pareidolia
fotoblog

Heb jij wel eens een olifant in een boom gezien?

Zie jij regelmatig gezichten of dieren in willekeurige voorwerpen? Wist je dat er een speciaal woord is voor dat verschijnsel? Dit heet namelijk pareidolia. Ik ben er dol op dus heb op twitter een paar weken geleden gevraagd of anderen ook mooie voorbeelden hebben. Dat heb ik geweten! Ik heb in een korte tijd meer dan 50 reacties gekregen. In dit fotoblog deel ik een selectie van de mooiste pareidolia.

Weet jij wat pareidolia zijn?

‘Heb je dit al eens gezien? ‘ vraagt een vriendin laatst aan me. Ze doelt op een facebookpagina waar mensen allerlei foto’s posten van pareidolia. Pardon? Pareidolia of pareidolie is het verschijnsel waarbij je gezichten of dieren ziet in allerlei willekeurige voorwerpen zoals bomen of wolken. Heb jij wel eens een olifant in een boom gezien?

Van zoiets word ik dus meteen enthousiast. Toevallig heb ik net die week tijdens een wandeling ook een ‘bever’ gespot op een boom.

Ik plaats meteen een oproep op twitter. En ik neem contact op met Frans Kapteijns, op twitter beter bekend als @Boswachterfrans, en vraag hem of hij mijn oproep wil delen. Daar hoeft Frans niet lang over na te denken. Hij is net zo enthousiast als ik, stuurt me meteen 2 mooie pareidolia op en deelt mijn actie onder zijn 14.000 volgers!

Vele tientallen grappige, gekke en griezelige foto’s van pareidolia

Na mijn oproep stromen de reacties binnen. In totaal krijg ik meer dan 50 reacties. Grappige, gekke en soms griezelige foto’s. Uit deze 50 maak ik een selectie. Ik heb daarbij voorrang gegeven aan foto’s uit de natuur. De foto’s moesten ook wel scherp genoeg blijven bij het uitvergroten voor dit artikel.

Uiteraard kun je ook gezichten zien in deurklinken, bierblikjes of andere alledaagse voorwerpen, maar daar heb in dit fotoblog niet voor gekozen. Omdat ik het niet helemaal kan laten, zal ik er op een eind van dit artikel nog een paar inzendingen laten zien, die niet natuurlijk gevormd zijn. Als je dit soort dingen leuk vindt, raad ik je trouwens aan om het twitteraccount @facesinthings eens te bekijken.

Geniet van deze pareidolia en fantaseer er op los

Het leuke van pareidolia is dat iedereen er wat anders in kan zien. Daarom ga ik niet uitleggen wat ik zie maar laat ik dat graag aan jouw eigen verbeelding over. Bij iedere foto heb ik in het onderschrift de maker vermeld. Ik zou willen zeggen, geniet van deze pareidolia en fantaseer er maar lekker op los.

Andere pareidolia

Zoals gezegd ook nog een paar pareidolia die niet natuurlijk zijn gevormd. Die laatste dat is natuurlijk een…. pareidolifant!

Tot slot

Vind jij pareidolia ook zo leuk of heb je zelf mooie voorbeelden? Stuur ze in via twitter of mail ze naar me via vakantaseren@gmail.com. De mooiste zal ik toevoegen aan dit artikel. Dit verhaal wordt dan een soort pareidolie-encyclopedie. Uiteraard vermeld ik, als je dat wil, jou als bron.

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required


Fotoverantwoording

De foto’s zijn een reactie op een twitteroproep. In deze tweet stond dat als mensen foto’s inzenden, ze ermee instemmen dat ik de foto’s in een artikel gebruik (met bronvermelding).

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.