Heb jij ‘Praag voor beginners’ al helemaal uitgespeeld, dan is dit artikel met 7 toffe tips voor een stedentrip voor gevorderden speciaal voor jou. Je hebt immers de Karelsbrug en het smalste straatje van Praag al talloze keren op en neer gelopen.
De apostelen bij de Astronomische Klok op het hele uur naar buiten zien komen en in het Gouden Straatje tijdens je bezoek aan de Burcht bij nummer 22 een selfie gemaakt.
In dit blog gaan we een stap verder. Ik heb op basis van mijn eigen ervaring 7 toffe tips voor jou verzameld waarmee je tijdens jouw stedentrip Praag nog veel beter leert kennen. Let op, dit zijn wel echt tips voor gevorderden (en beginners mogen uiteraard gewoon meelezen).
1) Met Harry Mulisch op stedentrip in Praag
Harry Mulisch is een van de grootste Nederlandse schrijvers. ‘De aanslag’ en ‘Ontdekking van de Hemel’ zijn boeken die bijna iedereen wel heeft gelezen. Maar zijn roman ‘De Procedure’ is veel minder bekend. Voor mij is het in eerste instantie de directe aanleiding om terug naar Praag te reizen. In mijn herinnering was het, toen ik het 25 jaar geleden las, een spannend verhaal over een middeleeuwse rabbijn in Praag die er op mysterieuze wijze in slaagt om een golem te maken. Een golem is een figuur uit een joodse legende, van klei gemaakt en tot leven gewekt door speciale rituelen. Dit wezen zou bescherming bieden aan de joodse gemeenschap.
Het lijkt me leuk om op zoek te gaan naar de belangrijkste Praagse locaties uit dit boek. En misschien vind ik tijdens mijn zoektocht zelfs de golem wel. Daarom herlees ik net voor mijn reis het verhaal nog eens. Een deel speelt zich af in de joodse wijk Josefov. Het grootste stuk daarvan is aan het eind van de negentiende eeuw verdwenen, maar twee belangrijke plekken uit het verhaal kun je nog steeds bezoeken.
Oude Joodse Begraafplaats
Tijdens mijn wandeling door Josefov kom ik aan bij de Oude Joodse Begraafplaats. Ik koop een toegangskaartje en bezoek er eerst de indrukwekkende herdenkingsplek binnen. Hier staan op de muren de namen van alle Tsjechische joodse slachtoffers van de holocaust. De rillingen trekken over mijn rug, hier word ik wel even stil van.
Ik vervolg mijn bezoek en wandel door naar de oude begraafplaats. Ook dit is een zeer memorabele plek. Omdat er in het oude getto heel weinig plek was, werden de joden boven elkaar begraven. Bovendien mochten er ook geen graven geruimd worden. Alle grafstenen staan schots en scheef door elkaar. Ook hier realiseer ik me wat een bijzondere plek dit is, eeuwenoud en essentieel onderdeel van deze stad.
Grafsteen van rabbijn Löw
Bij de voorbereiding van mijn bezoek heb ik begrepen dat hier ook het graf moet zijn van rabbijn Löw, de rabbijn die volgens de legende de golem in de middeleeuwen tot leven zou hebben gewekt. Ik vind na wat speurwerk zijn grafsteen en het valt me meteen op dat er allemaal steentjes en briefjes op zijn gelegd. Gebeden vermoed ik. Ook nu nog spreekt deze bijzondere rabbijn tot de verbeelding van veel bezoekers.
Een bezoek aan de Oude Joodse Begraafplaats is echt een tip voor gevorderden. De meeste rondleidingen en bezoekers komen hier alleen maar langs aan de buitenkant.
De golem op zolder van de Altneuschul
Volgens de legende, en ook in het boek van Mulisch, zou de golem zich, in stof uiteengevallen, op de zolder van de Altneuschul (een synagoge) bevinden. Vanaf de joodse begraafplaats loop ik een klein straatje met stalletjes door. Daar zie ik voor het eerst de golem, nou ja een souvenirversie ervan dan. Iets verderop ligt de synagoge waar ik naar op zoek ben.
Met het toegangsbewijs dat ik eerder voor de begraafplaats heb gekocht, krijg ik automatisch toegang tot diverse andere plekken in de joodse wijk. Ik loop naar binnen en vraag hoe ik op zolder kan komen. Helaas, dat is niet mogelijk. Er is namelijk helemaal geen trap. De oude vrouw bij de ingang kent de legende van de golem en kijkt me lachend aan. Ik zal de echte golem vandaag niet terugvinden. In de Altneuschul kijk ik op mijn gemak rond. Langs de kant staan stoelen waar de mannen tijdens een dienst bidden. De vrouwen staan dan in een aparte gang en kunnen via het raam meeluisteren en -bidden.
Boven de stoelen prijken kaarten met foto’s van alle Israëlische gijzelaars in Gaza. Opnieuw moet ik even slikken. Bij een foto van een jongetje stop ik even. Ik herinner me een uitspraak van Loesje waar ik in dit soort situaties vaker aan moet denken. “Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn”. Hopelijk komt er snel een oplossing voor dit conflict en kan het jongetje weer met zijn vriendjes spelen.
