Vakantaseren
wandelen

In 10.000 stappen langs de unieke molens van Kinderdijk

Het is goed voor je gezondheid, 10.000 stappen lopen per dag. Althans, dat zegt een volkswijsheid. En als je dan toch 10.000 stappen wandelt, dan natuurlijk het liefst op een mooie plek. Bijvoorbeeld langs de unieke molens van Kinderdijk.

Waarom eigenlijk 10.000 stappen per dag?

Tijdens mijn wandeling bij Kinderdijk vraag ik me af, waar komt die volkswijsheid vandaan, dat 10.000 stappen per dag gezond zijn? Het blad Quest geeft antwoord. De oorsprong voert terug naar het Japan van de jaren 60, waar een stappenteller populair werd bij Japanse wandelclubjes. Yoshiro Hatana ontwikkelde ‘manpo-kei’ wat zoveel betekent als ‘10.000-stappenmeter’. Volgens hem en latere onderzoeken is dit het minimum aantal stappen per dag dat positief uitpakt voor de gezondheid. 10.000 stappen staat ongeveer gelijk aan 7,5 kilometer.

Mijn keuze valt op Kinderdijk

Aangezien mevrouw Vakantaseren een training heeft in Krimpen aan de IJssel en ze een MyWheels auto wil huren om daar te komen, besluit ik om met haar mee te gaan voor een dagje uit. Het is vandaag lekker weer en ik heb wel zin om ergens een mooie wandeling te gaan maken. Als ik op de kaart kijk, zie ik dat Kinderdijk niet ver weg ligt van haar training locatie. Volgens mijn broer ben ik hier ooit als klein kind geweest, maar ik kan me er niets meer van herinneren. Mijn keuze valt daarom op Kinderdijk. Via google vind ik een wandeling van circa 7,5 kilometer die me langs de 19 unieke molens voert bij dit Unesco Werelderfgoed.

10.000 stappen

Parkeren bij IHC

Ongeveer 10 minuten rijden vanaf Krimpen, kom ik bij een rivier. Het autopontje staat op punt van vertrekken en ik kan nog net mee naar de overkant. Daar, in Kinderdijk, ga ik op zoek naar een parkeerplaats. Dat is nog niet zo eenvoudig. Overal zijn de plekken gereserveerd voor vergunninghouders. Ik kan me dat ook wel voorstellen omdat het hier regelmatig superdruk zal zijn. Bij het bezoekerscentrum zie ik een paar mooie plaatsen maar dat kost me wel €9,50. Dat vind ik iets te veel voor een wandeling van anderhalf uur. Ik vraag aan iemand of hij een alternatief weet. Dat weet hij zeker en hij verwijst me naar een grote parkeerplaats bij het bedrijf IHC. Ongeveer een kilometer verderop. Ik ga erheen en zie dat daar volop gratis parkeerplaatsen zijn. Ik sluit mijn auto af en wandel terug naar het bezoekerscentrum. Bovenop is er een uitzichtpunt waar je het hele gebied kunt zien. Op een maquette zie ik alle 19 molens staan.

kinderdijk

Op stap met Arie Boomsma

Onder het genot van een cappuccino op het terras bij het bezoekerscentrum bekijk ik de wandeling die ik wil gaan lopen. Het is een 10.000 stappenwandeling van Arie Boomsma uit het ‘10.000 stappenboek’ dat hij speciaal samen met de ANWB heeft gemaakt. De 30 favoriete wandelingen van Arie gaan door de mooiste steden en natuurgebieden en zijn 7 tot 8 kilometer lang, zo’n 10.000 stappen. Dus vandaag ga ik op stap met Arie Boomsma!

Mooie plaatjes onderweg

Na mijn koffie, ga ik op pad. Ik pas nog even een paar klompen, maar die zijn me toch een maatje te groot.

kinderdijk

Er zijn wel wat mensen vandaag, maar het is lang niet zo druk als ik gevreesd had. Ik hoor van een poffertjesbakker even verder op het pad, dat er deze zomer bijna geen Aziaten zijn. Dat scheelt een slok op een borrel qua drukte. Onderweg geniet ik van dit oer-Hollandse landschap en ik moet bekennen dat het toch wel heel erg de moeite waard is hier.

