Europa-Park, Voletarium, vakantaseren tieners
Gezinsvakantie

Europa-Park: je bent nooit te oud om je jong te voelen

In de meivakantie bezoek ik samen met het Vakantaseren gezin (bestaande uit 2 ouders en 3 kinderen van 16, 19 en 22) voor de derde keer een paar dagen het attractiepark Europa-Park in Zuid-Duitsland. Ook dit keer is het weer genieten van het ruime aanbod aan attracties en activiteiten.

Europa-Park

Terwijl de rest van mijn gezin hun voorkeursroute volgt (vooral achtbanen en andere spectaculaire attracties), maak ik dit keer mijn eigen programma. Aangezien ik niet zo’n held ben en daardoor niet in achtbanen durf, zoek ik mijn eigen attracties en activiteiten uit. Maar ook als je niet van achtbanen houdt, is er meer dan genoeg te doen. In dit artikel beschrijf ik 10 van mijn meest favoriete attracties en activiteiten in Europa-Park. Daarna heb ik ook praktische info voor je op een rijtje gezet.

attractiepark, Europapark

Na een eerder bezoek heb ik een artikel gemaakt waarbij de Vakantaseren Tieners hun favoriete attracties en tips/tops hebben beschreven. Dat artikel kun je nalezen in De ideale tienerroute door Europa-Park: 10 tips en tops.

1) Vliegen over Europa in Voletarium, mijn favoriet in Europa-Park

Voletarium

Het Voletarium, vlakbij de hoofdingang, is een van mijn meest favoriete attracties in Europa-Park. Toen ik in 2018 voor de tweede keer het attractiepark bezocht, was dit net nieuw. Tijdens dat bezoek ben ik er wel tien keer in geweest. En ook dit jaar kom ik hier graag voor terug.

Bij het Voletarium zit je met een aantal mensen op een rijtje naast elkaar en is het alsof je in een soort van vliegtuig zit. Je schuift naar voren in je bak en daarna ‘vlieg’ je over bekende locaties in Europa. De speciale effecten (wind, duikvluchten, koude wolken et cetera) zijn fantastisch. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de eerste keer tijdens dit hernieuwde bezoek een brok in mijn keel krijg. Zo mooi vind ik het weer.

Europa-Park

Tip: als je alleen bent, kun je bij deze attractie kiezen voor de single rider ingang. Daar kun je snel doorheen lopen en vervolgens ben je aan de beurt als er een rijtje moet worden opgevuld. Scheelt een hoop wachttijd als je alleen bent, maar ook met meerdere mensen kom je bij grotere drukte sneller aan de beurt. Je zit dan weliswaar niet bij elkaar, maar het scheelt wel veel tijd.

2) Arthur en de Minimoys

Als het (te) hard en snel gaat, haak ik af. Er is een attractie in Europa-Park, Arthur en de Minimoys, die voor mij precies op het randje zit van wat ik leuk vind en aandurf. Eigenlijk bedoeld voor de jongere bezoekers, maar ik vind deze attractie in het themagebied van het Koninkrijk van de Minimoys heerlijk.

Europa-Park

Het is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm en doet een beetje denken aan de Droomvlucht in de Efteling, maar dan mooier en afwisselender. Je stapt met 4 mensen in een hangende gondel en daarmee leg je een route af door de attractie. Met af en toe lekker snelle stukken en overal een prachtig décor. Qua vormgeving vind ik het wel een van de mooiste attracties van Europa-Park. Zelfs in de wachtrij kijk je je ogen uit. Echt zo’n attractie die je een paar keer moet doen, omdat er zoveel te zien is.

Arthur Europa-Park

Tip: ook hier kun je als je alleen bent, kiezen voor de single rider ingang. Zeker bij deze attractie, die op drukkere dagen erg populair is, scheelt dat heel veel tijd. Ze hebben me daar dit jaar de nodige keren voorbij zien lopen! Ze zullen wel gedacht hebben, wat is dat voor rare man!

3) Tiroler wildwaterbaan in Oostenrijk

Dit is echt zo’n attractie die je samen met je gezin of vrienden wil doen. Je stapt met maximaal 5 mensen in een soort boomstam en vaart door een klein wildwaterriviertje. Onderweg ga je tweemaal met je boomstammetje op een soort van lopende band omhoog, waarna je met grote snelheid in het water omlaag racet.

