renault zoe, elektrisch rijden, hertz
elektrisch rijden

7 praktische tips voor elektrisch huren bij Hertz

In de afgelopen maand heb ik 4 keer een elektrische auto gehuurd bij Hertz. Om optimaal te genieten van elektrisch huren is een goede voorbereiding handig. Daarom deel ik in dit artikel 7 praktische tips voor elektrisch huren bij Hertz.

Waarom zou je elektrisch huren?

Mijn dochter is vanwege haar studie verhuisd naar Groningen. Uiteraard bezoek ik haar regelmatig. Als we haar weer een keer willen opzoeken, log ik in op de site van Hertz. Aangezien ik al 10 jaar geen eigen auto heb, huur ik daar regelmatig een auto. En dat bevalt me prima. Al eerder heb ik eens een minilease voor hen getest en daarover geschreven.

Dit keer valt mijn oog direct op een nieuwe auto in het aanbod, de elektrische Renault Zoe. De afgelopen tijd heb ik al vaker elektrisch gereden en dat bevalt me uitstekend. Waarom elektrisch? In de eerste plaats rijdt het erg fijn, elektrische auto’s trekken veel pittiger op. Daarnaast is de kilometerprijs als je een beetje goed voorbereid op pad gaat, veel gunstiger. En last but not least, je doet ook nog wat goeds voor het milieu. Deze argumenten gaan natuurlijk op bij elektrisch huren.

elektrisch huren, Hertz, Renault Zoe

Gunstige huurprijs voor de Renault Zoe

Naast de drie eerder genoemde argumenten, zie ik op site nog een ander interessante reden om dit keer elektrisch te huren. De huurprijs van deze Renault Zoe is heel aantrekkelijk. Ik betaal voor deze elektrische auto net iets meer dan voor een A-categorie (kleinste auto) op benzine. Maar de kans is groot dat je al bij een paar langere ritten met economisch rijgedrag een stuk voordeliger uit bent. De beslissing is snel genomen, ik ga de komende periode elektrisch huren bij Hertz!

Alle begin is moeilijk

hertz, elektrisch huren, Renault Zoe

Ik zal het maar eerlijk toegeven, de eerste keer gaat het niet helemaal perfect. Dat ligt niet aan de auto en ook niet aan Hertz. Maar dat heeft alles te maken met de laadsleutel die ik mee heb. Met zo’n laadsleutel kun je opladen. Althans als ie goed werkt. Dat doet ie in ons geval helaas deze keer niet. We belanden bij een Fastned laadstation langs de snelweg bij Groningen met nog maar 30 km op de accu. En waar het me niet lukt om op te laden met deze laadsleutel. Ten einde raad bel ik met de Hertz helplijn. ‘Heeft u de Fastned app al geprobeerd?” zegt een behulpzame dame.

Nee, dat hebben we nog niet. Dit blijkt onze redding. Nadat we de app hebben gedownload en aan onze rekening gekoppeld, kunnen we gelukkig opladen. Tijdens het wachten realiseer ik me dat je met een goede voorbereiding dit soort en andere mogelijke problemen voortaan kunt voorkomen. Dat brengt me op het idee voor dit artikel waarin ik 7 praktische tips op een rijtje zet om elektrisch te huren bij Hertz.

1. Zorg voor meerdere laadpassen en download Fastned app

laadpas top 10, elektrisch rijden

Als je bij Hertz een elektrische auto huurt, kun je een laadpas -of sleutel van Plugsurfing meekrijgen. Je betaalt dan een vaste kilometerprijs op basis van het aantal gereden kilometers. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf vooraf een of meerdere laadpassen of -sleutels te regelen. Ik heb een paar passen besteld want soms werkt er 1 misschien niet, zo blijkt bij mijn eerste rit.

Laadpas top 10

laadpas top 10, elektrisch rijden

Je kunt vaak kiezen tussen een gratis pas of eentje met abonnement. Bij dat laatste betaal je een lagere prijs per kWh, maar heb je wel maandelijks terugkerende kosten. Om je te helpen welke pas je het beste kunt kiezen, ga je naar Laadpastop10. Op basis van de info op deze handige website, heb ik nu een gratis laadpas van Maingau (goedkoopste optie voor laden bij Fastned) en Greennl (groene stroom). Opladen langs de snelweg, bij bijvoorbeeld Fastned, is altijd duurder dan bij gewone laadpalen. Net als bij gewone tankstations. Ben je je laadpas een keertje vergeten? Geen paniek: bij veel laadstations kun je ook op vier manieren laden zonder laadpas.

Fastned app

Ook handig is om vooraf de Fastned app te downloaden. Dat heb ik door schade en schande geleerd. Als je de app koppelt aan je rekening of creditcard, kun je met je telefoon opladen bij de Fastned laadstations. Bijkomend voordeel is dat je meteen een overzicht hebt van alle Fastned punten.

2) Apps met laadpalen

laadpaal, elektrisch huren, hertz

Er zijn tal van apps beschikbaar waarop je de laadpalen kunt vinden. Het is zeker een idee om deze al vooraf op je telefoon te zitten. Een paar voorbeelden zijn Plugsurfing, EV Charging en Chargemap. Bij sommige apps kun je zien of de laadpaal beschikbaar is, wat de tarieven zijn en het laadvermogen.

apps, Hertz

Zoe helpt

Tijdens mijn laatste huur ontdek ik een hele leuke feature van de Renault Zoe. Op het navigatiescherm staan namelijk ook de laadpalen aangegeven. Super handig. Ben je ergens op bezoek, dan kun je zien waar in de buurt er een laadpaal is, zodat je tussendoor kunt opladen. Vanaf het moment dat ik dit ontdek, heb ik geen app meer gebruikt.

