kajak weerribben
Actief

Een middagje peddelen in het groene kajakparadijs van de Weerribben

De beste manier om de prachtige natuur van Nationaal Park de Weerribben te verkennen is per kano of kajak, althans naar mijn bescheiden mening. Tijdens ons verblijf in het Hemelvaartweekend maken we een paar vaartochten vanuit Dwarsgracht en Kalenberg en we merken dat je op deze manier vanaf het water optimaal kunt genieten van de rust en pracht van dit unieke natuurgebied in Overijssel.

25 jaar terug in de tijd: ‘We zitten moreel stuk’

Altijd als ik aan de Weerribben denk, komt er een herinnering van zo’n 25 jaar geleden naar boven. Met vrienden kamperen we in het gebied bij Ossenzijl en huren we twee Canadese kano’s voor een tocht door de Weerribben. Mevrouw Vakantaseren en ik zitten in een kano en onze twee vrienden in een andere. Op een gegeven moment zijn wij een aardig stukje vooruit en komen andere kanoërs ons voorbij. Ze zeggen tegen ons: ‘We moesten van jullie vrienden doorgeven dat ze moreel stuk zitten.’ Later horen we dat ze enige ‘coördinatieproblemen’ hebben ervaren tijdens het varen. Sindsdien is het in ons contact een gevleugelde uitdrukking geworden: ‘We zitten moreel stuk.’

De gele Kalenbergroute, een mooie kajak route in de Weerribben

De dag voor ons kajakavontuur hebben we tijdens een wandeltocht in het gebied al een plek gevonden waar we de boten kunnen huren. Midden in Kalenberg bij een leuk café aan het water, ‘t Lokaal, hebben we geïnformeerd en reserveren is niet nodig. En inderdaad, er zijn vandaag, de dag na Hemelvaart, nog kajaks en kano’s genoeg. We kiezen voor een tweepersoons variant kajak, wel zo gezellig.

Vanuit het café zijn meerdere routes mogelijk, maar gezien het al wat latere tijdstip kiezen we voor de gele Kalenbergroute van circa 8 kilometer. De Weerribbenroute van 14 kilometer lijkt ons voor vanmiddag net te lang.

Go with the flow

Weerribben Kajak

We kajakken een stuk over een grotere vaart en slaan dan rechtsaf de natuur in. Onderweg passeren we een aantal suppers. Dat ziet er ook echt wel relaxed en makkelijk uit. We peddelen op ons gemak en af en toe passeren we andere kano’s of een fluisterboot. Maar echt druk is het niet op deze vrijdag. Soms worden we ingehaald door een groepje. Aangezien we geen haast hebben, laten we dat gewoon gebeuren. Go with the flow.

Alsof je over een spiegel glijdt

De route is goed gemarkeerd en na een tijdje slaan we links af. Iets verderop voor ons zien we een kleine opstopping van kano’s en in een impuls besluiten we even een extra afslag naar rechts te nemen. Hier is helemaal niemand, het oppervlak is superglad en de witte bomen spiegelen prachtig in het water. Het is een magisch moment, alsof we over een spiegel glijden. Aan het eind kunnen we niet meer verder en keren we om. Wat een prachtig stukje is dit.

kajak weerribben

Weer terug op de route, is de opstopping al lang opgelost en kajakken we op ons gemak door de prachtige groene vaarten. Een dag in het voorjaar lijkt me een perfecte tijd om hier zo’n tocht te doen. Maar in de zomer kan het ook best heerlijk verkoelend zijn dankzij de schaduw van de bomen. Misschien heeft ieder seizoen in de Weerribben wel zijn bijzondere charmes.

Even pauzeren

Kajak Weerribben

Na weer een afslag naar links komen we op een iets grotere sloot. Na een tijdje steken we de Kalenberger Gracht over om aan de andere kant op ons gemak weer terug te gaan richting het beginpunt. Onderweg zijn overal aanlegplaatsen om even te pauzeren. Omdat we nog tijd genoeg hebben, leggen we ook aan.

Kajak weerribben

Na de pauze pakken we de draad, of beter de peddels, weer op en varen verder.

Kajak Weerribben

We passeren een typische veenmolen en komen onderweg de nodige watervogels tegen.

Kajak Weerribben

Uiteindelijk komen we weer op de Kalenberger Gracht terecht en slaan we rechtsaf naar het café. Een beetje vermoeid, maar heel voldaan, meren we aan bij ‘t Lokaal. Dit was een mooi tochtje door de indrukwekkende natuurpracht van de Weerribben. Terwijl mijn broek en sokken nog even drogen, genieten wij nog van een lekkere espresso.

Kajak Weerribben

Kano bij de Dwarsgracht

Toeval of niet, die vrienden waar ik in het begin over schreef, komen op bezoek tijdens ons Hemelvaartweekend in de Weerribben en de Wieden. Dit is de perfecte gelegenheid voor een herkansing, zou je zeggen. Maar blijkbaar is het echt een traumatische ervaring geweest want wat ik ook zeg, ik krijg ze niet meer in een boot.

Kajak weerribben

Ook bij onze B&B in het dorpje Dwarsgracht liggen twee Canadese kano’s. En daarmee maken we tijdens het vallen van de eerste en tweede avond een klein rondje. Zo bijzonder dat je vanuit je achtertuin zo in een kano kunt stappen en wegvaren. Tijdens de zonsondergang glijden we over het water en het is hier nog rustiger dan op de Kalenbergroute. We komen helemaal niemand tegen, het licht van de vallende avond lijkt wel van goud.

kajak weerribben

We maken een klein rondje omdat het al snel begint te schemeren. Puur genieten. Wanneer we weer aanleggen bij de B&B, is het al bijna donker. Als ik hier zou wonen, deed ik dit veel vaker!

Praktische informatie met een kajak in de Weerribben

In mijn ervaring is een kano of kajak de beste manier om de prachtige natuur van de Weerribben te verkennen. Het kost weliswaar wat inspanning, maar dan heb je ook wat!

Kajak Werribben

De beste vertrekpunten voor een kano- of kajakroute in de Weerribben zijn Kalenberg en Ossenzijl. Wij huurden onze kajak bij Pieter Jongschaap, midden in Kalenberg. Er zijn diverse routes, maar je kunt met behulp van een kaartje ook je eigen route uitstippelen, zolang je je aan de regels houdt. Trek zeker een dagdeel (Kalenberg- of Ossenzijlroute) of dag (Weerribbenroute) uit voor je tocht. Dan heb je ook onderweg tijd om te pauzeren en bijvoorbeeld te picknicken.

Onderweg zijn er tal van aanlegplaatsen. Die zijn allemaal genummerd zodat je precies weet waar je bent. Neem wel voldoende water, zonnebrandcrème en eventueel wat proviand mee, want eenmaal onderweg in het natuurgebied kom je geen andere pleisterplaatsen tegen.

App Nationaal Park Weerribben – Wieden

Het kan handig zijn voor of tijdens je verblijf in het Nationaal Park Weerribben – Wieden de gelijknamige App (Weerribben Wieden) te downloaden. Daarop vind je veel praktische informatie en leuke suggesties voor activiteiten in het natuurgebied. De kanotochten staan er ook op.

Samenwerking

Voor dit artikel ben ik een samenwerking aangegaan met de Stichting Nationaal Park Weerribben – Wieden. Alle foto’s in het artikel zijn van mij en kunnen zonder mijn voorafgaande toestemming niet gebruikt worden. De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.