Vooral de tweede maal maak je een flinke duik het water in en kan ik je niet garanderen dat je droog aankomt. Maar hilarisch is het wel. Onderweg kom je ook nog door een diamantengrot waar allerlei wezens aan het werk zijn. Vergeet niet te lachen voor de foto. Na afloop levert het een leuk souvenir op met de hele familie Vakantaseren. Net als 5 jaar geleden.

Tip: neem een poncho of regenjas mee als je wilt dat jij en/of je spullen droog blijven. Al is het met zomers weer natuurlijk ook wel heerlijk verfrissend om even af te koelen met een plens water over je heen.

Noot van de redactie: De Tiroler Wildwaterbaan is vanwege een brand medio juni even buiten bedrijf. Europa-Park gaat ervanuit dat alles in 2024 weer operationeel is.

4) Europa-Park van bovenaf in de Euro Tower

De Euro Tower is een van de oudste attracties in Europa-Park. Je stapt in en gaat in een grote draaischijf met grote ramen langs een toren omhoog. Als je boven bent, heb je een waanzinnig uitzicht over het park en de omgeving. Zelfs het Zwarte Woud zie je liggen.

Europa-Park

Langzaam draaiend ga je omlaag en zie je alle attracties in Europa-Park alsof je een roofvogel bent. Ik ben gek op uitzichten vanuit grote hoogte en daarom sla ik deze attractie zeker nooit over.

5)Fjord rafting in Scandinavië

In Scandinavië kun je lekker afkoelen op een warme dag bij het fjord rafting. Met een groepje van maximaal 6 mensen stap je in een ronde, drijvende bak met banden aan de zijkant. Hotsend en klotsend vaar je een snelstromende rivier af, langs watervallen en stroomversnellingen.

Europapark, Attractiepark

Heerlijk als jij op jouw plekje droog blijft, terwijl de anderen, bij voorkeur jouw eigen kinderen, tegenover je een flinke klets water over zich heen krijgen. Maar de volgende keer ben jij misschien wel de Sjaak!

Dit is echt zo’n attractie om samen met je vrienden of gezin te doen, net als de Tiroler Wildwaterbaan. Gegarandeerd pret voor de hele groep!

vakantaseren tieners, Europa-Park

Tip: ook bij deze attractie kan het handig zijn om een poncho of regenjas aan te doen en je waardevolle spullen in een waterdichte tas/zak te doen.

6) Piraten in Batavia in Holland

Kort na ons tweede bezoek in 2018 horen we van een grote brand in Europa-Park. De attractie ‘Piraten in Batavia’ in het themagebied Holland is helemaal afgebrand. Ons hele gezin is er een beetje ontdaan van. Als we in 2023 weer terug zijn, blijkt de attractie weer helemaal opgebouwd en vernieuwd te zijn.

Met een bootje vaar je door de voormalige Nederlandse kolonie ‘Batavia’ en je kijkt er je ogen uit. Er valt zoveel te zien. De brand blijkt een geluk bij een ongeluk want na het herstel is de attractie dankzij de toepassing van innovatieve technologie nog veel mooier dan die was. Met ook een aantal animatronics van figuren van de oorspronkelijke Piraten.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Samen met Arthur en de Minimoys is dit qua vormgeving wel een van de topattracties van Europa-Park. En dat zeg ik echt niet omdat ik uit Nederland kom of ‘trots’ ben op ons koloniale verleden.

7) Tesla Dome of Dreams in Kroatië

Kroatië is een relatief nieuwe toevoeging in Europa-Park. Hier wordt een spectaculaire achtbaan gebouwd die weer vele records zal gaan breken. Die is tijdens ons bezoek nog niet klaar, maar in Kroatië kun je wel genieten van het land in de Tesla Dome.

Europa-Park

Je gaat op een kussen liggen in een grote koepeldome. Op deze 360 graden Dome of Dreams wordt een film geprojecteerd over Kroatië. Dit is vakantaseren van de bovenste plank. Vooral als ik de meren van Plitvice zie, krijg ik weer erg veel zin om eens terug te keren naar dit mooie Mediterrane land. Met vakantaseren kom je overal. Maar in Europa-Park ook!

