wendy, tiny house, Noordwijk
vakantaseren

Traveling tiny, grote reizen met een klein rugzakje

Hoi! Mijn naam is Wendy en ik schrijf dit gastblog voor Mario van Vakantaseren. Een paar weken geleden schreef hij een blog over zijn bezoek aan mij in mijn tiny house in Noordwijk. Natuurlijk komt het onderwerp reizen dan ook aan bod. Mijn vriend Timothy en ik houden net als Mario enorm van reizen en doen dat altijd – net als onze manier van wonen – zo minimalistisch mogelijk. Traveling tiny noem ik dat. Omdat Mario binnenkort zijn Kruistocht in Spijkerbroek gaat doen, wilde hij daar graag meer over weten en nodigde me daarom uit om hierover een gastblog te schrijven.

tiny travel, rugzakjes

Geen zin meer om te wachten bij de bagageband

Al voordat wij elkaar leerden kennen, waren zowel Timothy als ik enorme reizigers. Samen hebben we al behoorlijk wat van de wereld gezien. Dit zijn even kort op een rijtje onze gezamenlijke reizen in de afgelopen jaren: Iran, Uganda, India, Egypte & Tanzania, Micronesië & Melanesië  en de  Malediven.

Timothy, een man, heeft sowieso al weinig nodig, maar ik wil liever wel wat keuze hebben. Toen we naar Iran en Uganda vlogen en bij de bagageband altijd alleen op mijn tas moesten wachten, was ik snel om. Tel daarbij op dat je je een gebroken rug tilt met zo’n grote backpack op je rug en je je afvraagt af wat je in hemelsnaam meesleept! Klap op de vuurpijl is thuiskomen en minimaal 4 items uitpakken die je toch niet aan hebt gehad of gebruikt.

Traveling tiny

traveling tiny, wendy

We reizen dus nu altijd met ieder een rugzakje dat als handbagage mee het vliegtuig in mag. Ook handig omdat je dan gewoon alles bij de hand hebt. Dat levert soms mooie voordelen op. Ik weet nog goed dat we een keer klaar stonden om te boarden en we werden omgeroepen. Er was een gezin dat maar voor de helft mee kon wegens overboeking. Ze vroegen of wij een vlucht later wilden nemen, omdat wij geen ruimbagage hadden die van boord gehaald moest worden. Tegenprestatie was dat we de helft van ons geld terug zouden krijgen! Duh, ja natuurlijk! Helaas bleek het achteraf niet nodig…. Ja maar… Natuurlijk!

Het land waar je heen reist en je manier van reizen, tellen natuurlijk wel mee. Want op vakantie naar koude landen wordt het iets uitdagender. Je kleding is dikker, je hebt echte schoenen aan. Maar als je dan gewoon nóg iets minder meeneemt, is het best mogelijk denk ik. En als je met een auto rondtrekt, hoef je je tas niet op je rug mee te nemen dus dan is iets meer of zwaarder ook niet erg. Maar ook dan geldt de hamvraag: wat heb je echt nodig?

Altijd respectvol

traveling tiny

Ik begin altijd met de kledingrichtlijnen van het land waar we heen gaan te checken. Als je ons rijtje van bestemmingen de afgelopen tijd bekijkt, valt het misschien niet meteen op, maar het zijn allemaal bestemmingen waar ik als vrouw niet zomaar in mijn korte broek en blote armen over straat kan. In veel landen is dat eigenlijk not done. Meestal laten ze het aan het strand wel toe, maar voor de rest moeten we ons bijna overal gepast kleden om de lokale bevolking niet tegen de borst te stuiten. Iran was het strengste land want daar moest ik zelfs altijd een hoofddoek dragen. Gelukkig waren we daar in de winter en ik moet zeggen dat het ook wel went. Maar dat betekent dus dat je weinig korte broeken nodig hebt en voldoende lange kleding.

