chateau neercanne
slapen

Zes redenen waarom een gastronomisch weekend bij Chateau Neercanne een uitstekend idee is

Château Neercanne is een prachtig gerestaureerd barokkasteel uit de 17e eeuw. Het ligt ten zuiden van Maastricht, precies op de grens met het Belgische Kanne. Het is het enige terrassenkasteel van Nederland en je kunt er heerlijk dineren. Bovendien kun je er tegenwoordig overnachten in een fijn en luxueus logement. Maar er zijn nog meer redenen voor een gastronomisch weekend bij dit pareltje van de Oostwegelgroep.

chateau neercanne

Heb je iets bijzonders te vieren met je partner? Voor een dag en nacht of zelfs een weekend zijn jullie de kasteelheer- en vrouwe van Chateau Neercanne, een ervaring die je, net als wij, gegarandeerd nooit meer gaat vergeten. In dit artikel vind je 6 redenen waarom ik denk dat een gastronomisch weekend bij Château Neercanne een uitstekend idee is.

gastronomie

1) Gastronomisch dineren bij Château Neercanne

Dineren bij Château Neercanne is een waar gastronomisch genoegen. Dat ze net na ons verblijf zelfs een Michelinster hebben gekregen, verbaast me dan ook helemaal niet. Je kunt kiezen uit verschillende menu’s en (wijn)arrangementen. Wij kiezen voor het 5-gangen-menu en laten ons in deze sfeervolle ambiance in het Chateau graag verrassen door de chef.

chateau Neercanne

De presentatie van het eten is formidabel en iedere keer als er een nieuwe gang komt, is het een lust voor het oog. Maar niet alleen voor het oog, onze smaakpupillen worden vandaag ook eens lekker verwend. Een aantal gerechten springt er echt uit qua smaakbeleving. Het is lang geleden dat we zo heerlijk hebben gedineerd. Om nog een beetje nuchter te blijven, kiezen we toch maar niet voor het wijnarrangement, maar laten we ons door de ober een mooi glas wijn inschenken.

gastronomie

Het wordt een ‘Judith’, een heerlijke droge witte wijn van het St. Martinus Wijndomein uit Vijlen. De wijn is vernoemd naar de vrouw van Camille Oostwegel Senior. Camille Oostwegel heeft Chateau Neercanne weer in haar huidige glorie hersteld, een prestatie die zijn weerga niet kent.

Chateau Neercanne

Het dessert van ons 5-gangen-menu ten slotte, is om je vingers bij af te likken. Het lukt me maar net om dat in deze chique entourage achterwege te laten. We hebben ons heerlijk in de watten laten leggen deze avond dankzij de zeer gastvrije en professionele bediening. Het hele plaatje klopt hier, een Michelinster krijg je natuurlijk niet zomaar.

gastronomie

2) Slapen in het Logement D’Auberge van Chateau Neercanne

In het kasteel bevindt zich boven het poortgebouw en de Auberge een appartement, het Logement, waar je kunt overnachten. Wij hebben de eer om een nacht te gast te mogen zijn in dit logement. Later dit jaar wordt er ook nog een aantal hotelkamers aan toegevoegd. En in het torentje met prachtig uitzicht op het Jekerdal, komt de bruidssuite. Kan het romantischer?

Chateau Neercanne

Het Logement is een heerlijke plek, ook nu het tijdens ons bezoek druilerig weer is. Ondanks de grijze lucht, is het door de vele ramen toch heerlijk licht in een van de twee zitkamers.

logement

Al snel hebben mevrouw Vakantaseren en ik ons favoriete plekje gevonden, in de hoek met uitzicht op het Jekerdal.

chateau neercanne
château Neercanne

Onze slaapkamer bevindt zich precies boven de poort. Met aan de ene kant uitzicht op de binnenplaats van het kasteel en de andere kant op het Belgische dorpje Kanne.

slaapkamer
Chateau Neercanne

Een luxueus Logement

logement

Het luxueuze Logement is van alle gemakken voorzien. Er is een ruime keuken, een heerlijk lichte kamer waar ook de eettafel staat en diverse zithoekjes, een andere zitkamer met lekkere luie banken en een grote tv.

logement

Er zijn twee slaapkamers in het appartement, zoals gezegd een boven de poort en een aan de andere kant van het appartement, naast de badkamer.

