de kracht van het nu
fotoblog

Mijn 30 allermooiste foto’s van 2020

2020 gaat de boeken in als een bizar jaar. Maar tegelijkertijd is het gewone leven gewoon door gegaan. Als ik door de foto’s op mijn telefoon scrol, komen er veel dierbare herinneringen voorbij. Van mooie wandelingen die ik heb gemaakt en nieuwe ervaringen die ik heb beleefd tot bijzondere mensen die ik heb ontmoet. Veel van die foto’s staan niet in een blog maar vind ik wel de moeite waard om te delen. Daarom in dit artikel mijn 30 allermooiste foto’s van 2020.

Januari

kennemerduinen, wandeling

Deze foto heb ik aan het begin van het jaar gemaakt tijdens een NS-wandeling van Santpoort-Noord naar Bloemendaal. Het is de eerste wandeling van vele tochten in 2020. In totaal heb ik denk ik meer dan 1500 km gewandeld. Ben op een gegeven moment gestopt met bijhouden.

Februari

In februari maak ik een paar mooie stadswandelingen o.a. in Rotterdam. Dit is het nieuwe Depot van het Museum Boymans van Beuningen. Het is 1 van de tochten in de “10 x de leukste wandelingen in Zuid-Holland”.

boymans van beuningen, Rotterdam, Depot

Deze foto maak ik tijdens de Singelparkwandeling in Leiden. Een mooie nieuwe tocht langs de singels van Leiden.

singelpark, wandeling, leiden

Speciaal ontworpen bruggen verbinden deze originele route in de Sleutelstad.

singelpark, leiden, stadswandeling

Maart

Net voor de coronacrisis uitbreekt, maak ik nog een laatste stadswandeling van het Station in Den Haag naar Scheveningen. Deze foto die ik heb gemaakt vanaf de pier staat daar voor mij symbool voor. Ik denk dat je wel voelt waarom.

scheveningen, stadswandeling, pier

Vanaf dit moment beperk ik me tot wandelingen in de buurt want de trein is voorlopig een no go. Maar ook in je eigen omgeving kun je genieten, ontdekken velen met mij.

wandelingen, zuid-holland, klinkenbergerplas

Ik ontdek mooie stukjes natuur niet ver van mijn huis en kan ondanks (of is het dankzij) corona genieten van vele wandelingen in mijn eigen ‘achtertuin’.

klinkenbergerplas, zuid-holland, wandelen, mooiste foto's

April

Een van die mooie natuurpostzegels is Lentevreugd vlak bij Wassenaar, waar het net is of je op safari bent.

lentevreugd, wassenaar, mooiste foto's

Een ander gebied dat ik in deze eerste coronamaanden een paar keer bezoek is de Nieuwkoopse Plassen. Wat een pareltje is dat!

Nieuwkoopse plassen, Zuid-holland, mooiste foto's

Mei

In mei worden de coronaregels weer wat versoepeld. Ik zie vanwege de heropening een aanbieding voorbij komen van een strandhuisje bij Kijkduin. Daar hoef ik niet langer over na te denken. We boeken en genieten een weekend lang van zon, zee, zand en strand.

Als ik af ga op de reacties op Instagram, ben ik niet de enige die zit te vakantaseren over dit soort strandhuisjes. De foto krijgt meer dan 700 likes!

strandhuisje, Kijkduin

Juni

Nu de coronaregels versoepeld zijn, kunnen we ook weer iets verder van huis. Een van de leukste ontdekkingen vind ik de Ackerdijkse Plassen van Natuurmonumenten. Even boven Rotterdam langs de A13 ligt dit prachtige stukje natuur.

ackerdijkse plassen, natuurmonumenten

Juli

Het is zomervakantie. Dit jaar gaan we voor het eerst in ruim 30 jaar niet naar het buitenland. En gek genoeg bevalt het me prima, ja je leest het goed. Ik geniet van onze mooie stekjes bij de Voscheheugte, Stayokay Apeldoorn en Buitenplaats Beekhuizen. Vanuit de Stayokay maken we een prachtige fietstocht over de Veluwe. We komen onder meer langs Radio Kootwijk.

Radio Katwijk, veluwe, stayokay apeldoorn

Een echte verrassing vind ik de bossen vlak bij Buitenplaats Beekhuizen. Al eerder was ik een paar keer bij de Veluwezoom maar nog niet in dit on-Nederlands mooie bosgebied. We brengen er 5 dagen door in een safaritent en gaan hier zeker terugkomen.

buitenplaats beekhuizen, veluwezoom, mooiste foto;s

Augustus

Deze maand breng ik wat langere tijd door in Zuid-Limburg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik verliefd word op het prachtige heuvellandschap. Dit gebied is echt het Toscane van Nederland.

zuid-limburg, toscane, mooiste foto's

Vanuit Epen wandel ik zo België in. Toch nog een beetje buitenland dit jaar. Deze foto maak ik bij Teuven tijdens een wandeling met een goede vriend.

