik vind het niet erg vandaag, het geeft het landschap een mooie melancholie.

uitkijktoren, Drents-Friese Wold, WEekendje opladen

Gekke stenen in de verte

Bovenop de toren zie ik in de verte bij een plukje bos allemaal witte stenen. Is het een soort kerkhof? We lopen er heen en het blijken schapen die allemaal stokstijf staan. Wat is hier aan de hand? Blijkbaar is het lammertijd en staan of liggen alle schapen doodstil. Heel bijzonder. Zo te zien is er 1 lammetje een paar minuten terug geboren, net voor onze komst. Het loopt wankel om zijn moeder heen en valt af en toe om. Ook een ander schaap zien we onrustig wiebelen alsof ze op het punt staat om te gaan bevallen. Na een kwartier wachten, lopen we verder en nemen ons voor hier tijdens een volgende fietstocht even te komen kijken.

We wandelen verder en na ca. anderhalf uur staan we weer bij het hek waar onze fietsen staan. Dit was een prachtige wandeling.

Opladen in Drenthe

We zijn weer helemaal opgeladen, maar dat geldt niet voor onze elektrische auto. Ik stel voor dat ik boodschappen ga doen in een dorp vlakbij en dan de auto ook weer een beetje zal opladen. Het is het jammer dat er op het park geen laadpaal is en we geen eigen kabel mee hebben om bij het huisje op te laden. Ik rijd naar de supermarkt in een dorp 10 km verderop. Helaas staat er geen laadpaal bij de winkel. Na een flinke tijd zoeken, vind ik er een op een half uur lopen van de Co-op. Ok, dit moet dan maar. Ik koppel de oplaadkabel aan mijn auto en loop naar de winkel. Met een uur opladen zal ik toch weer aardig wat extra stroom hebben. Helaas! Als ik na anderhalf uur weer bij de auto terug ben, staat er slechts 30 km bij! Dit is blijkbaar een paal met heel weinig vermogen! Als ik straks terug ben op Hunerwold State, ben ik weer helemaal terug bij af qua bereik. Dit wordt een weekendje opladen in Drenthe, in de dubbele betekenis van het woord.

Op de fiets door het Drents-Friese Wold

fietstochten, Drents-Friese Wold, Weekende opladen

Bij de receptie heb ik een aantal handige tips gekregen voor mooie fietstochten. We kiezen voor een fietstocht dwars door het Drents-Friese Wold. Door mijn laadperikelen kunnen we pas veel later op stap dan mijn bedoeling is, maar als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Onze zoon vergezelt ons. Het wordt een leuke, afwisselende tocht door een prachtig gebied. Door bossen, langs heidevelden en plekken die ons herinneren aan de tweede wereldoorlog. Op een gegeven moment herken ik ineens de Doldersumse heide bij een schapenkooi. Hier ben ik eerder geweest tijdens een bijzondere blogtrip een paar jaar geleden.

weekendje opladen

Een memorabele zonsondergang

zonsondergang, aekingerzand
zonsondergang, Aekingerzand

Na een paar uur fietsen, zijn we terug bij de uitkijktoren van onze ochtendwandeling. Net voor zonsondergang. Na een grauwe middag probeert de zon, die inmiddels prachtig oranje is geworden, even tussen de wolken door te glippen om zich aan ons te laten zien. In de verte zie ik een meertje liggen en ik race erheen om nog wat foto’s te maken van dit memorabele moment. Het water is spiegelglad en de reflecties zijn magisch. Ik maak veel foto’s en stop dan mijn camera weg om dit mooie plaatje op me in te laten werken. Wat een prachtige afsluiting van een heerlijke dag in het Drents-Friese Wold.

zonsondergang, Aekingerzand

En weer even opladen

Het is inmiddels zondag. Vanmiddag komt onze dochter vanuit Groningen en we vieren haar verjaardag. Maar we hebben toch eerst stroom nodig voor onze auto. Het plan is nu om een andere laadpaal in de buurt te zoeken en van daaruit een wandeling te maken zodat de auto in de tussentijd kan opladen. Mijn zoon gelooft het wel en blijft op het park. Samen met mevrouw Vakantaseren rijd ik naar Appelscha in Friesland. Hier staat een andere uitkijktoren die ik al heel lang wil bezoeken: de Bosbergtoren.

