vakantaseren, camper huren, Bunk campers
autohuur

Koop VOORAF je eigen risico af bij auto- en camperhuur: 5 handige tips

Sinds ik onze auto 10 jaar geleden heb verkocht, huur ik regelmatig een auto of camper. Ik koop altijd VOORAF mijn eigen risico af. In dit artikel lees je waarom en deel ik een vijftal handige tips.

Ik koop altijd vooraf mijn eigen risico af

Sinds ik geen eigen auto meer heb, huur ik regelmatig een auto of camper. Ik koop daarbij inmiddels altijd VOORAF mijn eigen risico af. In het begin deed ik dat nog niet. Tot die ene keer waarbij het slot van mijn huurauto op een parkeerplaats bij een natuurgebied werd opengebroken. Er werd nauwelijks iets van waarde gestolen maar ik had wel een schade aan het slot van ruim € 500,-. Sindsdien neem ik het zekere voor het onzekere en verzeker ik het eigen risico. Voor mij hoort dit gewoon bij de huursom.

5 handige tips voor het afkopen van je eigen risico

Op basis van mijn ervaring heb ik een aantal handige tips voor je met betrekking tot het afkopen van je eigen risico.

1) Denk vooraf na waar je het eigen risico wil afkopen

Je kunt bijna altijd bij het ophalen van je huurauto of camper ter plekke je eigen risico nog (deels) afkopen. Het voordeel daarvan is dat je, als er iets gebeurt, meestal niet veel gedoe hebt, omdat de autoverhuurder het zelf afhandelt. Dat is in ieder geval mijn ervaring met Hertz Nederland voor de enkele keer dat ik een schade met een huurauto heb gehad.

Hertz, minilease, vakantaseren

Het is echter in de meeste gevallen wel een stuk goedkoper om vooraf je eigen risico bij een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij af te kopen. Ik doe dat sinds een paar jaar bijv. altijd bij Allianz. Als je langer dan een paar dagen huurt, is het kostenverschil met de verzekering bij je autoverhuurder vaak wel interessant.

2) Zorg voor voldoende saldo op je creditcard

Wat heeft dit met het eigen risico te maken, zie ik je denken. Ik zal het uitleggen. Ik had voor een road trip in Marokko vooraf mijn eigen risico in Nederland afgekocht. Ter plekke bleek echter dat ik een hele hoge borg moest betalen via mijn creditcard. Veel hoger dan het saldo op mijn kaart. Ik kon die borg verlagen door, je raadt het al, ter plekke een extra verzekering te nemen. Veel keus had ik niet. Uiteindelijk moest ik een extra verzekering afsluiten om mijn eigen risico opnieuw te verlagen. Deze verzekering kostte bijna net zoveel als de hele week autohuur.

Erg chebbi, merzouga, Marokko, Woestijn, avontuur, SNP Natuurreizen

Ook in een andere situatie speelde iets met mijn creditcard. Voordat ik een camper in Edinburgh meekreeg, werd een borg van 2000 pond op mijn creditcard gezet. Althans dat was de bedoeling. Omdat er nog een aantal aantal andere reserveringen op de kaart stond, had ik niet voldoende saldo. Gelukkig kon ik ter plekke die betalingen afwikkelen waardoor er weer voldoende saldo beschikbaar kwam. Een goede les.

camper, camper huren, rondreis, Schotland

Dus zoek goed uit hoe het zit met de borg en het saldo op je creditcard etc.

3) Wees geduldig bij schade

verzekering, eigen risico, camper, camper huren, Bunk Campers, vakantaseren

Helaas gaat het soms fout. Twee jaar geleden huurde ik een camper in Noord-Ierland. Toen ik de camper inleverde, constateerde ik met de verhuurder een flinke schade waar ik onderweg niks van gemerkt had. Het schadebedrag besloeg mijn maximale borg van 2000 pond. Dat was even slikken. Gelukkig had ik ook nu vooraf mijn eigen risico bij Allianz afgekocht. Die verzekering kostte me voor een week huur ca. € 70,- .

Het duurde wel een aantal weken voordat alles werd afgewikkeld maar na een week of 6 kreeg ik mijn 2000 pond netjes teruggestort via Allianz. Ik was toch echt wel heel erg blij dat ik mijn eigen risico vooraf had afgekocht.

4) Voorkomen is beter genezen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms letterlijk! De schade die ik in Noord-Ierland aan mijn huurcamper had, is waarschijnlijk veroorzaakt tijdens een bochtje achteruit waar ik niet het gehele overzicht had.

Het geeft mij veel rust als ik weet dat ik mij niet druk hoef te maken om enorme kosten als ik een keer pech heb. Daar heb ik graag een paar euro extra voor over. Daarom is wat mij betreft voorkomen beter dan genezen. En koop ik altijd vooraf mijn eigen risico af.

Ik zou daarom ook bij een autohuur in het buitenland de volgende keer ook zeker naar het aanbod vanSunnycars kijken. Bij hen is de afkoop eigen risico in de meeste gevallen al afgekocht.

5) Goede ervaringen met de Eigen Risico Verzekering Autoverhuur

Ik heb persoonlijk erg goede ervaringen met de Eigen Risico Verzekering Autoverhuur van Allianz. Zeker als je een keer flinke schade hebt, weet je hoe prettig het is dat je niet zelf opdraait voor een schade van duizenden euro’s. Je kunt binnen een paar tellen vrijblijvend een premie berekening opvragen. Voor die paar tientjes neem ik het risico niet meer. Jij wel?

Verantwoording

Dit artikel heb ik op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid geschreven. In het artikel staat een paar affiliate links. Als jij via die link een verzekering afsluit, krijg ik daarvan een kleine provisie. En het mooie is dat jou het niets extra’s kost!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.