Street Art stadswandeling Den Haag
wandelen

Street art Den Haag: een stoere stadswandeling in een stripboek

Zeg de woorden street art, hergebruikt erfgoed en wandeling en je hebt meteen mijn volle aandacht. In de wandelgids ‘Den Haag, acht keer anders’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig staat een stadswandeling in Den Haag die precies die onderwerpen combineert. Aan de wandel dus!

Stadswandeling Den Haag

Stadswandeling Den Haag, acht keer anders

De nieuwe wandelgids ‘Den Haag, acht keer anders’ bevat 8 stadswandelingen in Den Haag tussen de 6 en 13 kilometer. Iedere wandeling heeft een uniek thema, zoals de ‘Groene stad’, ‘Teksten in de Buurt’ en ‘Herinneringen aan de oorlog’. Mijn aandacht wordt direct getrokken door stadswandeling nr. 7. Deze citywalk geeft een beeld van de street art en het herleefd erfgoed in de Laakhavens en de Binckhorst. Dit zijn beide gebieden in Den Haag die ik nauwelijks ken.

Stoere stadswandeling langs street art in Den Haag

Street Art stadswandeling Den Haag

Deze stadswandeling is 10 kilometer en begint direct achter station Holland Spoor. Ondanks de wat sombere weersvoorspelling, is het gelukkig droog en ga ik op pad. Al snel kom ik bij het eerste street art werk van Karski en beyond. De titel is ‘Mural of change ‘ en laat naast klimaatverdedigster Greta Tunberg twee andere mensenrechtenverdedigers zien: Vitaly Safarov uit Georgië en Berta Caceres uit Honduras. Een mooi eerbetoon. De street art artiest Karski is voor mij geen onbekende. Zijn werk vlakbij mij om de hoek vormde de inspiratie voor mijn eigen Vakantaseren Street Route van Leiden.

Voormalig slachthuis

Bij deze stadswandeling is onderweg veel bijzondere street art te zien, maar extra leuk vind ik de combinatie met hergebruikt erfgoed. Dat zijn meestal voormalige industriële gebouwen die een nieuwe toepassing krijgen, zoals het Haagse slachthuis. Voor de herinrichting van dit terrein wordt de beroemde Italiaanse architect Aldo Rossi ingeschakeld. Hij ontwierp ook de prachtige trap in het Bonnefantenmuseum. De wandelgids geeft veel achtergrondinformatie bij de verschillende street art werken en erfgoedplekken zodat je ook weet waar je naar loopt te kijken.

Street Art stadswandeling Den Haag

Een mooi vierluik van Karski

Iets verderop passeer ik een mooi vierluik van Karski dat symbool staat voor de loop van het leven: een wat treurige vrouw van middelbare leeftijd, een ooievaar met baby, een jongetje met een speelgoedvliegtuigje en een donkere vrouw in de bloei van haar leven (bron: Den Haag acht keer anders). Deze werken zijn gemaakt in opdracht van woningcorporatie Staedion. Street art wordt vaak gemaakt met toestemming en/of in opdracht van de eigenaar van een pand. Dit in tegenstelling tot graffiti.

Street Art stadswandeling Den Haag

Iets verderop zie ik in de verte een schildering van een ooievaar op een straathoek, die uiteraard niet mag ontbreken in een Haagse stadswandeling.

Street Art Den Haag

Dit is een stuk van Den Haag waar ik nog niet vaak ben geweest en ik ben blij dat ik voor vandaag deze route heb gekozen. Ik wandel verder en passeer een grote koffiepot en stoeltje op zijn kant aan de waterkant. Ook street art wat mij betreft.

Street art hotel valt tegen

In de trein onderweg naar Den Haag heb ik in de routebeschrijving gelezen over een hotel dat een waar street art festijn zou zijn. Dat lijkt me een toepasselijke plek voor een pauze. Maar voordat ik daar ben, begint het ineens stevig te regenen. Gelukkig passeer ik net een fastfoodrestaurant met een grote M en besluit dat ik daar maar even schuil onder het genot van een frietje.

