Weerribben
wandelen

3 X wandelen in de Weerribben: van Muggenbeet tot Nederland

In dit artikel beschrijf ik 3 wonderschone wandeltochten bij Nationaal Park Weerribben – Wieden. De eerste is een korte interactieve wandeling van ongeveer 2 kilometer door vestingstad Steenwijk. De tweede trip is een mooie rondwandeling van 15 kilometer dwars door de Weerribben, van Muggenbeet tot Nederland. De derde tocht is een tweedaagse wandeling van Steenwijk via Giethoorn en de Wieden naar Meppel van ongeveer 35 kilometer. In het Nationaal Park zijn nog veel meer wandelroutes. De Weerribben en de Wieden hebben voor alle wandelaars wat wils, het is een echt wandelwalhalla.

Weerrribben

1) Interactieve vestingsroute Steenwijk

Tijdens het Hemelvaartweekend brengen we een aantal heerlijke dagen door in Nationaal Park Weerribben–Wieden. We maken daar verschillende wandeltochten, een daarvan is een interactieve wandeling door vestingstad Steenwijk.

Steenwijk

Met onze OV-fietsen rijden we vanuit de airbnb in Dwarsgracht naar Steenwijk. We hebben een stevig windje schuin van voren, dus we moeten flink doorstampen. Na een half uurtje zijn we gearriveerd.

Handige app

Op aanraden van de Stichting Nationaal Park Weeribben-Wieden hebben we de app van Nationaal Park Weerribben-Wieden al vooraf gedownload. Want daarin zit ook de interactieve Vestingroute door Steenwijk die we vandaag willen lopen. Als we eenmaal in Steenwijk zijn, starten we de app op en proberen we het startpunt van de route te lokaliseren. We zien de meters tot onze bestemming op de app aftellen en dan lijken we in de buurt te zijn. We parkeren de fietsen en gaan aan de slag.

Steenwijk

Op de app zien we allerlei plekken waar de route langsgaat. We lopen naar een zo’n plek toe maar daar gebeurt niets. Dan bedenk ik dat er misschien een vaste volgorde is. Een plek is wat opgelicht en als we daar in de buurt komen, krijgen we een mogelijkheid voor meer info. Eureka! We weten hoe het werkt. De Vestingroute begint bij het standbeeld van Johan van de Korput. Al wandelend zullen we het verhaal lezen over hem en Steenwijk tijdens de (bezetting in de) 80-jarige oorlog.

Steenwijk

Mooie groene stadswallen

Steenwijk

We gaan op pad en lopen iedere keer naar het volgende opgelichte bolletje. Daar lezen we een stukje en doen soms een opdracht of beantwoorden een quizvraag. We lopen langs de 12 meter hoge stadswallen die Steenwijk beschermden tegen de Spanjaarden en andere belegeraars. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet wist dat dit een stad is met zoveel historie. Het zijn mooie groene stadswallen en bij een poort beklimmen we ze. Zo krijgen we stukje voor stukje het verhaal te horen van Johan van der Korput en Steenwijk.

Steenwijk

Na de stadswallen doorkruisen we de Vestingstad en circa anderhalf uur later zijn we weer terug bij het beginpunt. We hebben alle opdrachten gedaan, vragen beantwoord en verhalen beluisterd. We hebben Steenwijk uitgespeeld!

Steenwijk

Leuke manier om een stad te leren kennen

Deze interactieve Vestingroute is een leuke manier om Steenwijk te leren kennen. De combinatie van historische verhalen met een wandeling door dit mooie stadje met veel geschiedenis maakt dit tochtje zeker een aanrader als je in de buurt van Nationaal Park Weerribben-Wieden bent. En als je klaar bent, pak je nog even lekker een terrasje mee op de gezellige markt.

2) Rondwandeling Weerribben: Wetering – Kalenberg- Nederland – Muggenbeet – Wetering

Muggenbeet

Ook deze wandeling maken we op aanraden van de Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Vanuit onze overnachtingsplek in Dwarsgracht maken we eerst een mooie fietstocht door het natuurgebied en platteland van het Nationaal Park. Met behulp van de wandelkaart hebben we vooraf gekeken naar een goed vertrekpunt. Vertrekkend vanuit onze airbnb kunnen we het beste in Wetering beginnen. We fietsen er heen en parkeren onze fietsen bij een cafeetje.