Wat zijn je plannen?

traveling tiny, Wendy

Wij zijn sinds onze reis naar Egypte helemaal into duiken en snorkelen. Timothy heeft me aangestoken. Dat brengt met zich mee dat je daar rekening mee houdt. Als je meer dan 2 of 3 keer per dag het water ingaat, wil je niet de hele tijd met een nat pak lopen. Dus heb je meerdere bikini’s nodig. We hebben inmiddels eigen snorkels, maskers en flippers mee want als je dat steeds moet huren, loopt dat aardig op. En soms kom je op plekken waar het niet te huur is of het ziet er schmutzig uit.

traveling tiny, malediven

Duiken betekent ook materiaal om onder water foto’s en video’s te maken. Die camera’s zijn gelukkig niet zo groot. En ook niet onbelangrijk is je bovenwater camera. Toen we op een safari naar Tanzania gingen, moest grote camera natuurlijk mee. Die mestkever dichtbij moet net zo scherp op de foto als die cheeta in de verte.

Malediven, Tiny traveling

Maar de eilandjes van de Malediven konden we prima vastleggen met onze mobiele telefoons. Dan blijft de grote camera thuis.

Onze fotoboeken ontstaan ‘on the road’

malediven, wendy van leeuwen

Timothy maakt van al onze reizen fantastische fotoboeken die ook een prominente plek in ons tiny house hebben. We pakken ze er regelmatig nog eens bij om even te vakantaseren. De beste foto’s kies je als je het aan het beleven bent. Timothy heeft altijd zijn laptop bij zich om daarop de foto’s per dag of locatie uit te zoeken, bewerken en alvast offline in het boek te verwerken. Meestal schrijf ik de teksten erbij en daarmee is het toch een beetje een creatie van ons beide. De laatste dagen van onze reizen plannen we vaak als relax-dagen. We maken het fotoboek af en vanaf ons vakantie-adres sturen we het online alvast naar de drukker. Een paar dagen nadat we thuis zijn, ligt het al op de mat en kun je iedereen verlekkeren met de beelden in plaats van alleen de verhalen!

WEndy, Malediven

Tijdverdrijf

Zo’n laptop is ook lekker om wat films op mee te nemen trouwens. Er zijn echt wel momenten waarop je even lekker wil chillen. Na een dag met 4 duiken waren we vaak doodop, maar was het te vroeg om te slapen. Of in Tanzania als je vroeg de tent ingaat, omdat je anders opgevreten wordt door muggen. Ik heb ook altijd echte boeken mee. Een e-reader zou natuurlijk heel handig zijn, maar er gaat niets boven een echt boek. En als ik het boek uit heb, ruil ik het in het hostel, hotel of café weer om voor een ander boek. We hebben ook wel eens een reisschaakspel meegenomen maar Timothy is te goed en ik een te slechte verliezer, hahaha!

Voor de dames: de toilettas

Ja, ik ben best ijdel, maar niet op reis. Er gaat geen make-up mee, want dan moet er ook wat mee om het eraf te halen. Zonnebrand, tandpasta, gewone tandenborstel, bio-oil, mini-shampoo, oordopjes en haarolie. Allemaal max. 100 ml, want anders mag het niet in de handbagage mee. En dit is overal bij te kopen als dat nodig is. Verder een kam, wat elastiekjes en wattenstaafjes. Meestal koop ik scheermesje als we daar zijn. That’s it!

Keuzes, keuzes, keuzes!

Tiny house

En dan komt de grootste uitdaging: de kleding. Wat neem je wel of niet mee? Eerst maak ik stapeltjes wat ik graag mee wil, van alles maximaal 2 of 3 stuks. Daarbij rekening houdend met het verwachte weer en de richtlijnen. Daarna is het een afvalrace, want je pakt altijd teveel in. Dan is het afhankelijk van de tas en andere spullen wat er wel en niet in past! De laatste reis heb ik een lievelingsjurkje niet meegenomen omdat die de 2 reizen ervoor ook al mee was. Dan lijken alle fotoboeken zo op elkaar 😉 Geen broeken waar een riem voor nodig is. Eventueel kleding die ik aan het einde van de reis kan achterlaten, want je wil natuurlijk ook wat kopen wat weer mee terug moet, sarong, iets lokaals of souvenirs.