Street Art stadswandeling Den Haag

Als het weer droger lijkt, wandel ik verder en al snel sta ik voor het Hague Teleport hotel. De zuilen zijn beschilderd en vol verwachting ga ik naar binnen. Mag ik even rondkijken, vraag ik? Dat mag en even is niks te veel gezegd. Binnen 1 minuut sta ik weer buiten want er valt namelijk niet heel veel te zien. “Misschien op de parking achter het hotel?”, zegt het meisje van het hotel nog behulpzaam. Inderdaad, daar is wel iets te zien, maar mijn hooggespannen verwachtingen worden hier niet helemaal waargemaakt. Geen nood, ik vervolg mijn route. Er is nog veel meer te zien.

Street Art stadswandeling Den Haag

Ik passeer een prachtige mural van Collin van der Sluijs en SuperA. Het is een portret van Ellen Page, bekend van de Netflix-serie ‘The Umbrella Academy’ die ik op aanraden van mijn dochter toevallig heb gekeken. Ik app haar een foto en even later krijg ik al een reactie. Ellen Page is geen actrice, maar acteur Elliot Page, zegt ze. Weer wat geleerd. Wist jij dat?

Street Art stadswandeling Den Haag

Op een andere hoek van dit gebouw zit ook een mooi kleurrijk werk. Van 13 verschillende kunstenaars. Een soort selfie.

Street Art stadswandeling Den Haag

Een Haags bakkie bij Capriole: koffie sinds 1975

Op die hoek sla ik af richting het water. Bij een klein haventje zitten twee cafés: Glaswerk en Capriole. Mooie staaltjes hergebruikt erfgoed. Glaswerk was vroeger het laboratorium van een verffabriek, Capriole. Bij het laatste adresje ga ik naar een binnen voor een Haags bakkie.

Op de ingang staat ‘koffie sinds 1975’ en een beetje vilein denk ik bij mezelf als ik de koffie proef, dat je dat wel kunt proeven. Deze koffie smaakt erg bitter, alsof hij erg lang geleden gezet is en ondanks alle melk die ik toevoeg, gaat deze geen hoge ogen gooien in mijn koffie top 40. Jammer, want het is een mooi etablissement.

Street art bij het skatepark

Na de koffie loop ik het stuk terug naar de Binckhorstlaan en pak ik de hoofdroute weer op. Ik passeer de voormalige Fokker Terminal die nu een evenementenlocatie is. Op de parking zit een prachtige muurschildering, maar door de hekken kan ik hem niet goed van dichtbij fotograferen.

Street Art stadswandeling Den Haag

Even verderop zit een skatepark en binnen in de skatehal is het weer volop genieten van veel vrolijke schilderingen. Ondertussen vliegen kinderen op stepjes aan alle kanten langs me heen.

Kompaan bier

Street Art stadswandeling Den Haag

Ik vervolg de route en na wat afslagen links en rechts beland ik op het terrein van de voormalige Caballero fabriek. Ook dit is nu een eventlocatie. Ik herinner me dat ik hier wel eens geweest ben voor mijn werk. Omdat het nu zaterdag is, valt er hier vandaag verder weinig te beleven. Dat geldt niet voor Kompaan, de Haagse Brouwerij die even verderop zit.

Street Art stadswandeling Den Haag

Binnen is het gezellig druk en buiten ligt een leuk terras aan het water. Ik kijk op mijn telefoon en oordeel dat het nog wat te vroeg is voor bier en loop door. Ik neem me voor hier een keer terug te komen met een paar vrienden uit Den Haag. Het begint helaas weer wat te miezeren en ik versnel mijn pas. Want volgens de beschrijving komen nu twee hoogtepunten van street art in de Binckhorst.

Santa Barbara is hoogtepunt street art stadswandeling Den Haag

En dat is niet gelogen. Het eerste werk van Karski (yep, daar is ie weer) verwijst naar de Anthony Fokker school, de talrijke autobedrijven die hier zaten en de hanen en kippen die hier veelvuldig rondscharrelden.

Street Art stadswandeling Den Haag

Inmiddels regent het harder, maar voor het werk om de hoek neem ik toch wel even mijn tijd. Hier schilderde Lily Birk een portret van Santa Barbara, een verwijzing naar de begraafplaats aan de overkant die ook zo heet. Dit is zeker een hoogtepunt van deze route.