Weerribben

We hebben geluk want het is weer prachtig weer. De vogels kwetteren er lustig op los en het is overal groen om ons heen. Bij een picknickbankje aan het water laten we de natuur even op ons inwerken. Vanuit ons plekje zien we een aantal jongens iets verderop zwemmen in het water. Lijkt mij nogal fris, maar zij lijken daar geen last van te hebben.

Weerribben

Kalenberg-zuid in het hart van de Weerribben

We lopen door en na een tijdje komen we bij een klein dorpje, Kalenberg in het hart van de Weerribben. Volgens de kaart moeten we hier een andere kant op, maar dit willen we toch wel even van dichtbij zijn. We steken het bruggetje over en bevinden ons in Kalenberg-Zuid. Dat belooft nog wat!

Weerribben

Kalenberg is een prachtig dorpje, bijna alle huizen liggen aan het water. Deze woningen zijn alleen maar bereikbaar met een boot. Als ik eerlijk ben, vind ik dit veel charmanter dan Giethoorn. Niet zozeer door de mooie huizen, maar vooral door de rust die hier nog heerst. Die wordt alleen verstoord door fietsers die in groepjes langs ons komen. Na een meter of 500 zien we een terrasje aan het water.

Weerribben

Geld in de klomp

Daar strijken we neer voor een lekkere espresso macchiato. Wat een heerlijk plekje is dit. We zitten aan het water en zien de boten en kano’s passeren. Het leuke is dat dit ook een terras is waar je kunt aanleggen met je boot. We nemen ons voor hier later tijdens ons verblijf nog terug te komen om te kajakken. Reserveren hoeft niet, zegt de man achter de bar, er zijn altijd wel bootjes beschikbaar.

Weerribben

We kijken ook uit op een brug die regelmatig omhoog gaat voor passerende boten. De brugwachter doet de brug open en steekt met een stok een klomp richting de boot. Het kost € 2,20 en betalen gaat nog steeds op deze ouderwetse, maar charmante manier.

Welkom in Nederland

We vervolgen onze wandeling en lopen via Kalenberg-Zuid terug naar de route. Kalenberg-noord bewaren we voor een andere dag. Ik zie dat we naar Nederland lopen!

Weerribben

Het zal me benieuwen. De route gaat over een fietspad en we moeten regelmatig opzij om fietsers te laten passeren. Wel voert de wandeling ons dwars door de Weerribben. Dit is een van de weinige plekken waar je echt dwars door het natuurgebied heen kunt wandelen.

Weerribben

Ineens bevinden we ons in Nederland. Huh, ik dacht dat we daar sowieso al waren. Leuk detail is dat het plaatsnaambord ook oranje is. Nederland bestaat uit een paar huizen en daarna komen we in het mooiste stuk van de route.

Weerribben

Vlinders en libellen

We lopen nu op een stuk waar geen fietsers kunnen komen. Overal om ons heen zien we bloeiende bloemen, fladderende vlinders en vliegende libellen. We komen een paar mensen tegen die ons informeren dat er hier ook koninginnepages te zien zijn. En inderdaad, even verderop zien we er een paar zitten. Wat een vliegende plaatjes!  

Weerribben

Helaas zijn ze me te snel af om te fotograferen, maar toevallig heb ik een gidsje bij waar ze ook in staan. En daarna zien we prachtige koperkleurige libellen, honderden. Ik word er blij van dat hier nog zoveel insecten te zien zijn. Dat lijkt me een goed teken voor de stand van de natuur.

Weerribben

Muggenbeet

En dan is het zover, we lopen Muggenbeet binnen. Als er ooit een verkiezing komt voor de leukste plaatsnaam, dan zal dit dorpje hoge ogen gooien. Later die avond lees ik in een boek in onze Airbnb dat Muggenbeet inderdaad bij de verkiezing van de mooiste plaatsnaam van Nederland, de derde plek behaalde. Na Doodstil en Waterlandkerkje.

Weerribben

Een twittervolger informeerde me al eerder die dag dat de naam ‘Muggenbeet’ niets te maken heeft met muggen en beten. Verrassend. Want mevrouw Vakantaseren is de avond voor deze wandeling helemaal lek gestoken! Mückenbeecke of Mugghenbete, oudsaksisch voor kleine beek, was oorspronkelijk de naam van de waterloop die door dit buurtschap loopt.