Mijn inpaklijst

inpaklijst, Traveling tiny, Wendy van Leeuwen

Voor onze laatste reis naar de Malediven heb ik het volgende meegenomen (Malediven = 2 weken strand en 1 week vanuit een boot duiken, schouders en knieën moeten bedekt)

Kleding:

  • 2 bikini’s, 7 strings, 2 onderbroeken en 2 bh’s (ik heb ook wel eens in een bh en onderbroek in de zon gelegen, 2 tops zonder mouwen, 2 t-shirts met korte mouwen, 1 lang shirt met lange mouwen (kan ook als jurkje), 2 shorts, 1 lange rok, 2 dunne lange broeken, 1 paar slippers, reiskleding (lange broek, trui, sjaal en gympen want in NL is het koud als je vertrekt en aankomt!), klein dun handdoekje.

Extra’s:

  • Paspoort, inentingenboekje, duiklog en prints van paspoorten en reispapieren, wat medicijnen en paracetamol, noice cancelling koptelefoon (zooooooooo fijn in het vliegtuig!!!!), opladers mobiel en fitbit, 3 boeken, pennen en mapje met mandala’s en paar potloden, duikbril, snorkel en flippers (flippers draag ik tussen mijn tas en rug in), zonnebril in hard doosje, kleine stoffen tas voor ter plekke.

Onderweg gekocht:

  • Sarong met lokale print en t-shirt korte mouwen, hard cover boekje voor aantekeningen.

En klaar is Wendy!

wendy, tiny house, Noordwijk

Inpaktips

Ik verdeel de kleding over twee plastic tassen. Zo kan ik makkelijk de lucht eruit persen en het glijdt makkelijk de tas in en uit. Bij voorkeur twee verschillende tassen zodat je altijd weet in welke wat zit (onderkleding in AH tas en bovenkleding in Vomar tas). Verder heb ik een klein waterdicht tasje dat ik aan de buitenkant van mijn rugtas bindt. Dat zorgt voor de broodnodige extra ruimte en daarin gaat wat klein los spul of de boeken. Deze bind ik onder het elastiek aan de voorkant van mijn rugtas. Mijn flippers gaan als enige niet in mijn tas, die draag ik tussen mijn rug en de tas in. Ze hebben een beetje dezelfde vorm als mijn rug, dus het voelt niet vervelend aan!

Als je in de Instagram Stories van Vakantaseren kijkt, zie je een video van het inpakken. Het past echt allemaal! In de tas van mijn vriend Timothy gaan nog minder kleren 😉 En als compensatie heeft hij de laptop in zijn tas en meestal ook de camera.

Waar zijn de koffers?

Veel tiny housers die ik ken, realiseren zich juist door het reizen dat ze niet zoveel nodig hebben. En willen dat relaxte gevoel thuis behouden. Want eerlijk is eerlijk: zodra ik thuis ben na een reis en in mijn kledingkast kijk, krijg ik al keuzestress. En ik heb tweederde van mijn kleding weggedaan toen ik klein ging wonen. Op vakantie heb ik 2 stuks van alles en dit is allemaal (vind ik) met elkaar te combineren. Het maakt je leven gewoon eenvoudiger en makkelijker. En het zijn toch de grappigste momenten als we ergens tijdens de reis opgehaald worden en ze zoeken naar de bijbehorende koffers! De laatste keer in de Malediven ontstond er commotie want de boot was al leeg en ze dachten dat het op een ander eiland was achtergebleven 😀

Malediven, Traveling tiny

Mocht je nou echt denken dat ik iets vergeten ben op de lijst, laat het me weten! Groetjes, Wendy van Leeuwen

Wendy, traveling tiny, tiny house

Meer weten?

tiny house, Noordwijk,

Wil je meer weten over ons tiny house of heb je nog een vraag voor mij, dan kun je contact leggen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via onze website Noordwijk-Klein of onze facebookpagina. Je kunt me natuurlijk ook volgen op Instagram.

ReizenReizen

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief

* indicates required/

( mm / dd )

Gastblog

Dit is een gastblog van Wendy van Leeuwen. De meeste foto’s in het artikel zijn mezelf. Alleen de foto’s op locatie in de Malediven zijn van Wendy en Tim. In dit artikel staat een affiliate link. Als je via die link iets koopt, krijg ik daar een kleine provisie van. Het mooie is dat die jou niets extra’s kost.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.