‘De Procedure’ als literaire inspiratie voor een stedentrip in Praag
Geïnspireerd door het boek ‘De Procedure’ van Mulisch heb ik een paar verrassende en indrukwekkende plekken in Praag leren kennen. Ook bekendere plekken als de Karelsbrug, het Alchimisten (Gouden) straatje en de Burcht komen er in voor, dus het is sowieso leuk om dit boek in je tas te stoppen tijdens je bezoek aan deze stad. Het is zeker niet de eerste (en laatste) keer dat ik mij door een boek laat verleiden tot een stedentrip. Literaire inspiratie voor gevorderden.
Deze wandeling heb ik gecombineerd met de wandeling door de joodse wijk Josefov uit dit boek.
2) Literaire wandeling in de voetsporen van Kafka
Wat Mulisch is voor Nederland, is Frans Kafka voor Tsjechië. Er zijn zelfs diverse opvallende overeenkomsten tussen de hoofdrolspelers van ‘De Procedure’ van Mulisch en ‘Het Proces’ van Kafka (quizvraag voor gevorderden: wat zijn die overeenkomsten?). Een leuke manier om Kafka, zijn werk en leven beter te leren kennen, is een literaire wandeling in zijn voetsporen.
Deze city walk neemt je mee langs allerlei plekken waar Kafka woonde, werkte en eindigt bij het Kafka-museum aan de Moldau. Onderweg zie je een aantal huizen waar hij heeft gewoond, waar hij naar het café ging, maar ook passeer je onderweg diverse bijzondere kunstwerken die een eerbetoon zijn aan deze grote Tsjechische schrijver. Dit jaar, 2024, is het ook nog het jaar van Kafka. Meer informatie daarover vind je op de site van Visit Tsjechië.
3) Wandel mee langs de magische wereld van Cerny
Een van de bekendste kunstwerken gewijd aan Kafka, is het kinetische werk van David Cerny. Het stelt het hoofd voor van de schrijver dat uit 42 metalen lagen bestaat, die los van elkaar kunnen bewegen.
De naam Cerny is gevallen. Op allerlei plekken in Praag kun je bijzondere kunstwerken vinden van de hand van deze moderne Boheemse kunstenaar. Tijdens mijn bezoek ontdek ik er een aantal, maar helaas heb ik te weinig tijd om ze nu allemaal te bezichtigen.
Eentje wil ik toch nog graag zien voor mijn vertrek terug naar huis. Bij het Kafka-museum kun je het vinden: de plassende mannen. Dit is wel een hele opvallende opstelling, twee mannen plassen om de beurt in een bak. Later lees ik dat je citaten kunt sms-en en dat de mannen die teksten dan plassen op een ondergrond die Tsjechië voorstelt. Ik zal eerlijk bekennen dat ik voorafgaand aan mijn stedentrip naar Praag nog nooit van deze kunstenaar had gehoord, maar nu, na het zien van zijn werk, ben ik echt fan geworden.
Je kunt natuurlijk op eigen houtje een wandeling maken langs zijn kunstwerken, maar misschien is het juist leuk om dit met een gids te doen die onderweg meer achtergrondinfo geeft. Boek je rondleiding via GetYourGuide.
4) De achterkant van de Astronomische Klok in de toren van het stadhuis
Bijna iedereen die in Praag is geweest, herkent het beeld wel. Een paar minuten voor het hele uur verzamelt een menigte zich op het plein voor de Astronomische Klok van het stadhuis. Precies op het hele uur als de klok slaat, komen de 12 apostelen naar buiten en maken hun rondje.
Maar wist jij dat je ze ook van binnenuit kunt bekijken? Je kunt namelijk de toren van het stadhuis bezoeken en de apostelen op je gemak van slechts een paar meter afstand zien. En als je daar toch bent, kun je net zo goed helemaal naar boven door gaan. Bovenin de toren heb je een praagtig uitzicht op de stad.
Een extra gevorderden tip? Ga voor zonsondergang naar boven en zie vanaf de top de zon wegzakken achter de Burcht. Ik garandeer je een unieke ervaring.
5) De bibliotheken van het Strahov klooster
Aan de overkant van de Moldau, op een heuvel, ligt het Strahov Klooster, dat ook zeker een bezoek waard is. Je kunt het klooster op twee manieren bereiken. Met een kabelbaan naar de Petrintoren (een soort miniatuur Eiffeltoren) en van daaruit in een half uurtje wandelen langs een oude stadsmuur. Of je wandelt vanaf de Karelsbrug langs de Burcht op je gemak omhoog. Je loopt dan door, wat mij betreft, een van de mooiste wijken van de stad. Of natuurlijk een combinatie van beide routes, dat is wat ik heb gedaan.