Voorafgaand aan onze reis, heb ik op twitter gemeld dat ik naar Muggenbeet zou gaan.

Muggenbeet

Diverse mensen tipten me om dan zeker even naar Geertien te gaan, een begrip in Muggenbeet en omstreken. Geertien blijkt een gezellig ouderwets café met terras aan het water te zijn. De appeltaart en koffie smaken hier inderdaad uitstekend en het is een lekker en populair plekje.

Muggenbeet

Muggenbeet

Laatste loodjes

Vanaf Muggenbeet lopen we het laatste stuk weer dwars door een polder met mooie uitkijkjes op de Weerribben. Ik zie tal van zilverreigers en knobbelzwanen. Een mooi gezicht. Na 15 kilometer staan we weer bij onze fietsen en kijken we terug op een mooie wandeltocht dwars door de Weerribben. Deze wandeltocht kost ongeveer een dagdeel.

Weerribben

3) Tweedaagse wandeling van Steenwijk via Giethoorn naar Meppel

Heb je de smaak van het wandelen in dit gebied te pakken? Dan heb ik nog een tweedaagse wandeltocht voor je in de aanbieding. Dit is een tocht die we in het najaar van 2022 al hebben gemaakt en waar ik toen dit artikel over heb geschreven.

De wandeling is een voormalige tweedaagse NS-wandeling van circa 35 kilometer en de uitgebreide routebeschrijving kun je hier terugvinden.

giethoorn

Wat ik vooral leuk vind aan deze wandeling is dat je door Giethoorn komt, het Venetië van de Lage Landen. Wie heeft er niet van gehoord? De eerste keer dat ik in Giethoorn ben, is het eigenlijk best rustig. Dan is Giethoorn ook echt wel een heel mooi stadje. Ook dit keer bezoek ik Giethoorn, op een zondagochtend, en ik kan je wel zeggen dat het een stuk drukker is geworden in vergelijking met vorig najaar.

Giethoorn

Niettemin is het nog steeds erg leuk om hier een keer doorheen te lopen en je te verbazen over de vele toeristen en files van bootjes. De tweede dag van deze tweedaagse wandeltocht vind ik persoonlijk het leukste. Vooral omdat je dan vanuit Giethoorn de drukte achter je laat en dwars door het andere natuurgebied, de Wieden, naar Meppel loopt.

De Wieden

Praktisch

In en rond Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn tal van mogelijkheden voor een wandeling van een paar kilometer tot en met een tweedaagse wandeltocht van 35 kilometer. Bij het bezoekerscentrum kun je een overzichtelijke wandelkaart aanschaffen (€ 6,95) waarmee je je eigen wandeltochten kunt uitstippelen in dit gebied. Op deze kaart vind je 64 kant-en-klare wandelingen, 550 km helder gemarkeerde wandelpaden en daarmee kun je makkelijk je eigen routes samenstellen.

Weerribben

De tweede wandeling bijvoorbeeld uit dit artikel bestaat uit 2 aan elkaar geknoopte en goed gemarkeerde tochten van deze wandelkaart.

Overnachten in en rondom Nationaal Park Weerribben–Wieden

Er is voldoende aanbod voor overnachtingen in het gebied van de Weerribben – Wieden. Wij hebben overnacht in een airbnb in Dwarsgracht. Natuurhuisje heeft veel mooi aanbod van natuurhuisjes met prachtig uitzicht in de omgeving van het Nationaal Park. Ook op deze speciale Vakantaseren Giethoorn website vind je tal van mogelijkheden voor verhuur van slaapplekken en allerlei leuke activiteiten. (Het duurt een voordat de pagina laadt).

Weerribben

Samenwerking

Voor dit artikel ben ik een samenwerking aangegaan met Nationaal Park Weerribben–Wieden. Alle foto’s in dit artikel zijn van mij en mogen zonder voorafgaande toestemming niet gebruikt worden. In dit artikel staat een affiliate link. Als je via die link iets boekt, krijg ik daarvoor een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost. De eindredactie is in handen van Astrid van Unen, van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.