Geniet jij ook zo van de tv-serie van de NRT ‘Het Verhaal van Nederland’ over de familie van Oranje-Nassau? Presentator Daan Schuurmans sluit iedere aflevering af met informatie over de gratis podwalks die gebaseerd zijn op het tv-programma. Als ik de app heb gedownload, zie ik er dat ook een wandeling bij mij in de buurt is: ‘Hofstad in Beweging’. Deze podwalk in Den Haag wil ik zelf wel eens uittesten.
Podwalk ‘Het verhaal van Nederland’ uitgetest
Met de trein reis ik naar het vertrekpunt, het Malieveld in Den Haag. Op advies van een kennis van X heb ik de app en deze specifieke podwalk al vooraf thuis gedownload. Zodra ik in de buurt kom van het precieze vertrekpunt, begint Daan Schuurmans tegen me te praten. Deze podwalk is gebaseerd op de aflevering ‘Dans om de troon’.
Tijdens deze wandeling hoor je hoe de stad in de 17e eeuw een echte hofstad wordt. Twee vrouwen spelen daarin de hoofdrol: winterkoningin Elizabeth van Bohemen en haar hofdame Amalia van Solms. Tijdens de podwalk van het Verhaal van Nederland passeer je belangrijke plekken uit het leven van deze twee interessante en invloedrijke vrouwen. Amalia slaagt er met haar ambitie in om de familie van Oranje-Nassau een vorstelijk aanzien te verschaffen en ze weet met haar slimme acties de dynastie van uitsterven te behoeden.
Eerst de Hofstad in
Vanaf het Malieveld leidt Daan me verder de Hofstad in. Iedere keer als ik in de app op een bolletje met een volgend nummer kom, vertelt hij automatisch verder. Zo passeer ik al snel de Kloosterkerk waar Amalia van Solms trouwt met Stadhouder Frederik Hendrik (prins van Oranje). Helaas is de kerk vandaag niet geopend voor bezoek.
Dankzij de podwalk kijk ik met een hele andere bril naar de plekken waar ik al veel vaker langs ben gelopen. Daan geeft goede aanwijzingen en dankzij het kaartje in de app is het bijna onmogelijk om onderweg te verdwalen.
Langs de Hofvijver aan het Binnenhof loop ik weer terug naar het Malieveld en daar sla ik af richting Den Haag Centraal. Ik passeer het Haags Historisch museum en het Concertgebouw.
Voor het station betreed ik het Haagse Bos, voormalig jachtterrein van de adel. De rest van de podwalk zal ik door dit stadspark lopen. Ondertussen kom ik af en toe andere mensen tegen die dezelfde route lijken te lopen. Ook zij hebben oordopjes in en vermoedelijk zijn ze net als ik met Daan Schuurmans aan de wandel.
Huis ten Bosch
Bij Huis ten Bosch bereik ik het keerpunt. Dit is de plek die gebouwd is als zomerverblijf voor Amalia. Nu woont ons koninklijk gezin daar, met toeval of niet, weer een Amalia. Helaas nodigt Willy me niet uit op de koffie, de poort blijft voor mij gesloten.
Via een andere route loop ik weer door het Haagse Bos terug richting het Malieveld. Regelmatig passeer ik een bolletje en vertelt Daan het verhaal verder. Omdat ik de aflevering ‘Dans om de Troon’ onlangs heb gezien, herken ik veel van wat hij vertelt. Maar ook zonder de serie te kijken, is het verhaal volgens mij prima te volgen. Ik moet eerlijk bekennen dat de geschiedenis van de Oranje-Nassaus mij totaal onbekend was tot dat ik deze serie ben gaan kijken.
Na ongeveer anderhalf uur en 12.000 stappen sta ik weer bij het beginpunt op het Malieveld. Iets verderop zie ik een paviljoen en daar sluit ik deze podwalk af met een Haags bakkie en een stuk appeltaart.
Conclusie: de podwalk over “Het verhaal van Nederland” is leuk en onderhoudend
Deze podwalks zijn een leuke en onderhoudende manier om een stad op een andere manier te verkennen en kennis te maken met het interessante ‘Verhaal van Nederland’. Ik heb zin om ook de andere locaties te bezoeken en de verhalen daar te beluisteren. Sowieso is een podwalk een originele en prettige manier om kennis te maken met een stad. Een paar maanden geleden heb ik zo ook Delft al eens herontdekt.
Praktisch
Deze podwalks zijn geïnspireerd op de tv-serie ‘Het Verhaal van Nederland’ die wordt gepresenteerd door Daan Schuurmans. Van ‘Het Verhaal van Nederland’ inmiddels twee seizoenen. Deze podwalk in Den Haag is gebaseerd op een aflevering van het tweede seizoen over de Oranje-Nassau-dynastie. Er is inmiddels ook een boek uitgebracht met nog veel meer informatie, foto’s en achtergronden.
In totaal zijn er 18 podwalks beschikbaar op de volgende locaties: Anloo, Apeldoorn, Baarn, Breda, Brielle, Buren, Den Haag, Den Helder, Deventer, Dokkum, Hattem, Hoorn, Leeuwarden, Muiden, Nijmegen, Veenhuizen, Vught en Willemstad. De keuze is reuze, en er is ook vast wel eentje bij jou in de buurt.
Makkelijke navigatie
Onderweg moest ik heel af en toe een paar meter van de route op de app afwijken om een nieuw verhaal te starten. Maar je kunt ook zelf de verhalen handmatig starten als je dat zou willen. Het is zeer gemakkelijk navigeren met de app.
Een handige tip is om de gratis podwalk thuis al te downloaden, want dat scheelt je heel wat data onderweg. En zorg dat je mobiele telefoon goed opgeladen is, want zo’n wandeling verbruikt de nodige energie. Je kunt natuurlijk ook een powerbank meenemen om tussendoor op te laden.
In het Haagse Bos is verder geen horeca, maar in de stad en op het Malieveld heb je keus genoeg. Als je onderweg ook bij bepaalde locaties naar binnen wilt, moet je uiteraard wat extra tijd uittrekken voor de podwalk. De wandeling is zo’n 7 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur.
Samenwerking
De eindredactie van dit artikel was in handen van Astrid van Unen van U-producties. In dit artikel staat een affiliate link. Als jij iets via die link bestelt, krijg ik een kleine provisie. Daarmee kan ik dit soort verhalen blijven maken. Het kost jou niks.