dagtrip

Vakantaseren over het verleden in het Archeon

Op de eerste zonnige dag van de meivakantie ga ik met mijn 2 zonen terug in de tijd: om precies te zijn naar Trajectum ad Rhenum. Oftewel Alphen aan de Rijn. Dat is waar het historische themapark Archeon ligt.

image

Dromen over een teletijdmachine

Al vanaf mijn jeugd droom ik over een reis naar het verleden. Dat is zeker aangemoedigd door de boeken van Suske en Wiske waarin ze met de teletijdmachine van professor Barabas door de tijd kunnen reizen. En wie herinnert zich niet “Kruistocht in spijkerbroek”, van Thea Beckman. Graag zou ik ook eens een dagje op bezoek gaan bij onze voorouders.

image

Op een mooi zondagmorgen in de meivakantie vertrek ik daarom naar Archeon. Dit is een historisch themapark bij Alphen aan de Rijn. Het is die dag gelukkig voor het eerst in de meivakantie zonnig en we hebben er zin in. Al snel nadat we kaartjes hebben gekocht, lopen we in de prehistorie. Een echtpaar is er aan het werk. De man ontleedt een mol en laat zien wat er allemaal gebruikt wordt. En dat is zo ongeveer alles.  Geen smakelijk gezicht, wel heel praktisch. Bijna alles wordt (her)gebruikt. De vrouw houdt het vuur gaande.

Bij de prehistorie liggen ook een paar houten kano’s. Mijn zonen springen er in en peddelen over de vijver. Gelukkig halen ze geen nat pak, want aan reserve kleren doen ze  niet in de prehistorie.

image

 

Even verderop staat een hunebed. Ik herinner me een uitzending van het tv-programma Streetlab waarin ze probeerden een hele nacht in Archeon te blijven zonder gepakt te worden. Ze verstopten zich in de hunebed. Erg oncomfortabele nacht hebben ze gehad als ik probeer even binnen te kijken. Bij de hunebed ligt ook een grote steen op stammetjes. Je kunt zelf testen hoe je zo’n steen verplaatst. Iedere keer een stammetje naar de voorkant verplaatsen en duwen maar.

image

 

Geschiedenis komt tot leven

In Archeon komt geschiedenis tot leven. Het park is ingedeeld op basis van de historie. De belangrijkste 3 onderdelen zijn; prehistorie, de middeleeuwen en de Romeinse tijd. Huizen uit die tijd zijn nagebouwd en in veel woningen zit iemand die een ambacht beoefent en vertelt vanuit het perspectief van die tijd.

Vooral bij de middeleeuwen is veel te beleven. We schuiven even aan bij de dame die ons leert schrijven met een veer. Even verderop is de bakker bezig de oven goed op te stoken.  En natuurlijk willen mijn zonen leren zwaardvechten als een ridder.

image

image

image

Spelenderwijs maken we kennis met een klein stukje geschiedenis en we vermaken ons prima. Ik ben hier al eens eerder geweest maar toen waren de kinderen nog te klein om alles goed mee te krijgen. Omdat het een zondag in mei is, komt er een speciale Mariaprocessie langs. Een aantal monniken draagt een Mariabeeld en in een kleine optocht lopen de monniken en leken gebeden zingend door de middeleeuwse straat. Bij het boogschieten draaien ze weer om.

 

Dat boogschieten willen we zelfs ook wel eens uitproberen. Ik mag 3 pijlen schieten. De eerste pijl belandt ver achter de roos, de tweede in het net. Maar de derde pijl komt precies in de appel midden in de roos. Ik sta van mezelf te kijken! Wilhelm Tell, pas maar op! (foto op aanvraag beschikbaar 😉 )

Rare jongens, die Romeinen

We hebben geluk want deze week zijn er ook extra activiteiten vanwege de Romeinse themaweek. De kinderen kunnen zich bijv. inschrijven voor een soort Olympische spelen. Bedoeling is dat ze een rare Romein verslaan met speerwerpen, boogschieten, verspringen en hardlopen. De score wordt bijgehouden en de kaart moet na afloop worden ingeleverd. De winnaar of winnares mag plaatsnemen in de erelogo bij het gladiatorengevecht. Dit is vooral voor kleinere kinderen erg leuk, ik merk dat mijn zonen hier iets te oud voor zijn geworden. Ook kunnen ze een fibula, een sieraad, knutselen maken van koper. Dat vinden ze ook leuk om te doen.

image

image

image

Ook bij het Romeinse gebied is verder van alles te doen en te zien. Rond een uur of 3 haasten we ons naar de tempel. Daar zal een speciale tempelceremonie plaatsvinden. Twee dames nemen ons mee in de plechtigheden. We worden allemaal gevraagd iets te geven voor het offer. Ik heb alleen nog maar een eierkoek. Dat zal zeker op prijs gesteld worden zegt de tempeldame. Met veel humor maar ook met aandacht voor de historie wordt de offerande voltrokken. De godin Nehallennia wordt tevreden gesteld. Rare jongens, die Romeinen!

image

En dan is het tijd voor het hoogtepunt van de dag, het gladiatorengevecht!

 

Moritori te salutant

Iedere dag rond half 4 verzamelen alle bezoekers van Archeon zich in de arena. Hier vindt het gladiatorengevecht plaats. Als iedereen zit, kan het schouwspel beginnen. het wordt een vermakelijke show vol humor maar ook met historische verwijzingen. Het publiek vermaakt zich uitstekend.

image

De gladiatoren beginnen hun gevecht met een groet aan de hoge Romein die in de ereloge zit. Daar is ook de jonge winnares van de Olympische spelen inmiddels aangeschoven en zij mag vandaag de lauwerkrans dragen. “Moritori te salutant”, oftewel zij die gaan sterven groeten u!

Op een gegeven moment mogen de toeschouwers beslissen over leven of dood van een van de gladiatoren. Duim omhoog of duim omlaag! Opvallend veel mensen willen “bloed” zien maar de meerderheid steekt de duim omhoog, blijven leven dus.

Na ongeveer een half uur zit het spektakel erop. De arena loopt leeg en ook voor ons zit het erop. We hebben een leuke tijdreis gemaakt en een klein beetje kennisgemaakt met hoe mensen in de prehistorie, middeleeuwen en de Romeinse tijd leefden.

image

Praktisch

Themapark Archeon ligt in Alphen aan de Rijn. Het is een leuke dagtrip voor het hele gezin. Er worden vaak extra (thema)activiteiten georganiseerd. Kijk op de site van Archeon voor toegangstijden, prijzen en programma. Sinds kort kun je ook overnachten in het huis van de schoenmaker, wevershuis of schrijnwerker. Dat zet ik op de vakantaseren lijst.

image

 

Zou jij eens een reis in de tijd willen maken en naar welke tijd zou je dan het liefste willen reizen?

 

Verantwoording
Ik schreef dit artikel op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de toegang is mij door Archeon aangeboden. Hieraan zijn door Archeon geen voorwaarden verbonden. Ik ben volledig vrij om mijn eerlijke mening te geven over ons bezoek. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.