goedkope vakantie
vakantaseren

50 toffe tips en tricks voor een goedkope(re) vakantie

Deze week is op Prinsjesdag de Miljoenennota weer gepresenteerd. Voor veel mensen zal het dit jaar lastig worden om de eindjes aan elkaar te knopen. Zit er nog wel een vakantie in gezien de enorme inflatie en forse daling van de koopkracht? Daarom heb ik dit artikel gemaakt met 50 toffe tips en tricks voor een goedkope(re) vakantie. Bespaar dankzij deze tips tot wel honderden euro’s op je vakantie of uitstapje!

Wisdom of the crowd

Twee weten meer dan een. Op twitter vraag ik mijn volgers of ze tips hebben voor een goedkope(re) vakantie. Nu de inflatie ongekend hoog is en daardoor de koopkracht van mensen afneemt, is het des te belangrijker om informatie over besparingen op je vakantie te verzamelen en te delen. Op mijn vraag krijg ik meer dan 100 leuke reacties binnen. Het leeft blijkbaar enorm onder jullie. Dit is een mooi voorbeeld van de ‘wisdom of the crowd’. Sommige ideeën zijn weliswaar dubbel, maar mijn vraag levert niettemin veel toffe tips en tricks op voor een goedkope(re) vakantie.

50 toffe tips en tricks voor een goedkope(re) vakantie

Ik heb de tips en tricks op thema gebundeld. Zo kun je snel zien wat voor jou relevant of interessant is.

A) Gratis op pad

1. Prijsvragen winnen met de Prijzenjager

goedkope vakantie

Een van de beste manieren om goedkoop op vakantie te gaan, is natuurlijk om er 1 te winnen. En dat kun je leren! Hoe win je een prijsvraag? Frank Jager geeft in het boek ‘De Prijzenjager’ al zijn geheimen prijs. In de loop van 12 jaar tijd, sleept hij maar liefst 248 prijzen in de wacht. Hij won onder andere 17 weekendjes weg, 29 reizen in Europa en 13 reizen buiten Europa. En nog veel meer.

In zijn boek ‘De Prijzenjager’ laat Frank zien hoe hij al deze reizen en weekendjes won. Met veel creativiteit, handigheid en doorzettingsvermogen sleept hij de ene na de andere prijs binnen. Lees ‘De Prijzenjager’ en ontdek hoe jij ook je kansen vergroot. Vrijwel iedereen die dat wil, kan dankzij zijn tips een weekendje weg winnen of zelfs een reis naar New York buitmaken.

Het boek is te koop bij Bol.com. Ik heb het met veel plezier gelezen en ga het ook eens proberen.

2. Gratis of met korting op stap

Op internet circuleren allerlei sites waar je gratis of met flinke korting uitstapjes kunt scoren. Wat denk je van deze bijvoorbeeld? Een gratis bezoek aan het gave museum de Fundatie op iedere zaterdagavond. Je vindt deze toffe tip op Spydeals. Je kunt je natuurlijk ook abonneren op deze sites zodat je nooit meer een tip hoeft te missen.

3. Gratis proefrit bij MyWheels t.w.v. € 25,-

Nog een gratis tip. Heb je al eens van MyWheels gehoord? Dat is een deelautoprogramma met auto’s in heel Nederland. Ga naar deze pagina van MyWheels, meld je aan en jij kan meteen korting op je eerste proefrit krijgen met een waarde van €25,-. Leuk om bijvoorbeeld eindelijk eens een keer een elektrische auto uit te testen! Meer informatie vind je in het artikel ‘5 voordelen van een deelauto van MyWheels’ dat ik vorige week heb gepubliceerd.

Mywheels deelauto

B) Verblijf en accommodatie

4. Huizenruil

Diverse volgers tippen huizenruil als een goedkope manier om op vakantie te gaan. Velen hebben daar goede ervaringen mee. Sommigen hebben daarbij zelfs de auto ook geruild. Marjon zat dit jaar tijdens het hoogseizoen in een grote villa met alle luxe, veel privacy en op 5 minuten lopen van een historisch centrum.

Een platform waar Danielle goede ervaringen mee heeft gehad is Voor Elkaar. Een andere site is Holiday Link.

5. Huizenoppas

Een variant op de huizenruil is natuurlijk huizenoppas. Je kunt bijvoorbeeld via Trusted Housesitters op andermans huis en huisdieren passen. Moet je wel van dieren houden natuurlijk (met dank aan Runa). Andere websites zijn huizenoppassite.nl en mindmyhome.nl.