Net buiten het klooster heb je een geweldig uitzicht over de stad. Alleen daarvoor is deze wandeling al de moeite waard. Maar als je hier toch bent, kun je natuurlijk ook de bibliotheken van het klooster bezoeken. Ik kijk er mijn ogen uit.
Je mag niet helemaal naar binnen, maar ook vanuit de deuropening kun je genieten van deze culturele schatten. Ik zeg: doen.
6) De Spaanse Synagoge
We keren nog even terug naar de joodse wijk Josefov. Zoals ik zei, kun je hier diverse synagogen bezoeken, allemaal met hetzelfde toegangsbewijs. Het fijne is dat deze toegangskaart drie dagen geldig is. Superhandig als ik de dag na mijn bezoek aan de oude joodse begraafplaats langs de Spaanse synagoge loop. Ik was er eerder langs gelopen, maar ze was toen al gesloten.
Nu kan ik wel naar binnen en geniet, ondanks de drukte, van de schoonheid van dit Joodse gebedshuis. De inrichting, het glas-in-lood en de bijzondere architectuur maken deze synagoge tot een echte tip voor gevorderden.
7) Dagtrip Melnik vanuit Praag
Praag is een fantastische stad, maar Tsjechië heeft natuurlijk nog veel meer te bieden voor gevorderden. Vanuit de stad kun je net als ik heb gedaan, een leuke (halve) dagtrip maken naar Melnik.
In deze stad hoort een bezoek aan de eeuwenoude onderaardse tunnels zeker op je programma te staan. En dit gebied staat ook bekend om de (witte) wijnproductie. Een wijnproeverij is natuurlijk altijd een aangename tijdsbesteding. Zeker als je daarna niet zelf hoeft te rijden omdat je zo slim bent geweest om voor een paar Kronen met de trein op en neer te gaan vanuit Praag.
Stedentrip Praag, 7 praagtige tips voor gevorderden
Voor mij is het de tweede keer dat ik Praag bezoek. En deze keer heb ik ook meer tijd dan de eerste maal. Gelukkig maar, want het is echt een fantastische stad om doorheen te wandelen. Daarom heb ik er nu voor gekozen om op zoek te gaan naar het Praag voor gevorderden. Mijn ervaringen heb ik vertaald in 7 toffe tips voor jouw stedentrip. Přeji příjemnou cestu!
Met de European Sleeper slaaptrein naar Praag
De beste manier om naar Praag te reizen, en dit is echt een gevorderden tip, is met de European Sleeper. Vanaf eind maart 2024 kun je namelijk in Nederland op diverse stations opstappen en met deze nieuwe slaaptrein helemaal via Berlijn en Dresden naar Praag rijden.
Onderweg lekker slapen en de volgende dag uitgerust aankomen, zodat je meteen aan de slag kunt met je stedentrip in Praag. Voor Het Kan WEL heb ik een artikel geschreven met mijn ervaringen met de European Sleeper. Boek hier jouw reservering voor de slaaptrein.
Hotel Falkensteiner
Tijdens mijn verblijf in Praag verblijf ik in het Falkensteiner Hotel. Dit heerlijke middenklasse hotel ligt ideaal. Op 5 minuten lopen van het Centraal Station en binnen 10 minuten sta je op het Wenceslasplein. Dit hotel boek je via Booking.com.
Lekker eten in Praag
Tijdens mijn verblijf heb ik in verschillende restaurants gegeten. Een absolute aanrader, zowel voor beginners als gevorderden, is het Vytopna. In dit restaurant komen je eten en drinken per treintje voorgereden. Je hebt 30 seconden om je eten er vanaf te halen voordat ie weer verder rijdt. Ook je lege glazen plaats je op een passerend wagonnetje. Dit is leuk voor kinderen van alle leeftijden (en daar rekening ik mezelf voor het gemak ook toe). Toet toet, daar komt het toetje.
Ga je liever voor iets exclusievers, reserveer dan een plekje bij Mlynec Restaurant, met een bijzonder uitzicht op de Karelsbrug en de Moldau.
Een andere gezellige en lekkere (lunch)plek is Cerveny Jelen vlakbij de Kruittoren.
City pass voor jouw stedentrip Praag
Het openbaar vervoer in Praag is perfect geregeld. Trams, bussen, metro en zelfs een kabelbaan zorgen ervoor dat je overal snel, duurzaam en betaalbaar kunt komen. Wil je regelmatig gebruik maken van openbaar vervoer en ook diverse musea en/of andere bezienswaardigheden bezoeken, dan is het zeker interessant om een city pass aan te schaffen. Bij GetYourGuide kun je een keuze maken tussen verschillende varianten en duur. Bovendien bieden ze ook leuke rondleidingen aan in Praag.
Samenwerking
Ik was op stedentrip in Praag op uitnodiging van Visit Czechia, Prague City Tourism, Visit Central Bohemia en European Sleeper. Nogmaals hartelijk dank daarvoor. Uiteraard ben ik zelf verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. In dit artikel staat een paar affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niets extra’s. De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Op een foto na, van het treintjesrestaurant. Die heb ik met toestemming van Worldwife gebruikt.