Weekendje opladen, Drenthe

We vinden een laadpaal in de buurt, checken of de auto oplaadt en gaan wandelen. Vandaag volgen we geen route maar gewoon ons gevoel. Eerste bestemming is de Bosbergtoren. Die vinden we al snel, maar we hebben pech. Vanwege corona is ie gesloten. Nou ja, niet getreurd. Het is een mooie omgeving dus we wandelen gewoon verder en ik heb een goede reden om hier een keer terug te komen.

bosbergtoren, weekendje opladen

Na anderhalf uur wandelen, staan we weer bij de auto. Ik ruik onraad als ik zie dat het blauwe lampje op de laadpaal niet meer brandt. En inderdaad. Er is nauwelijks opgeladen, waarschijnlijk is er een storing geweest kort nadat we vertrokken zijn. Dit schiet zo echt niet op! We besluiten de plannen bij te stellen en rijden naar een Fastned laadpunt langs de snelweg. Daar kunnen we de auto met meer snelheid opladen en van daaruit naar Beilen doorrijden om onze dochter op het station op te pikken.

Omdat het nogal koud is, wachten we niet in de auto maar in het tankstation. Eigenlijk mag dat niet, maar als we iets kopen is het toegestaan. Ik heb er nog nooit zo lang over gedaan om mijn aankoop te kiezen. De keuze valt uiteindelijk op een giraffe als extra cadeautje voor onze jarige dochter. Voor een mooie knuffel ben je toch nooit te oud?

Dit keer gaat het opladen gelukkig wel goed en na 3 kwartier karren we naar het station in Beilen.

Nu even geen foto’s pap

In de tweede helft van de middag gaan we met ons vieren nog even naar buiten om een frisse neus te halen. Dit keer kiezen we voor het Dwingelderveld. Maar ik moet mijn kinderen beloven dat ik tijdens de wandeling geen foto’s zal maken. Geen gemakkelijke opdracht, maar het lukt me wonderwel. En omdat ik niet meer met fotograferen bezig ben, geniet ik volop van onze gesprekken en de prachtige natuur. Dit weekend is helaas voorbij gevlogen. Het zit er bijna op vanwege de naderende avondklok.

Race tegen de (avond)klok

weekendje opladen

Rond half 6 uur arriveren we bij station Hoogeveen. Hier nemen we afscheid van onze dochter die per trein terug naar Groningen gaat. In 3,5 uur moet het ons toch lukken terug naar huis te rijden? Het wordt een heuse race tegen de (avond)klok! Natuurlijk moeten we weer opladen bij de Fastned lader en dat kost tijd. Ik zal jullie alle details en de stress van onderweg besparen, maar we halen het dus net niet. Het levert ons gelukkig geen boete op, maar wel een waardevolle les. De volgende keer ga ik niet meer met een elektrische auto naar een vakantiepark zonder laadpaal of zonder eigen extra kabel die je op het lichtnet kunt aansluiten. Want een weekendje opladen in Drenthe is heerlijk maar dan wel bij voorkeur figuurlijk…

Praktische info

Hunerword State, Landal GreenParks

Tijdens ons weekend in Drenthe verblijven we bij het vakantiepark Hunerwold State, een vakantiepark van Landal GreenParks. Het is een klein, rustig park vlak bij het Drents-Friese Wold. De bungalow is vrijstaand, voorzien van een gezellige open haard en prima voor ons verblijf. Er zijn op het park niet veel voorzieningen, maar alles wat wij nodig hebben is aanwezig. We hebben gebruik gemaakt van de ontbijtservice en fietsen gehuurd. Zoals ik al schreef, is er geen laadpaal voor elektrische auto’s op het park. Dat vind ik wel echt een aandachtspunt voor Landal en daarom heb ik dit in mijn evaluatie ook teruggegeven.

Bij de receptie en in de map in de bungalow, is informatie over de omgeving beschikbaar. De natuur leent zich perfect voor mooie wandelingen en afwisselende fietstochten door het Drents-Friese Wold.

Er gelden toegangsregels in het gebied. Zoals bijvoorbeeld geen honden tussen 1 maart en 1 september, daarna zijn de viervoeters alleen aangelijnd welkom. Alle toegangsregels staan op de borden bij de ingang. Inclusief een informatief bord met uitleg over de verschillende broedvogels. Meer info vind je op de site van Nationaal Park het Drents-Friese Wold.

Wil je zelf een keer naar het Drents-Friese Wold en overnachten bij Hunerwold State, kijk dan hier voor het aanbod. De beste last minutes van alle Landal GreenParks in Drenthe vind je hier.

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required


Verantwoording

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven en alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Het copyright berust dus bij mij. In dit artikel staat ook een affiliate link. Als jij via die link een weekendje bij Landal GreenParks boekt, krijg ik daar een kleine provisie van. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. De eindredactie van dit artikel was in handen van Astrid van Unen, van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.