6. All inclusive

Ik ben er zelf geen fan van maar volgens diverse volgers is een all-inclusive vakantie vaak goedkoper dan halfpension.

7. Rechtstreeks boeken bij hotel

Vaak loont het om je verblijf rechtstreeks te boeken bij het hotel in plaats van via de grote boekingssites. Natuurlijk is het wel handig om je te oriënteren via die sites.

8. Vrienden van de fiets

Word lid van Vrienden op de Fiets. Je kunt dan heel goedkoop en gastvrij overnachten bij particulieren. Een vergelijkbaar initiatief is Warm Showers, volgens cycling Margriet een community voor en door fietsers.

9. Kamperen met eigen vouwwagen of tent

Als je je eigen vouwwagen of tent meeneemt is dat veel goedkoper dan overnachten in een hotel of een dure glamping safari-tent. Het voordeel is dat je dan ook zelf kunt koken wat natuurlijk ook veel goedkoper is dan eten in een restaurant of hotel. Dat laatste geldt uiteraard ook voor self-catering accommodaties.

Kleine campings zijn meestal niet zo duur. Esther schrijft, een niet al te grote camping in Frankrijk, aan natuurwater. Een camping die niet veel heeft, wel goed sanitair, maar geen animatie en dergelijke. Doordat zo’n camping niets heeft, heeft het eigenlijk alles. Daar kan ik me wel in herkennen. Een Camping Municipal in Frankrijk is ook vaak goed en niet heel duur.

Een campingplek zonder elektriciteit is natuurlijk ook goedkoper dan eentje met stroom. Om die reden heb ik onlangs een mobiele set met zonnepanelen en accu aangeschaft,die ik overal mee naar toe kan nemen. Bijkomend voordeel is dat ik hem thuis in de tuin kan opladen en zelfs onderweg in de auto. Scheelt ook voor mijn energierekening thuis!

10. Natuurvriendenhuizen van Nivon

Je kunt overnachten in de zogenaamde Natuurvriendenhuizen van Nivon, oftewel doe-het-zelfhotels, aldus Esther. Nivon heeft ook campings waar je als lid goedkoper kunt overnachten. Wij hebben tijdens de Dutch Mountain Trail op zo’n camping in Zuid-Limburg gestaan en dat is ons zeer goed bevallen. We betaalden €15,- per nacht als niet-lid.

11. Homestays

Yvonne tipt om te overnachten in homestays. Dit geeft je een uniek kijkje in het lokale leven, het is heel budgetvriendelijk en het genereert inkomen voor de bevolking want het geld komt direct bij de mensen zelf. En last but not least, er zijn vaak leuke speelkameraadjes voor de kinderen! Wil je meer weten over homestays, lees dan het artikel ‘Waarom een homestay mijn eerste keus is‘.

12. Dubbelcheck de prijs van je hotel

Wat ook helpt volgens Goedkoopvliegenclub is, om als je een hotel gevonden hebt, deze dubbel te checken via Trivago of Hotelscombined. Wat ook werkt, is je VPN op een goedkoper land zetten. Kan soms tot wel tientallen euro’s schelen.

13. Wildkamperen

In diverse landen kun je er voor kiezen om te gaan wildkamperen. Dat kost natuurlijk helemaal niets. Als je dan ook nog je eigen zonnepanelen bij je hebt (zie tip 9) en zelf kookt (zie ook tip 45), ben je 100% zelfvoorzienend. Informeer wel vooraf waar wildkamperen is toegestaan en op welke tijden. In sommige nationale parken mag je bijvoorbeeld alleen maar van zonsondergang tot zonsopkomt wildkamperen.

14. Campspace

Via Campspace kun je op een kleinschalige manier genieten van buitenavonturen. Je kampeert soms letterlijk in iemand zijn achtertuin!

15. Couch surfing

Jenny heeft ook een grappige tip: zoek een lokale lover voor gratis overnachten. Eerlijk gezegd weet ik niet of ze dit zelf ook al eens gedaan heeft. Ze voegt daaraan toe dat je natuurlijk ook kunt couchsurfen. Daar zijn allerlei platforms voor.

16. Vaste klantenkorting

Hanneke gaat vaker terug naar een geweldige locatie. Allereerst omdat het een fijne plek is, maar ook omdat sommige (particuliere) verhuurders een vaste klantenkorting hebben. Hoe vaker Hanneke terugkomt, hoe meer ze vertroeteld wordt met korting en leuke extra’s.