Na een kilometer kom ik bij een mooi uitzichtpunt waar ik 5 molens mooi op een rijtje zie. Het water is glad en de wolken geven diepte aan de molens. Ik maak een paar foto’s waar ik zelf best wel blij van word. Hollandser wordt het niet!

10.000 stappen
10.000 stappen

Poseren voor de foto

Even verderop ontmoet ik een jong Zuid-Afrikaans stel. Ze reizen door heel Nederland en zijn vandaag met de waterbus uit Dordrecht komen varen. Of ik een foto van hen wil maken met een molen op de achtergrond. Nadat ik dit gedaan heb, bedenk ik me dat ik zelf eigenlijk ook wel op de foto wil. Ik sta namelijk bijna nooit zelf op de foto. Het meisje weet wat ze doet en ze maakt een leuk portret van me. Baie dankie.

Vakantaseren

We nemen afscheid en ik wandel verder.

10.000 stappen

Over een Tiendweg

Waar de meeste mensen al lang weer omgedraaid zijn, wandel ik verder tot een bruggetje. Daar steek ik het water over en loop richting het dorp Nieuw-Lekkerland. In het dorp sla ik linksaf en even later bevind ik me op een Tiendweg. Een Tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg. De hele tijd hou ik zicht op molens in de verte.

tiendweg Kinderdijk

Ik kom niemand meer tegen op dit stuk van de wandeling. Uiteindelijk kom ik uit op een rivierdijk die weer richting het beginpunt voert.

Na 10.000 stappen weer terug bij af

Na ongeveer anderhalf uur, ben ik weer terug bij het bezoekerscentrum; het zijn inderdaad ongeveer 10.000 stappen. Mooie stappen kan ik wel zeggen, het is een verrassend fijne wandeling op een unieke plek in Nederland. In stilte bedank ik Arie Boomsma voor deze mooie tocht.

Praktisch

Deze wandeling is 1 van de 30 wandelingen in het 10.000 stappenboek van Arie Boomsma en je vindt hem ook op de site van de ANWB. De toegang tot het gebied is gratis. Als je onderweg ook de diverse musea (diverse molens, gemaal et cetera) wilt bezoeken, kun je bij het bezoekerscentrum een ticket kopen. Plan dan wel voldoende tijd in want ik had hier tijdens mijn wandeling helaas geen ruimte meer voor. Tijdens zo’n bezoek leer je waarom dit een Unesco Werelderfgoed is. Kinderdijk is een unieke plek die het verleden, heden en de toekomst van watermanagement zichtbaar maakt. Ik kom daar zeker nog een keer voor terug.

Parkeren kan bij het bezoekerscentrum (€9,50), op een parkeerplaats buiten Kinderdijk waar vandaan pendelbusjes op en neer rijden naar het bezoekerscentrum (€7,50) of bij IHC (gratis). Vanaf IHC loop je in ongeveer 10 minuten naar het bezoekerscentrum.

Hou er rekening mee dat het een populaire plek is waar veel toeristen komen. Dus vermijd als je kan het hoogseizoen en de weekenden.

Het boek van Arie Boomsma is te koop bij Bol.com.

Voetentraining met 10% korting

Wandelen is hartstikke gezond. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je door klachten aan je voeten niet meer zo goed of pijnvrij kunt lopen. Blijf daar niet te lang mee rond lopen en neem contact op met de voetentrainers. Zelf had ik vorig jaar last van een doorgezakte voorvoet. Dankzij de online training van voetentrainers Cocky en Yvonne, heb ik daar nu helemaal geen last meer van. Van de voetentrainers mag ik mijn lezers een speciale korting geven als je een online training koopt. Met de code ‘voeten4’ krijg je 10% korting op de aanschaf van een voetentraining!

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content.

Verantwoording

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven. Het copyright van alle foto’s berust bij mij. In dit artikel staat een affiliate link. Als jij via zo’n link iets bestelt, krijg ik daarover een kleine provisie. Dat kost jou helemaal niets extra’s. Mooi toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.