8) Restaurant Foodloop in Luxemburg

In themagebied Luxemburg zit het, wat mij betreft, leukste restaurant van Europa-Park: Foodloop. Je bestelt eten via een schermpje en daarna kun je de route van je maaltijd volgen via allerlei banen en loops, vandaar de naam. Als een klein kind zitten we te kijken hoe onze frietjes en soep hun weg afleggen om uiteindelijk bij onze tafel te eindigen. Ik kan daar uren naar blijven kijken.  

vakantaseren tieners, Europa-Park

Tip: dit restaurant is erg populair en tijdens lunchtijd is het bijna niet te doen om hier een plekje te bemachtigen. Maar als je halverwege de middag gaat, kun je zo naar binnen lopen.

vakantaseren tieners, Europa-Park

9) De betoverende shows in Europa-Park

De eerste twee bezoeken komt het er niet van, maar dit keer neem ik me heilig voor om ook een aantal shows te bezoeken tijdens mijn verblijf in Europa-Park. De eerste show waar ik heen ga, is een illusionistenshow. Een soort van Hans Klok zeg maar. De familie Vakantaseren sluit hiervoor even bij me aan. We worden betoverd door de combinatie van illusie, licht, dans en muziek.

Europa-Park

Deze show is heel erg de moeite waard, al snappen we echt niet hoe de illusionist zijn trucs doet.

De tweede show vind ik zo mogelijk nog indrukwekkender. Het is een ijsshow, maar niet zoals ik ken van tv met Kerst. Vooral door de prachtige lichteffecten op de kleding van de ijsdansers in het donker en de overweldigende muziek, ben ik erg onder de indruk. Ik heb er helemaal geen spijt van om niet net zoals de rest van mijn gezin nu in een achtbaan te zitten. Dit is echt wel genieten.

Ijsshow

Tip: op het papieren dagprogramma, de speciale app en op verschillende lichtzuilen in het park, zie je welke shows er die dag zijn. Sommige shows zijn erg populair dus wees er op tijd bij. De ijsshow wordt een paar keer per dag herhaald.

Europa-Park

10) (W)onderwaterwereld Rulantica

Last, maar zeker niet least, is (w)onderwaterwereld Rulantica. De vorige keer dat we in Europa-Park waren, hebben we de plannen op maquettes gezien en we zijn heel benieuwd hoe het nu in het echt geworden is. Rulantica ligt niet ver van Europa-Park af en het is er ook onderdeel van. Met 5 minuten rijden staan we er. We parkeren bij het nieuwe luxe Hotel Kronosar waar we onze auto kunnen opladen. 

De cijfers van Rulantica zijn indrukwekkend. Maar liefst 50 waterattracties, waarvan 30 waterglijbanen en 20 andere attracties. Hier is voor iedereen wat wils, voor adrenalinejunkies, kinderen en rustzoekers.

Rulantica

Al snel heb ik zelf de bandenglijbanen ontdekt. In een een- of tweepersoonsband roetsj ik alleen of samen met Mevrouw Vakantaseren de glijbanen af. Met zijn tweeën gaan we nog harder. Mijn zonen gaan voor het echte snelle werk op de raceglijbanen, terwijl ik me prima vermaak bij het golfslagblad en de verschillende bandenglijbanen verspreid over het binnenzwembad.

Rulantica

Het overdekte zwemparadijs is groot genoeg dat iedereen meer dan genoeg ruimte heeft. En je hoeft je geen zorgen te maken of je je handdoek kwijt kunt want er zijn vele honderden stoelen leeg. Natuurlijk ga ik ook even naar het verwarmde buitenbad, waar we al dobberend met elkaar even een drankje nemen aan de zwembadbar. This is the good life!  

Rulantica

Je bent nooit te oud om je jong te voelen

Er bestaat blijkbaar ook een mythe over (w)onderwaterwaterwereld Rulantica, zo heb ik me laten vertellen. Hier ergens op het eiland zou de bron van het leven te vinden zijn. Ik ga op zoek want ik wil ook wel onsterfelijk worden, maar helaas kan ik hem niet vinden. Geen nood, dankzij de vele waterattracties heb ik me vandaag toch weer even heerlijk jong gevoeld. Zoals ik altijd zeg, je bent nooit te oud om je jong te voelen. En dat gaat zeker op voor Rulantica en Europa-Park. 

Europa-Park

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud bij het stadje Rust (Roest zoals ze hier zeggen, het doet zijn naam eer aan, want Rust Roest hier…), niet ver van Zwitserland. Met meer dan 100 attracties en shows is het wat mij betreft een van de mooiste attractieparken van de wereld. Persoonlijk vind ik het door de afwisseling en het grote aanbod veel leuker dan de Efteling. Het park heeft 16 Europese en 3 fantasie-themagebieden, 13 achtbanen, 45 gethematiseerde restaurants en bars en 6 viersterren hotels. Er is hier zoveel te beleven dat een meerdaags verblijf van minimaal 2 dagen echt wel aan te raden is. Als je in een hotel bij het park of op de camping overnacht, ben je ‘s morgens weer lekker vroeg in de buurt.