17. Reis van vriend naar vriend

Harold heeft ook een leuke tip. Reis van vriend naar vriend, naar vriend et cetera. In return vertel je elkaar prachtige ervaringen en verhalen. En natuurlijk kook je elke dag voor je gastvrouw/heer.

18. Zakenhotels en wintersportaccommodatie in de zomer

Mark geeft aan dat zakenhotels kwalitatief goed zijn en in de weekenden en vakanties relatief voordelig. In wintersportgebieden kun je in de zomer prachtig wandelen, terwijl het voor de hotels geen hoogseizoen is.

19. Vakantiewoning bij particulieren huren

Je kunt je vakantiewoning huren bij particulieren, bijvoorbeeld via een platform als Micazu. Alwin had op die manier in het hoogseizoen voor €500,- een woning in Normandië. AirBNB is hier een voorbeeld van. En Vrbo.

20. Boek vervoer en accommodatie apart

Diverse mensen geven aan dat je kunt besparen door het vervoer en de accommodatie apart te boeken, bijvoorbeeld bij een stedentrip.

21. Kampeerkortingskaart

Volgens ‘Mam is de hort op’ betaal je met een ACSI-card of een andere kampeerkaart veel minder op binnen- en buitenlandse campings. Dat geldt ook voor SVR-campings.

22. Een thuisvakantie

Veel lezers geven allerlei tips voor een leuke thuisvakantie. Een tijd geleden heb ik al eens een artikel geschreven over het boek ‘Thuisvakanties voor beginners‘. Veel van de tips die ik nu ontvang, staan ook in dat boek. Echt een aanrader! Een thuisvakantie is een goedkope vakantie.

Om te voorkomen dat je verzendkosten moet betalen, kun je dit e-boek ter waarde van 0,10 eurocent kopen om je winkelmandje tot €20,- aan te vullen. 

23. Last minutes

Natuurlijk is het altijd een goed idee om te kijken naar last minutes, zeker als je niet vast zit aan een bepaalde bestemming of specifieke datum. Als ik bijvoorbeeld naar een Landal Greenparks vakantiepark ga, boek ik bijna altijd een last minute. Check hier de actuele last minutes voor Landal. Dit geldt eigenlijk voor veel bestemmingen en vakantieparken. Een andere favoriete plek waar ik graag heen ga, is Natuurhuisje. Ook daar hebben ze interessante en leuke last minutes. Op Parkvakanties vind je meer last minute vakantieparken en aanbiedingen voor bungalowparken.

C) Vervoer

24. Onderweg met de fiets

Veel mensen tippen me om met de fiets op vakantie te gaan. Met een tentje onderweg van camping naar camping. Heerlijk avontuurlijk en niet duur. Een bijzondere manier van een fietsvakantie is ‘bikepacking’. Dat is heel licht bepakt op de racefiets rondreizen. Globeskater heeft er veel goede ervaringen mee opgedaan.

goedkope vakantie
Foto @globeskater

25. Ga lokaal

Jacomijn tips om vooral lokaal je reis en trips te boeken. En lokaal te eten en vervoer te gebruiken. Dat is ook de beste manier om unieke en authentieke reizen te maken.

26. Grote reizen met een kleine rugzak

Als je op reis gaat, loont het om zo licht mogelijk te reizen. Zeker als je gaat vliegen want dan kun je volstaan met handbagage en betaal je niet extra voor de ruimbagage. Vorig jaar interviewde ik Wendy over hoe zij dat doet, traveling tiny. Je kunt het nalezen in het artikel Traveling tiny, grote reizen met een kleine rugzak.

tiny house, Traveling tiny

Bij NoBoringSuitcases maak je een eigen koffer met naam. Deze leuke en originele koffers kun je vaak als handbagage meenemen.

27. Vlucht deals

Meld je aan voor nieuwsbrieven van low cost carriers en bekijk de aanbiedingen via de Goedkoopvliegenclub of Dutch Fly Guys. Peter tips daarnaast ook de site Errorfares waar je je kunt abonneren op foutieve ticketdeals. Als je snel bent, heb je een mooie deal.

28. Kortingskaart voor openbaar vervoer

In veel landen kun je een kortingskaart kopen voor het openbaar vervoer in de regio waar je zit. Dat kan al snel tientallen euro’s besparen.