Street Art stadswandeling Den Haag

Laatste tussenstop bij Bink 36

Street Art stadswandeling Den Haag

Ondertussen begin ik mijn voeten te voelen en zie ik gelukkig dat ik nog maar een stop heb voordat ik weer naar Holland Spoor terugkeer: Bink 36. In dit voormalige PTT-gebouw is nu een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd. Op de vijfde verdieping zit de Harbour Club, een chique clubrestaurant. Dit gaat pas om 5 uur open, maar ik waag het erop en neem de lift naar boven. Dit zijn precies dezelfde liften als in het PTT-gebouw waar ik in mijn studententijd in Nijmegen heb gewerkt. De Harbour Club is inderdaad gesloten, maar van een vriendelijke medewerker mag ik even binnen rondkijken.

Echt wel een toffe plek om nog eens terug te komen voor een smakelijke verse vismaaltijd. Ach, ‘morgen is er weer een nacht’, aldus de laatste mural die ik fotografeer in de spoortunnel voordat ik terugloop naar Holland Spoor. Ik heb echt genoten van deze stadswandeling.

Street Art stadswandeling Den Haag

Praktische informatie over deze street art stadswandeling in Den Haag

Deze stadswandeling in Den Haag ‘Street art en herleefd erfgoed’ is een van de stadswandelingen uit de gids ‘Den Haag, acht keer anders’, samengesteld door Gerard Goudriaan en uitgegeven door uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Deze uitgeverij veroverde de Oscar onder de wandelprijzen. Voor haar hele oeuvre werd zij door de Fiets- en Wandelbeurs beloond met de prestigieuze Gouden Wandelschoen.

Street Art stadswandeling Den Haag

De wandeling is 10 kilometer en ik heb er ongeveer 3 uur over gedaan, inclusief een tweetal korte pauzes en het maken van veel foto’s onderweg. Je kunt via een QR-code de tocht ook op je telefoon laden als routebeschrijving of GPX-bestand. Zelf vind ik het prettig om de gids mee te nemen, vooral vanwege de interessante informatie over de verschillende locaties onderweg en het handige kaartje. Onderweg hoef je je niet te vervelen want er is veel mooie street art te zien en oude gebouwen die een toffe nieuwe bestemming hebben gekregen. Kortom, een stoere stadswandeling in een stripboek.

Street Art stadswandeling Den Haag

Wil je meer street art in Den Haag zien, check dan de tips in dit artikel van Denise van Follow my footprints met de mooiste en nieuwste street art in de Hofstad

Deze gids en andere gidsen van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig zijn verkrijgbaar bij Bol.com.

Voorkom dat je verzendkosten (bij bestellingen tot €20,-) moet betalen met deze Digitale Cadeaubon van € 5,-

Onderweg is voldoende horeca.

Samenwerking

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven. Het copyright van alle foto’s berust bij mij. De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties.

4 reacties

 • Denise

  Dank je voor het noemen van mijn blog Mario! Het is inderdaad een deel van Den Haag waar je als bezoeker normaalgesproken niet zo snel komt.
  Ik ben wel benieuwd naar de andere wandelingen in het boekje. In coronatijd (maar ook daarvoor en daarna) heb ik zóveel gewandeld en gefietst door Den Haag dat ik ook die plekken ongetwijfeld moet kennen.

 • Ellen.

  Ik heb hem ook gelopen. Liever had ik de fiets genomen. De afstand is groot en gaat vooral doir de Binckhorst. Dat is nu niet beoaakd een prettig wandelgebied. Door afbraak zijn er ook objecten verdwenen.

  • vakantaseren

   Het is inderdaad geen korte wandeling maar door het hergebruikt erfgoed en de vele street art vond ik het juist leuk om de (her)ontwikkeling van de Binckhorst te zien

 • Mirjam

  Ik ben fan van street art en vind de Binckhorst in dat opzicht geweldig. Verder blijft het er toch behoorlijk troosteloos, ondanks alle pogingen om er wat van te maken. Het niveau van de Haagse Street Art vind ik hoog en dat maakt deze wandeling de moeite meer dan waard.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.