city walk,  Pisa,  Toren van Pisa,  toscane

City walk in Pisa

Tijdens onze zomervakantie in Toscane willen we een dag naar Pisa. Een city walk van Ciao Tutti biedt uitkomst. Naast de scheve toren, ontdekken we dat Pisa veel meer te bieden heeft.

Geen reisgids mee

Voor zover ik me kan herinneren, is dit de eerste keer dat we geen enkele reisgids mee hebben genomen tijdens een vakantie. We gaan 3 weken naar Italië en hebben alleen de campings vooraf gepland. De eerste week zitten we in Pomarance. Een klein stadje in Toscane, ongeveer een half uur rijden van Volterra en ruim anderhalf uur onder Pisa.

Als we bedenken dat we een dagje naar Pisa willen, herinner ik me iets over City Walks van Ciao Tutti. De wifi op de camping is traag maar ik slaag er in om de link te vinden. ik betaal via iDeal €2,99 en download de stadswandeling op mijn telefoon. De City Walk is een beschrijving van een rondwandeling van ca. 20 pagina’s  door de stad Pisa. Er zijn diverse city walks voor allerlei steden in Italië.

Ciao tutti, city walk, Pisa

Ik google nog een handige parkeerplaats  en dan gaan we op pad. Het is de eerste wisselvallige dag in Toscane en als we Pisa binnenrijden valt de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig zitten we nog even in een file voor we bij onze bestemming komen. Als we de parkeerplaats (Parcheggio di Piazza dei Miracoli) eindelijk oprijden, is het inmiddels droog. Er is gelukkig nog plek genoeg en snel gaan we op pad.

Veld der wonderen

We blijken echt heel dichtbij de Campo des Miracoli te staan. Het “veld der wonderen” is de beroemdste plek van Pisa met uiteraard de scheve toren maar ook een paar andere beroemde bouwwerken. Natuurlijk willen we ook de toren met eigen ogen zien. Het is er druk maar tegelijkertijd erg grappig om iedereen dezelfde “originele” foto te zien maken.  Je kunt de toren beklimmen maar ik hoor ter plekke dat je daarvoor moet reserveren. Dat gaat vandaag niet meer lukken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ondanks de drukte toch onder de indruk ben van de prachtige bouwwerken op dit “veld  der wonderen”. Door de ruime opzet verdeelt de massa zich rondom de diverse gebouwen. Vanaf de scheve toren, proberen we de city walk op te pakken.

Toren van Pisa, Pisa, Schede Toren, Campo dei Miracoli

Het is even zoeken op het kaartje op mijn iPhone maar even later lopen we richting het Piazza dei Cavalieri. Het is opvallend dat het op dit plein al veel rustiger is dan bij de scheve toren. De meeste toeristen beperken zich denk ik tot dat ene plein. Ze weten niet wat ze missen. We vervolgen onze route en slaan af en toe een klein zijstraatje in. Ik heb in de beschrijving gelezen over een groot kunstwerk van Keith Haring dat ik zeker even wil zien. Aan het eind van een sjieke winkelstraat moeten we naar rechts. Even lijkt het of we het niet kunnen vinden maar als ik het kaartje nog eens goed bestudeer, zie ik waar we heen moeten.

Street Art in Pisa

Aan de zijkant van het klooster Sant’Antonio Abate staat het enorme werk van Haring “Tutto Monde” (letterlijk heel de wereld). In de download lees ik meer achtergrondinformatie over dit bijzondere Street Art kunstwerk.

haring 2

Hij maakte het niet lang voor zijn dood maar het werk straalt een enorme levendigheid uit. Je ziet iedere keer weer nieuwe dingen. Je kunt blijven kijken.

Keith Haring, Street Art, Pisa, Tutto Mondo, city walk

We lopen de winkelstraat weer terug en slaan bij de rivier Arno linksaf. In de kleine steegjes zien we nog meer Street Art. Ik lees later dat overal in Toscane en zelfs daar buiten de kunstwerken van deze kunstenaar/es (Exit Art) te vinden zijn.

Street Art, Pisa, Exit Enter

De kinderen rennen vooruit om iedere keer weer nieuwe pareltjes te vinden. We steken de Arno over en slaan een paar keer af. Ook deze deur die op slot is gedaan, lijkt wel een vorm van Street Art.

Pisa, locked door

Dan ben ik de weg kwijt. Omdat we tegen de richting van de beschrijving lopen, is het lastig om te oriënteren hoe we precies moeten. Het maakt ons niet echt uit en we lopen richting de botanische tuin. Onderweg testen we ook nog het Italiaanse ijs van Pisa. Niets mis mee.

Bij de botanische tuin begint het weer te regenen en we besluiten even een kijkje binnen te nemen. De tuin lijkt zijn gloriedagen achter zich te hebben. De gebouwen zijn toe aan een renovatie en de indeling van de tuin is niet bijzonder. Een bamboebosje springt er uit. Als het droog is. lopen we weer verder en we eindigen de rondwandeling waar we begonnen, bij de scheve toren.

 

City walk praktisch

De city walk  is een prettige en handige manier om een stad als Pisa te verkennen. Er is veel meer te zien dan de iconische scheve toren. Vooral de kleine straatjes en de Street Art vond ik erg leuk om tegen te komen. Je hoeft niet met zware gidsen te lopen zeulen, je kunt de wandeling gewoon op je telefoon of tablet downloaden. Ze zijn ook op papier verkrijgbaar. Je moet uiteraard wel zorgen dat je telefoon of tablet goed opgeladen is. Verder is het raadzaam om de route in de aangegeven richting te volgen. Wij gingen tegen de stroom in en waren daardoor een paar keer even de weg kwijt. Ik zou bij een volgend bezoek aan een Italiaanse stad zeker nog eens een city walk downloaden.  De foto’s en de beschrijving van de bezienswaardigheden zijn zeker van toegevoegde waarde voor je city trip.

Link naar city walks van Ciao Tutti

Verantwoording
Ik heb dit artikel op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid gemaakt. De foto’s heb ik ook zelf gemaakt.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.