29. Voordelige vliegtickets in 16 stappen

Op internet vind je veel tips om goedkopere vliegtickets te kopen. In het artikel Voordelige tickets in 16 stappen staat het uitgebreid beschreven. Maar het is natuurlijk ook altijd goed om de alternatieven van bus, boot en trein te onderzoeken. Dat is immers beter voor het klimaat.

30. Eigen risico vooraf afkopen

Huur je een auto of camper op je reisbestemming, dan is het aan te raden voorafgaand aan je reis je eigen risico af te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij Allianz, zij hebben een waarom ik altijd mijn eigen risico bij autohuur afkoop.

31. Boeken via Deutsche Bahn

Ga je met de trein, dan kun je volgens Gozewijn het beste via Deutsche Bahn boeken. Dat is volgens hem een stuk goedkoper dan de NS, terwijl het gewoon dezelfde trein is. In de zomer van 2022 waren treintickets in Duitsland natuurlijk erg goedkoop. Wellicht komt er volgend jaar weer een herhaling van deze toffe actie.

D) Reisperiode en bestemming

32. Ga in de winter

Sandy gaat voortaan liever in de winter. Dat scheelt immers ook veel gas voor de verwarming van je eigen woning.

33. Buiten het hoogseizoen

Als je de mogelijkheid hebt met werk en/of school, is het natuurlijk altijd voordeliger om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Enkele lezers tipten om in de voorjaarsvakantie of meivakantie te gaan, als je wel aan de schoolvakanties vast zit. Dit is toch nog stukken goedkoper dan tijdens het hoogseizoen in de zomer. En als je dan toch in het hoogseizoen moet, boek dan op tijd.

34. Zakenreis verlengen

Marc kon in het verleden soms zijn zakenreis verlengen met een weekend. Het ticket werd daardoor goedkoper en daarmee kon hij de extra kosten van het hotel ruim compenseren.

35. Goedkope landen en steden

Je kunt natuurlijk erg veel geld besparen door een bestemming te kiezen die over het algemeen goedkoper is. Veel lezers tippen diverse landen op de Balkan en in Oost-Europa en niet alleen vanwege de lage prijzen maar ook omdat het daar ook gewoon heel mooi is! Albanië is een land bijvoorbeeld dat vaak genoemd wordt.

Een andere optie is om naar steden te gaan die minder bekend zijn. Laat je verrassen door Bratislava in plaats van Praag en ga bijvoorbeeld eens naar Bilbao in plaats van Barcelona.

E) Uitgaven voor onderweg

36. Neem de Airfryer mee

Het is misschien een beetje gênant, zegt Simone, maar als er in een accommodatie geen oven is, nemen we de Airfryer mee. Afbakbroodjes zijn stukken goedkoper dan de broodjes in een parkwinkel of buurtsupertje. Het is ook makkelijk voor snelle en gezonde maaltijden.

37. IJsjes in de supermarkt

Haal op vakantie een doos met ijsjes in de supermarkt. Voor de prijs van 1 ijsje bij een salon, heb je een hele doos. Met de ijsjes die overblijven, verras je wildvreemden.

38. Picknicken en lunch mee

Haal wat lekkere dingen in de supermarkt of bij de lokale bakker en ga lekker picknicken in een mooi parkje of aan het strand. Dat is stukken goedkoper dan iedere keer neer te strijken op een terrasje voor de lunch. Ook als je gaat wandelen of fietsen, is het wel zo voordelig om in ieder geval wat eten en drinken mee te nemen.

39. Free walking tours

In veel steden kun je kiezen voor een free walking tour (Je gaat dan met een gids op stap die je de mooiste plekjes laat zien. Achteraf bepaal je zelf wat je ervoor over hebt. Via Guruwalk bijvoorbeeld heb je de beste free tours over de hele wereld.

40. Boodschappen mee

Een echt Hollandse tip denk ik. De deelnemers van het televisieprogramma ‘We zijn er bijna’ doen het ook massaal; boodschappen mee in de auto, caravan of camper. Zeker in landen waar het leven erg duur is, ik denk zelf bijvoorbeeld aan Noorwegen of Zwitserland, kan het zeer lonend zijn om bepaalde boodschappen al op voorraad mee te nemen. Zelf heb ik, toen we naar Noorwegen gingen, alle gaten in de auto volgestopt met bier en wijn omdat drank echt onbetaalbaar is in dat land.