Renault Zoe, navigatiescherm, laadpalen, elektrisch huren, Hertz

3. Houd voldoende marge qua kilometers over

‘Mijn’ Zoe heeft gemiddeld een bereik van ca. 270 kilometer. De allereerste keer staat hij op 340 als ik wegrijd. Maar de marge wordt minder tijdens de rit. Later begrijp ik van Hertz dat je als je start kunt resetten zodat dit aantal zich aanpast aan jouw individuele rijgedrag.

Ik raad aan om een goede marge aan te houden. Daarmee bedoel ik dat je voldoende kilometers overhoudt om nog naar een laadpaal of Fastned laadstation te kunnen rijden. Zelf houd ik voor de veiligheid een marge van minimaal 30/40 kilometer aan.

4) Rijgedrag en buitentemperatuur van invloed op bereik

Het is goed je te realiseren dat er twee belangrijke factoren zijn die het bereik beïnvloeden. Dit is bij benzineauto’s waarschijnlijk niet veel anders, alleen heb je het niet zo direct door.

Allereerst je rijgedrag. Als je snel optrekt, verbruik je meer stroom. Ook is de snelheid van invloed op het bereik. Als je 120 rijdt, verbruik je relatief meer stroom dan bij een snelheid van 100. Hou daar rekening mee bij de planning van je rit. Overigens mag je in Nederland overdag nergens meer harder dan 100. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook niet erg vind om me ‘s avonds te beperken tot 100 km per uur. Het rijdt een stuk relaxter.

Kou

krabben, Renault zoe, elektrisch huren, hertz
Ook bij een elektrische auto moet je soms gewoon krabben

Ook het weer heeft invloed op de accu en dus de actieradius. Hoe kouder het is, hoe minder het bereik. Dus in de winter zul je wat sneller moeten opladen, zeker bij een lange rit.

5) Ga met volle accu op pad

Dit lijkt een open deur maar het is wel goed om te proberen altijd zo vaak mogelijk met een volle accu op pad te gaan. Onderweg opladen kost altijd extra tijd. Dit heb ik zelf een keer gemerkt toen ik op pad ging met de Hyundai Kona. ‘s Avonds zette ik hem aan de oplader in mijn wijk maar blijkbaar was de laadpaal stuk. De volgende dag was de accu niet opgeladen. Die dag reed ik de hele dag achter de feiten aan.

elektrisch huren, Hertz, Renault Zoe

6) Planning is cruciaal

Deze tip hangt nauw samen met de vorige. Planning is bij elektrisch rijden erg belangrijk. Onlangs bijv. ben ik voor een blogtrip naar Zuid-Limburg gereisd. Ik wist dat ik het niet in 1 keer zou halen qua bereik. Onderweg had ik een afspraak bij een vriendin. Daar aangekomen heb ik meteen op het Zoe navigatiescherm gekeken naar een laadpaal in de buurt.

Op een paar minuten van het huis van die vriendin stond een laadpaal dus dat was mooi geregeld. Op de terugweg vanuit Vijlen, heb ik het precies zo gedaan. Ook nu had ik weer een afspraak bij een andere vriendin gepland. Ook daar stond gelukkig een laadpaal in de buurt. Tijdens mijn bezoek heeft Zoe opgeladen. En daarna kon ik in 1 keer naar huis door.

elektrisch huren, Hertz, Renault Zoe

7) Neem de tijd en relax

Elektrisch rijden brengt met zich mee dat je af en toe wat langer onderweg bent dan met een benzineauto. Besef dat je ook iets goed doet voor het milieu door elektrisch te huren. Als je vooraf weet dat het iets langer kan duren, ga je beter voorbereid op pad. Het kan ook best lekker zijn om onderweg een stop te maken, even uit te rusten, een lekkere espresso macchiato te drinken terwijl je lekker de krant of een boek zit te lezen. Je komt daardoor in ieder geval veel uitgeruster op je bestemming aan. De meerwaarde daarvan moet je ook niet onderschatten.

Elektrisch huren is gewoon leuk

Met deze praktische tips om elektrisch te huren bij Hertz ga jij voortaan goed voorbereid op pad. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik na 4 maal elektrisch huren tal van voordelen zie. De Renault Zoe rijdt echt erg fijn, de kosten zijn lager dan bij een benzine huurauto en je doet ook nog iets goeds voor het klimaat. Bovendien vind ik het een uitdaging om mijn reizen zo te plannen dat ik zo min mogelijk tijd verlies en zo zuinig mogelijk reis. Elektrisch huren is gewoon leuk.

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn maandelijkse nieuwsbrief

* indicates required


Samenwerking

Voor dit blog ben ik een samenwerking aangegaan met Hertz. Bijna alle foto’s in dit artikel zijn van mezelf. De foto’s van de laadpassen en laadsleutels heb ik met toestemming van Maarten Hachmang van Laadpas top 10 gebruikt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.