peetra,
wijnvakantaseren

Een Wijn Weekendje Weg in Nederland, wie wil dat niet?

Ben je op zoek naar een leuk cadeau? Bijvoorbeeld voor Vaderdag? Stop met zoeken! Het heerlijke boek ’12X Wijn Weekendje Weg in NL’ van Peetra van der Knaap is hét perfecte cadeau. Voor Vaderdag, voor een verjaardag, voor Kerst, eigenlijk voor alle gelegenheden. In dit artikel leg ik uit waarom.

12X Wijn Weekendje Weg in NL

In hoeveel Nederlandse provincies vind je wijngaarden denk je? Altijd als vinoloog Peetra van der Knaap dit vraagt bij wijnproeverijen, luidt de reactie: ‘twee, drie, vier provincies…’

12x Wijn Weekendje weg in NL

Het juiste antwoord is 12. Er zijn wijngaarden in alle provincies. Verrast? Ik wel, toen ik dit voor het eerst hoorde. Zelfs in Groningen worden druiven geteeld waar wijn van wordt gemaakt. Schrijfster en vinoloog Peetra van der Knaap reisde het hele land rond, bezocht heel veel wijngaarden en kwam terug met bijzondere verhalen over Nederlandse wijnmakers. Die bracht ze samen in het prachtige boek ’12X Wijn Weekendje Weg in NL’.

peetra,

Je zou Peetra wel de ‘godmother’ van het Nederlandse wijntoerisme mogen noemen. ’12X Wijn Weekendje Weg in NL’ is een wijnreisgids door de 12 Nederlandse provincies. Peetra beschrijft niet alleen de authentieke wijngaardeniers en wijnmakers van Nederland, maar ze voegt ook allerlei aardige adresjes voor lunch of diner toe. Vaak zelfs tips voor bijzondere overnachtingen. En altijd staat er bij iedere provincie een aantal verrassende bezienswaardigheden. Kortom, het ideale cadeau voor alle wijntoeristen in eigen land. Dit is hét boek voor wijnlovers, levensgenieters en weekendjeswegliefhebbers (3 x woordwaarde).

Waarom is ’12X Wijn Weekendje Weg in NL’ het perfecte cadeau?

Stel, je staat ‘s morgens op en het zonnetje schijnt. Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Dan valt je oog op het boek ’12X Wijn Weekend Weg in NL’ dat je net cadeau hebt gekregen voor Vaderdag. Je begint erin te bladeren en je ontdekt dat er vlakbij jou in de buurt een wijngaard is die je kunt bezoeken, waar je lokaal geproduceerde wijn kunt proeven en een lekker hapje kunt eten. Toevallig had je net die nacht gedroomd van een bezoek aan een Franse wijngaard maar het duurt nog even voordat de zomervakantie begint. En misschien kun je er niet heen vanwege de corona-maatregelen. Je realiseert je vervolgens dankzij de tips van Peetra van der Knaap dat je nu op de fiets kunt stappen en in je eigen provincie een wijnreisje kunt maken.

Het boek in een paar getallen: 12 provincies, 55 wijngaarden, 129 restaurants, 92 hotels en last but not least 12 geheime adresjes van wijnkenners. Er zit dus altijd wel iets bij in jouw provincie!

De Noordelijkste wijngaard van Nederland

12x wijn weekendje weg

Van Groningen tot Zeeland, van Noord-Holland tot Zuid-Limburg, overal vind je wijngaarden en bevlogen wijnmakers. Je leert ze kennen dankzij de mooie verhalen die Peetra verzamelde. We maken bijvoorbeeld kennis met Elma Middel die met haar wijngaard het Hof van ‘t Hogeland in Mensingeweer, Groningen, een mooie wijn laat maken onder het label Groot Maarslag. Dit is de Noordelijkste wijngaard van Nederland.

12x wijn weekendje weg in NL

Erg leuk vind ik ook het verhaal over Domein Sint-Catharinadal in Oosterhout. Hier zijn het de nonnen van het Norbertinessenklooster die de grootste wijngaard van Noord-Brabant runnen. Trappistenbier kennen we allemaal, maar nonnenwijn, dat is nieuw voor mij. Wijn is echt een non-issue 😉

Zelfs vlakbij mijn geboortegrond in West-Brabant vind ik een wijngaard, Wijngaard de Linie in Made. Daar ga ik zeker eens langs als ik weer in de buurt ben. Maar ook in mijn eigen stad Leiden zit een stadswijngaard. Nooit geweten.

12x wijn weekendje weg in NL

Wijnwandelen tijdens een Wijn Weekendje Weg

In het boek staan allerlei leuke tips voor wat je kunt doen tijdens zo’n Wijn Weekendje Weg. Natuurlijk kun je de wijngaarden bezoeken en een proeverij doen. Maar daarnaast beschrijft Peetra ook allerlei bezienswaardigheden, leuke slaapadresjes, lekkere restaurantjes en geheime adresjes van echte kenners. Mijn interesse voor een Wijn Weekendje Weg is eerder dit jaar gewekt toen ik een magisch mooie wijnwandeling maakte in Zuid-Limburg.

wijnwandeling, Apostelhoeve

Helaas waren tijdens deze tocht de wijngaarden, zoals de beroemde Apostelhoeve, gesloten. Maar ik nam me voor om dit weer snel een keer te gaan doen, bijvoorbeeld die andere beroemde wijnwandeling in Zuid-Limburg die je onder meer langs de wijngaard St. Martinus in Vijlen voert.

St. Martinus

En laat daar net toevallig ook Bas Hoogland wonen. Via Bas leerde ik Peetra van der Knaap en haar boek kennen.

Wat een geweldig leuk boek is dit. Een ‘must have’ voor wijnliefhebbers! – Bas Hoogland

Ik heb er nu al zin in om bij hem op de koffie, of beter nog, op de wijn te gaan tijdens deze wandeling. Voor verdere slaap- en eettips raadpleeg ik natuurlijk mijn nieuwe wijnbijbel ’12X Wijn Weekendje Weg in NL’. Dat wordt weer heerlijk wijnvakantaseren.

12x Wijn Weekendje Weg in NL
’12x Wijn Weekendje Weg in NL‘ is gewoon te koop bij Bol.com. Vandaag besteld is morgen in huis! Zonder verzendkosten. Precies op tijd voor Vaderdag!

Voor meer info zie ook de website van wijnweekendjeweg, deze website begint waar het boek eindigt.

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required/

( mm / dd )


Fotoverantwoording

Dit artikel bevat affiliate links. De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de volgende fotografen: De Apostelhoeve (Laurens Bouvrie), Domein Sint-Catharinadal (Arjan van Dijk). De rest van de foto’s heb ik met toestemming van Peetra van der Knaap gebruikt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.