slaapkamer logement

Die badkamer is uiteraard ook zeer ruim, met zowel een bad als een heerlijke douche. En ten slotte er is ook nog een werkkamer, een fijne plek waar je een boek zou kunnen schrijven. Over de verdwenen schat van de Freule van Neercanne bijvoorbeeld. Overal om ons heen zie ik mooie kunst.

kunst Neercanne
logement

Via de keuken kom je in de zeer ruime en mooi ontworpen tuin met terras waar je bij goed weer heerlijk van de zon kunt genieten. Met uitzicht op de Jekervallei en het Belgische Kanne. En een echte mergelwand aan de andere kant.

tuin Logement

Ik kan je wel zeggen dat wij na het heerlijke diner, een slaapmutsje in het appartement en een laatste ronde over de binnenplaats van het Chateau, hier als een roos hebben geslapen.

veel licht

3) Wandelen rondom Chateau Neercanne

Een gastronomisch weekend bij Château Neercanne leent zich natuurlijk ook uitstekend voor een mooie wandeling in de omgeving. In het Logement zit in de informatiemap een routebeschrijving. Om onze eetlust alvast wat aan te wakkeren, maken we deze wandeltocht voorafgaand aan het diner.

wandeling Neercanne

We vertrekken bij de poort onder ‘onze’ slaapkamer en lopen richting Kanne. Het is niet zo zonnig, maar de temperatuur is ideaal voor een lekkere wandeltocht. We lopen een klein stukje in België en dan passeren we de grenspaal weer.

grenspaal

Een stuk verder komen we langs de Duivelsgrot. De grot is nu afgesloten voor wandelaars. We spreken een toevallige passant die er als DJ wel eens feesten heeft gedraaid. Een gave ervaring lijkt me.

Duivelsgrot

Vanuit de grot zie je het Chateau in de verte liggen.  

château Neercanne

We steken de Jeker en een weg over en bevinden ons weer vlakbij het Chateau, maar in plaats van links terug te lopen, gaan we bij de Jezuïetenberg naar rechts. Hier hebben we al eens eerder gelopen tijdens een magische wijnwandeling rondom de Apostelhoeve. Uiteindelijk dalen we weer af richting Chateau Neercanne. Net voordat we terug zijn, genieten we nog even van het mooie uitzicht op het Jekerdal.

uitzicht Jekerdal

We hebben een paar uur gelopen en de eetlust is inmiddels zeker opgewekt! Even snel douchen, omkleden en dan zijn we klaar voor het diner!

klaar voor diner

4) Een bezoek aan de prachtige kunst in de Jezuïetenberg

Als je bij Château Neercanne bent, is het echt een aanrader om te kijken of je een bezoek kunt brengen aan de Jezuïetenberg. Omdat wij maar een nacht in het Chateau verblijven, doen we dit al de dag voor ons verblijf.

In de Jezuïetenberg hebben student-Jezuïeten in hun vrije tijd allerlei muurschilderijen en sculpturen gemaakt. Het resultaat is verbluffend. Onder leiding van gids Ger verkennen we de uitgehakte mergelgroeven en bewonderen we de prachtige kunstwerken. Er is hier in de loop van eeuwen een gangenstelsel ontstaan van wel 20 kilometer. Vanaf het eind van de 19e eeuw zijn de studenten begonnen met hun hobby. We wandelen samen met de gids zo’n 1,5 tot 2 uur door de gangen en kijken onze ogen uit. Het is alsof we door een topmuseum onder de grond lopen.

Jezuietenberg

Geniet je even mee van de foto’s?

Jezuietenberg
jezuietenberg
jezuietenberg
alhambra
Jezuietenberg

Voor mij is het een speciaal moment, als ik een portret zie van de overleden freule van Neercanne. Dankzij haar konden de Jezuïeten hier hun gang gaan. Misschien heeft ze haar sieraden en kostbaarheden hier wel ergens verstopt? Maar ja, hier kan ik natuurlijk nooit in mijn eentje gaan zoeken, dan verdwaal ik geheid in al die gangen.

freule

5) De verdwenen schat van de freule van Château Neercanne

Nu ik haar naam heb genoemd, is het misschien goed daar wat meer over te vertellen. De reden dat ik hier ben, heeft alles te maken met de verdwenen schat van de freule, Louise Poswick.

Freule

Toen zij in 1958 overleed, bleken al haar kostbaarheden weg te zijn. Zeer waarschijnlijk heeft ze alles verstopt, dat had ze al eerder gedaan toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog kwamen. Samen met Camille Oostwegel Senior ben ik al eens op zoek geweest bij het Chateau, helaas nog zonder resultaten tot nu toe.

