apostelhoeve, wijnwandeling
wandelen

Een magisch mooie wijnwandeling bij Maastricht

Op een mooie zondagochtend maken mijn vriendin en ik een magisch mooie wijnwandeling bij Maastricht. Het is mistig en langzaam breekt het zonnetje door. Onderweg maak ik prachtige foto’s die je in dit fotoblog tegenkomt. Verderop geef ik je praktische informatie over deze wijnwandeling. Op het eind sluit ik mijn verhaal af met handige tips als jij ook met meer plezier wilt wandelen

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

De magische mooie wijnwandeling die mijn vriendin en ik bij Maastricht maken, staat in het boekje ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland’. Daarin vind je 10 wandelingen langs en door wijngaarden. Onze route voert langs een aantal wijngaarden net buiten Maastricht. We parkeren onze auto en beginnen onze wandeltocht bij de prijswinnende wijngaard de Apostelhoeve.

wijnwandeling, Maastricht

Het is nog mistig. In de verte zien we de kerktoren van Wolder waar we bij B&B Hof van Wolder hebben overnacht.

Wolder, Wijnwandeling maastricht

Het heeft vannacht flink gevroren. In een ander deel van Limburg ligt zelfs sneeuw. Ook hier is het best nog koud maar er staat gelukkig geen wind. Wat mij betreft, is het ideaal wandelweer vandaag.

wijnwandeling, zuid-limburg

We passeren een kruisbeeld, een typisch kenmerk van Zuid-Limburg.

wijnwandeling, Zuid-Limburg

In het dal van de Jeker

Een groot deel van onze route staat in het teken van het riviertje de Jeker. Tijdens onze tocht volgen we haar tot in het centrum van Maastricht en ook op de terugweg komen we haar weer tegen.

Bij onze eerste ontmoeting met de Jeker, genieten we van het uitzicht. Het lijkt wel een schilderij!

wijnwandeling, Jeker, Zuid-limburg

Even verderop komen we haar weer tegen. Er staat hier een aantal vogelaars op de uitkijk. Er is een zeldzame vogel gesignaleerd. We kijken even mee en stiekem hoop ik ook nog op een ijsvogel. Dit is wel zo’n plekje ervoor. Helaas, we zien hem niet en lopen verder.

Jeker, ijsvogel

We genieten van de heerlijke uitzichten onderweg. Dichtbij en ver weg.

jeker, wandelen, zuid-limburg

Bijzondere kunst in het Stadspark van Maastricht

We komen aan in de stad. In het Aldenhofpark, onderdeel van het Stadspark van Maastricht, staan we even wat langer stil bij de ‘Halfautomatische Troostmachine‘. Dit is een bijzonder kunstwerk ontworpen in 1997 en gerealiseerd in 2001 door Michiel Huisman. Het werk bestaat uit meerdere beelden  en bevindt zich in en rondom de voormalige berenkuil.

halfautomatische troostmachine, Maastricht
halfautomatische troostmachine, Maastricht

Even verderop zie ik Jo zitten. Jo is de bruine beer die de inspiratiebron vormt voor dit kunstwerk. Hij is inmiddels overleden.

Maastricht, Jo de bruine beer

We nemen afscheid van arme Jo en vervolgen onze route. Na een paar honderd meter passeren we het beeld van D’Artagnan. Deze musketier, beroemd geworden door het boek van Alexandre Dumas, speelde een belangrijke rol in de geschiedens van Maastricht in 1673. Bij de belegering van Maastricht sneuvelde bij de Tongerse Poort en het is tot op de dag van vandaag een raadsel waar hij begraven ligt. Ligt hij wellicht bij de kerk van Wolder waar we hebben overnacht? Niemand weet het zeker.

d'Artagnan, Maastricht

Pak jij de handschoen op?

D' Artagnan, Maastricht

Leuke street art

Onderweg in de stad komen we langs leuke street art.

street art, Maastricht
street art, Maastricht
Street art, Maastricht

We laten Maastricht achter ons

Via de stadswallen en wat kruispunten laten we de stad weer achter ons. De wijnwandeling brengt ons langs een paar wijngaarden die vandaag helaas gesloten zijn. Het lijkt me mooi om hier in het voor- of najaar nog eens terug te komen en onderweg wat wijnproeverijen te kunnen doen.

Inmiddels zijn we bij de Sint Pietersberg aangekomen. Zoals je misschien weet, is hier het einde van het beroemde Pieterpad, een lange afstandswandeling van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg.

Sint Pietersberg, Maastricht

Uitzichtpunt Enci-groeve

Na zo’n anderhalf uur lopen, nemen we even een koffiebreak. Maar omdat ik ook nog andere afspraken heb, laten we de Sint-Pietersberg weer snel achter ons. Even verderop zie ik op een informatiepaneel dat Landgoed Sint Pieter een lekkere mousserende wijn produceert, een cuvee van Pinor Noir, Chardonnay en Pinot Blanc. Dat klinkt niet verkeerd.

wijnwandeling

Bij een gezellig café met vuurtjes en warme chocomel slaan we af en maken een klein klimmetje. Op weg naar het uitzichtpunt van de Enci-groeve, een plek die al heel lang op mijn bucket list staat. En het is hier echt wel de moeite waard. Ik vraag mijn vriendin om alvast even vooruit te lopen voor de foto.

ENCI-groeve, uitzicht, Wijnwandeling

Met een beetje vakantaseren lijkt het de Grand Canyon wel!

Enci-groeve, uitzicht, Grand Canyon

Als je iets meer naar links kijkt, denk je dat overigens niet meer.

Enci-groeve, uitzicht, Maastricht

We maken toch maar even een selfie alsof we wel bij de Grand Canyon zijn.