41. Kraanwater in een Dopper

Dit doe ik zelf ook al jaren, ik neem altijd mijn eigen dopper mee die ik vul met kraanwater. Op veel plekken kun je tegenwoordig zelf drinkwater tappen. Dat scheelt heel wat dure drankjes onderweg.

42. De natuur in

Ga de natuur in, die is bijna overal gratis. En in landen als op de Balkan, is het betoverend mooi en toch zo anders dan thuis, zegt Yvonne.

43. Kortingscodes werken ook in andere landen

Ga eten met flinke korting via The Fork. Het werkt in heel West-Europa en vergeet niet het punten sparen bij de tweewekelijkse aanbieding. Groupon en Social Deal (Nederland en België) werken ook in andere landen. Denk eraan om de app op het juiste land te zetten, aldus Goedkoopvliegenclub.

44. Raadpleeg reisblogs in plaats van reisboeken

Tegenwoordig hoef je eigenlijk geen reisboeken meer aan te schaffen. Over bijna alle bestemmingen zijn er goede reisblogs geschreven die je online kunt raadplegen. Manouk die deze tip instuurde, heeft zelf ook een leuke website met veel tips: Groetjes uit Verweggistan. En vergeet Vakantaseren niet want met vakantaseren kom je overal!

Op de site van Expeditie Aardbol vind je een uitgebreid overzicht van alle Nederlandse reisblogs.

45. Koken zoals vroeger

Een leuke manier om geld voor brandstof voor het koken te besparen, is de aanschaf van een Kelly Kettle of BioLite Campstove. Hans heeft hier al heel wat eten mee klaargemaakt, zonder een cent aan brandstof te spenderen. Met zo’n kooktoestel kook je op schors, takjes, bladeren en ander biomassa-afval dat je overal kunt vinden. En het is nog leuk ook!

46. Sla je slag in het najaar

Goede spullen voor outdoor activiteiten zoals wandelen, fietsen, kamperen et cetera zijn niet goedkoop. Het is daarom slim om de aankoop daarvan handig te plannen, bijvoorbeeld na de zomervakantie als veel buitensportwinkels hun sale of uitverkoop hebben. Op deze pagina vind je bijvoorbeeld alle herfstaanbiedingen van Bever. Marktplaats is natuurlijk ook een ideale plek voor dit soort zaken.

47. Gebruik je Air Miles

Spaar je Air Miles? Wist je dat je die ook kunt gebruiken voor leuke uitjes zoals de Efteling of het Dolfinarium. En als je bij Albert Heijn shopt en daar een premium account neemt, spaar je twee keer zo snel.

48. City pass

In veel steden heb je een city pass waarmee je een of meerdere dagen allerlei attracties kunt bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer. Sowieso is het een goed idee om te onderzoeken of sommige dagen musea bijvoorbeeld gratis toegankelijk zijn en daar je programma op afstemmen.

49. Met vakantaseren kom je overal

Ik kreeg nog een leuke tip van Marc. Neem je campingstoeltje mee naar de Mediamarkt, installeer je voor de grootste tv en zet Rail Away of National Geographic op. Met een beetje vakantaseren kom je overal 😉

50. Jouw gouden tip voor een goedkope vakantie?

Deze plek reserveer ik voor jouw gouden tip. Wat is jouw tip of trick om goedkoper op te vakantie te gaan? De beste tips neem ik op in dit artikel. Stuur een mail naar vakantaseren@gmail.com, tweet me of laat een reactie achter onder dit blog.

  • Nicole tipt: klussen in een vakantiewoning, in ruil voor een verblijf. Druiven plukken in Frankrijk et cetera.
  • Advies van Peter: altijd vragen om korting, bij wat dan ook. Shortcut: ‘wat is uw bodemprijs?’
  • Combineer af en toe je ‘gewone werk’ met je vakanties zodat je die deels fiscaal kunt aftrekken.
  • Jaquelien adviseert om een museumkaart aan te schaffen. Voor iets meer dan € 60,- kun je een heel jaar lang bijna alle musea in heel Nederland bezoeken.

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content.

Tot slot

ReizenReizen

Als jij nog goede tips voor een goedkope(re) vakantie hebt, hoor ik ze graag. Welke tip ga jij als eerste uitproberen?

In dit artikel staat een paar affiliate links. Als jij via zo’n link iets bestelt, krijg ik daar een kleine provisie van. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.