Ook tijdens mijn verblijf in deze grot hou ik mijn ogen open, maar nergens vind ik nieuwe aanwijzingen waar ze de schat verstopt zou kunnen hebben. Later dit jaar organiseer ik samen met Camille Oostwegel een speciale verhaalwandeling over onze zoektocht. Heb je interesse om ook mee te gaan, laat het me dan weten.  

De verdwenen schat is ook dit keer een goede reden om terug te komen naar Château Neercanne, maar helaas hebben we te weinig tijd om echt op zoek te gaan. Dus zal ik weer extra terug moeten komen en me dan niet laten afleiden door lekker eten, fijne wandelingen en mooie kunstwerken in grotten. Om daar nog even bij stil te staan, fietsen we op de terugweg naar Maastricht even langs de begraafplaats waar de freule begraven ligt.

graf freule

6) Een romantisch weekend in Château Neercanne

Hebben jij en je partner iets bijzonders te vieren, dan is een romantisch weekend in Château Neercanne een origineel en onvergetelijk idee. Toevallig was ik jarig tijdens mijn verblijf in het kasteel en heb ik mijn verjaardag samen met mevrouw Vakantaseren in stijl gevierd met ons heerlijke 5-gangen-gastronomisch-menu en luxueus verblijf in het Logement.

St. Martinus

Wat ik nog niet verteld heb, hoe het ons na het diner is vergaan. Na afloop worden we door een van de obers gevraagd of we nog koffie of iets anders willen drinken in de wijnkelder met kaarslicht. Dat klinkt interessant dus we gaan graag op die uitnodiging in.

grotten Neercanne

We komen terecht in de mergelgrotten achter het kasteel waar honderden kaarsjes branden. Wat een prachtige omgeving. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n romantisch type ben, maar hier smelt ik toch wel van. Wauw!

Kasteelheer- en vrouwe van Chateau Neercanne voor een dag

Later die avond, nadat we nog een nachtmutsje hebben gedronken in ons Logement, horen we dat de poort onder ons wordt afgesloten. Als het middernacht is, lopen we nog een rondje over de binnenplaats. Beide poorten zitten op slot en er is verder niemand meer. Al het personeel is vertrokkenen en er zijn geen andere gasten. We realiseren ons ineens dat we nu de enigen zijn in het kasteel.  En misschien nog de geest van de freule.

Chateau Neercanne

Dus, besef ik ineens, nu zijn wij even de kasteelheer- en vrouwe van Château Neercanne! Dat voelt wel even bijzonder! Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik zoiets meemaak. Een bijzondere manier om je verjaardag te vieren, een die ik iedereen kan aanraden!  

Château Neercanne

Praktische informatie

Een verblijf en/of gastronomisch diner bij Château Neercanne kun je rechtstreeks boeken bij de Oostwegel Groep. Het Logement is een zeer populaire bestemming dus reserveer ruim van tevoren. Zeker nu het Chateau een Michelinster heeft ontvangen. Bij het Logement wordt ook een uitgebreid ontbijt geserveerd.

ontbijt Logement

De kunstwerken in de Jezuïetenberg zijn alleen te bezoeken via een rondleiding. Boek je bezoek via de site van de Stichting de Jezuïetenberg.

De routebeschrijving van de wandeling die we hebben gemaakt, bevindt zich in een informatiemap in het Logement. De wandeltocht is ook gemarkeerd met kruisjes en duurt een paar uur.

camillle oostwegel, Chateau Neercanne

Wil je op de hoogte blijven van de speciale verhaalwandeling die ik later dit jaar samen met Camille Oostwegel Senior organiseer over de verdwenen schat van de freule van Neercanne, stuur me dan een mail (vakantaseren@gmail.com). Zodra ik meer concrete informatie heb over de datum en prijzen, stuur ik die naar je op.

In dit zeer lezenswaardige boek ‘Alles moet bevochten worden’ kun je lezen hoe Camille Oostwegel Senior er in is geslaagd het Chateau en de rest van de Oostwegelgroep tot een groot succes te maken. Persoonlijk vind het een zeer inspirerend boek over een bevlogen man wiens persoonlijke missie het is om het cultureel erfgoed in Zuid-Limburg te beschermen.

Samenwerking

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Oostwegel groep. Alle foto’s heb ik zelf gemaakt en kunnen zonder voorafgaande toestemming van mij niet worden gebruikt. De eindredactie van het artikel was, zoals gewoonlijk, in de deskundige handen van Astrid van Unen van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.