Enci-groeve, Maastricht, uitzicht, Grand CAnyon

Bij de Kiekoet werp ik nog een laatste blik op dit prachtige uitzicht.

wijnwandeling, kiekoet, Enci-groeve, maastricht

De laatste loodjes

Inmiddels beginnen mijn voeten best wel pijn te doen. Aangezien ik grote wandelplannen heb later in het jaar, zal ik echt meer moeten gaan trainen.

Het laatste stuk is nog behoorlijk modderig. Mijn vriendin heeft de hele tijd haar bergschoenen om haar schouders hangen, maar nu zal ze er toch aan moeten geloven.

wijnwandeling, Zuid-limburg, modder

Dat klinkt trouwens wel lekker als we hier door de modder banjeren.

Terug naar de Apostelhoeve

Onderaan het modderpad passeren we de Jeker nog een laatste keer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van dit riviertje nog niet eerder heb gehoord maar ik mag haar wel.

apostelhoeve, wijnwandeling

Nog even doorbijten, we zijn er bijna!

apostelhoeve, wijnwandeling
apostelhoeve, Wijnwandeling

Het laatste stuk van de wijnwandeling kijken we uit op de Apostelhoeve, ons vertrekpunt. Wat een heerlijk uitzicht is dit. Een kwartier later zit het er op. Wat was dit een magisch mooie wijnwandeling!

wijnwandeling, Apostelhoeve

Praktische informatie

Deze wijnwandeling staat in de wandelgids “De mooiste wijnwandelingen in Nederland, 10 wandelingen langs en door wijngaarden”. De gids is geschreven door Mariëlla Beukers en Wanda Catsman en is uitgegeven door uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Onze magische mooie wijnwandeling begint bij de Apostelhoeve, Susterweg 201, net buiten Maastricht. De route is 11 km lang en duurt ongeveer 3 uur. Je kunt parkeren bij de Apostelhoeve. Wij liepen de wandeling in januari maar ik denk dat de route vooral in het voor- en najaar extra mooi is.

Tijdens onze wandeling was door de lockdown alles onderweg gesloten, maar normaliter kun je op diverse plekken onderweg eten en drinken. Deze en andere routes worden up-to-date gehouden op Wandelzoekpagina.nl.

Het wandelboekje bevat veel extra informatie over wijngerelateerde zaken en is de moeite van de aanschaf zeker waard. Aangezien het boekje maar €16,95 kost, heb ik in dit artikel handige tips hoe je voorkomt dat je verzendkosten moet betalen bij Bol.com

B&B Hof van Wolder

We hebben overnacht bij B&B Hof van Wolder. Ik vond het een zeer aangename plek in het gehucht Wolder, net buiten Maastricht. Ze hebben 1 gastenverblijf. De wandeling start op ca. 1 km van de B&B. Een andere leuke rondwandeling is het Ommetje van Wolder, een afwisselende route via het bos naar Château Neercanne. Deze is circa 6 km. De route start bij de bushalte bij kerk. Daar staat ook een informatiepaneel met uitleg.

Klik hier om te boeken bij Hof van Wolder

Wandeltraining van wandelexpert Wanda Catsman

Wanda Catsman is niet alleen co-auteur van de wandelgids van deze wandeling. Wanda is ook wandeltrainer. Wil jij meer wandelen? Ben je beginner of droom je van een grote wandeltocht? En ben je op zoek naar een goed trainingsschema, tips en adviezen? Dan ben je bij Wanda aan het goede adres. Ze kan je helpen met 1 van haar wandelprogramma’s.

wandeltrainer, Wanda Catsman

Wandeltrainer Wanda zet al haar kennis en ervaring in om jou meer plezier uit het wandelen te laten halen en pijnloos verder te kunnen wandelen. Ze ontwikkelde een online wandeltraining voor beginners maar kan je ook ondersteunen bij andere wandeldoelen (10 km, 20 km, meerdaagse wandeltocht). Ze gaat mij helpen met de voorbereiding van een groot wandelproject.

Op de site van Wandeltrainer Wanda vind je meer info over de diverse (online) wandeltrainingen.

Goede wandelschoenen

Als je deze wijnwandeling gaat doen, heb je natuurlijk prettige wandelschoenen nodig. Maar wat zijn goede wandelschoenen? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Toch kun je ook wel afgaan op wat andere wandelaars prettig vinden. Ik heb het uitgezocht en volgens veel wandelaars zijn dit de best beoordeelde wandelschoenen voor dames en heren. Klik op de foto hieronder op meer informatie. 

Zelf wandel ik met heel veel plezier op mijn Hanwags Gritstone II Wide GTX. Ik testte ze uit en schreef er eerder dit artikel over. Sindsdien maak ik er al mijn tochten mee, ook deze wijnwandeling. Ze zijn er in een uitvoering voor dames en heren. 

Vaker dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required


Fotoverantwoording

Bijna alle foto’s in dit artikel zijn van mezelf. Alleen de foto van wandeltrainer Wanda heb ik met haar toestemming gebruikt. In dit artikel staat een paar affiliate links. Als jij via die link iets betstelt, krijg ik daar een kleine provisie van. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost.

3 reacties

 • Ine

  Wat een prachtig verhaal,heerlijk om te lezen.
  Ik heb ook al stukken van deze wandeling gewandeld( woon id buurt van maastricht en dus ook bekend)
  En natuurlijk genoten van je prachtige foto’s..
  Dankjewel

  • vakantaseren

   Dag Ine, hartelijk dank voor je aardige reactie. Is altijd leuk om te horen dat mijn verhalen en foto’s gewaardeerd wordt. Alles went, behalve een compliment 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.