Europa-Park

Openingstijden + tickets

Het park is dagelijks open van 9 tot circa 18.00 uur. Op basis van de drukte (aantal bezoekers) wordt dagelijks besloten of het park langer openblijft tot 19.00 uur of niet. Rulantica is dagelijks geopend van 9.30 tot 22.00 uur.

Tickets kun je het beste vooraf online boeken via de website van Europa-Park. Dat geldt ook voor tickets in combinatie met een overnachtingsarrangement.

Overnachten in stijl

In en rondom Europa-Park zijn tal van mogelijkheid om te overnachten. Allereerst zijn er 6 viersterren themahotels. Daarnaast kun je ook overnachten in het Camp Resort, een resort in wildwest style. Daar kun je kiezen voor een blokhut, tipi of huifkar. Tenslotte is er in het Camp Resort ook een camping waar je je caravan, camper of tent kunt opzetten. Onze ervaringen met het overnachten in de blokhut tijdens ons verblijf in 2017 kun teruglezen in: Afslag Europa-Park, het attractiepark voor alle leeftijden.

Keuze uit 45 restaurants en bars

Mario Pizza

In Europa-Park en bij het Camp Resort zijn maar liefst 45 gethematiseerde restaurants en bars. Je kunt er als het ware een culinaire rondreis maken door Europa.

vakantaseren tieners, Europa-Park

Favoriete plekken voor de familie Vakantaseren zijn het buffetrestaurant van hotel Colloseo, het zelfbedieningsrestaurant van hotel El Andaluz en restaurant Food Loops in themagebied Luxemburg.

El Andaluz

Maar we hebben ook smakelijke poffertjes op in themagebied Nederland, lekkere gyros in themagebied Griekenland, en knapperige churros in Spanje.

Europa-Park

Hou rekening met flinke rijen als je rond de reguliere lunchtijd wil eten. Bij Griekenland hebben we dit jaar bijvoorbeeld erg lang moeten wachten op onze pita gyros. 

El Andaluz

In de Saloon van Camp Resort kun je ontbijten als je op de camping staat of in het Camp Resort overnacht in een blokhut, tipi of huiskar. De eerste keer dat we in Europa-Park waren, hebben we hier ook een wildwestshow bijgewoond tijdens het avondeten. Vooral leuk als je met wat jongere kinderen bent.

 

Camp REsort, Europapark, Attractiepark

Europa-Park en Rulantica app

Uiteraard is er ook een (gratis) app met up-to-date informatie over de tijden van de diverse shows. Ook vind je daar de wachttijden bij de verschillende attracties. Bij een paar attracties kun je via de app ook een plekje reserveren in een virtuele wachtrij (Virtual line). Zodra je aan de beurt bent, kom je in een speciale rij en mag je zo doorlopen. Dit geldt voor de volgende attracties: Blue Fire Megacoaster, Arthur en de Minimoys (een van mijn favorieten), Eurosat-Cancan en Euro-Mir.

Nieuw in 2023

In 2023 is er weer een aantal nieuwe attracties bijgekomen.

  • Ed’s Avonturenparade, een dagelijkse parade met allemaal verklede mensen en Ed Euromuis, de mascotte van Europa-Park;
  • Nicola Tesla’s mooie 360 graden film van Kroatië in de Dome of Dreams;
  • Liechtenstein als nieuw themagebied met onder andere een zweefmolen;
  • Jozefina’s magische reis op het water in themagebied Oostenrijk;
  • Fina en de Yomis, in het Betoverde Bos. Een film voor de kleintjes.

Iedere keer opnieuw zijn er meer dan voldoende redenen om terug te keren naar Europa-Park. Vorige keer bedacht ik samen met een aantal lezers maar liefst 101 redenen om terug te keren. Welke kies jij?

Samenwerking

Voor dit artikel en het bezoek ben ik een samenwerking aangegaan met Europa-Park. Het verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Alle foto’s in dit artikel zijn van mij, behalve de foto’s van Voletarium en Arthur waar ik in de attractie geen foto’s mocht maken.

De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.