Teuven, Zuid-Limburg

September

September gaat bij mij de boeken in als een maand met een prachtige nazomer. Voor het eerst in mijn leven ga ik schilderen. Vooral abstract. Dit is 1 van mijn eerste werken. Het doet me denken aan het noorderlicht maar vooral ook aan tropische oceanen. Wat zie jij erin?

schilderen

Deze maand maak ik een andere stadswandeling door Leiden, de Leidse Loper. Leiden hoort echt wel thuis bij ‘mijn 7 favoriete steden in Nederland.

Leiden, favoriete steden

Leiden, favoriete steden

Oktober

Inmiddels is de herfst in het land, de ideale tijd voor burlende herten. Samen met mijn vriendin ga ik naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om dit voor het eerst in het echt mee te maken. Het inspireert me om het bloggen weer op te pakken, na een blogsabbatical van ruim een jaar. In dit artikel over de burlende herten zit ook een filmpje waarin je het zelfs kunt horen.

burlende herten

Met een vriend maak ik een prachtige wandeling door het herfstbos van Clingendael.

clingendael

November

In november heb ik de smaak van het bloggen weer helemaal te pakken. Ik reis bijvoorbeeld af naar de Maashorst waar ik een verhaal maak met mijn nieuwe wandelschoenen in de hoofdrol. Ik kies voor een insteek waarbij ik vanuit het perspectief van mijn nieuwe Hanwags een verhaal vertel. Ook met bijbehorende foto’s.

hanwag, de MAashorst

Andere mooie plekken die ik bezoek zijn de Utrechtse Heuvelrug en Soesterduinen. Fijn om daar te merken dat ik helemaal in een flow kom als ik weer bezig ben met fotografie.

de kaap, utrechtse heuvelrug

Deze foto die ik maak bij de Soesterduinen, vind ik wel 1 van mijn 3 mooiste foto’s van 2020. Eens?

soesterduinen

Maar ook in mijn eigen omgeving geniet ik van de herfst.

herfst, warmond

We gaan in deze maand ook op bezoek bij onze dochter die studeert in Groningen. Ook zo’n prachtige stad. Vooral het nieuwe cultuurcentrum Forum vind ik erg fotogeniek.

forum, groningen

Voor onze overnachting kiezen we voor de Wildemansheerd, een prachtige plekje op het Groningse platteland. De zonsopkomst hier is magisch.

wildemansheerd, groningen
wildemansheerd, groningen
wildemansheerd, groningen

Op advies van de eigenares van de Wildemansheerd maken we een wandeling in het nabijgelegen Roegwold. Wat een goede tip blijkt dat te zijn!

roegwold, wildemansheerd

December

In december brengen we een weekend door bij goede vrienden. Maar voordat ik daar aankom, maak ik een kleine tussenstop bij de Cenakelkerk in de Heilige Landstichting. Misschien wel de mooiste kerk in Nederland. De foto die ik hier maak, hoort ook bij mijn top 3.

cenakelkerk

Met de vrienden waar we logeren, maken we een inspirerende wandeling door Nijmegen-Noord. Daar stuiten we op “het Gezicht”. Ik vind het een prachtig plaatje.

het gezicht, nijmegen, waalsprong

Op eerste Kerstdag maak ik met mijn vriendin en dochter een wandeling in onze wijk. We worden getrakteerd op de mooiste regenboog die ik ooit zag. Dit is denk ik wel mijn favoriete foto van dit jaar. Daarom begin en eindig ik dit fotoverhaal er mee. Voor mij staat deze foto symbool voor een bijzonder inzicht. Geniet van het moment.

de kracht van het nu

Fotografie

Uiteraard heb ik alle foto’s in dit artikel zelf gemaakt. Een deel heb ik gemaakt met mijn Iphone 6 of de Iphone 8 van mijn vriendin. Met die Iphone 8 maak ik trouwens meestal prachtige foto’s. De andere foto’s heb ik met mijn Canon G7x gemaakt. Dat is een camera waar ik al een paar jaar met veel plezier mee fotografeer.

Maar het kan nog beter. Daarom zit ik nu te vakantaseren over deze Olympus OMD Mark III EZ. Waarom? Omdat ik hiermee denk nog mooiere foto’s te kunnen maken volgend jaar!

Meer van dit? Abonneer je op de nieuwsbrief

* indicates required


4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.